Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: GKV efter 24 ſeptember , 2011, 07:44
-
Hvor bliver jeg dog trist af at læse læsernes kommentarer.
http://ekstrabladet.dk/nationen/article1626338.ece
VH Gunni.
-
Jeg sad netop i går aftes og sagde til manden, mens jeg viste ham de kommentarer, at jeg nærmest mistede troen på at det nogensinde blev bedre med dyrevelfærden, når folk kan skrive sådan noget...lort! /d
-
JA, det er vel nok afstumpet, at være ligeglad med hvordan dyret har haft det, når bare det smager godt og er billigt. /3 /f
-
Mon en from bøn om at han bliver slagtekylling i et evt. næste liv virker???
-
Sikkert ikke...men vi kan jo sådan rent personligt, godt gå og ønske os det i alt hemmelighed *e
-
Hold da op.. Danske slagtekyllinger har det godt!!! Jamen, det er jo næsten pinligt, at nogle vil udtale denne direkte løgn, og som ham fra Dyrevennen skriver, det er jo fuldstændig vildledning af forbrugerne...og forbrugerne er jo altså nogle gange "dumme" eller tænker bare ikke over det, og det er bare ikke i orden, at de får sandheden pyntet!!!
-
Folk er så egocentrerede og kyniske, hvis bare JEG har det godt så er det da skide lige meget om andre har.
Jeg fik meget lyst til at kommentere derinde, men man skal også vælge sine kampe, mod stupide encellede microorganismer som dem der debaterer derinde kæmper selv Vor Herre forgæves.
Det er en krig der ikke kan vindes helt, men vi skal være glade hver gang vi får et menneske overbevist om hvad der er værd at spise og hvorfor.... Og vi der har børn... giv dem glæden ved at være med til hele processen fra æg til steg....
Jeg er ikke frelst, jeg indrømmer at jeg også køber de stakkels industrikyllinger (brystfilet ex) havde jeg haft plads til ca 100 slagtekyllinger på græs hvert år var det det jeg gjorde men det har jeg ikke og min pengepung rækker bare ikke til at købe økohøns hver gang. Og så skal vi lige huske at økologi ikke er paradis altid.... at fødevare produktion er industri, uanset om det er øko eller ej. Det ultimative ville være små selvforsynende parceller over alt, men det kan jo ikke lade sig gøre.... desværre. og da slet ikke så længe kommunerne er så fjerkræforskrækkede at de laver regulativer fordi de ikke har andet at give sig til
-
Jeg er også chokeret over de mange udmeldinger fra folk som skriver de er ligeglad med dyrevelfærd, bare det er billigt! :o. Det pensles jo ret kraftigt ud, hvor dårligt en kylling i industrien har det, og alligevel skrives der som kommentar "Who cares - bare den smager godt" og "Jeg er personligt hamrende ligeglad med hvordan min mad har haft det, før jeg sætter tænderne i det. Det der betyder noget for mig er at det mætter."
/3 /3 /3 /3 /3
-
Ja..det kan da klart blive bedre med dyrevelfæren. Men mon ikke de danske kyllinger har det bedre end dem fra andre lande? jeg ved det ikke, men håber og tror det. Men ligefrem at kyllingerne hygger sig på græs, den er for langt ude.
Det er bla. også kommet frem at en del økologiske landmænd snyder. Der er fundet forbud medicin ved stikprøver. Tænker bare på at de der bevidst kun køber økologiske ting, faktisk ikke aner hvor økologisk det faktisk er..sådan er det desværre. Man ved kun med sikkerhed hvis man selv dyrker sine grøntsager og slagter sine egne dyr..
-
Det er bla. også kommet frem at en del økologiske landmænd snyder. Der er fundet forbud medicin ved stikprøver. Tænker bare på at de der bevidst kun køber økologiske ting, faktisk ikke aner hvor økologisk det faktisk er..sådan er det desværre. Man ved kun med sikkerhed hvis man selv dyrker sine grøntsager og slagter sine egne dyr..
