Selv om vi er et af verdens rigeste lande, så får de, der er nederst på rangstigen mindre og mindre, og så kommer jeg i tvivl om det hele kun skal dreje sig om øko.
Meget hen af vejen er det stadig et spørgsmål om valg. Hvis valget står mellem buræg og økologiske æg og prisforskellen virkelig kun er 40 øre for en hel bakke. Så må jeg indrømme, at så tror jeg ikke det har noget at gøre med økonomi, men om viljen til at lukke øjnene, og insistere på at købe det billigste. Skæld mig bare ud for min iver for at kæmpe for dyrenes rettigheder, det er jeg vant til ::).Havde det bare været 40 øre pr bakke, men det var 40 åre pr æg ;) så det er jo lidt andet.. og hvis man så bare knne nøjes med æg ;) men man skal jo også have andet hen ad vejen.
men ak, fordi man har høns i haven, betyder det ikke nødvendigvis, at man får kuldegys af at tænke på burhøns...jeg var naiv og er blevet klogere!!! Jeg siger tak...Jeg får i den grad sorg i sinde når jeg tænker på høns i bur, men jeg får det også når jeg tænker på skrabe, frilands og økohøns... sådan er det bare..... en af de ting jeg kæmper lidt for er at det skal blive legalt at købe sine æg privat.... for det tror jeg nemlig er vejen frem for rigtig mange.... dem med lidt høns i haven kan tjene en skilling til foder og dem der køber får et godt produkt der giver god smag på mere end en måde. Så sig ikke at jeg ikke væmmes, for det gør jeg.... men jeg væmmes også når man peger fingre.... og det var lige det der fik mig op på tasterne... for vi mennesker er ikke kun grimme ved dyr, vi er det sq også ved andre mennesker, og det kan jeg slet slet ikke have med at gøre... mennesket er en race man ofte er flov over at tilhøre. og til de to kommentatorer oven over.... "thumps up"
Jeg får i den grad sorg i sinde når jeg tænker på høns i bur, men jeg får det også når jeg tænker på skrabe, frilands og økohøns... sådan er det bare..... en af de ting jeg kæmper lidt for er at det skal blive legalt at købe sine æg privat.... for det tror jeg nemlig er vejen frem for rigtig mange.... dem med lidt høns i haven kan tjene en skilling til foder og dem der køber får et godt produkt der giver god smag på mere end en måde. Så sig ikke at jeg ikke væmmes, for det gør jeg.... men jeg væmmes også når man peger fingre.... og det var lige det der fik mig op på tasterne... for vi mennesker er ikke kun grimme ved dyr, vi er det sq også ved andre mennesker, og det kan jeg slet slet ikke have med at gøre... mennesket er en race man ofte er flov over at tilhøre. og til de to kommentatorer oven over.... "thumps up"
Jeg tænker stadig med gru nogle få år tilbage, hvor jeg så en udsendelse om den måde ænder og gæs bliver behandlet på, for at vi kan få dejlig blødt og varmt fyld i vores dyner, jakker, puder osv. Jeg var dybt chokeret over det rædselsfulde dyrplageri disse fugle gennemgår 3-4 gange i deres miserable liv, for at jeg kunne ligge varmt med min dyne. Udsendelsen og den efterfølgende debat fortalte også, at selv så kaldt økologiske fjer fra disse importer, i de fleste tilfælde var "produceret" på samme måde. I dag ejer jeg ikke en dyndyne, jakke, pude eller andet med fjer - og jeg fortæller alle, jeg kender, hvor fjerene kommer fra.Jeg har ledt efter en god dyne i flere måneder. Læst og læst og læst, fordi jeg på ingen måde vil støtte producenter der bruger fjer fra levende dyr. Heldigvis, og måske er jeg naiv :-\, er der flere producenter af dyner i Danmark der proklamerer på deres hjemmesider, at deres dun og fjer udelukkende stammer fra slagtede dyr. Jeg var ved at købe en ulddyne fra Læsø, men den kan ikke vaskes, så der sprang jeg fra, og inden jeg nåede længere blev det jul, og jeg fik en økologisk gåsedunsdyne i julegave. Jeg fløj på nettet og læste skeptisk på producentens hjemmeside, men de påstår, at deres dun udelukkende kommer fra døde dyr, så jeg vælger at tro dem. Jeg håber hvad de skriver er sandt.
