Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Mikkel Schmidt efter 21 August , 2009, 21:51
-
Ja nu mens jeg sad her kom min far lige og spurgte om jeg ikke kunne finde et mosteri et sted, hvor vi kunne få nogle af alle vores æbler lavet til most.
Vores ene skov består af rigtig mange æbletræer af alle mulig sorter, og selvom vi har samlet, gemt, spist, most og lavet grød, så har vi aldrig kunne bruge dem alle, nogle gangen kun halvdelen, så derfor vil vi godt have lavet æblemost i år. Det drejer sig om cirka 1 ton æbler.
Er der nogen der har et godt forslag til et mosteri? Det skal ikke være for langt væk.
Jeg slog op på nettet, og det nærmeste var på sydals, så det er jo et stykke vej.
-
Ørbæk mostfabrik - det er på Fyn.
-
Mikkel. Forstår godt hvis I vil lave most af nogle af alle de æbler, men inden i sender afsted til et mosteri så tag endelig rigeligt fra til Jeres mange dyr. Mange af de dyr du har i din underskrift vil sætte meget stor pris på friske æbler, og gerne i store mængder ;D
-
Det gør jeg også så godt jeg kan. Det er som regelt de æbler, som ikke er så gode at spise. De lidt sure grønne, så de får skam æbler :D..
Den har jeg også kigget på, hvor langt ovre på fyns land er det Lisbeth? :D
-
Æblemost laver man da selv /o
http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/mosterier-6c1.html
-
Har du sådan en, Bjørn? Er den god? Hvad med konservering? (Har også mange æbler). Ellers er Ørbæk ikke så langt herfra, men jeg har hørt man kun får 25 cl for 1 kg. Og så er det ikke ens egne æbler.
-
Nej, men jeg har en kammerat der har en og den fungere fint, dog fortryder han at han ikke fik den med vandtryk, med hensyn til konservering fryser han det ned i 2 liters dunke, men man kan vel tilsætte noget så det holder sig, jeg selv foretrækker en ganske anden konservering der er noget mere holdbar, vis altså der er nok af det :
http://www.aigis.dk/mix/dest.html
-
Bjørn, god fornøjelse :D.. Den metode er mine forældre ikke til længere. Hvis du vidste hvor meget saft de har stået og lavet, og mos og grød, puha :D...
Marianne: Det er rigtigt, fandt et par bryggerier, og den bedste lyder som den der ligger i storevorde. Der får man 33 cl for et kg ;)
-
Tja det ligger i Ørbæk Mikkel... ;) her er deres side: http://www.oerbaekmost.dk/index.php?page=39
-
Ang. konsevering: "Bonderøven" lavede æblemost i et af hans programmer og det blev konseveret ved at blive varmet op, for bagefter at blive fyldt på lufttætte flasker.
Danny
-
Da vi boede på Als, brugte vi det mosteri på Sydals, og ja, på de fleste mosterier foregår det på den måde, at man kommer med sine æbler, de bliver vejet, og man få det antal liter, der svarer til æblerne. Jeg havde det også lidt "ærgerligt" med at det ikke var vores egne æbler, men jeg kan godt se, hvorfor det ville fordyre processen ganske meget.
Der er også nogle steder på lokale museer, hvor man kan komme og lave sin egen most af sine egne æbler, og endelig kan man leje maskineriet.
Mht. konservering, ville jeg enten fryse eller henkoge mosten.
-
Ja noget kunne jo tyde på at vi skal til sydals ::)
Vi skal have lavet mosten sådan at den kan holde sig vinteren over ;)
-
:D Der skal en stor fryser til 1 ton æbler...
Held og lykke med det! Måske kan man få mosteriet til at proppe det på flaske så det holder sig ???
-
Ang. konsevering: "Bonderøven" lavede æblemost i et af hans programmer og det blev konseveret ved at blive varmet op, for bagefter at blive fyldt på lufttætte flasker.
Danny
Var det ikke dem, der bagefter gærede så de var udrikkelige?