Det er netop rigtigt. MAnge dyr lider faktisk under at skulle være Øko-dyr. Min gode ven kom med følgende udtalelse ( Ja ok, han er traditionel landmand, dog af den rigtig gode slags hvor dyrenes velfærd er i højeste prioritet) "man ser jo heller ikke billeder af økologiske kalve med total tyndskid i reklamerne for økologiske vare fordi de skal være på græs?? og ej heller ringorms befængte dyr fordi behandling er for dyr og ikke kan betale sig for økologer?? og heller ingen frilandsgrise som slagtesvin fordi de er i stalde?? det er reklame og intet andet"
Og han har altså fat i noget. Man hører også om malkekvæg som ikke får den antibiotika de skalhave fordi mælken så skal holdes tilbage i mange uger.... Men er klart tilhænger af øko dyrkede afgrøder, men den halter endnu lidt i dyrenes afdeling ....
-
Kalve FÅR tyndskid når de kommer på græs - ALLE kalve....
Jeg kender to øko-svineproducenter, hvis grise går ude indtil de skal slagtes. De har adgang til et gammelt maskinhus men vælger selv at ligge ude i mudderet og gumle græsrødder.
Nej, du skal nok ikke tro på den traditionelle landmand. Han er hjernevasket og mener vel at spaltegulve er mere "hygiejniske" og at kalve har bedst af pulvermælk fordi koens mælk er "for fed". Min svoger mente i mange år at det var mindre "stressende" for køerne at stå i bindsel end at gå i løsdrift :o :o :o. Nu er de i løsdrift og har ingen problemer med ben og klove længere....
Jeg udvandrede for et par år siden fra en middag hos nogle bekendte, der havde inviteret naboen med. Han var svineavler og havde nogle uger før leveret grise til slagteri om torsdagen men én var faldet ned af rampen og kunne ikke gå på det højre bagben. Den kom retur i stalden fordi den ville blive afvist på slagteriet (den skreg da også, som han sagde). Så blev det weekend og grisen lå i stalden indtil tirsdag hvor hjemmeslagteren havde tid til at nødslagte den. Den havde ikke været på benene men han havde givet den lidt vand af en spand "for den skulle jo ikke gå til spilde". Vores bekendte fik den tilbudt til favorabel pris.
Da min mand parterede den, fandt han et splintret lårben og en fodboldstor blodansamlingen i skinken, der måtte kasseres. I øvrigt var hele grisen sej. Min bordherre (bonden) forklarede mig ved middagen da talen faldt på grisen at det kun er "Københavnere" der mener at dyr lider. Så gik vi!
-
Når min mor fortæller om hendes barndom på landet, så er det jo noget med kylling som blev behandlet som noget særligt, et fest måltid som f.eks. and er i dag. Men hvis vi forventer at spise kød til morgen, middag og aften så skal det selvfølgeligt være billigere end hvis vi kan leve med at spise det sjældnere og så få en større smags oplevelse. Jeg har selv valgt det sidste- i år er der ingen haner i overskud så i år får vi ikke kyllingesteg :'( men hellere undvære end at støtte industrien som den er i dag
-
Der er slanger i ethvert paradis. Jeg ved at min vens køer kommer på græs når vejret er til det, hvis det eks er 30*+ og skyfri himmel kommer de ikke ud da de får det altfor varmt,så står de i stalden hvor de kan vælge at gå igennem en vandforstøver for at køle ned, kløsig på alverdens kobørster og dehar detganske godt i en godt ventileret stald. Han elsker sine køer :)
Der er for og imod begge veje. og der er brådne kar i alle fag. Den svinebonde du har mødt er da en nar og kan godt forstå du udvandrede.
