Jeg har kun prøvet at ruge gåseæg ud en enkelt gang, det var æg, som havde været længe undervejs (over en uge) fra Tyskland, og næsten halvdelen af æggene var knækket og rådnet undervejs. Hvor længe der var blevet samlet æg, inden de blev sendt, ved jeg ikke. Men i hvert fald var de mindst ni dage gamle, da jeg lagde dem i maskinen.
Med hensyn til lysning: jeg lyste efter fire dage og kunne der se begyndende liv i flere af æggene. Og så lyste jeg igen på dag syv og senere hen i forløbet - der benyttede jeg tiden for afkøling til at lyse og sortere fra, når der var æg, som var gået i stå.
De kan tåle mere, end man umiddelbart skulle tro. Som sagt var nogle af dem knækkede og rådnet undervejs fra Tyskland, og flere af de æg, som blev lagt i maskinen måtte jeg vaske forinden, fordi de var smurt ind i ildelugtende rådden æggeblomme. Og i løbet af rugeperioden eksploderede et af dem i maskinen, så alle æg blev smurt ind i det rådden æggemasse. Dér troede jeg, alle gik til, men efter at have vasket de resterende endnu en gang og flyttet dem til en anden maskine, endte jeg med at have fire tilbage, hvor der så klækkede tre.
Jeg fulgte rugevejledningen fra America og skelede også lidt til den fra Danki. Jeg valgte, da jeg havde flyttet dem til en anden maskine end den med vuggevending, at jeg ville vende æggene manuelt, da jeg havde læst et sted, at de helst skal vuggevendes og ikke rullevendes. Om det har noget på sig, ved jeg ikke.
Der er vist nok lidt forskel på, hvor længe æg fra de forskellige gåseracer skal ruges, før de klækker, mine fik de første stjerner på dag 25, og alle tre var ude på dag 28.
Held og lykke med dem.