Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: bonderøven efter 23 Maj , 2019, 23:57
-
Hej alle 😉
Jeg har hørt at der også findes orange æg fra høns. Men passer det? Hvis ja hvad for nogen høns skal man så krydse for at få et orange æg?
-
Kunne det være blommen, der menes?
-
Den sikreste vej til orange æg er vist at koge dem med lidt løgskaller fra gule zittauere :-)
Jeg har aldrig hørt om nogen race, der kunne lægge orange æg ellers.
-
Tænkte nemlig også på at det måske er blommen min ven mener :)
-
OK. Det er græs, græs og atter græs. Og insekter og diverse urter, som de finder i have, mark og skov. Vil man snyde og skyde genvej til en flamboyant rød-orange, kan man give hønsene rigeligt med paprika i blødfoderet.
-
Mælkebøtter (bladene) er sikker vej til orange blommer - om sommeren. Om vinteren hedder det grønkål, det forberedes nu ved at udplante x antal små planter. Og når grønkålen slipper op sidst på vinteren er fodergulerødder en mulighed, og hønsene vænner sig hurtigt til at hakke i dem, jo større gulerødder jo bedre (så flytter de sig ikke så nemt)
- Og de pæneste kan man jo spise selv ;)
-
Flerårig grønkål er et hønsehit. Noget af det første der skyder om foråret. Tre planter dækker 2-3m2 - og der er masser af mad i det til både dyr og mennesker.
-
hvor får man lige fat på sådan nogle planter. Det må lige være noget for mig
-
hvor får man lige fat på sådan nogle planter. Det må lige være noget for mig
Har sendt pm
-
Af de (mange) grønkålsplanter, jeg har stående i køkkenhaven, skyder ca. 1/3 af dem igen foråret efter, med lidt grovere blade (ikke så kruset som 1. års). Senere kommer blomster - og sandsynligvis - frø.
Er flerårig grønkål en særlig sort? Af hensyn til planlægningen i køkkenhaven duer det ikke rigtig at forlade sig på de planter, der overlever vinteren, da de selvsagt står spredt. Manden vil klage over at skulle fræse i slalom, og vekseldriften mellem kartofler og andre afgrøder bliver heller ikke nem ???
-
Majs frø giver osse gule blommer. En æggeproducent fortalte mig, at det er Majs der - mængden altså - bestemmer om æggene kan sælges i Tyskland eller ej. Hvis Danskerne feks forlanger en faktor 8 på blommens farve, skal Tyskernes have en faktor 24, de elsker orange blommer i æg. Om det fortsat er rigtigt, ved jeg ikke ::)
-
Den orange farve kommer af mængden af protein. Der er en del protein i grønt foder, men der er også meget protein i krible-krable. Derfor fritgående høns har mere orange blommer /o
Mht flerårig grønkål, så er det en særlig sort. Og så bær man aldrig fræse en køkkenhave. Men istedet opdele den i bede med gangstier imellem og blot nøjes med at ligge 10 cm halv omsat kompost på hvert bed om efteråret. På den måde holdes ukrudt til et minimum. Når man fræser hiver man hver gang tusindvis af nye frø med op i lyset hvor de kan spire. ::) se evt Charles dowding på youtube /o
-
Protein har ikke indflydelse på farven af æggeblommerne, det har karoten derimod, det findes i grønt og gulerødder. Men får en høne ikke nok protein, lægger den ikke æg..
-
Af peberfrugter udvindes farvestofferne Capsanthin og Capsorubin, som giver orange til rød-orange farve i æggeblommer. Caroten findes naturligvis i gulerødder og i variende mængde i grønne blade, og endelig indeholder gurkemeje en dejlig gul farve, curcumin.
Mange insekter indeholder farvepigmenter, carmin/karmin, som også sætter sig spor i hønsenes æg. Stoffet findes i mindre mængder her og der i forskellige kravl.
Jeg har en gang givet mine høns en lille rest kødsovs, som jeg for eksperimentets skyld gav en ekstra spiseskefuld sød paprika. Resultatet var et par dage med sygt orangerøde æggeblommer, alt for meget af det gode. Men meget effektfuldt.