-
Vores skal hældes på flasker, så det kan holde sig :D... Ja der skal en stor fryser til, men fordi vi alligevel slagter vores dyr, og fordi vi jo også skyder et rådyr af o til, så har vi plads nok :D.. Jeg tror vi har tre store frysere. Der skal jo både være til koen, grisen, rådyr og alt muligt andet, så pladsen ville ikke være noget stort problem :D
-
Jeg kan huske, at der engang blev vist en hjemmebygget sag i Frilandshaven. Har fundet "opskriften" her: http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/Eksperimenter/2007/1009121912.htm og mere udførligt her: http://www.dich.dk/FamilienDichSaftpresseOkt2007.pdf
Hvis man er lidt fiks på fingrene, så kunne man måske selv :)
-
Tak for linkene Annette, men vi skal stadig have det lavet på et mosteri :D
-
Forståeligt nok - det vil vel også tage en krigs tid at "håndlave" most af 1 ton æbler ;D
-
Jeg kan huske, at der engang blev vist en hjemmebygget sag i Frilandshaven. Har fundet "opskriften" her: http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/Eksperimenter/2007/1009121912.htm og mere udførligt her: http://www.dich.dk/FamilienDichSaftpresseOkt2007.pdf
Hvis man er lidt fiks på fingrene, så kunne man måske selv :)
Men jeg siger også tak for linkene. Jeg havde selv tænkt på noget lignende efter at have set lignende konstruktion bare i stål på en hjemmeside for most. Sidste år var også et rigtig godt æbleår (i år knap så godt og mange flere orm). Der prøvede jeg at lave en presse af to kalkspande, den nederste fyld med huller, dernæst æblemassen pakket i lærred og øverst en spand fyldt med vand og et trælåg. Det spændte jeg så sammen med en stor transportstrop. Det fungerede udmærket, men ikke helt så godt som ønsket, jeg synes det var svært at for nok tryk på, uden at mosten røg op mellem de to spande.
Forsøgte også med en saftgryde. Og det bliver faktisk fint, det bliver bare ikke most, men æblesaft. Smager nu dejligt alligevel.
Rasmus
-
Da vi flyttede herud på landet i sin tid, fandt vi også ud af at man får brug for ekstre fryserplads :D Det var i hvert fald svært at fylde skabs-fryseren op med den halve ko og den gris vi købte, ellers ;D
Var det ikke dem, der bagefter gærede så de var udrikkelige?
Jo, men det var fordi han ikke havde givet dem længe nok. Det næste hold han lavede, gik det fint med :)
-
Der er mange æbler i vores skov i år. Flere end sidste år, men det skyldes nok, at mange af træerne først rigtig bære frugt i år. Sidste år var det færre, men med rigtig mange frugter på hvert træ ;)
-
Hej Mikkel (og alle andre)
Vi har selv æbletræer godt nok kun 2 men sikke de bærer.
Vi skærer æblerne ud i kvarte både og koger dem i en almindelig "tutti fruitty" saft koger, det giver en fortrinlig most. det bliver selvfølgelig noget arbejdskrævende med så mange æbler som i har. mikkel.
Saftpresseren fra frilandshaven må jeg se at få bygget den ser da effektiv ud.
Inden Bonderøven pressede sine æbler, knuste han dem i en almindelig havekompostkværn (hedder den det?)
Ellers er jeg også mest til Bjørn's konserverings metode, kan absolut anbefales. Jeg har faktisk noget hyldebær- og mælkebøttevin som er ca 7-8 år og som smager perfekt.
-
Hm... Ja det lyder jo også rigtigt godt :D.. Men som sagt, så er det lidt for tidskrævende :D
Vi kører nok til endten Fyn eller Als :D
-
hej mikkel. det mosteri som marianne nævner på als findes stadig og de skulle lave en kanon most, men hvor det helt præcis ligger ved jeg ikke men det skulle vel kunne googles.
-
Hej Lis
Jeg fandt dem på nettet ;).. Det er jo nok der vi kører ned :D
Men tak for bekræftelsen af at det er godt, så kan vi roligt tage derned - tak ;)
-
http://www.oerbaekmost.dk/index.php?page=39
De modtager også æbler i Jylland og på Fyn, ved bare ikke hvor, men det kan man vel ringe og høre om.
-
Øv - tænk, at man først kan indlevere æbler fra den 14. sept. Jeg har ellers et træ bugnende af augustæbler... De holder ikke til et lille blæsevejr :(
-
Nej, men jeg tror ikke æblerne behøver være af fineste kvalitet - så spis dem du kan og lad resten drysse ned, eller pluk dem og læg dem i en trailer.
-
Tak Marianne, det giver jeg videre til min far ;)