Bemærk dato
Den opmærksomme læser vil huske at den anerkendte danske forsker og ph.d. i fjerkræfysiogmi, Poul Try fra Videncenter for Sundhed og Fødevarer (Vifsof), i flere omgange har kigget på at udbrede anvendelsen af funktionelle fødevarer som
andetunger og
hønsefødder .
Her på det seneste har Poul Try kastet sig over æggeledere.

Poul Try og et førende dansk firma indenfor funktionelle fødevarer har arbejdet intensivt på at udvikle et koncept for at udbrede denne delikatesse. I samarbejde med specialkonsulent Tijane Pedersen fra Overløse Research Center for Speltsegment Markedsføring (ORCSM), har de lavet en antropologisk undersøgelse for at finde ud af hvad der skal til for at æggeledere bliver en eftertragtet spise i Europa.
Andre steder i verden er æggeledere en eftertragtet spise. På Filippinerne hedder det “bahay itlog” og tilsættes ofte til kyllingeretter (det bliver i familien). I det jødiske køkken er betegnelsen “eyerlekh” (små æg) og er ofte en ingrediens i hønsesupper. Tilsvarende i Portugal, “canja de galinha” og vietnamesisk “pho ga” (kylling og risnuddel suppe). Japanerne har en lidt anden tilgang, de foretrækker æggeleder grillet, hvor de går under navnet “kinkan”.

En typisk vietnamesisk ret er også “wokstegte æggeledere med løg”
https://www.youtube.com/watch?v=ESm0XiCCHjk/.
Som er forsøg er de sendt på markedet i Sverige og Tijane Pedersen følger markedsresponsen intensivt. Foreløbig tegner modtagelsen overvældende. Tijane beskriver æggeledernes smagsoplevelse som “cremet og fløjlsagtig” og at det er lettere end at tygge i end en gummibold.

Helt i tråd med tidens “Stop Spild af Mad” og “Nose to Tail” hvor alt skal spises, er æggeledere en naturlig forlængelse af konceptet og der forventes et stort marked indenfor dette område. Poul Try og Tijane Pedersen arbejder med et koncept der har den foreløbige arbejdstitel "Næb til Halefjer"