Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Fugleinfluenza på Fyn  (Læst 24875 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

 • Fjerkræ Forum er bedst
 • Administrator
 • Indlæg: 7 840
  • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Fugleinfluenza på Fyn
« Svar #15 Dato: 06 Maj , 2008, 16:07 »
Svar fra FVST

De lavpatogene fugleinfluenza typer H5 og H7 giver typisk ikke kliniske symptomer, men kan mutere og blive til de højpatogene farligere typer. På EU-basis er der derfor krav om, at medlemsstaterne har et overvågningsprogram med henblik på også at påvise de lavpatogene typer. Overvågningen bygger på rutinemæssig udtagning af blodprøver fra bestemte fjerkræproduktionsformer. I besætninger med opdrættet fjervildt skal der udover blodprøver også indsendes afkom af fjervildt til undersøgelse.

I den smitteramte besætning ved Stenstrup opstod mistanken om fugleinfluenza pga. antistofreaktion i de rutinemæssige blodprøver. En antistofreaktion er et udtryk for, at det pågældende dyr har været i kontakt med virus. Der kan være tale om "rester" af en tidligere infektion eller en nylig infektion. Påvisningen af antistoffer rejser derfor mistanke om, at der evt. cirkulerer virus i dyrene, hvorfor der skal udtages prøver til opfølgende virusundersøgelse. Hvis der påvises virus i prøver fra besætningen, skal besætningen erklæres for smittet.

I de opfølgende prøver fra besætningen ved Stenstrup blev der påvist lavpatogen fugleinfluenza virus af typen H7N1, og besætningen blev derfor erklæret for smittet og efterfølgende aflivet.

Det endelige laboratoriesvar, der bekræftede, at der var virus i de opfølgende prøver fra besætningen, forelå først sent om eftermiddagen den 28. april. Da ejeren som det første skulle informeres, og de foranstaltninger, når en mistanke om fugleinfluenza i en besætning bekræftes, skulle aktiveres, havde Fødevarestyrelsens planlagt, at der den følgende dag skulle udsendes en pressemeddelelse om udbruddet. Det er derfor meget beklageligt, at pressen samme aften fik kendskab til den smitteramte besætning, hvilket medførte en række fejlinformationer i pressen.

Så ifølge FVST så var der både antistoffer og virus i besætningen.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Helen Ørndorf

 • Administrator
 • Indlæg: 1 643
 • Sej gammel høne
Sv: Fugleinfluenza på Fyn
« Svar #16 Dato: 06 Maj , 2008, 22:42 »
Ok så er det da til at forstå.

Offline Finn Jensen

 • Fjerkræ Forum er bedst
 • Administrator
 • Indlæg: 7 840
  • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Fugleinfluenza på Fyn
« Svar #17 Dato: 13 Juni , 2008, 20:20 »
Den 14. juni 2008 ophæves spærrezonen omkring den fynske besætning, der den 28. april blev konstateret smittet med lavpatogen fugleinfluenza af typen H7N1.

FVST
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi