Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Kan fritter bruges mod rotter?  (Læst 12825 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Margrethe

 • Bruger
 • Indlæg: 399
Kan fritter bruges mod rotter?
« Dato: 05 December , 2020, 07:34 »
Vi har heldigvis ikke rotteproblemer for tiden, men det hænder der kommer en ny tyk hunrotte forbi, og så er det eller bare at komme igang med giften med det samme.

Men nu fik jeg en anden ide, så man måske kunne undgå den gift, der før eller siden fører til resistens. Jeg læste engang for længe siden en artikel om kaninjægere, der brugte tamme fritter til at sende ned i gangene og jage kaninerne op. Fritterne havde så mundkurv på, for at undgå, de selv mæskede sig med kaninerne ned i gangene og "glemte" at komme op igen.

Jeg tænke om sådan en fritte kunne sendes ned i rottegange, om ikke andet så for at sprede skræk og advarsel med sin lugt. Er der ikke noget med, at hvor der bor husmår er der ingen rotter, eller er det en skrøne? Husmår og fritte er vel ret meget i familie, tror jeg.

Offline Gok

 • Bruger
 • Indlæg: 293
Sv: Kan fritter bruges mod rotter?
« Svar #1 Dato: 05 December , 2020, 09:33 »
Fritten er den tamme version af ilderen, og er derfor lige så stor som ilderen. Jeg har været tæt på en Ilder, og den kan ikke komme ned i et rottehul.

Her er en video af fritten:

https://www.youtube.com/watch?v=RnX7-era0co&ab_channel=fyens.dk

Offline Karin Thomsen

 • Bruger
 • Indlæg: 30
 • Husk-glem ikke at være glad :)
Sv: Kan fritter bruges mod rotter?
« Svar #2 Dato: 08 December , 2020, 11:22 »
den fritte der er der på videoen, ligner en han. De er ret "tykke" og store og "bamset" at se på i modsætning til hunnerne, der er mere strømlinet :D :D

Shiit jeg savner min fritte Ebi, hun var en meget lille tynd og spinkel fritte, som ikke vejede mere end 500g.
 (hun havde haft gardia, som påvirkede hende sådan at hun ikke kunne tage så meget på i vægt, og hun blev heller ikke så stor eller gammel som hendes andre søskende, hun blev kun 3 år  :'( )

Rigtig mange fritter ser meget større ud end de egentlig er, grundet deres super lækre fluff pels, så hvis man løfter dem op, så kan de blive sådan nogle laaaange små tynde tæppehajer ;)

de er i samme familie som Ilder, mår, brud  og andre af den slægt.
en fritte er egentlig en domesticerede og "fremavlet" ilder, lidt lige som man har gjort med alle de domesticerede dyr man har som kæledyr i dag :) (sagt MEGET simpelt)

Man bruger stadig tamfritter i England til kaninjagt, hvor man har givet dem sådan en lille gps sender på, så man kan følge dem nede i kaninernes gange, og fange kaninerne når fritterne skræmmer dem op.

Jeg ville ikke mene at man kunne bruge dem som sådan til kun at jage rotter væk, da en fritte jo er et rovdyr, og ikke har et problem med at nedlægge byttedyr der er tre gange dens størrelse
(De kan tage harer, store fugle, padder osv.)

så vil man ikke kunne garantere at den ikke kunne få et godt øje til ens store fede høns ;)

men det er et fantastisk kæledyr, og man kan virkelig få mange timer til at gå med at lege og aktivere dem, og sidde og nusse og sove med dem. De har de sjoveste lyde og siger sådan en lille båt båt lyd når de rigtig er glade eller snakker (de er lidt som en slinkie rygrad når de sover, så så kan de ligge på de sjoveste måder :D :D )
https://www.youtube.com/watch?v=WaIi945oYnw&feature=youtu.be

Videoen her, er af min lille Ebi, da hun var "fuldvoksen" og ca to år gammel, hun er i sin vinterpels, og ser derfor EKSTRA fluff ud :D :D .
« Senest Redigeret: 08 December , 2020, 16:11 Fra Karin Thomsen »
I´m a chiken lover girl, and i'm happy about that :)

Offline Margrethe

 • Bruger
 • Indlæg: 399
Sv: Kan fritter bruges mod rotter?
« Svar #3 Dato: 08 December , 2020, 21:04 »
Din fritte ser sød ud :) Tak for de mange informationer. Jeg anede ikke det store om fritter, andet end det med kaninjagt. Men der kunne vel også være en risiko for at de blev fristet til at bide hønsene selvom de er tæmmet?
Ja så har jeg også hørt at hunnerne skal være steriliseret, hvis de ikke må få unger, da de ellers kan dø. Det lyder mystisk, så jeg ved ikke om det er en skrøne.

Offline Karin Thomsen

 • Bruger
 • Indlæg: 30
 • Husk-glem ikke at være glad :)
Sv: Kan fritter bruges mod rotter?
« Svar #4 Dato: 09 December , 2020, 13:07 »
ja, det er så en skrøne, lige som at de "går amok" når de lugter menstruations blod og en allerpokkers masse andre latterlige historier... :D :D

man anbefaler dog, at man neutraliserer ilder hunner der ikke skal have unger, men det er kun fordi de ellers går i løb, og kan blive total"baby fjollede" og lege mor for alt og alle
(og det kan være stressende, både for ilderen men også dem den leger mor for.)

men  i nogle tilfælde kan hunner udvikle ænemi (blodmangel) og det kan være fatalt, hvis det ikke bliver behandlet i tide.

Ja jeg ville mene at de godt kunne finde på at hapse hønsene, da de jo er rovdyr, og har de instinkter, jeg ville derfor hellere anbefale en lille rottefælde :)

De er mega søde, og er sådan lidt en blanding af en hund og en kat i sindet...- men det kræver en del mere at have sådan et dyr end en hund eller kat.

Mange der anskaffer sig en ilder, bliver ofte overrasket over det ansvar der er ved at have dem.
Især fordi der stadig florerer sådan nogle dumme skrøner som der gør.
;)
I´m a chiken lover girl, and i'm happy about that :)

Offline recapinjure

 • Bruger
 • Indlæg: 3
Sv: Kan fritter bruges mod rotter?
« Svar #5 Dato: 26 Oktober , 2023, 09:00 »
Din fritte ser sød ud gorilla tag