Et æg er nu et æg. Og dog er der nogen som mener at nogle æg smager bedre end andre og at der kan være varitioner på farve og smag, alt efter hvad der fodres med.
Den gamle skrøne om at buræg er hvide og øko æg er brune er lige så god som at hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune. Dette kunne også tildels være rigtig, men hvilke farver æg lægger så sorte høns ?
Alle anerkendte racer høns har en standard/beskrivelse for hvordan de selv skal se ud og ligeledes hvordan deres æg skal se ud angående skalfarve og størrelse. Og man kan faktisk også udstille æg.
Lige for tiden er det meget på mode at æggene skal være turkise, meget mørke brune eller oliven farvede. Så racer som Maran og Araucana er blevet vældigt populære, dette er både godt og ondt for racerne, for der laves en masse dyr af mere eller mindre tvivlesom kvalitet, men det kan også være godt, for så (forhåbentligt) kommer der også lidt seriøse opdrættere ud af det.
Det er straks værre, nå disse to over nævnte racer enten krydses med hinanden, men også krydses med alle andre høns, for at man vil opnå oliven/grønne æg, det er da sjovt og festligt, men mange af disse krydsningsdyr ligner desværre den "ægte vare" og kommer så måske ud i avlen, som sådanne. Det er der desværre nogen som allerede har prøvet at få sådanne dyr ind i sin avl.