Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns Hønsekalender america.png

Nyeste

Forfatter Emne: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?  (Læst 8564 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Mette Nygaard

 • Hønsegufs-expert :)
 • Global Moderator
 • Indlæg: 1 212
 • Jeg samler ikke snegle, det har jeg ænder til :)
'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Dato: 31 Marts , 2015, 10:31 »
Som omtalt i denne tråd (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=41528.0) vil jeg (og min mave) gerne samle en masse gode råd til, hvordan man kan holde (slagte)kaniner på friland eller i løbegård eller …. ja under lidt mere frie og naturlige forhold end bare et lille bitte bur.

Jeg har ikke selv nogen som helst erfaringer med kaniner, men det har min svoger, og jeg er ved at lokke ham til at genoptage opdrættet ;)

Så hjælp til at familien kan få kaninsteg til middag efterlyses hermed!
Gerne med fotos :)
Bå-båååårk!!! (hønsegufs-kald)

1.11 lyse sussex(-lignende)
0.1 Lille My (3farvet dværg-sussex) samt 4 døtre heraf
0.1 Prinsesse (orpington) i hønsehimlen :'( - og en ny i bestilling ;)
2.11 Moskusænder - anført af Rasmus Rapand
0.3 tossede får
1.1 tåbelige gårdkatte: TossePer og Prinsesse Misse
1 tårnfalkekasse :)

Offline Lone Knap

 • Bruger
 • Indlæg: 429
Sv: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Svar #1 Dato: 31 Marts , 2015, 14:18 »
Da jeg for MANGE år siden havde kaniner lavede jeg en kæmpe løbegård i forbindelse med deres bur. Jeg gravede knap 1 meter ned og lagde stæk trådhegn i bunden, inden jeg smed jord og græs over. kaninerne elskede det. MEN--jeg havde målt forkert, og manglede en lille smule tråd. Det opdager de sgu aldrig, tænkte jeg. Men det gjorde de!!!! Ret hurtigt, så vi måtte rende rundt et par timer og fange kaniner. Bortset fra det er det en fed måde at holde kaniner på. Godt fornøjelse med de.

Offline Raziel

 • Bruger
 • Indlæg: 2 759
  • Hobbydyrenes blog
Sv: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Svar #2 Dato: 31 Marts , 2015, 14:28 »
Efter min mening kan man ikke holde kaniner på friland under dyreværnsforsvarlige forhold. De graver jo gange hvor de gemmer sig, og det er helt umuligt at holde styr på at få tilset alle kaniner dagligt, som man skal ifølge dyreværnsloven.

Dertil kommer at kaniner ikke er (som mange tror) flokdyr. De er kolonidyr. Dvs at de holder til ved siden af hinanden som naboer, så de kan nyde godt af at høre advarsler fra de andre. Men hver kanin har sit eget bo og sit eget område, og indtrængende kaniner får en gang tæsk.

Flere hanner sammen er absolut no-go. De kommer op at slås og den måde de gør det på, er at de går efter hinandens testikler og underliv. Snakkede med en engang, som havde haft to hanner sammen i et stor grisebås, og en dag hun to den ene op, kunne hun ikke forstå hvorfor hun fik så våde hænder. Da hun så kiggede efter,så var det simpelthen kaninens tarme, der hang udenfor.

Han og hun sammen dur kun under selve parringen. De kan i teorien godt gå sammen inden fødslen hvis der er plads nok, men drægtige hunkaniner kan være nogle hidsige bæster, og jeg har hørt om flere tilfælde hvor en drægtig hun har skadet en han. Hunkaniner har en todelt livmoder, og kan være drægtig med to kuld samtidig, så det er også en grund til at kun ha dem sammen under parring. Hun kan ikke passe to kuld, og det ene vil altid gå til, så det er synd og en ekstra belastning for hunnen.at være drægtig med to kuld.

