Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: Stinne efter 01 Februar , 2009, 21:21

Titel: Kyllinger
Indlæg af: Stinne efter 01 Februar , 2009, 21:21
Jeg er for nyligt blevet hønseejer og er allerede fuldstændig bidt af det.

Selv om mindst én af hønsene ser meget fornærmet på mig, når jeg går i haven og de ikke har givet så meget som et eneste æg, er det bare en fornøjelse at have dem.

Men problemet er jo at mer' vil ha' mer' - altså, jeg har tåget så meget rundt her på forummet og læst alle jeres begejstrede indlæg om æg, kyllinger, rugemaskiner og kyllingemødre.
-Og nu vil jeg jo også gerne "være med". ::)

Jeg er blevet skrevet op til nogle silke-rugeæg hos Berit og går egentlig og venter på at en af mine høns skrukker...

Men er det det mest hensigtsmæssige? Hvad skal jeg gøre? Hvad skal jeg være opmærksom på?
Alle gode råd og erfaringer modtages med stor tak.  !sj
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 01 Februar , 2009, 21:32
Hej Stinne

Hvis dine høns ikke lægger æg endnu, kan det godt vare en del tid, inden der er en af dem, der bliver skruk.
Det bliver de først efter nogen tids æglægning, og kun hvis hønsene er en af de racer, der skrukker, nogle er bedre til det end andre, og nogle gør slet ikke.
Hvis du ikke har haft kyllinger før, er det en meget god ide at have en skruk til at ruge dem ud, det fratager dig en meget stor del af ansvaret for, om kyllingerne nu også har det godt, men selv om du skulle få mod på at prøve med rugemaskine, så er det nu heller ikke så svært.
Hvis du vælger at bruge en af dine høner som skruk, så lad hende lige ligge mindst et par dage, før du lægger dine rugeæg under hende, for at være sikker på, at hun ligger fast, og ikke går af reden. Selvfølgelig er hun af reden et par gange om dagen, ganske kort for at spise og komme af med ditto, men det gør ikke noget, æggene kan sagtens klare dette.
Hvis du venter en måneds tid eller 2, så er befrugtningen af æggene og chancerne for en god klækning bedre, men det kan da også lade sig gøre nu, men forvent så ikke helt så stor en klækningsprocent.
Kan ikke lige komme på mere nu, men der kommer sikkert også andre med noget du kan bruge.

Kan se, du er fra Silkeborg, de har forøvrigt en ganske fin Fjerkræklub, der vil du også kunne hente lokal hjælp, hvis det bliver nødvendigt. Jeg er selv medlem i Silkeborg, og det er nogle herlige mennesker.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Berit efter 02 Februar , 2009, 12:18
Børge det kunne jeg ikke havde skrevet bedre, jeg har 2 skruk men kun den ene ligger fast på sine æg, hvorimod den anden går rund og siger den helt bestemte lyd de siger når de er skruk, men hun lægger sig jo nok, jeg må lægge lidt flere æg ind til hende  :D
@ Stinne du siger bare til jeg når du vil have æg  :D
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Stinne efter 02 Februar , 2009, 12:36
Tak skal I have.  :-*
Tre af mine høns har været æglæggende sidste år, så der er håb for at de snart begynder igen.

Berit@ Det gør jeg. Nu har tålmodighed aldrig været min stærkeste side. Nu må en af mine høns gerne snart lægge sig.

Weiiii... Glæder mig til forår  :D
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Lone Nielsen efter 02 Februar , 2009, 22:51
Hej

nu bliver jeg simpelthen nødt til at spørge om noget sikkert ganske banalt. Men efter at have læst en masse herinde på forum om skruk og æg mv, og i rigtig mange bøger og artikler med videre, er jeg stadig ikke sikker på svaret. HVOR opbevarer I æggene, der senere skal under den skrukke høne? I køleskabet eller..............?
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 02 Februar , 2009, 23:00
De skal opbevares køligt ca 10-14 grader mener jeg det er. Og så skal de stå i en æggebakke hævet i den ene ende og vendes to gange om dagen ;)
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Lone Nielsen efter 02 Februar , 2009, 23:05
Tak Mikkel
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Danny Westh efter 02 Februar , 2009, 23:18
Ja, der er nogen retningslinier ang. opbevaring af rugeæg og dem kan man selfølgelig lige så godt rette sig efter hvis man har mulighed for det.
Men man skal heller ikke gøre det mere indviklet end det rent faktisk er. Jeg opbevarer mine rugeæg ved stuetemp. (ca. 22 grader). De står i køkkenet oven på et skab og der er ikke problemer med klækkeprocenten. Desuden bliver de kun vendt en gang om dagen.
Jeg har også flere gange taget æg fra køleskabet. Den ene gang havde æggene ligget i køleskabet (ca. 5 grader) i en hel uge og de klækkede allesammen (7 stk.).
Når en vild fugl, hvad enten det er en and, en høne, en fasan eller lign., begynder at lægge æg i naturen så må man gå udfra at temperaturen også her kan svinge temmelig meget fra nat til dag.

