Er 9-10 æg om ugen farlige for ens helbred?
Hej Mette og Kajsa Jeg spiser tit og ofte mange æg, og man hører jo det ene og andet, når det kommer til æg. Nogen siger maks. ét om dagen, mens andre siger 2-3 om ugen. Hvad er facts?
10-02-2012 11:28:14 | Joachim Løvgaard
--------------------------------------------------------------------------------
Hej Joachim. Æg har i lang tid været en meget udskældt fødevare pga. kolesterolindholdet og den deraf medfølgende risiko for at få hjerte-karsygdomme. Æg er dog ikke så slem en fødevare, da de indeholder mange vigtige næringsstoffer, som vores krop har behov for. Det er værd at huske på, at æg indeholder alle de nødvendige stoffer for, at en kylling kan blive udviklet og derfor har de en meget alsidig næringssammensætning. Næringsstofferne befinder sig hovedsageligt i blommen i form af vitaminer og mineraler, mens hviden er rig på protein af en høj næringsværdi og indeholder således otte essentielle aminosyrer, som er livsnødvendige for vores krop, da vi ikke selv kan danne dem og derfor skal have dem gennem kosten. Foruden vitaminer og mineraler indeholder æggeblommen kolesterol. Selvom det først og fremmest er madens samlede indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold, så har undersøgelser vist, at æg hos nogle personer kan få blodets kolesterolindhold til at stige. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor god kroppen er til at regulere blodets indhold af kolesterol. Nogle mennesker kan spise 10 æg om ugen uden det kan ses på kolesterolindholdet, mens andre bare skal spise fire æg før kolesterolindholdet stiger. På baggrund af dette anbefaler Fødevarestyrelsen, at man holder sig til tre til fire æg om ugen. Dette gælder også, hvis man har fået konstateret forhøjet kolesterol.
12-02-2012 16:58:03 | Mette Elleby Nielsen
--------------------------------------------------------------------------------
Har hørt ( fra en læge endda) at det er det sunde fedt/ kolesterol der er i æggeblommen så spis endelig de æg du kan. Det fedt man skal være obs på er det synlige hvide fedt på kød og i fars. Så GOD PINSE / GOA APPETIT til alle her i lille Danmark og endelig med æg til frokosten.
26-05-2012 11:27:55 | else
--------------------------------------------------------------------------------
Det kolesterol der er i hønseæg kan ikke påvirke kolesteroltallet hos mennesker.12 æg om ugen er måske fedende. mvh ole
12-07-2012 12:20:39 | Ole Vestergaard
--------------------------------------------------------------------------------
Hej Else og Ole. Et æg indeholder ca. 7 g fedt. Heraf er ca. en tredjedel mættet fedt og to tredjedele umættet fedt - altså der er mest af det gode fedt. Nyere undersøgelser har vist, at "frygten" for at et moderat indtag af æg skulle være farligt for kolesterolindholdet i blodet måske har været lidt overdrevet. Æg er ikke en usund fødevare, da de som jeg tidligere har nævnt indeholder vitaminer, mineraler og mange essentielle aminosyrer, men æg indeholder også mættet fedt, som i store mængder kan øge det dårlige LDL-kolesterol i blodet. Der er påvist en klar sammenhæng mellem et højt LDL-niveau i blodet og risiko for hjerte-karsygdomme hos mennesker. På baggrund af dette er Fødevarestyrelsens anbefaling tre til fire æg om ugen (se også mit svar ovenfor for yderligere detaljer). Mvh Mette
12-07-2012 14:15:33 | Mette Elleby Nielsen
--------------------------------------------------------------------------------
jeg hørte som barn,at blødkogte æg var fedende,0g hårdkogte var slankende,er der noget om "snakken",eller er det bare en "and"
12-07-2012 14:18:01 | Joan Svendsen
--------------------------------------------------------------------------------
Hej Joan. Det er ikke korrekt, så det må have været en "and". :-)
12-07-2012 14:20:59 | Mette Elleby Nielsen
--------------------------------------------------------------------------------
Al den snak om æg og kolesterol kan man ikke generaliserer. Jeg er 73 år - og har hele mit liv nærmest levet af æg som en væsentlig del af min daglige kost. Jeg starter altid dagen med 2 blødkogte æg = 14 om ugen. Derudover spiser jeg ca. hver anden dag en æggemad til frokost, så jeg kommer let op på mindst 18 æg om ugen. Jeg går til jævnlige årlige helbredsundersøgelser hos lægen, og her har man ikke konstateret at LDL kolesterol er særligt højt og HDL kolesterolet (det gode) - ligger også fint indenfor normalområdet. Det er altså utroligt forskellingt hvordan mennesker reagerer på æg.
31-03-2013 10:23:19 | Tonny Pedersen