Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Erfaringer med la bresse  (Læst 18971 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Johanne Schiødt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 063
  • Genetik-nørd og total hønsehjerne!
Erfaringer med la bresse
« Dato: 10 Juli , 2012, 23:45 »
Nu har jeg haft denne franske race siden april, hvor jeg fik dem tilsendt af vores allesammens Peter Agger og nu vil jeg gerne dele lidt erfaringer med jer andre.

Ifølge Wikipedia og andre kilder er La Bresse Gauloise en hårdfør, middelstor race med typisk middelhavs temperament, det vil sige lidt temperamentsfuld og flyvsk. Den er, udover sin berømte kødkvalitet, eftersigende også en rigtig god æglægger. Og så vokser den rigtigt hurtigt indtil den når sin voksenstørrelse.

Mine næsten 4 måneder gamle bresse kyllinger lever bestemt op til beskrivelsen. Jeg var heldig, eller uheldig nok, til at ende med 1 hane og 5-6 høner. Så en lækker bresse steg får jeg ikke prøvet i denne omgang, jeg er så kønsdiskriminerende at jeg ikke spiser høner ;).

De klækkede samtidigt med et hold Croad Langshan og der gik ikke mange uger før de overhalede førnævnte i størrelse. På nuværende tidspunkt er de på størrelse med eller større end marankyllingerne som er godt en måned ældre. De er også temmeligt flyvske, og er mere til den territoriale side end resten af hønsene, pt. dog ikke noget kriminelt. Bresse flokken er f.eks. gode venner med et par dværgsilkehøner, men de yngste maraner er nogle rollinger og de skal have bank hvis de flyver ind i "deres" gård.

Mine høns er ikke meget i hænder, nogle er naturligt mere tamme end andre og bresserne hører til dem som bestemt ikke er tamme. Jeg er dog ikke i tvivl om, at de med lidt mere kontakt kan være en meget rolig og omgængelig race.

På mig virker de som meget sunde og meget naturlige høns. Som sagt holder de sig meget til deres egen flok og egen gård, men går gerne på undersøgelse i hønsegården.

Jeg har som sagt ikke erfaring med der æglægning endnu, men Peter Agger siger at den er super!

Som nævnt er de ikke meget i hænder, men her til aften skulle en bressekylling så flyttes på pind og jeg må nok indrømme at jeg blev overrasket over, hvor meget kødfylde der var på den hønekylling allerede, som 3,5 måneders. Man kunne knap mærke knoglerne på den, noget helt andet end mine andre racer på samme alder eller ældre, som mere føles som en sæk knogler med fjer på. Jeg vil være meget overrasket, hvis hønerne ikke kommer i æglægning indenfor 1 1/2 måned.

Jeg fodrer mine med startfoder og hvede, samt det græs og ukrudt de gider æde, men jeg er sikker på, at med kraftigere fodring vil man kunne opnå anstændige slagtevægte på kortere tid end med mange andre rene racer.

Man skal dog ikke regne med at det bliver kæmpe slagtekyllinger man kan putte i fryseren, Bressen´s stærke side at den hurtigt laver et medium størrelse skrog, som den så fylder ud. Som fuldvoksen vejer den omkring 3 til 3,5 kg, men den er bedre at slagte omkring 16 ugers alderen, hvor den eftersigende vil veje omkring 2,5 kg levende vægt(så vidt jeg har forstået). Racen kan også slagtes endnu tidligere (12 uger)som poussiner, hvilket er omkring den alder mine har nu.

På grund af mig og Patricks flytteplaner er mine bresse nu solgt, bortset fra et par hønekyllinger, og flytter snart op til Lone i Hirtshals(Hestelone). Men det har været rigtigt spændende at prøve racen, den har været kendt i Danmark i mange flere år end vi nok lige regner med, i hvert fald er den nævnt ved navn i mit eksemplar af Dansk Fjerkræstandard fra omkring 1920, men især de sidste par år har racen fået en genoprejsning.

Det kunne være spændende, hvis flere ville skrive om deres erfaringer med racen?
Nu tilbage som Johanne Schiødt

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #1 Dato: 11 Juli , 2012, 00:08 »
Kunne det måske tænkes at hvis alle kyllingerne i de forskellige racer har gået sammen, så har La bresserne været hurtigere til foderet og derfor også blevet større hurtigere ?