Jeg har selv arbejdet en kort periode i en meget moderne svinestald (også traditioneL) Alle søer lå på gummimåtter, skuldersår (som faktisk bare var små røde mærker )blev smurt to gange dagligt. syge dyr blev behandlet eller aflivet og sendt til Daka. Det var dengang helle debatten om skuldersår var på sit højeste, og jeg blev da i den grad positivt overrasket der hvor jeg var. Men jeg er set ikke i tvivl... sådan er det ikke alle steder.
Nå men det var jo slet ikke det det hele handlede om. Jeg blev sq også trist da jeg læste alle kommentarerne...det er hårdt at se på for alle os der elsker vores dyr og har dem i fingrene hver dag.
-
Når min mor fortæller om hendes barndom på landet, så er det jo noget med kylling som blev behandlet som noget særligt, et fest måltid som f.eks. and er i dag. Men hvis vi forventer at spise kød til morgen, middag og aften så skal det selvfølgeligt være billigere end hvis vi kan leve med at spise det sjældnere og så få en større smags oplevelse. Jeg har selv valgt det sidste- i år er der ingen haner i overskud så i år får vi ikke kyllingesteg :'( men hellere undvære end at støtte industrien som den er i dag
Johanne, det er ærgeligt at du bor så langt væk, ellers kunne du komme her og hente en 3-4 slagteklare maranhanekyllinger :).
-
For nu at vende tilbage til emnet (McDonald ;)) så er jeg som tidligere Københavner ret sikker på at mange, der bor uden kæledyr (det må man jo ikke have) på en 4. sal på Nørrebro INGEN forståelse har for at det er DEM, der skal tage stilling til dyrevelfærden. Egentligt er det vel også producenten, der skal stå inde for at "varen" er produceret forsvarligt. Når der så oven i købet kommer ting frem om at de varer, der har prædikatet ØKO også af og til halter i etikken - så er det for nemt at vælge det fra. Jeg kan ikke selv se anden løsning end at der bliver lovgivet på området og at kontrollen forestås af det offentlige og ikke af dem, der har økonomisk gevinst af at snyde (producenterne).
Og for os, der har muligheden, er det en oplagt opgave at lære børn og børnebørn at dyr også er levende væsener som skal have det godt uden at de bliver til kæledyr. Og at der er en kvalitet i at tilberede og spise fødevarer, der har haft en naturlig opvækst (fra gulerødder til køer) med respekt for det kredsløb, vi alle er en del af. Det skader heller ikke at de finder ud af (børnene, altså ;)) at gulerødder skal luges og høns fodres for at der kommer mad ud af det. Jeg husker stadig den ærefrygt (og lidt frygt :D) jeg følte når jeg som 5-6-årig skulle hente æg i hønsehuset for at få æggemadder under besøg hos den jydske del af familien. Og senere gå ud med dagens madrester til hønsene. McDonalds er for NEMT!
-
Ét godt råd.
Drop Nationen på EB.
Jeg meldte mig til tidligere i år og var aktiv i diskussioner, i måske 14 dage. Men det var klart at en meget høj procentdel af debattørerne var 'klaphatte'. Enten fordi de var uvidende, uerfarne eller dumme. Eller blot ønskede at provokere. Så at deltage på det forum fører formentlig kun til frustrationer.
-
Så gik vi!
Synes godt om!!!!!
