Det der med at kyllinger skulle kunne drukne i eget æg ved for høj luftfugtighed har jeg aldrig oplevet. Jeg mener man drager en lidt forhastet konklusion, fordi en for høj luftfugtighed gerne er lig med en for høj klækketemp. Hellere sænke klækketemp. med 1 - 2 farenheit for meget end for lidt, derved minskes luftfugtigheden osse procentvis tilsvarende.
Kyllingen producer også varme under klækningen, så ved for høj temp./fugtighed risiker kyllingen simpelhen at dø af hedeslag. (faktisk lidt modsat kulde indekset, en høj luftfugtighed føles varmere) Og det er indekset kroppen reagerer på ikke den faktiske målte temp.
Et par tip til et godt rugeressultat til dem med motoruger:
Allerhelst burde rugemaskinen stå ude i læ, under tag fx. i en carport (forår/sommer) for at opnå perfekt ventilation.
Under forrugningen bør luftfugtigheden være mellem 35 - 40%, har man ikke mulighed for at måle fugtigheden, så brug et spejlglas, lige på grænsen til det dugger har man den perfekte luftfugtighed. (Har man en stor motorruger og bære man briller stik hovedet ind i rugemaskinen en kort stund, dugger brillerne er luftfugtigheden iorden.) Men ellers bør man kontrolveje et udsnit af rugeæggene løbende så er man garderet 100%.
Forruge så længe som overhovedt muligt, gerne til 10 - 15% af rugeæggene er brudt, hvor efter æggene flyttes over i en seperat klækkemaskinen (om man har sådan en). Ellers startes klække processen blot ved at sænke temp. som tidliger nævnt og hæv fugtigheden til 60% (max 65%) alt efter ægge størrelse.
Og til sidst stræk gerne klækningen et ekstra døgn for at få de sidste kyllinger ud. Kyllingerne tåler det sagtens, da de fra naturens side er udstyret med en solid madpakke.
Venlig hilsen
fra tidliger ejer og bestyrer af en gammeldaws Funki 5000 ægs motorruger.