Det "fænomen" har jeg nemlig set hos en mand, som havde kyllinger af New Hampshire, Sussex og Jersey Kæmper til at gå sammen og hvor han klagede over at Jersey kyllingerne ikke var blevet lige så store som mine på samme alder.

Dejligt at der efterhånden er interesse for alle de andre ikke så almindelige racer, nu skal La Bresserne så bare finde vej til udstillingerne også og gerne LU, så vi andre også kan se dem.
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Johanne Schiødt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 063
  • Genetik-nørd og total hønsehjerne!
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #2 Dato: 11 Juli , 2012, 00:23 »
Lene- det tror jeg ikke i dette tilfælde, men det er da muligt. Men så skulle man jo tro at der også ville være udsving blandt de andre racer og det synes jeg ikke der er. Fra de var et par uger fik de hurtigere fjer og så skød de bare afsted. Til gengæld har de ingen overflødige "pyntefjer" som f.eks. man kan se det ved orpington. Der er det der skal bruges og det er det.

De fleste racer jeg har og har haft har lignet kyllinger i denne alder, hvilket jeg slet ikke synes er mærkeligt. Hvorimod bresserne klart ligner unge høns allerede.

Jeg er også glad for at flere har fattet interessen og håber at se den på udstillinger snart, det må bare ikke ske det samme, som med f.eks. lys sussex, at avlerne glemmer de vigtige kendetegn, at det er en super hurtigt voksende race, så avlsdyrene bør findes blandt de hurtigst voksende dyr :) det er du sikkert helt enig i ikke Lene?
Nu tilbage som Johanne Schiødt

Offline Bettina

  • Bruger
  • Indlæg: 1 908
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #3 Dato: 11 Juli , 2012, 05:28 »
Jeg giver Johanne ret, de er utrolig kødfulde og jeg ville gerne have haft tænderne i en men,,,
Mvh Bettina.
Opdrætter af Sussex i stor i farverne Brun sort/Porcelænsfarvet, Sølvgrå, Gul sort/blå columbia og Hvid sort columbia.
Medlem af DfFR, Sussexklubben og Herning Fjerkræ klub.

Offline Tanja S.B.

  • Bruger
  • Indlæg: 2 098
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #4 Dato: 11 Juli , 2012, 10:26 »
Da vi var på marantur til Tyskland fik jeg 3 La Bresse æg i gave af en af avlerne. Ud kom 1 kylling. Jeg var i lang tid overbevist om, at det var en hane, fordi den voksede MEGET hurtigere end de maraner, den blev ruget ud sammen med.

Og minsandten om ikke det er en lille høne *y Det er jeg glad for, for en god æglægger kan man altid bruge og hanekyllinger har jeg så RIGELIGT af 8)

Min oplevelse er også, at hun er lidt mere sky end min øvrige kyllinger, men på ingen måde forvildet eller flyvsk.
Men jeg tror bestemt jeg skal prøve nogle flere til næste år /o
Mvh. Tanja :)
Maran (sort-kobber og blå-kobber)
1,4 serama (børnenes)
+ diverse

0,1 kleiner münsterländer, 1,2 katte, 2,0 banditter

www.racefjerkrae.dk
www.orpington.dk
http://maranklub.dk

Offline Ankerine

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 138
  • Verdens smukkeste fugl
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #5 Dato: 11 Juli , 2012, 10:35 »
Vores 16 (æg fra Peter Agger) vokser helt klart hurtigere end Araucanaerne - det var også grunden til at manden ville have KØDkyllinger. De første uger var jeg ret bekymret for dem. De virkede sløve. Men sådan er de vist bare. Der er kommet mere liv i dem, men sammenlignet med Araucanakyllingerne - der er til tant og fjas og ikke lader en god lejlighed til en oplevelse gå fra sig - ja, så er Bresserne faktisk lidt kedelige. Når de bliver lukket på græs, går de systematisk og roligt rundt og nipper græs og kigger på krible-krable-dyr. Araucanaerne starter med at fjolle rundt efter et stankelben, løbe om kap med hinanden og nipper så græs mens de snakker med mad i næbbet.  ::)
Vi er meget spændte på at smage en Bresse.
2.17 Araucana, blå og blå/guldhalsede
1.2 Moskusænder
2.5 kaniner
2.1 katte af garage-oprindelse
1.0 labrador, gul, sød og tyvagtig
1.0 ulvegrå schæfer, træner til sherifstjerne
1.0 perfekt (næsten) ægtemand