Når min mor fortæller om hendes barndom på landet, så er det jo noget med kylling som blev behandlet som noget særligt, et fest måltid som f.eks. and er i dag. Men hvis vi forventer at spise kød til morgen, middag og aften så skal det selvfølgeligt være billigere end hvis vi kan leve med at spise det sjældnere og så få en større smags oplevelse. Jeg har selv valgt det sidste- i år er der ingen haner i overskud så i år får vi ikke kyllingesteg :'( men hellere undvære end at støtte industrien som den er i dag
Og her må jeg igen sige, at jeg godt kunne bruge knappen "synes godt om" igen!!! Det er nemlig (efter min ydmyge mening) den rigtige måde at tilgå problemerne med dyrevelfærd...at spise mindre kød, og komme tilbage til sådan som det var engang, nemlig at f.eks. kylling var et festmåltid! /o
Der er jo heller ikke nogen ernæringsmæssig grund til at spise kødpålæg på rugbrødsmadderne til frokost, og så igen kød om aftenen. Det ville endda være en sundhedsmæssig gevinst at spise kød f.eks. 2 gange om ugen (hvis ikke mindre ;)) /o
Nå, skal nok lade være med at gå helt i selvsving...men jeg er helt enig med dig, Johanne <:
-
Jeg er ikke frelst, jeg indrømmer at jeg også køber de stakkels industrikyllinger (brystfilet ex) havde jeg haft plads til ca 100 slagtekyllinger på græs hvert år var det det jeg gjorde men det har jeg ikke og min pengepung rækker bare ikke til at købe økohøns hver gang. Og så skal vi lige huske at økologi ikke er paradis altid.... at fødevare produktion er industri, uanset om det er øko eller ej. Det ultimative ville være små selvforsynende parceller over alt, men det kan jo ikke lade sig gøre.... desværre. og da slet ikke så længe kommunerne er så fjerkræforskrækkede at de laver regulativer fordi de ikke har andet at give sig til
Jeg dømmer absolut ingen.. Jeg vil blot fortælle, at kylling her hos mig ER et festmåltid. Jeg købte nemlig 24 slagtekyllinger i slutningen af april (én uge gamle), og 12-14 uger senere ligger de i min fryser på mellem 2500 gram og 3500 gram (jeg har nemlig slagtet dem løbende...selv!!!). De seneste kyllingefiletter vejede 400 gram stykket - det er altså kylling til laaang tid! Så er det selvfølgelig lige det, at de spiser riiiigtig meget, imens de vokser, og det koster selvfølgelig, og så optager de en del plads i fryseren, men har man ikke pladsen, kan sådan én skaffes billigt, brugt på nettet, det har vi ihvertfald gjort. Men de har altså ikke kostet så meget pr stk. til trods for, at de bla har fået økologisk voksefoder. De har haft 1000 m2 at gå på til dagligt, men til gengæld et lille bitte hus, hvor de både har klumpet sig sammen i om natten plus sovet på pind, så de har altså ikke krævet meget plads. Jeg har ikke haft benproblemer eller noget andet med dem...og så er billig festmiddag, luksuskød i fryseren til RIGTIG lang tid - meget billigere end dyrplagerikødet i køledisken i supermarkedet - PRØV DET /o
-
Det er nemlig (efter min ydmyge mening) den rigtige måde at tilgå problemerne med dyrevelfærd...at spise mindre kød,
Kommer vel an på hvad man køber, når man køber kød! Det hjælper ikke meget, hvis man den sjældne gang man spiser kylling, køber en af de billige fra supermarkedet.
Så det har nok ikke så meget med mængden af kød man indtager at gøre, men mere 'kvaliteten'.
Der er jo heller ikke nogen ernæringsmæssig grund til at spise kødpålæg på rugbrødsmadderne til frokost, og så igen kød om aftenen. Det ville endda være en sundhedsmæssig gevinst at spise kød f.eks. 2 gange om ugen (hvis ikke mindre ;)) /o
Det kunne jeg godt tænke mig at se dokumentation for fra uvildige instanser.
Misforstå mig nu ret. Jeg har ingen problemer med at nogen mennesker vælger at være vegetarer eller endda veganere (min yngste datter har valgt det sidste), men jeg har problemer med at dem, der har valgt 'den rette vej' begynder at prædike, for at omvende os 'syndere'.
Det bliver lidt ligesom religion (og politik). Og her er min holdning at folk må tro, tro på, hvad de har lyst til, bare de ikke absolut skal overbevise mig om at deres 'tro' er det eneste rigtige.
