Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Erfaringer med melkværn?  (Læst 1208 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Jette Jensen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 660
  • Grib dagen, timen, minuttet
Erfaringer med melkværn?
« Dato: 25 November , 2013, 10:58 »
Måske der ude i det ganske land på dette forum findes nogen, som har prøvet selv at male sit mel. Det ku jeg godt tænke mig at prøve.

Men kværne er enten grimme og/eller dyre og hvor køber man lige kornet? Vil ikke dele type med hønsene :-D

Man kan få en til Kenwood for ca. 700,- men en smuk i træ "Fidibus 21" for ca. 1800,- i Tyskland. Måske vi kunne få mængderabat, hvis der var flere som havde behov for en sådan.
Med venlig hilsen
Jette Jensen

0,0,0, men stadig med en drøm om sussex høner!

Offline Louise S.

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 876
  • Multi-kulti hønsegård med plads til hybrider
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #1 Dato: 26 November , 2013, 07:33 »
Jeg har en Fidibus Classic, en utrolig smuk melkværn i lækkert håndværk som pryder mit køkkenbord.

Jeg er SÅ lykkelig for den, har bagt meget i mange år og denne kværn har bare revolutioneret mit brød.

Som du er inde på skal man ikke dele korn med sine høns, dels kan der være småsten i (som ødelægger kværnen) dels har foderkorn (hvede) ikke et ordentligt faldtal (udtryk for proteinindholdet), og derfor en dårlig bageevne.

Jeg køber 5 kilos poser med hel korn fra Aurion gennem min lokale gårdbutik - alm hvede, rug, ølandshvede, spelt, svedjerug osv - udvalget er fint og kvaliteten er i top.
Aurions produkter forhandles også tit i helsekostbutikker.

Jeg vil meget nødigt undvære min smukke Fidibus, og er man vild med at bage et ordentligt brød - så er den super anbefalelsesværdig.


De bedste hilsner fra Louise

0.3 Skånske Blomsterhøns
2.1 Kobberfarvet Maran
0.2 Isa Warren
1.1 Bullmastiffer  <.  <.

Offline ThomasSLaursen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 52
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #2 Dato: 26 November , 2013, 20:38 »
Hvad kan hjemmekværnet mel, som købemel ikke kan?

Hvad er økonomien i det?
Jeg mener, hvad koster kornet til at male, og er det til at finde?

mvh
Thomas
Mvh, Thomas

0,1 Araucana
1,1 Isabella Dværg Brahma
0,2 Brun Dværg Brahma
0,1 Gråstribet Dværg Maran
0,1 Sort-Kobber Dværg Maran
1,9 div. Undulat
2,1 Sangparakit (opaline)
1,0 Nymfeparakit
0,5 Kælerotte

Offline Jette Jensen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 660
  • Grib dagen, timen, minuttet
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #3 Dato: 26 November , 2013, 21:49 »
Tak Louise, det var spændende læsning. Ja, nu er den kværn ikke kun et ønske, men et behov  *f

Der er også den billige mulighed: se link: http://www.selvforsyning.net/jeg-byggede-min-egen-melkvaern-for-100-kr/

Det er ikke så meget for økonomien, men friskmalet mel er betydeligt sundere (flere næringsstoffer, tilsyneladende dør alt det gode når melet har stået i længere tid)  og skulle også være mere velsmagende. Vil lige finde et link til dig en af de næste dage.
Med venlig hilsen
Jette Jensen

0,0,0, men stadig med en drøm om sussex høner!

Offline hanemikkel

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 575
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #4 Dato: 27 November , 2013, 00:31 »
Der er ingen tvivl om at mange næringsstoffer ret hurtigt går tabt, når kornet først er malet. Vitaminerne kan ikke tåle kontakten med luft.

Men er det ikke de samme næringsstoffer som går tabt ved bagning?

Luft og høj varme er jo fx skidt for vitaminer (mens kulde/frost stort set er uskadeligt).

