Æg er ikke helt så sarte som nogen gerne vil gøre dem.
Hvis en racehøne samler til rugning, vil hun typisk gerne have en god portion æg, inden hun lægger sig til at ruge. Hvis 'en god portion' er 14 æg, så skal hun, hvis ikke medsøstre hjælper hende, bruge 18-20 dage på projektet.
Parallel fra naturen. Jeg har fundet fasanreder med 15-20 æg i. Jeg ved ikke med sikkerhed om fasaner er helt som høns, men mon ikke også de lægger 4-6 æg om ugen. Jeg kan selvfølgelig heller ikke være sikker på, at der ikke her har været en medsøster inde over, og suppleret med lidt ekstra fyld til reden.
Jeg har et par gange fyldt de sidste pladser i maskinen med æg direkte fra køleskabet. Den ene gang havde flere af æggene stået i køleskabet, uden vending, i mindst 14 dage. Klækkeprocenten var den samme som for de øvrige æg i maskinen.
Køleskabsmodellen er langt fra at anbefale, men den bekræfter blot, at det lille liv, der er i et befrugtet æg, er ganske robust.