Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Rixen efter 27 Juli , 2012, 15:20
-
Man må vel sige at det er vejr til hjemmelavet is. Jeg har investeret i en ny og en brugt ismaskine, så jeg kan lave en stor portion ad gangen.
Så er det jo lige det med æggene der skal i. Jeg er jo den forsigtige type, så jeg indkøber jo past. æggeblommer, og det er jo egentligt dyrt. 2 X 8 æggeblommer på tilbud 30 kr. Ihvertfald når man selv har høns der lægger æg.
Hvad gør i andre? og kan man evt. sænke æg i kogende vand for at mindske samonella risikoen?
-
Du kan tage dit æg på en spiseske, og dyppe det i vand der er 60-70 grader varmt i få sekunder, så er skallen uden salmonella
du kan se at dine æg kan have en lille tynd hvid hinde, det kan komme af at det yderste hvide bliver lidt for varmt, men generer ikke ægget
prøv at google pasteuriserer, så kan du se hvordan, så vidt jeg husker
-
jeg vælger og tro på at det produkt jeg har lavet er verdens bedste. Jeg kender forholdene mine dyr går under, og jeg har en god indikation af deres sundheds tilstand. Jeg vælger og spise blødkogte æg fra mine egne høns, og bruge blommen til æggesnaps, råcreme mm uden og blinke en eneste gang med øjnene. Jeg kan godt forstå dem der ikke vil gøre det, og til gæster ville jeg måske osse købe noget pasteruiseret, men ikke til mig selv
-
Jeg bruger nu også mine egne æg til is og æggesnaps uden at gøre noget ved dem først.
-
Her i huset bruger vi også egne æg til både råcreme koldskøl og is uden at blinke.
Jeg ville være mere nervøs for at spise en rå æggeblomme serveret på en restaurant, end hvis det var en af vor egne.........
-
Det ser ud til at være rimeligt nemt at past. æggehviderne. Ind i ovnen v. 70 grader. Men de skal så også bruges med det samme.
-
her er opskfifter på ismasse der skal varmes op ..........så skal man ikke være bange for samonella risikoen
http://www.opskrifter-is.dk/hjemmelavet-chokoladeis
-
Mmmhhh...... Ege ikke værst :P :laugh:
Rixen, hvor længe skal ægget stå i ovnen på 70grader og skal det stå i væske eller tørt? Ved du om det både er hviderne og blommen der så er pastoriseret?
-
http://www.madopskrifter.info/pasteurisering-af-æg/
Jeg plejer nu også bare at holde vores æg inder kogende vand i få sek. " de kloge " siger jo at risikoen er ved skallen, og så er det vel nok. ::)
-
Salmonella er officielt udryddet i æg i Danmark, så jeg ville bruge løs af de rå æg hvis det var mig ;). Det er kun 0,02% af æggene der er salmonellainficeret p.t. Jeg ville være langt mere skeptisk over at bruge hindbær, jordbær m.v. fra fx frostposer, til min is.
-
Jeg bruger godt nok de pasteuriserede æg til is, cremer mv, men mest fordi vi tit bruger det til gæster..
Hvis I laver alm vanille is..prøv da at putte lakridspulver i den varme fløde, det smager HIMMELSK.. Jeg laver nok lakrids is lidt for ofte ;-)
-
Jeg forstår ikke hvordan salmonella kan være udryddet i DK, hvis det er en bakterie der lever i jorden.
Den er vel udryddet i industrien hvor hønsene aldrig ser jord eller hva' ???
-
Her bruger vi egne æg til hvad som helst. Og uden at bekymre os.
Skulle vi?
Efter min bedste overbevisning - nej.
Nogen vil straks fare til tasterne og spørge - hvordan kan I sikre Jer at der ikke er Salmonella i Jeres æg?
Og det er et rigtigt godt spørgsmål.
Svaret er - det kan vi selvfølgelig heller ikke.
Men, da vi ikke har levet i en osteklokke, 'isoleret' fra Salmonella gennem en længere periode, så påvirkes vi ikke ved en lille dosis (eller vi mærker det ihvertfald ikke).
Men man skal selvfølgelig stadig være meget forsigtig/påpasselig med hvad man indtager af produkter lavet på rå æg.
Det siger sig selv, at, i de tilfælde hvor der måtte forefindes lidt bakterier, kan opbevaring af de færdige produkter over flere dage, resultere i deciderede Salmonellabomber. Og det er der nok ikke mange der kan håndtere.
Så et godt råd - lad være at være for sarte. For jo mere sarte I gør Jer selv, jo mere sårbare gør I Jer samtidigt.
-
Det siger sig selv, at, i de tilfælde hvor der måtte forefindes lidt bakterier, kan opbevaring af de færdige produkter over flere dage, resultere i deciderede Salmonellabomber. Og det er der nok ikke mange der kan håndtere.
Så et godt råd - lad være at være for sarte. For jo mere sarte I gør Jer selv, jo mere sårbare gør I Jer samtidigt.
Lige netop min tanke /o
-
Jeg forstår ikke hvordan salmonella kan være udryddet i DK, hvis det er en bakterie der lever i jorden.