Danny
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 02 Februar , 2009, 23:20
Det med at de vendes kan altså misforstås, du skal ikke vende æggene i bakken, men endevende bakken, så enten den ene eller den anden ende er hævet.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Lone Nielsen efter 02 Februar , 2009, 23:34
Ok - nu er jeg en anelse forvirret på et højere plan. Det virker som en noget kompleks problemstilling, og måske er det derfor, at jeg ikke har kunnet læse mig til et svar.

Altså: Temperaturen må godt svinge - dog i et kortere tidsrum, men 7 dage er ok. Æggene skal ikke vendes 180 grader - det er æggebakkens to ender, der skiftevis er oppe og nede.......
Så jeg vist kun et uafklaret spm tilbage...hvilken ende af ægget skal være opad, når jeg placerer det i bakken? ???
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 02 Februar , 2009, 23:48
Normalt sætter man altid den spidse ende nedad i bakken, for at blommen lægger sig midt i ægget
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Danny Westh efter 02 Februar , 2009, 23:54
Du har måske misforstået mit tidligere indlæg lidt.
Hvis du kan så følg anbefalingerne som siger at æggene skal opbevares ved 10-15 grader. De skal placeres i en æggebakke med spidsen ned af. Så skal de vendes min. 2 gange om dagen. Dette gøres ved at du skiftevis sætter noget under den ene og den anden ende af æggebakken. Det du sætter under bakken med æg, kan være en anden æggebakke.

At jeg så skriver at der godt kan komme kyllinger ud af æg der har været i køleskab og som ikke har været vendt, i 7 dage, må du tolke som du vil.

Danny
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Søs, Tisted efter 03 Februar , 2009, 05:11
Jeg opbevarer også mine æg i køkkenet ved alm. stue temperatur.

Jeg bruger altid de bakker med låg og så vender jeg simpelhen bare hele bakken enten rigtig eller på hovedet skiftevis, 1 gang hver dag, når jeg har puttet dagens høst af rugeæg i bakken.

I denne tid, hvor det er meget koldt prøver jeg på at få taget æggene ind, inden de bliver alt for kolde.

Efter jeg har købt min nye rugemaskine, er det meget sjældent, jeg har æg der ikke klækker.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 03 Februar , 2009, 06:06
Plejer heller ikke at overholde det helt. Vores står i stalden hvor der er ca 16 grader, og de vendes 1-2 gange dagligt. Alt efter om jeg lige husker det om morgenen :D...
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Egon efter 03 Februar , 2009, 07:36
Det bedste rugeresultat opnåes, hvis man overholder de beskrevne regler. Dermed ikke sagt at rugning ikke kan give resultat i andre tilfælde. Jeg har forsøgt at illustrere vending m.m. på min hjemmeside under kyllinger! Men det er også som beskrevet her!
mvh. Egon
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Bettina efter 03 Februar , 2009, 08:04
Jeg har hørt meget forskelligt mht rugeæg og prøvet lidt af hvert og der har altid været en god befrugtning så tror ikke at det kommer sig så nøje hvordan de opbevares. jeg har trods alt haft mere bøvl når de skulle knække, enten døde de inden at de knækkede eller kom ud af skalden, men tror det kan være fordi at jeg har kigget til dem hele tiden under knækningen.(fik kun den første halvdel der knækkede). men det får jeg løst på mandag når det hold jeg har i rugemaskinen skal knække.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 03 Februar , 2009, 08:12
Ja æg i en rede, bliver vendt en gang dagligt - helt tilfældigt, når hønemor er forbi og lægge det daglige æg i tiden op til hun bliver skruk.

Jeg samler æg i alm. bakker, spidsen nedad, opbevarer dem på køkkenbordet, har på skift enderne opad. Nogle dage 1 gang, andre dage 2-3 gange.

