Hej - jeg synes det vil være rigtigt fint hvis der kom mange indsigelser, især fra diverse foreninger, som kan tale på vegne af deres medlemmer. Det giver en stor tyngde hvis man kan dokumentere holdninger på vegne af 5 - 10,000 personer.
Det er et par punkter man bør overveje, men da jeg er ude at rejse kan jeg ikke selv lave en indsigelse.
Danmark har besluttet at indføre en Salmonella handlingsplan, hvilket betyder at der ikke må kunne påvises Salmonella hos fjerkræ. Med denne (kommende?) EU godkendelse kan man lukke for ikke testede partier af æg og fjerkrækød fra andre EU lande og 3. lande. Dette vil betyde at det ikke bliver muligt at importere æg og høns fra ikke testede besætninger. Denne plan er iværksat for at forhindre udbrud og spredning af salmonella via vores fødevarer. Man skal i denne forbindelse påpege at der er en
yderst begrænset risiko for spredning ved salg fra primær producent direkte til slutforbruger.
Jeg mener man bør indføre en bagatel grænse, gående på hvor mange æg man sælger, og ikke hvor mange høns man har i besætningen. Man kunne foreslå et kompromis med en årlig gødningsprøve samt CVR nummer. Dette er naturligvis kun gældende salg fra primær producenter til slut forbruger. De skattemæssige forhold i DK og andre lande skal der ikke nævnes, da de er
denne sag uvedkommende.
Man kan i denne sammenhæng henvise til mælkeproducenterne, hvor det er tilladt at sælge op til 20 liter rå mælk pr. døgn til slutforbrugerne, såfremt disse medbringer egen emballage.
Hvorledes man skal argumentere for salg af kød ved jeg ikke lige, men der må også være nogle argumenter at finde her.
Slutligt skal man gøre opmærksom på at man med et slag kriminaliserer en stor del af Danmarks befolkning, ved at kræve at dyr er testet inden overflytning til ny besætning. Dette betyder i praksis at alt handel med fjerkræ som kommer fra hobby brug vil blive ulovligt med denne bekendtgørelse. Igen bør der være en bagtelgrænse på xx stk. fjerkræ pr. år.
Jeg vil lige nævne at det er gratis for en biavler at registrere sine bigårde i et offentligt system. Dette bruges ved bekæmpelse af sygdomsudbrud og karantænezoner. Systemet kan ligeledes holde styr på antal af bifamilier og flytningen af disse. Uden at kende systemet til bunds vil jeg tro at et tilsvarende system kunne bruges for fjerkræ!
Læs mere om systemet her:
http://1.naturerhverv.fvm.dk/det_centrale_big%C3%A5rdsregister.aspx?id=14207Konklusionen synes jeg må være at der skal være en bagatelgrænse for salg af æg og fjerkræ. Modydelsen kan være et krav og øget sporbarhed via CHR. Man vil være et stort skridt længere end i dag, ved dette da man får et system til registrering af flytninger af fjerkræ, samt placeringen af disse.