Undskyld Christina, men som du kan se er vi her vist ikke på bølgelængde. Men det er ikke noget personligt.
-
Jeg mindes også søndagsmiddage, fra da jeg var barn, mormors grydestegte kylling med persille, og vi fik lov til at dele en sodavand min søster og jeg.
Erik, nu har jeg hørt Christinas argument for at spise kød færre gange om ugen, og hun plejer altid i samme åndedrag at tilføje, at det kød, der spises, er i en god kvalitet, så man bruger det samme antal kroner på mindre kød, derfor har alle råd til godt kød i mindre mængder. Egentlig er det den vej, hun plejer at argumentere. :D
-
Hej Erik, den væsenligste grund til at spise mindre kød, er at så er der plads til flere grøntsager i kosten. Grøntsager beskytter mod forskellige tarm og kræftsygdomme, hvilket en varieret kost i det hele taget gør. Her er en artikel fra en hurtig søgning på nettet http://www.news-medical.net/news/2005/01/12/13/Danish.aspx som sammenkæder et højt forbrug af kødprodukter med tyktarmskræft.
Selvfølgelig skal folk spise kød hvis de vil det, lidt kvalitetskød i kosten er bedre end en ren vegetarisk kost da man så ikke kommer i underskud af B12.
Her er også lidt fra fødevarestyrelsen- http://www.altomkost.dk/Inspiration/Tips_til_sunde_vaner/spis_varieret_naar_du_spiser_koed/spis_varieret_naar_du_spiser_koed.htm
Og mindre kød kan være gavnligt http://www.altomkost.dk/Services/Nyhedsrum/Nyheder/2009/Fakta_om_kostraad_koed_og_kraeft.htm
Mit argument er igen, spis mindre kød og spis noget bedre af slagsen- og nyd det!
-
http://samvirke.dk/mad/artikler/spiser-roedt-koed.html puha sikke en artikel :o min mand har spist sit sidste stykke bacon har han!
;) ej bare rolig, men det sætter da tingene i perspektiv /d
-
Som ernæringssygeplejerske har jeg gennem mange år fulgt med i debatten om, hvad der er "det rigtige" at spise. Det er voldsomt kompliceret og jeg tror ikke på at løsningen ligger i en enkelt filosofi. F.eks. dør rigtigt mange af vores gamle fordi de spiser efter "kostrådene" og derved får for mange grøntsager og for lidt protein. Det giver mathed, muskelsvækkelse, svækkelse af immunforsvar, tendens til hævede ben og totalt mangel på initiativ, der ofte tolkes som depression eller demens. Et par måneder på proteintilskud og mange blomstrer op og begynder at gå til KROLF og square-dance /o.
Nu betyder protein jo ikke oksekød eller bacon. Ægge- og mælkeprodukterne, der i mange år har være forkætret (KOLESTEROL OG FEDT :o) er nemme at få ind i kosten og ikke så dyre.
Dette skal ikke være en længere afhandling men bare en opfordring til at følge den praktiske "gyldne middelvej" så man ikke ender i den ene eller anden grøft. - og det er der også nogle, der klarer, lige fra eskimoer, der i årtusinder har ernæret sig ved proteiner i fisk og kød - og til asiater og afrikanere, der i mange tilfælde klarer livet på kornsorter og grøntsager. Men det betyder jo ikke at de bliver GAMLE på den kost. Bare gamle nok til at føre slægten videre. Dén dimension skal man heller ikke være blind for: vi lever længere end nogensinde før. Ikke på grund af vores levevis men på grund af medicin, der kan afhjælpe mange onder ::).