Flere hunner enes sædvanligvis kun hvis de er vokset op sammen, og hvis de har masser af plads. At holde dem sammen under drægtig, fødsel og opfostring af unger kan gå godt, men det kan lige så godt gå skidt. Lidt det samme som med skrukhøner.

Jeg har endnu til gode at se et sted med flere kaniner sammen, so går uden problemer. Og det vil også sige de usynlige problemer, so  uerfarne og ligeglade mennesker ikke ser. I næsten alle tilfælde med flere hunner i sammen bur, så viser det sig at den underlegne aldrig bliver særlig gammel, og hvis man så lukker den op og kigger efter, så viser indvoldene tegn på stress. Dette har jeg fra en meget erfaren avler.

Alle de zoos jeg har besøgt, som har forsøgt at holde kaniner i flokke, er heller ikke ok, hvis man ved hvad man skal kigge efter. Alle steder har jeg set syge eller skadede dyr, og underernærede dyr, som ikke har kunne komme til foderet for de andre. Men de lægger man jo ikke mærke til som alm besøgende, som ikke har forstand på kaniner.

Men det er fuldstændig rigtigt at kaniner kræver mere plads og mere aktivering end mange giver dem. Hvis jeg skulle holde store slagtekaniner, så ville mine hanner ha et bur på min 1,5 m2 og avlshunner gerne 3 m2 eller mere. Slagteracerne får tit store kuld, og de skal ha masser af plads til at bruge deres muskler på i opvæksten. Det kunne være fedt at lave så alle kaninerne har fri udgang til en løbegård med enten fliser i bunden eller nedgravet tråd, som det optimale, så de kan grave lidt.
Mvh. Pia - www.hobbydyrene.blogspot.dk
5 kaniner - 3 katte - 2 marsvin - 1 kornsnog - 1 leopardgekko - mus til foder.
Blandet hønsehold med forskellige racehøns og blandinger.

Offline Veteranen

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 525
Sv: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Svar #3 Dato: 31 Marts , 2015, 16:28 »
Det må være muligt at lave en hønsefræser med en bund af stærk tråd til kaninopfedning. Vel ikke optimalt at kaninerne skal hoppe rundt på tråd, men uden tråden er det nok umuligt at holde dem inde.
Kaniner graver, men smager godt ??? :D
Raziel's bemærkninger om kønsopdeling er desværre rigtige, og dette gør det måske ikke så enkelt som man kunne have håbet.
Hilsner
Havehøns giver fred, afstressning og harmoni.
8 store "hjemmelavede" høns på græs.

Offline jes.l.h

 • Global Moderator
 • Indlæg: 2 026
Sv: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Svar #4 Dato: 31 Marts , 2015, 20:46 »
jeg synes jeg læste et sted, om en der havde en meget stor indhegning hvor der gik nogle kaniner sammen. Det havde ikke givet problemer kaninerne imellem, men al håndtering af dem var nærmest ikke muligt. Det er nok osse værd og have med i overvejelserne, at det stadig skal være muligt og kunne håndtere dem for og kunne holde styr på evt sygdom eller andet
S-K+B-K maran
Mookee i brun
Thüringer skjolddue i gul og sort
medlem af www.maranklub.dk

Offline Fisker

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 320
Sv: 'Naturlige' kaninløbegårde - hvordan?
« Svar #5 Dato: 31 Marts , 2015, 21:56 »
Jeg har haft kaniner, som har haft hus med vand og mad men ellers levet stort set frit. Det er muligt at jeg har forbrudt mig mod dyreværnsloven og ikke tilset hver enkelt dagligt, men til gengæld har de alle haft mulighed for at grave huler, spise græs, grene etc. efter behov. Der har været flere hanner, men åbenbart på stort nok areal til at det ikke var problematisk. Hvis dyr skal holdes i små lukkede bure, så er det ikke et dyr jeg skal have. Den eneste grund til at jeg stoppede med at have kaniner var at jeg var den eneste der ville spise dem.