Jeg ville umiddelbart mene, at den sundhedsmæssige effekt var større ved fx at valse sine egne havregryn (så længe de ikke opvarmes).
Har eller har haft:
Høns: Faverolles (laksefarvede), Australorp (sort, blå), Araucana (vildtfarvet, sort), Maran (sort-kobber), New Hampshire (rødbrun), Sussex (lys), Italienere (hvide).
Ænder: Orpington (gul), moskus (hvid), campbell (khaki).
Gæs: Danske gæs (grå), Steinbacker (grå).

Glatnak

  • Gæst
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #5 Dato: 27 November , 2013, 07:52 »
Grunden til at male sit eget korn, er som de samme som hvorfor man maler sin egen kaffe.

Smag - esteriske olier (kaffe) og tilsvarede for mel.
Du har en masse smags/duft stoffer som forholdsvis hurtigt forsvinder, samt at du for melet bevarer friskheden af protein m.v. som efter det er malet udsættes for iltning, og vel også dermed ændrer smag.

Indtil nu har vi desværre kun kaffekværne til espresso maskinen, men i Dec. indkøbes en fælles julegave . en Komo medium med FlicFloc (havregryn)

Den har stået LÆNGE på ønskesedlen - og det er mig der bager, så den skal nok blive købt ;-)

Sæt inkl. at kasse til ekstra dimser koster ca. 3100 inkl porto fra tyskland.

Jeg regner med vore maltkværn til hønsene kan bruges til at lave knækkede kerner til rugbrød m.v.

Offline ØkoErna

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 152
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #6 Dato: 27 November , 2013, 08:59 »
Uha vi har haft vores kværn hawo mühle II i 5 år tror jeg. Vi elsker den. Brødet bliver fantastisk, smagen er så intens og fantastisk, vi kunne ikke leve uden den 8)
Vi handler korn hos Birkemosegaard, Aurion eller Bornholm Valsemølle (selvfølgelig økologisk). Det er muligt at få korn af alle mulige sorter.
Hilsen Mette

1,0 Mand
1,0 Søn fra 2007
0,2 Bielefelder
0,3 Farverolles hvide
0,6 Isa Brown
0,1 American Bulldog

Offline Tapani

  • Bruger
  • Indlæg: 663
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #7 Dato: 27 November , 2013, 21:11 »
Hjemme på gården, (ca19 år ++++ siden) var det altid en årlig fest dag når far kom hjem fra møllen med mel kværnet af ny høstede kærner hvor mor næste dag bagte brød.
Smag til forskel var at kende af brød som var fra sidste års kærner malet om forår.
Mvh
Tapani
1.3 Sort sølv dobbeltrandet Barnevælder
0.1 Cream Leghbar.
0.1 Marans
0.1 blanding
Honning bier
1.0 mand

Offline Kokholm

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 167
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #8 Dato: 28 November , 2013, 22:41 »
Vi køber både "til ordre malet" mel af alle mulige slags og hel korn ved Økomølleriet i Årslev. Og det giver en hel anden, kraftigere og bedre smag på brødet med friskmalet mel.
Sonja

Offline pilegaarden

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 7 786
  • Erik
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #9 Dato: 28 November , 2013, 23:15 »
Korn kan ofte købes direkte fra en nærliggende landmand. Dog nok ikke hvis man blot skal bruge 5-10 kg. Men man kan jo samtidig købe ind til hønsefoder, så man kommer op i en mængde, som det også er interessant for landmanden at bruge tid på.

Jeg køber 300 kg ad gangen hos en nærliggende landmand og betaler under 2 kr/kg.
Mvh
Erik Andersen

Offline kristiank

  • Bruger
  • Indlæg: 2 831
Sv: Erfaringer med melkværn?
« Svar #10 Dato: 29 November , 2013, 08:31 »
det bedste ved kornkværnen er de smagsoplevelser man opnår, med de forskellige sorter og så en god surdej, så kan industri pis med div Esbjerg kuttere godt sejle langt væk