@Connie:
Hvis du fodrer med fuldfoder, svarer det til 50% tilskudsfoder og 50% korn. Her er soja typisk blevet brugt som proteinkide i tilskudsfoderet. Soja har ca. 32% protein og et meget lavt indhold af kulhydrater. Korn har et højt indhold af kulhydrater; men et indhold af protein, der er 1/3 af det, der er i soja.
Hvis hønsene begynder at blive for fede, har du reelt ikke muligheden for at ændre forholdet mellem protein og kulhydrat. Du kan give mindre foder (sulte hønsene). Eller du kan give nogle mere sunde madrester.
Min menu er imidlertid ikke lavet ud fra hønsenes behov. Derfor har du, hvis du køber tilskudsfoder og korn hver for sig muligheden for at fodre f.eks med 75% tilskudsfoder og 25% korn i en periode, hvor hønsene er blevet for fede.
Samtidigt har du muligheden for at reducere mængden af korn, hvis du en dag fodrer med kartofler eller kogte kartoffelskræller. Så får du en fodring, hvor det samlede proteinindhold er højt nok, til at der ikke er noget overflødigt kulhydrat, der omdannes til fedt.
Endeligt har du mulighed for at vælge byg som kornsort. Byg feder mindre end hvede. Og mig bekendt er hvede den foretrukne kornsort i de fleste fuldfoderblandinger.
Jeg håber, at det blev mere forståeligt