I øvrigt synes jeg, at det er ekstremt relevant at diskuttere dette emne her. Og jeg synes ikke der er grund til at være bange for uenigheden. Den er vel kun ubehagelig hvis man har dårlig samvittighed?
Jeg tror ikke at det er det 'håndbogen' henviser til.
Hmm det er da sjældent at der er nogle der ytre sig positivt om vores øko hybrid høns herinde /o (er godt klar over burhøns også er hybrid høns)
Jeg synes den her snak er lidt - tja ved faktisk ikke hvad jeg skal sige... Der er ihvertfald nogle herinde der mener de redder denne verden ved at købe okø og de intet gør forkert - nu er det sådan set bare lige den ting at ma nge øko varer forurener naturen meget mere end konventionelle produkterne pga. Processen er meget længere.... Og nu sidder jeg og tænker på at der må da være et par stykker herinde der fremhæver sig selv som de rene helgener da de næsten kun køber øko... Hva så laver
i jeres eget tøj? Eller tyr i til det tøj vi andre køber hvor stort set alt er lavet af børn? :-\
Jeg kalder en stor del af indlæggene Kjøbenhavneri. Fordi det lyder lidt Morten Koch og de gårde der kan producere 64 æg om dg kan hvis nok ikke dække behovet.Først Niels: hvor er jeg glad for, at det ikke var dig der var den dræbte på Phillippinerne for nogle dage siden. Jeg måtte google et stykke tid, for at finde ud af, at der hvor du bor, ikke er i den samme region, som der hvor den anden dansker boede. Det var da en skrækkelig historie. Godt at høre fra dig igen.
Idéen med mange små producenter er netop, at de tilsammen kan 1) dække behovet 2) gavne dyrevelfærden og 3) sætte skub i de små samfund igen.
Ham der blev dræbt var samme alder ,og på kortet i avisen var angivet Rosario
Det er et meget tænkt eksempel Susanne.
Jeg vil vove den påstand, at de der køber økologisk også har større tendens til at stemme på partier der vil gøre mere for udsatte grupper og større tendens til at give penge til godgørende formål.
Det er i hvert fald en tendens jeg meget tydeligt har kunnet observere blandt de mennesker jeg har mødt i mit liv. Jeg kan ikke rigtigt finde anden forklaring end at det er graden af egoisme der varierer.
Og vær nu venlig at lægge mærke til, at jeg bruge ordet tendens. Jeg ved altså godt, at der findes undtagelser.
Det er aldrig rart når andre påpeger de fejl man begår. Men det er sundt og positivt, at andre gider engagere sig. Ellers er der da ikke nogen som udvikler sig. Det har ikke noget at gøre med at kaste sten.
Jeg vågnede ikke op en dag med et brændende ønske om at bruge 2000 kr ekstra hver måned på noget jeg ikke umiddelbart kunne se en effekt af. Men jeg har lyttet til en hel masse kritikkere af det der engang var min livsstil, og konkluderet, at de havde ret.
Vores samfund er ikke perfekt. Og det bliver med garanti aldrig bedre hvis man ikke må kritisere andet end det der allerede er ulovligt. Men naturligvis skal man være tilbageholdende med at gøre sig til dommer over enkeltpersoners valg. Men ingen er tvunget til at købe økoæg. Der findes intet i æg, som man ikke kan få i andre fødevarer.
Det mest destruktive "argument" af alle, er det der handler om at man ikke må kritisere noget som helst, hvis man ikke er perfekt. Jeg vil endnu engang opfordre alle til at holde op med at lede efter undskyldninger, og i stedet tage medansvar.
Vi har allesammen et valg, som der så rigtigt bliver skrevet her i tråden.
Men at vælge rigtigt er en problemstilling, som har SÅ mange facetter, at ingen kan tillade sig at se ned på andres valg!
Og jeg ville iøvrigt også fortælle mit lille barnebarn, at hønsene har det godt - der er grænser for, hvilke problemstillinger små børn skal forholde sig til!
Der ER så mange måder at forholde sig til verden og til andre på, og den med stenen, Erik kan jeg absolut kun tilslutte mig :)
2. Du skriver, at det er forkert at man "hakker" på dem der køber buræg så længe man selv køber en konventionel ribbensteg... Der havde vi vist en total uvidende udtalelse - det kommer ikke til at ske for mig, det vil jeg love dig!! Gjorde det, var det dobbeltmoral - rigtigt!!!
Som omhandler alle, der ikke selv kan sige sig fri fra at besidde en problematisk adfærd, men som alligevel bliver nedladende og uforstående overfor dem, der ikke lige lever op til en bestemt standard indenfor et bestemt emne.
Citat 1:
Hvorfor er det nedladende eller fordømmende at påpege, at folk der har råd til tobak, slik, alkohol og meget andet ikke burde købe buræg og dermed gøre sig skyldig i dyremishandling? Er det ikke et rimeligt og logisk argument?
Citat 2:
I mine øjne er det ikke mere forkert at banke sin hund med en kæp end at købe æg fra buræg. I det sidste tilfælde er mishandlingen bare gemt dejligt langt væk.
Hvorfor er det nedladende eller fordømmende at påpege, at folk der har råd til tobak, slik, alkohol og meget andet ikke burde købe buræg og dermed gøre sig skyldig i dyremishandling? Er det ikke et rimeligt og logisk argument?
Jeg troede kun det tog 5 minutter at handle i Fakta ;D det kommer der så en hel del ud af :police:
Hold da op hvor er der mange der står med Hat og Blå Briller i æg afdelingen og leger spion over for butikkernes kunder ikke at forglemme oppe ved kassen og ser efter hvad folk ligger i deres kurv/kasseDet er naturligt, at hvis der er noget du går op i, så interesserer du dig for de ting. Vel sagtens det samme, som når nogen lægger mærke til, at den stærkt overvægtige køber pomfritter på McDonalds og ikke en salat, eller den syge mand med drop i armen og en fæl hoste, som står og ryger foran indgangen til hospitalet, eller den unge knægt med hættetrøjen der er ude og lufte sin kamphund uden snor. Jeg lægger så mærke til, hvilke æg kunderne tager når de står ved køledisken. Der er nok ingen der går hen til hverken den tykke, den syge eller den unge mand, og konfronterer vedkommende med sine holdninger. Lige som jeg heller ikke siger noget til den der står med buræggene i hænderne nede i Brugsen.
Jeg har siddet lidt og funderet lidt over tingene. Hvis vi ikke udnytter naturen som vi gør, så ville der nok være mere sult rundt i verden.
Jeg har set kæmpe plantager i Malaysia beregnet på olieproduktion. På bekostning af junglen og dyrelivet.
Jeg har set høns på markedet i Indonesien bundet sammen i benene, hvor de hang med med hovedet nedad.
Jeg har set krokodiller i Congo, hvor benene var bundet om på ryggen, hvor man skar skiver af kød, medens de stadig var levene.
Fiskerne over hele kloden, hiver fisk op, som så lider en langsom kvælningsdød. Ud for Fanø, Manø og Rømø bliver der fanget hesterejer, som så køres til Maroco for at blive pillet, for så at blive kørt op til Holland og Tyskland og solgt. For hver kg. rejer der bliver fanget, bliver der slået 6 kg. fiskeyngel ihjel.
I Amasona fælder man skovene for at få eksotisk træ, og hvor man så bagefter opdrætter kvæg for at få billig oksebøffer.
I rigtig mange lande har vi burhøns/ skrabehøns/ dyr under kummerlige forhold for at vi kan få billige fødevare.
Landbruget dyrker jorden så intensivt, at den naturlige gødning forsvinder, og vi må tilsætte gødning og kemikalier, for at vi kan få brød og grønsager nok.
Jordens befolkning vokser og vokser, så alt hvad jeg har skrevet om, må også øges for at få mad nok, er der så plads til dyreveldfærden.
Jeg spørger bare.
...er der en der starter et eller andet vil jeg gerne være den første der skriver under eller melder mig ind jeg har bare ikke selv kræfter eller evner til at starte op.Man kan trykke "Synes godt om" her hvis man er på Facebook. Æg fra racehøns skal være lovlige at sælge (http://www.facebook.com/home.php#!/pages/%C3%86g-fra-raceh%C3%B8ns-skal-v%C3%A6re-lovlige-at-s%C3%A6lge/150768525040577?fref=ts)
hvem siger at burhøns lider, alle ved at høns skal ha det godt for at ligge æg, og det gør burhønsene, rigtig godt enda, så mon de lider så meget som nogle gør det til,
Jeg har siddet lidt og funderet lidt over tingene. Hvis vi ikke udnytter naturen som vi gør, så ville der nok være mere sult rundt i verden.
Jeg har set kæmpe plantager i Malaysia beregnet på olieproduktion. På bekostning af junglen og dyrelivet.
Jeg har set høns på markedet i Indonesien bundet sammen i benene, hvor de hang med med hovedet nedad.
Jeg har set krokodiller i Congo, hvor benene var bundet om på ryggen, hvor man skar skiver af kød, medens de stadig var levene.
Fiskerne over hele kloden, hiver fisk op, som så lider en langsom kvælningsdød. Ud for Fanø, Manø og Rømø bliver der fanget hesterejer, som så køres til Maroco for at blive pillet, for så at blive kørt op til Holland og Tyskland og solgt. For hver kg. rejer der bliver fanget, bliver der slået 6 kg. fiskeyngel ihjel.
I Amasona fælder man skovene for at få eksotisk træ, og hvor man så bagefter opdrætter kvæg for at få billig oksebøffer.
I rigtig mange lande har vi burhøns/ skrabehøns/ dyr under kummerlige forhold for at vi kan få billige fødevare.
Landbruget dyrker jorden så intensivt, at den naturlige gødning forsvinder, og vi må tilsætte gødning og kemikalier, for at vi kan få brød og grønsager nok.
Jordens befolkning vokser og vokser, så alt hvad jeg har skrevet om, må også øges for at få mad nok, er der så plads til dyreveldfærden.
Jeg spørger bare.
erik det var faktisk ikk for at provokere, jeg skrev det, jeg tror faktisk ikk de lider, bemærk så lige flokstørelsen i mikkels film, samt at man forsøger på industriel vis at løse industriproblemer, ganske vist er det økologisk, men langt fra den økologiske tanke, og langt fra noget der i mine øjne ligner dyrevelfærd.Det bliver vi, som skrevet rigtig mange gange før i diverse tråde, aldrig enige om. Prøv at se på disse billeder Lina har taget. Det er billeder af en håndfuld af de ca. 180 høns hun og hendes mand hentede i maj måned. Et par stykker måtte aflives pga. brækkede lemmer og bylder. Bl.a. hønen der ligger i kassen. Hendes bagparti var på str. med en håndbold og fyldt med betændelse. Landmanden opdager ikke, at der er noget galt, når der er stuvet 50.000 høns ind i samme stald. Ser de sunde og raske ud? ??? Dyr uden ret til at udøve deres naturlige adfærd som fx støvbadning og skraben i jorden, har det ganske simpelt ikke godt. Se blot de forsøg med aber fra 50'erne, hvor aberne blev isoleret, men havde adgang til mad og vand. De brød sammen; fik angstanfald og blev mentalt handicappede. Økologiske høns har det heller ikke optimalt, men trods alt en del bedre end en burhøne.
Selvfølgelig lægger burhøns mange æg. For de har ikke andet at tage sig til.Tjaaaaa så har hele min hønseflok det ihvertfald ad helvede til....
Om det er tegn på en høne har det godt hvis den lægger et æg hver dag, 365 dage om året ??
Der mangler stadig en forklaring på hvad der fritager dig for ansvar for den slagtegris du køber kød fra. Den har næppe meget glæde af din omsorg for familiemedlemmer. Ville din sundhed lide skade uden dette kød?
Jeg bliver nødt til at spørge ...
Jer der aldrig kunne drømme om at snige en pakke buræg ned i indkøbskurven, hvad gør i med alle de andre ting der er buræg i? køber i udelukkende økologisk af ALLE varer?, for ellers køber man jo bare sine buræg skjult i pizza'en, dressingen, brødet, kiksene, kagerne, isen, den panerede fisk, bearnaisesovsen på den fine franske restaurant, mayonnaisen på pomfritterne i biografen etc. etc.
Jeg synes man skal være god mod dyrene og jeg tror på at man bliver hvad man spiser, og derfor er jeg rigtig glad for at vores æg og en del kyllingekød nu kommer fra sunde, glade dyr der lever lige her i vores baghave, men kunne sagtens finde på at købe en bakke burhønseæg... jeg tror som flere også har skrevet at alle dyr i industrien lider (også køer og grise).
Vi boede engang 3 år ved siden af en stor økologisk hønseægsproducent og der købte vi altid æg fra stalddøren. Hønsene havde en mægtigt stor hal og en kæmpe indhegning med græs og op til skoven, idyllisk og dejlig, men ... de der 50-100 halvskaldede og ret betuttede høns der sneg sig rundt i nærheden af hallens mange udgange (mens de resterende mange tusinde var indenfor, altid...) ja, det var ligesom ikke det der overbeviste mig om at det er det rigtigt valg at vælge økologiske æg, når man står i fakta - det overbeviste mig derimod om at jeg burde have høns og helt holde op med at købe nogen former for æg i fakta ..., men som alle andre køber jeg jo tonsvis af æg igennem alle de andre produkter jeg køber, ganske givet fra burhøns de fleste!
Men derfor tror jeg skam stadig jeg gør en forskel;
jeg ved jeg gør en forskel for de kyller der bor i baghaven
Jeg tror bestemt det gør en forskel for mine børn
Jeg viser gerne høns og kyller frem for ALLE besøgende og fortæller og deres fortræffeligheder og hvor skrækkeligt dyrene i supermarkedet har haft det (men køber dog stadig selv nogen, da vi ikke har nok selv endnu), jeg tror det gør en forskel hos nogle få der ser og hører og det er fint, det er i hvert fald ikke blevet dårligere :-)
Jeg bliver nødt til at spørge ...
Jer der aldrig kunne drømme om at snige en pakke buræg ned i indkøbskurven, hvad gør i med alle de andre ting der er buræg i? køber i udelukkende økologisk af ALLE varer?, for ellers køber man jo bare sine buræg skjult i pizza'en, dressingen, brødet, kiksene, kagerne, isen, den panerede fisk, bearnaisesovsen på den fine franske restaurant, mayonnaisen på pomfritterne i biografen etc. etc.
Jeg synes man skal være god mod dyrene og jeg tror på at man bliver hvad man spiser, og derfor er jeg rigtig glad for at vores æg og en del kyllingekød nu kommer fra sunde, glade dyr der lever lige her i vores baghave, men kunne sagtens finde på at købe en bakke burhønseæg... jeg tror som flere også har skrevet at alle dyr i industrien lider (også køer og grise).
Vi boede engang 3 år ved siden af en stor økologisk hønseægsproducent og der købte vi altid æg fra stalddøren. Hønsene havde en mægtigt stor hal og en kæmpe indhegning med græs og op til skoven, idyllisk og dejlig, men ... de der 50-100 halvskaldede og ret betuttede høns der sneg sig rundt i nærheden af hallens mange udgange (mens de resterende mange tusinde var indenfor, altid...) ja, det var ligesom ikke det der overbeviste mig om at det er det rigtigt valg at vælge økologiske æg, når man står i fakta - det overbeviste mig derimod om at jeg burde have høns og helt holde op med at købe nogen former for æg i fakta ..., men som alle andre køber jeg jo tonsvis af æg igennem alle de andre produkter jeg køber, ganske givet fra burhøns de fleste!