Den er vel udryddet i industrien hvor hønsene aldrig ser jord eller hva' ???
Det er selvfølgelig rigtig, eller delvist. Tallene kommer fra "Danske Æg" der varetager industriens interesser, men tallene må også inkludere frilandsæg og økologiske æg. Det er bl.a. pga. den lave forekomst af salmonella i Danmark, at Fødevarestyrelsen gerne vil undgå tilladelse til stalddørssalg af æg fra andre besætninger, end dem de selv har godkendt. Her er et link: Danske Æg (http://www.danskeæg.dk/Aegproduktion/Salmonella.aspx)
-
Jeg kender ingen private, som har haft salmonella :). Mine forældre laver koldskål af mine og genboens æg- aner ikke hvordan de er endt hos dem, hmmm, jeg er sgu lidt pivet. Men vil godtnok ikke ud og købe pasteuriserede buræg. Iøvrigt så er der mindre salmonella i dyr på græs
-
Jeg kender ingen private, som har haft salmonella :).
Min svigermor blev ramt af en salmonellainfektion i 1991 der var ved at tage livet af hende, hun var tæt på at dø, men kom heldigvis i behandling i sidste øjeblik. Hun havde spist kylling der ikke var gennemstegt et sted i Tyskland under en ferie. Når man har prøvet det, kan jeg godt forstå man er på vagt overfor salmonellaen, men det skal siges, at min svigermor i dag - uden kvaler - spiser rå æg fra vores hønsehold /o.
-
Jeg er enig med Erik (Pilegaarden).
Mht. at skolde skallen, er det rigtigt som Ina skriver, at al salmonella på skallen bliver dræbt, men der findes dog en enkelt type salmonella, salmonella enteritidis, kan være i æggelederen og inficere æggeblommen allerede inden hviden dannes. Den type kan vi jo ikke ramme ved at skolde skallen.
Når det er sagt, vil jeg da tilføje, at jeg med stor fornøjelse spiser æggene fra mine egne høns på alle måder og altså også rå.
Jeg tror en vigtig regel er, at man aldrig opbevarer koldskål, kiksekage osv over flere dage og ved skiftende temperaturer (ind og ud af køleskabet flere gange), for så kan det gå rivende galt.
Mine gæster får valget mellem klamme, købte pasteuriserede æg og så vores egne lækre blommer, når der f.eks. serveres "Sol over Gudhjem"-
Her er så lige et citat fra Kjelds Dagbog på Orpingtonklubbens side:
På fredag skal jeg til forårsmøde i Fælles klubben Vestjylland. Det er altid hyggelig at møde andre hønse folk. Vi skal spise deroppe og jeg laver isen. Det er af mine egne æg godt nok upastuiserede. Men når man kender lidt til bakterier kan man fint bruge dem. Is er jo kold og samomela kan bedst lide varme. Af den simple grund er det aldrig gået galt endnu.
Her kommer opskriften:
5 ægge blommer og en kop sukker
5 ægge hvider og en kop sukker samt noget vanilje
En halv liter dansk piske fløde.
Alle 3 ting piskes meget stive husk at det er æggehvider først for ellers bliver de ikke stive. Når alt er pisket blandes det sammen. Man kan bruge næste alt mulig som smags stof, oftest bruger jeg daim. Skal det være helt godt, så koges der lidt hindbær sovs til.
-
Min svigermor blev ramt af en salmonellainfektion i 1991 der var ved at tage livet af hende
Selvom man er 'hærdet' og i stand til at klare lidt af hvert, kan man stadig komme ud for at få en 'racer-mave', af noget man spiser.
Jeg prøvede det for år tilbage, under en forretningsrejse til Australien. Om aftenen var vi ude at spise på et godt lokalt sted hvor specialiteten var tartar (af australsk oksekød) med rå æggeblomme på toppen. Og det smagte himmelsk (som tartar med rå æggeblomme normalt gør).
Næste morgen, og resten af dagen, havde min mave det ikke så godt. Om det var æggeblommen eller kødet der var årsag står hen i det uvisse.
Men, jeg sætter stadig stor pris på en gang tartar med rå æggeblomme. ;D
-
Selvom man er 'hærdet' og i stand til at klare lidt af hvert, kan man stadig komme ud for at få en 'racer-mave', af noget man spiser.
Lige præcis. Jeg kan godt forstå dem der har være ved at dø, eller har været meget syge, at de undgår visse ting, men det kan også blive for forsigtigt synes jeg. I en tråd på "Burhønsenes Befrielsesfront" på Facebook, er der en der efterlyser økologiske, pasteuriserede æggeblommer, fordi hun har haft salmonella, og er blevet bange for at få det igen. Hun skriver, at hun bliver hysterisk hvis hendes børn sutter på fingrene efter at have rørt ved et æg, og at hendes børn aldrig får lov til at smage på noget som helst der kan have risiko for salmonellasmitte. Her står jeg af. Det bliver for overdrevet til min smag.
Heldigvis er min svigermor kommet længere igennem årene, og efter vi har fået egne høns er hun gået tilbage til at kunne spise rå æg. Det gjorde hun bestemt ikke før. Hatten af for det /o.
-
Er lige med på en lytter!
Er jo stadig forholdsvis nybagt hønseejer, og har også luret lidt på hvorvidt jeg tør bruge æggene rå. Jeg tror egentligt godt, at jeg selv turde spise is, råcreme el. lign., men manden er mere skeptisk. Men ville godt nok føle mig lidt dum ved at skulle købe dyre, pasteuriserede æg, når vores køleskab derhjemme dårligt kan lukkes for bare æg, og det trodsalt er lidt sjovere, når man ved hvordan dyrene har det.
-
Uden at det er en garanti, vil jeg mene, at når hønsenes klatter er fine faste kringler, ja, så har de næppe salmonella, for det jeg har læst siger, at salmonella giver hvide tyndtflydende klatter. Jeg mener ikke, at høns kan være raske smittebærere af salmonella, men hvis andre ved bedre, lytter jeg gerne.
-
Er det ikke noget med, at en høne engang imellem lægger en tyndtflydende, lidt skummende klat, fordi der er visse ting, den engang i mellem skal skille sig af med? Det synes jeg at have både læst og set i en oversigt over møgklatter, og så kan man jo ikke helt bruge klatterne som vejviser!?:-)
-
De der brune lidt tyndtflydende klatter er ret genkendelige, de ligner bestemt ikke de hvide diarre-klatter som de lægger ved salmonella. Skummende klatter er ikke et godt tegn.
-
jeg har den teori, at så længe mine dyr trives og har rene og ordentlige forhold, frisk vand og godt foder. Ja så fejler hverken dem eller æggene noget. Jeg nægter og være nervøs for og spise egne æg. Det er det alligevel for godt et produkt til ;)
-
Hun skriver, at hun bliver hysterisk hvis hendes børn sutter på fingrene efter at have rørt ved et æg, og at hendes børn aldrig får lov til at smage på noget som helst der kan have risiko for salmonellasmitte.
Hun mener det helt sikkert godt, men jeg tror hun gør sine børn en bjørnetjeneste. På et eller andet tidspunkt risikerer de at komme i kontakt med salmonella eller lignende, og den dag bliver de formentlig meget syge.
Hvis man i en periode har levet i en steril 'osteklokke' og så pludselig kommer i berøring med den virkelige verden, har ens immunforsvar en kolossal opgave at arbejde med.
jeg har den teori, at så længe mine dyr trives og har rene og ordentlige forhold, frisk vand og godt foder. Ja så fejler hverken dem eller æggene noget.
Jeg tror desværre ikke den holder. Til gengæld tror jeg at du 'holder' på trods, så længe du overholder almindelige regler for god køkken- og madhygiejne.
-
Jeg serverede hjemmelavet is med æg fra egne høns for mine forældre i aften. fortalte høfligt at der altså ikke var pasteroiserede æg i men vores egne... min fars kommentar var bare "og hvad så?" hvorefter han tog en skefuld ekstra ;) Har lige fået en sms fra dem, så de er altså ikke døde endnu ;)
-
Så hurtigt dør man nu heller ikke af en Salmonellaforgiftning Wanda. ;)
Det lyder ikke til at din far er af den sarte, overforsigtige type, så han er helt sikkert også ok i morgen.
-
Jeg tror desværre ikke den holder. Til gengæld tror jeg at du 'holder' på trods, så længe du overholder almindelige regler for god køkken- og madhygiejne.
Det jeg mener med det er at jeg ikke har tænkt mig at være bange for mine egne æg, så længe dyrene ikke virker til og mistrives eller er syge. Jeg kører til dagligt med kemikalier og kommer jævnligt i nærheden af bakterier med slamsugeren, og med lidt omtanke er det heller ikke farligt.Med en god portion omtanke med de ting man laver, kommer man langt
-
Jeg kan ikke være mere enig. :)
-
Der er også forskel på salmonellaerne.. Man kan sagtens have fået én eller anden salmonella bakterie ind uden næsten at vide det, men man kan også være uheldig at blive ramt af én af de farlige..men sidstnævnte kan jo lige så nemt ske fra industri æg som egne æg..der er jo til tider konstateret salmonella i dem !! Man KAN bare ikke heltgardere sig..
-
der er oss noget med ar salmonella i hønseag er et industriskabt problem, naturlige fritgående høns har en anden ph værdi i tarmen, som salmonellaen ikk kan klare. det skal siges at her i huset skolder vi ægene med kogende vand i en sigte, hvis de bruges til is, dog ikk altid til koldskål, men der finder man så lige nogen uden prut på, og spiser det med det samme.
-
Ja her bekymre vi os ikke og der bliver 1 gang om ugen lavet en portion mayonnaise og 1 portion remulade. så har vi til en uge og har ikke oplevet noget problem i dette.
Så vi bruger altså vores æg både rå og forarbejdet. Når vi har gæster fortæller vi dem at den er lavet af vores egne æg og at de ikke er blevet pastoriseret. og ingen har sagt nej endnu og ingen er blevet syge.