Kanon-hammergod-fantastisk langtidsstegt flæskesteg
– og jeg mener laaaaaaaangtidsstegt! Det tager omkring 3 timer – måske endda lidt mere... Men det er dét værd! Og saucen!!! Den er bare god!
1,2-1,5 kg svinekam uden ben
1-1,5 spsk groft salt
3-4 laurbærblade
2 gulerødder
1 løg
evt. en håndfuld vindruer (giver rigtig god smag til saucen)
Evt. nogle rosmarinkviste
Rids sværen helt ned til kødet med 1/2 cm's mellemrum – men undgå at ridse i selv kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok – især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.
Læg stegen på en rist (eller en stegholder) i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg evt. sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld 1/2 l vand i bradepanden sammen med løg skåret i både, gulerødder skåret i grove stykker og halverede vindruer. Det er ikke så vigtigt, om det "ser pænt ud" – det skal bare give smag til skysaucen. Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på ca. 130 grader. Når centrumtemperaturen er 50 grader (måles med stegetermometer), skrues ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65-68 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Når stegen er taget ud af ovnen, pakkes den ind i stanniol for at stå og trække lidt (ca. 20 min.). VIGTIGT!!! Pak ikke stanniol over sværene! Så kan de godt blive bløde...
Saucen
Ca. 1/4 l fløde
Ribsgelé (eller en smule sukker, hvis du ikke har ribsgelé)
Salt, peber
Maizena (eller anden saucejævner)
Kulør
Skyen fra bradepanden sies over i en kasserolle og koges let op. Tilsæt fløde lidt efter lidt – prøv dig frem. Smag til med ribsgelé (eller sukker), salt og peber. Jævnes med maizena rørt op med kold mælk eller vand. Tilsæt kulør.