Jeg læste for nogle år siden i et amerikansk, seriøst ernæringsblad en artikel, der beskrev nogle forsøg med "stresset mad" (industri-dyr og planter) sammenlignet med "organisk mad" (korn og grøntsager gødet med husdyrgødning samt gammeldags kødproduktion fra ekstensive bedrifter, altså fritgående dyr). Forskellen var signifikant til fordel for det ikke-industrielle. Nu var undersøgelsen bekostet af fjerkræ-avlere og undersøgelsen blev aldrig offentliggjort da den viste "det forkerte" resultat. Så det var et par af forskerne, der havde skrevet artiklen og i øvrigt senere fik problemer med det.... Tankevækkende, ikke - kan stressede fødevarer stresse vores krop til fejlreaktioner som f.eks. kræft og autoimmune sygdomme som diabetes, sclerose, allergi m.v.???
- nå, det blev alligevel en afhandling ;D. Beklager.....
-
Sikken en masse gode indlæg der vækker stof til eftertanke.
Jeg mindes jo også dengang den første kylling var klar nogenlunde på samme tid som de nye kartofler. Det var et festmåltid.
Der hvor jeg synes vi virkelig har mistet noget er, at der i dag næppe findes et festmåltid, med mindre man opsøger en fancy restaurant med lidt ukrudt fra marken som hovedret ;D Vi smovser i god mad hele året, selvom nogle vil påstå noget andet, hvis vi tænker på kvaliteten.
Koteletter var altså også søndagsmad og okse-kalvesteg var til fest.
Der hvor kontrasten i folk opfattelse er størst ang. dyrevelfærd er vel hos heste- katte-hundeejere. Intet er for godt intet er for dyrt og følger du ikke "reglerne" for hvad de skal have at spise eller hvilket udstyr de skal have ja, så er du ikke egnet som dyreejer.
Fortæl endelig ikke, at din hund spiser det samme som dig, at du rider din hest uden sadel eller med en gammel model du har haft i årevis.Det gik stærkt med at forbyde spiltov til heste, for det var bare så nemt, det er jo ikke industridyr.Det kniber til gengæld gevaldigt med grisen og mere plads til fjerkræet.
Det er en opfattelse at sækkemad er det eneste rigtige, som ligeså stille har gnavet sig ind via reklamer og som nu er opgraderet til at være det eneste saliggørende, selvom at de fleste animalske produkter er biprodukter fra industrien og at vi dermed også her støtter den.
Jeg tror ikke mere på, at det bliver bedre, dertil er opbakningen for ringe.Så er der kun for os "frelste" at glæde os over at vi i det mindste kan stå inde for at vores dyr har haft det godt, inden de endte på spisebordet.
Om inden ret lang tid havner der en 18 mdrs jerseystud i min fryser, den har haft det rimeligt, dog har den sammen med sin makker stået på stald de sidste måneder, da de var blevet lidt for voldsomme at gå ud til i marken, jeg vil jo gerne overleve så jeg kan sætte tænderne i den.
Jeg ved at jeg skal betone meget kraftigt overfor slagteriet, at jeg vil have både komaver, ben med klove med tilbage til mine hunde.
VH Gunni.
-
Kirsten- det er godt i tager hånd om vores ældre medborgere /o og sørger for at de får noget ordentligt at spise.
Men jeg går dom hovedregel ud fra at kostrådende gælder sunde, raske voksne mennesker og ikke de ældre medmennesker som har brug for små, energitætte måltider :) med masser af protein og fedt.
Den sunde, raske, gennemsnits dansker spiser godt dobbelt så meget kød som anbefales
-
Du har helt ret - kostrådene gælder sunde og raske unge mennersker. Det har man bare glemt at fortælle såvel pensionister som madleverandører..... Så længe maden indtages i "eget hjem" gælder reglerne for institutionskost (der bør tage højde for de småtpisendes behov) IKKE ::). Og efterhånden er selv plejecentre "eget hjem" hvor beboeren lejer en lejlighed af et boligselskab og så selv skriver kontrakt på madleverance fra et-eller-andet køkken...
Men det er da rigtigt - de fleste af os kunne fint nøjes med mindre kød. Efterhånden kan man jo også købe hurtig-mad på ethvert gadehjørne og meget af det er kød.
