Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Spis et æg om dagen og dø af det.  (Læst 2973 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 839
    • Dansk Fjerkræ Forum
Spis et æg om dagen og dø af det.
« Dato: 15 April , 2008, 16:54 »
Sådan er overskriften på Jyllands-Postens forbrugerportal på nettet også citeret i Politiken

Et æg om dagen øger risikoen for tidlig død. Pas især på, hvis du er en midaldrende mand, [..]"Mens et ugentligt forbrug af seks æg eller derunder ikke er forbundet med nogen helbredsproblemer eller risiko for tidlig død, er et forbrug på syv æg eller derover problematisk, fordi det øger risikoen med 23 pct., siger forskerne ifølge American Journal of Clinical Nutrition.[..]Undersøgelsen er foretaget på baggrund af indsamling af data over en periode på 20 år fra over 20.000 læger.

Det lyder jo meget skræmmende at 6 æg om ugen er OK, mens 7 æg er farligt. Det lyder også som et stort antal, når der er data fra 20.000 læger.

Men når man kigger nærmere på undersøgelsen, så har redaktørerne af tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition set sig nødsaget til at komme med en "Leder" om undersøgelsen. Her siger de at undersøgelsens resultater er overraskende og har nogle statistiske mangler, og slutter med at sige at der ikke kan konkluderes noget på baggrund af undersøgelsen. For det første var det kun 8% af mændende der spiste mere end 1 æg om dagen, mens 2 andre undersøgelser hvor 36% spiste mere end 1 æg om dagen ikke viser nogen overdødelighed, altså det stik modsatte.

Der nævnes også usikkerheden om at hvad personerne ellers spiste er ukendt og det  gør undersøgelsens resultat usikkert. Den har FPN dog med.

De mænd, som spiste flest æg, var samtidig også ældre, federe og havde en tendens til at drikke mere alkohol, ryge og dyrke mindre motion - altsammen faktorer, der kan have betydning for risikoen for hjertekarsygdomme.

Daily Mail   har også behandlet undersøgelsen og de fremhæver en undersøgelse som siger at der er flere fordele ved at spise æg end ulemper. Dr Bruce Griffin fra University of Surrey siger at indtagelsen af æg har ingen klinisk betydning for hjertesygdomme eller kolesteroltallet. Dr Griffin har analyseret  30 undersøgelser af æg igennem 30 år og er enig i kritikken i at undersøgelsen beskrevet i  American Journal of Clinical Nutrition indeholder statistisk usikkerhed.

Dr. Griffin siger også at det er kun hvis man er hyper-følsom  overfor kolesterol at man skal passe på med at spise for mange æg.

I samme artikel omtales en anden undersøgelse, som viser at hvis kvinder spiste et æg om morgen så følte de sig mere mætte og mindre tilskyndet til at spise fedtholdige mellemmåltider.

Så der er al mulig grund til at tage denne undersøgelse med stor sindsro. Der er i hvert fald ingen grund til at konkludere at man dør af at spise mere end et æg om dagen. Det kunne journalisterne også have fundet ud af, hvis de havde gidet sætte sig ind i sagerne. Men kritisk journalistik er åbenbart en mangelvare i dagens Danmark.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Vibeke

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 330
Sv: Spis et æg om dagen og dø af det.
« Svar #1 Dato: 15 April , 2008, 20:39 »
 Der var jo også lige den danægreklame  ;)
med det fine kolesterol indhold. Hørblomstæg kalder de dem.

Et æg er ikke bare et æg, ligesom med al andet mad,
 afhænger det af hvad hønens kost har bestået af,
 masser af grønt giver sunde fedtsyrer,
og sålænge mine høns kan finde hvad de ønsker, vil jeg ikke tænke ret meget på hvor mange æg jeg spiser. :P

Vibeke


mvh
Vibeke

desværre ingen høns i øjeblikket