Vores temperatur i køkkenet svinger fra 18 grader om dagen til 21-22 om aftenen.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 03 Februar , 2009, 12:02
Jeg bruger altid de bakker med låg og så vender jeg simpelhen bare hele bakken enten rigtig eller på hovedet skiftevis, 1 gang hver dag, når jeg har puttet dagens høst af rugeæg i bakken.

Søs, du har beskrevet det med vedningen forkert.., det er muligt at du gør sådan, men æggene skal altså ikke vendes på hovedet, blot hældes lidt til den ene eller den anden side, mindst 2 gange i døgnet.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Søs, Tisted efter 03 Februar , 2009, 19:54
Jeg ved godt mange bare hæver/sænker bakke-enderne, men jeg har altid gjort det andet og det virker også fint, da det er meget meget sjældent, jeg har æg der ikke klækker. <L <L

Vi kan nok bare konstatere, at det slet ikke er så svært at opbevare rugeæg, som vi måske går og tror, da det lyder til, at de fleste af os herinde har fine klække procenter, selvom vi har flere forskellige måder og temperaturer under opbevaringen.

Måske er det slet ikke så meget måden, vi gør det på, men måske skal man bare passe på, at man ikke opbevarer dem alt for længe.

Jeg plejer at ruge æg ud, som er max 10 dage gamle.

Hvad erfaring har andre mon med alderen på æggene?

Måske kunne der laves en forårs-rugetråd hvor "udrugere" kan indskrive deres metode til opbevaring af rugeæg, rugemetode (høne eller maskine), race/maskintype og klækkeprocent m.m.
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 03 Februar , 2009, 21:00
Vores blev sidste gang 7 dage gamle for de 6 af æggene, og 2 dage for 3 andre.

Normalt plejer det at være 5 dage de bliver højest, men det er fordi jeg har været mægtig god til bare at tage en håndfuld æg og putte under i løbet af et par dage ;D
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Lone Nielsen efter 03 Februar , 2009, 21:15
Jo mere jeg læser herinde, jo mere kan jeg konstatere, at jeg ikke ved. Men der er vel snart ikke andet at gøre, end komme ud over rampen - få klampet det hønsehus op og finde nogle fine høns at komme ind i huset og så ellers få noget praktisk erfaring!  :)
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Christina efter 03 Februar , 2009, 21:19
At jeg så skriver at der godt kan komme kyllinger ud af æg der har været i køleskab og som ikke har været vendt, i 7 dage, må du tolke som du vil.

Danny

:D :D
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Linda Andreasen efter 03 Februar , 2009, 21:24
Lone
Du springer bare  <P <C <S Vi er her jo til at gribe dig hvis tvivlen skulle komme over dig.
Kram herfra  <H
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Lone Nielsen efter 03 Februar , 2009, 22:21
Danny: ja, det var måske en overfortolkning - men som skrevet: forvirret på et højere plan!

Linda: tak - det luner - måske et lille opvarmningshop til en start    <S 8)
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Stinne efter 05 Februar , 2009, 19:14
Hold da op, sikke den her tråd udviklede sig, men hvor kom der mange relevante og spændende oplysninger frem. Tak for det. :D

Jeg venter pænt på at en af mine høner bliver skruk og SÅ er det afsted over til Berit efter rugeæg. Glæder mig til at se om det kunne blive en succes - for kyllinger er jo, ligesom alle andre dyreunger, super kære.   :-*
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Berit efter 06 Februar , 2009, 10:07
Stinne tag det bare roligt de silke der har lagt æg, er blevet skruk, så lige pt ingen æg fra silke, det er lidt øv for jeg har nogle der er skrevet op også  :D
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 06 Februar , 2009, 13:06
Stinne og Berit

Det kan være jeg kan hjælpe lidt med rugeæg, jeg har jo da to hvide, der godt nok har kyllinger lige nu, men de begynder nok med æg igen her i begyndelsen af marts
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Berit efter 06 Februar , 2009, 13:22
 :D Det ville da være dejligt med lidt hjælp,
Titel: Sv: Kyllinger
Indlæg af: Stinne efter 06 Februar , 2009, 21:38
Berit: Ingen panik  ;) Vi finder ud af det.

Børge: Det lyder rigtig godt. Om jeg kører til Odder eller Isenvad er lige godt. På forhånd tak.