-
Det er faktisk rigtigt svært at købe vegetar mad i dk /d det er blevet bedre de sidste par år, men man kan stadigvæk ikke engang købe en sandwich med æggesalat eller andet i kioskerne. Da jeg var yngre spiste jeg en pose chips eller peanuts hvis jeg var desperat.
-
ÅH dilemma.. Hvad er definitionen på kød så?? Jeg er af den overbevisning (ligesom vægtkonsulenterne), at man skal spise kød og grøntsager, kød og grøntsager og så lige lidt mere kød og grøntsager, dvs meget lidt brød, ris, pasta, kartofler. Jeg vil ikke sige, at jeg udlever det...men jeg ville gerne! Men hvad er kød??? Ja, danskerne og mange andre for den sags skyld spiser alt alt for meget kød, men det er jo ikke en helstegt kylling eller en oksebøf med løg eller helstegt makrel, de spiser for meget af.. Det er pizzaen med fx skinke, franske hotdogs, mc donalds "fantastiske" nuggets osv osv, men det er jo fordi den slags kød er blevet alt alt for billigt...og nemt! I mine øjne er det slet ikke kød...men det er DET, vi spiser for meget af.. Jeg kan stadig kun anbefale egne slagtekyllinger...åh en drøm at spise...ikke kun dyrevelfærd og smagen og MÆNGDEN, men det mætter bare så meget, og det ligger bare så godt i maven, som om at kroppen kan mærke, at det her, det er bare guf - super gode proteiner for kroppen /o
-
Tilbage til McD.
Dem der skriver sådanne.... De skulle prøve at holde høns. Så meget livsglæde, lykke, kald det hvad i vil, men høns er det jeg lever for. Denne følese man får af hønsene kan ikke beskrives. Den er så stor, så rummelig, den gør mig fri. Høns er ikke bare høns. Der er race-høns, industi-høns og så videre. Men én ting de alle de høns har tilfælles er at alle,jeg gentager ALLE høns er fyldt med livsglæde, personlighed og ikke mindst følelser <. <. <.
Når jeg er nede i Føtex og så ser en person købe buræg, knytter jeg hænderne og bliver vred indeni. For burhøns har det mindt lige så frygteligt som industri-høns, end ikke værrere /d >:( >:(
Dem der skriver sådanne,de skulle prøve at være disse industri-høns i den ene måned de lever i. Så skulle de nok få en anden mening om indutri-landbrug >:( >:( >:( >:(
Mico
-
Når jeg er nede i Føtex og så ser en person købe buræg, knytter jeg hænderne og bliver vred indeni.
Jeps, sådan har jeg det også. Var lige ved at sige noget til et meget gammelt ægtepar i Aldi forleden, der lagde et glas sild, en pakke rugbrød og 15 buræg på båndet... Meeen, det er jo folks eget valg, så jeg sagde ikke noget, selv om jeg måtte bide mig lidt i tungen ;).
-
Jeps, sådan har jeg det også. Var lige ved at sige noget til et meget gammelt ægtepar i Aldi forleden, der lagde et glas sild, en pakke rugbrød og 15 buræg på båndet... Meeen, det er jo folks eget valg, så jeg sagde ikke noget, selv om jeg måtte bide mig lidt i tungen ;).
Jeg gør det modsat: Jeg kommenterer højlydt, når jeg ser kunder tage de økologiske æg, og får tit en god snak på den måde, hvor jeg (igen højlydt) får fortalt, hvor skrækkeligt burhøns har det.
Mit håb er at dem, der køber bur-æggene hører det, og at de måske også reagerer på det.