Offline Johanne Schiødt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 063
  • Genetik-nørd og total hønsehjerne!
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #6 Dato: 11 Juli , 2012, 14:06 »
Dejligt at i andre også gider dele jeres erfaringer! :) Jeg vil heller ikke kalde dem meget flyvske, som de brune italienere jeg havde ;D
Nu tilbage som Johanne Schiødt

Offline Tommy1

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 174
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #7 Dato: 13 Juli , 2012, 11:34 »
her oplever vi 3 rolige la bresse hønseflokke i forskellige aldre, fra 14 dage gamle til de fuldvoksne avlsdyr, så flyvske mener vi ikke de er.
De er i stand til at skrukke, her er  hanen er en dygtig kyllingefører. De laver nogle "saftige" slagtekroppe, der er meget fine i kødstruktureren.
vi prøver at uploade nogle billeder i galleriet, af la bresse i forskellig aldre, senere idag .
der er også lidt fotos  på vores hjemmeside www.la-bresse.dk
Med venlig hilsen Tommy

www.La-bresse.dk

Offline Tommy1

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 174
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #8 Dato: 15 Juli , 2012, 14:04 »
så er der lagt lidt fotos af La bresse i galleriet
og hermed en opfordring til at andre, med denne race smider lidt fotos ind også.
Med venlig hilsen Tommy

www.La-bresse.dk

Offline Louise W.D

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 522
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #9 Dato: 15 Juli , 2012, 15:03 »
Jeg syntes at det er meget spændende læsning om denne La Bresse. Er blevet lidt lun på den :-)

Offline Tommy1

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 174
Med venlig hilsen Tommy

www.La-bresse.dk

Offline Liv

  • Bruger
  • Indlæg: 279
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #11 Dato: 17 Juli , 2012, 22:16 »
Jeg har 3.1 La Bresse kyllinger og en Brahma kylling fra starten af juni. De 4 La Bresse er tydeligt større end Brahmaen og har fjer på hele kroppen, hvor Brahmaen stadigvæk har dun forskellige steder. Det er meget tydeligt at se, hvilket køn mine La Bresse har, mens jeg ingen anelse har omkring Brahamens køn. Jeg har mange gange set La Bresse kyllingerne ligge ned og spise og drikke, det har jeg ikke set nogle af mine andre kyllinger gøre. Min brahmakylling kommer gerne tæt på mig sammen med sin mor, men La Bresse kyllingerne holder sig på afstand.
Venlig hilsen
Liv

Offline Thomas Eriksen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 34
Sv: Erfaringer med la bresse
« Svar #12 Dato: 24 Maj , 2013, 10:13 »
Jeg vil også gerne dele mine erfaringer med La Bresse.

Først:
Jeg har haft Orpington (dog kun haner hvilket er en længere historie) i et halvt års tid. Jeg synes de er meget rolige og imødekommende/nysgerrige. Til med bliver de store: renset vægt omkring de 3 kilo.

Jeg beholdt 1 Orpingtonhane og slagtede resten og derefter købte jeg 3 La Bresse høns hos Peter Agger fra forummet, og de har været gode til at lægge æg.
Jeg synes at de er mere sky i forhold til Orpington, men den mest betydelige forskel er at de kan hoppe højt. 1.70m. Nu er de blevet stækket, men jeg fik da besøgt naboerne et par gange. Til sammenligning har mine Orpingtonhaner højst kunnet hoppe 80cm, da de var i deres bedste alder.

Jeg har læst og fået fortalt at La Bresse har godt kød. Nu har jeg været så heldig også at erfare at de også kan være rigtig gode rugemødre og nu mødre i hønsegården. Faren er altså en Orpington og moren La Bresse så jeg håber på at mine 5 nye kyllinger får Orpingtonens rolige temperament og gode størrelse samt La Bressens kødkvalitet og æglægning.

Jeg har nu haft fjerkræ i et lille års tid så det skal siges at La Bresse ikke er krævende.

Venlig hilsen Thomas  :D