Det er ret nemt, hvis man har en vinballon eller lignende. Og er heldig med timingen, for birkesaften skal tappes på det helt rigtige tidspunkt, netop når safterne stiger.
Her er en beskrivelse, der i grove træk beskriver hvordan man
kan gøre:
http://www.nordiskselvforsyning.dk/shop/cms-8.htmlPrincippet er simpelt: Bor et 10 mm hul i træstammen når knopperne er begyndt at vokse (men ikke nået at springe ud), og tap direkte ned i en steril beholder. Tilsæt sukker, citron/citronsyre, eventuelt gærnæring og gær, og lad det gære ad flere omgange (sukker tilsættes 2-3 gange fremfor at hælde det hele i på en gang - det giver gæren langt bedre "arbejdsvilkår").
Efter 1-3 måneders tid er gæringen gået godt ned i tempo, og den "rå" birkevin flyttes over på en ren beholder (uden bundfaldet). Hvis man lagrer på et lufttæt fad får man "champagne".
Det vigtigste er nu at lade vinen lagre i mindst 6 måneder, og helst et år, men det kan være svært, for det smager godt langt tidligere!

Jeg har en fustage stående med birkevin fra sidste år, det er spændende med en drik, der stadig er levende og ændrer karakter efter så lang tid...
NB! Ovenstående beskrivelse er uden alle de små "tricks", der gør processen mere stabil, men det ville blive alt for langt, hvis det hele skulle beskrives!
