Den danske forsker og ph.d. i fjerkræfysiogmi,
Poul Try fra Videncenter for Sundhed og Fødevarer (Vifsof) har udviklet en ny og spændende art indenfor hønseverdenen. Det er i bund og grund en krydning mellem fasaner og høns, som er blevet fremavlet og Poul Try og hans kollegaer kalder derfor den nye art for "Høsan".
Formålet med denne nye krydsning er at kombinere fasanens mørke kød og vildtsmagen med den store kødsætning og hurtige tilvækst fra traditionelle slagtekyllinger. Indenfor ande-verdenen er dette bla. kendt fra mularder, som jo er en krydsning mellem Pekingænder og Berberi-ænder (moskus). Mularders smag og kødsætning er meget anderkendt og mularden har derfor fået stor udbredelse som slagteand. Poul Try forventer det samme med Høsan.
Den danske fjerkræindustri forventer sig også en del af dette nye produkt. "Vores markedsundersøgelser viser, at dette er et produkt som falder i forbrugernes smag, og kombineret med at vores hjemlige produktion af den traditionelle kylling bliver presset af billigere kyllinger fra udlandet, så håber vi at Høsan kan blive et gourmet-produkt, som i mange sammenhænge kan afløse den traditionelle slagtekylling".