Høgtel, fuglen der lægger vagtelæg så store som hønseæg

De små plettede vagtelæg på 12-15 g har længe været solgt som en delikatesse i specialforretninger, men deres størrelse har forhindret en større anvendelse af de små æg.
Det er rigtig ærgerligt, for vagtelæg er faktisk sundere og mere velsmagende end hønseæg. De har flere proteiner og essentielle aminosyrer end hønseæg og specielt blommen er rig på vitaminerne A, B1, B2. Foruden vitaminer i blommen indeholder den også en masse caroten, som har en positiv effekt på hjernens funktion. En undersøgelse af vagtelæg i forhold til hønseæg viste, at vagtelæg indeholder 5 gange mere fosfor, 7,5 gange mere vitamin B og 15 gange mere vitamin B2.
Nu har den anerkendte danske forsker og ph.d. i fjerkræfysiogmi,
Poul Try fra Videncenter for Sundhed og Fødevarer (Vifsof) stået bag udviklingen af fuglen “Høgtel” som er en krydsning mellem høne og vagtel. Efter flere års forberedelse er han nu klar her 1. april til at lancere æg fra høgtel, som er vagtelæg i hønseægstørrelse.
Æggene er allerede vel modtaget blandt udvalgte kundegrupper og særligt det såkaldte “speltsegment” har været meget positive overfor de plettede æg som gør sig godt i æggebægrene. At de så også er sunde er et yderligere plus og der er basis for en rigtig stor eksport at høgtelæg spår specialkonsulent Tijane Pedersen fra Overløse Research Center for Speltsegment Markedsføring. (ORCSM) som allerede har kontakt til købestærke russiske kunder i provinsen полба.