Problemet med kaniner til både avl og slagtning er jo, at kaninen helst skal være mindst 6 måneder før skindet er tykt nok til at have en ordentligt kvalitet, mens det allerede bliver urentabelt at fodre på dem i forhold til slagtning når de er 3-4 måneder.
Jeg har haft fransk vædder til slagtning i nogle år, og hvis man avler med gode kraftige dyr, er det en fantastisk slagtekanin. Mine tog cirka 1 kg på om måneden frem til slagtning, som typisk blev foretaget fra de var 2 til 4 måneder. Der er en verden til forskel på slagtekroppen på en god fransk vædder og en belgisk kæmpe, hvor sidstnævnte først får en ordentlig kødsætning som 7-8 måneders - og det kan ikke betale sig at fodre på. Jeg har også tysk kæmpeschecke mistænkt for at være noget benet som ung, uden dog at have kendskab til racen.
Uanset hvilken race du vælger, skal du kigge efter avlsdyr med så kort en krop som muligt i forhold til vægten, da dem med den bredeste ryg altid vil have den bedste kødsætning.
Krydsningsavl har jeg lavet lidt forsøg med, og det giver fine resultater. Et bud på en god slagtekanin kunne derfor være fransk vædder x hvid land eller en anden mellemstor, kraftig bygget race.
Hvis du både er interesseret i pelsen og kødet, kunne 2 rex, en han og en hun, samt en fransk vædder hun også være en mulighed. Rex-hannen vil så kunne både renavles med hun-rexen og bruges til krydsninger med vædderen, hvilket formentlig vil give udmærkede slagtedyr pga. krydsningsfrodigheden.
Men der er mange muligheder, og racer som blå wiener og californian er også gode bud.