Men derfor tror jeg skam stadig jeg gør en forskel;
jeg ved jeg gør en forskel for de kyller der bor i baghaven
Jeg tror bestemt det gør en forskel for mine børn
Jeg viser gerne høns og kyller frem for ALLE besøgende og fortæller og deres fortræffeligheder og hvor skrækkeligt dyrene i supermarkedet har haft det (men køber dog stadig selv nogen, da vi ikke har nok selv endnu), jeg tror det gør en forskel hos nogle få der ser og hører og det er fint, det er i hvert fald ikke blevet dårligere :-)
I dag er første dag,hvor de gamle bure er forbudt,så nu findes vel kun "berigede" bure,i DK og EFJeg sniger alligevel en enkelt post mere ind i tråden ::). Todda, det var 1. januar sidste år, at alle bure skulle skiftes ud med berigede bure, men der er stadig langt igen, da fem EU lande stadig ikke har skippet de alm. bure. EU handler alt for langsom i sager som disse. Producenterne har vidst siden 1999, at de berigede bure skulle indføres senest i 2012. Hvorfor der ikke vanker store bøder fra dag et i situationer som denne er mig en gåde; hvorfor så lave en lovgivning, når man alligevel kan opføre sig som man vil /d.
Dyrevelfærd er en svær ting.
Godt nytår til alle.
Jeg sniger alligevel en enkelt post mere ind i tråden ::). Todda, det var 1. januar sidste år, at alle bure skulle skiftes ud med berigede bure, men der er stadig langt igen, da fem EU lande stadig ikke har skippet de alm. bure. EU handler alt for langsom i sager som disse. Producenterne har vidst siden 1999, at de berigede bure skulle indføres senest i 2012. Hvorfor der ikke vanker store bøder fra dag et i situationer som denne er mig en gåde; hvorfor så lave en lovgivning, når man alligevel kan opføre sig som man vil /d.
Fem EU-lande mangler stadig berigede bure (http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2012/12/28/FemEUlandemanglerstadigberigedebure.htm?fag=A)
Og til jer der mener at det er en opgave for politikerne: har I lagt mærke til at de fleste af dem mener det er en opgave for forbrugerne?Jeg kan ikke helt holde mig væk fra tråden, den er for spændende ;).
Der er travlt ved håndvasken, men I må jo hilse på dem derhenne.
Det er jo sjældent at man ser folk stå med ondt glimtende griseøjne i burhønse sektionen i supermarkedet, mens de mumler "mu ha hah - så kan de lære det de fjerbolde" ...
http://weanimals.org/blog.php?entry=181Meget med et hønseliv, set fra hønens oprindelse og natur, er her i hvert fald ikke tale om /d. En god debat du fik startet, som fik en hektisk drejning, men godt du tog den op. Det er altid godt at debattere dyrevelfærd.
Lige lidt billeder af de nye såkaldte berigede bure (vi snakker altså Danmark i 2013!)...dét er fandme ikke et hønseliv, uanset hvad der ellers bliver sagt og ment!!
Der skal være græs/beplantning i en økologisk hønsegård. Som Lene beskriver, kan det være, at græsset rundt om stalden er bar, men så skal der være adgang til græs til alle høns et andet sted på grunden.
"Økologisk Hønsegård: Økologiske høns skal året rundt have adgang til et udendørs areal på mindst 4 kvadratmeter pr. høne. Hønsegården skal være dækket af græs eller anden vegetation, desuden skal der være læ og beplantning. En gang om året skiftes der til en anden hønsegård, hvorefter den gamle skal være fri for høns i et år. Dette er for at forebygge angreb af parasitter og for at beplantningen kan blive genskabt, når hønsene har rodet i den."
Det billede Nimrod har lagt op, ligner en skrabehønseproduktion, der er dog for meget lys og for lidt støv i luften. Men det er nok så billedet bliver bedre.Ja, jeg synes også det ligner en moderne skrabehønsehal: http://www.skivefolkeblad.dk/article/20101210/LOKALT/712109999/0/RSS
er der da nogen der kender godkendte staldørs salg