Nej, man kan ikke køre 30 km efter frisk mælk hele tiden. Men en trailer med halm og korn til et halvt år kan godt være turen værd.
Rå mælk kontra homogeniseret og pasteuriseret mælk er meget omdiskuteret. Det er dog nogenlunde sikkert, at der er mere af vitaminerne samt enzymer i rå mælk, og at der på den anden side er en risiko for at blive syg af rå mælk.
MEN, i dag er mælken meget ren i Danmark. Det er slet ikke som dengang man begyndte på pasteuriseringen, hvor hygiejnen på både gårde og mejerier var tvivlsom. For slet ikke at tale om transporten uden nedkøling om sommeren.
Derfor er risikoen i dag meget lille, og jeg giver det trygt til mine børn.
Der er også forskning som tyder på, at vi har godt af de bakterier der trods alt er i rå mælk. Fx i forhold til allergi. Og nogle som ellers ikke kan tåle mælk, kan godt tåle den rå mælk.
Mælk er i det hele taget ikke så sundt som man gør den til i mejerilandet Danmark. De lande hvor der drikkes mest mælk, er typisk også de lande hvor flest lider af knogleskørhed. Noget tyder på at behandlingen af mælken er skurken.
Jeg tror slet ikke, at jeg ville drikke mælk, hvis vi ikke fik den rå. Og jeg drikker mest om sommeren, hvor den er sundest (altså den økologiske hvor køerne kommer ud). Her er der ligefrem c-vitamin i den rå mælk.
Men nu er vi vist kommet lidt væk fra hønseregnskabet.