-
Jeg tænker meget over hvad det er jeg putter i indkøbskurven; undgår så vidt muligt 'industri-kød' og noget der er importeret fra 'langbortistan'. Vi producere meget af vores mad selv - sådan er både min mand og jeg opdraget hjemmefra. Dvs. vi har en stor urtehave og en pokkers masse frugttræer og bærbuske. Det lidt sjove er at det jo er ved at blive 'trendy' nu ;D. Vi spiser primært kød vi kender oprindelsen på. Kyllingerne opdrætter vi selv, kaniner og lam kommer fra familie, oksekød fra svigerforældrenes nabo (Jerseykalve der fedes op til slagt under gode forhold). Vi spiser også en del vildt, der købes hos bekendte, der går på jagt. Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at købe konventionelle kyllinger eller kalkuner for den sags skyld. Jeg er uddannet agronom med husdyrbrug som område og har derfor set en hel del stalde indvendigt og må indrømme at af alle de industrielt opdrættede dyr er kyllingerne dog dem der har det værst. Kødpålæg er efter min mening komplet spild af penge; det er da på alle måder uappetitligt <R.
Problemet med -specielt kødprodukter- er at det simpelthen er blevet for billigt. Folk har vænnet sig til at fx kylling og svinekød næsten ikke koster noget og så spiser folk urimeligt store mængder kød dagligt. Jeg spiser også kød dagligt - og vil ikke undværre det for jeg elsker kød. Men jeg kan godt nøjes med en kotelet og der kan godt blive mad til 2 dage til 2 voksne af 400 gr. oksefars.
Synes det blev illustreret meget godt for mig i sommers, da en håndværker vi havde gående spurgte om han måtte købe en kylling af mig. Da jeg sagde at jo, det kunne han godt og prisen var 200 kr, så var han ved at gå bagover og spurgte hvordan den kunne være så dyr når man kunne få dem til 39 kr henne i supermarkedet. Da jeg sagde til ham at hvis jeg skulle ud og købe mig en tilsvarende slagtekylling, så ville det være prisen jeg skulle betale. Så det var altså den værdi min kylling representerede for mig og den kylling han kunne købe i Føtex til 39 kr var lavet på en fuldstændig uanstændig måde. Han foretrak åbenbart sin Føtexkylling.
Synes eksemplet med hvordan vi behandler vores kæledyr iforhold til hvad vi lukker øjnene overfor hos produktionsdyr er meget godt. Det fortæller nemlig en hel del om den distance der er kommet hos forbrugerne til det de spiser. Kæledyrsområdet er ramt af en sørgelig 'disneyficering', hvor man opfatter fx sin hund næsten som var den et menneske og tillægger den menneskelige følelser og egenskaber og de bliver pakket ind i vat (jeg er hundetræner så jeg ser det ofte). Dette står i slående kontrast til hvordan folk opfatter produktionsdyrene; ikke eksisterende! Folk fortrænger simpelthen at kyllingefiletet eller nakkekammen faktisk engang var et levende dyr. De kan ikke holde tanken om at kyllingefileten har gået i sit eget møg eller at ægget er lagt af en afpillet høne, der sad i et meget lille bur ud. Så de vælger at fortrænge det og undskyldningen er, hver gang man konfronterer dem med det, at de har ikke råd til at tænke på den slags. Nej, OK men du har godt råd til ny mobil fordi den gamle ikke længere er hip, du har godt råd til at ryge, du har godt råd til ny bil.....
Jeg smiler stadig ved tanken om at der igår eftermiddags sad 5 smukke gule høner og nød solen på terassen lige uden for den åbne fyrrumsdør, hvor hunden lå og slumrede i solen på måtten <. <. <. <.
mvh
Mette
-
Sådan, Mette /o
-
Hvor har du ret Mette. Måske skulle man lave en bod-ting på Roskilde dyr-skue, altså om Indutri og burhøns, så folk i virkeligheden kan se hvad deres mad er igennem, for at de kan få kylling på bordet.
Eller ude foran en føtex, det ville være MEGET bedre ;D
-
Mette.
Du rammer hovedet på sømmet i det du skriver. /o