Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Christina efter 23 April , 2011, 22:55
-
Jeg har altid foretrukket de største af mine isaers æg, men efterhånden har jeg bare fået smag for de små æg, fra både silker og paduanere, for hvor er det dog bare skønt med den store blomme i forhold til hviden :)
-
Jo, jeg må indrømme, at jeg synes det er skønt at spise blødkogte æg om morgenen, der vejer + 65 g :D. De "små" æg ( 51-60 g) bruger jeg som regel til spejlæg, bagning, panering osv.
I går spurgte jeg min søster som har arbejdet på Danæg i mere end 25 år, hvad et Large æg egentlig vejer; 53-63 g. Alle æg over 74 g bliver kasseret til konsumbrug på alm.vis (dvs. de bruges til pandekager, hundemad, pasteruriseret æg og alt muligt andet end "æggebakkeæg").
-
Hvorfor kasseres de? Passer de ikke i bakkerne? ;D
-
Vægtklasserne for æg ifølge industrien (men måske ikke lige fra Danæg åbentbart):
Vægtklasser Vægt Betegnelse
XL > 73 g Meget store
L 63-73 g Store
M 53-63 g Mellemstore
S < 53 g Små
Så der sælges æg fra industrien i forskellige vægtklasser.
Angående meget blomme, så synes jeg faktisk at Maran æg har en stor blomme, og Dværg Wyandotte æg har også store blommer, kontra andre æg.
-
jeg synes da ikke silkerne har store blommer? Nå men jeg foretrækker variationen :D Når jeg tager en 15-styks æggebakke med til en eller anden, har jeg stor fornøjelse af at prøve at lave 1 række (altså 3 æg) med de store æg, som Bodil lægger, 1 række mørke barnevelderæg, 1 række lysebrune fra den anden blandingshøne, 1 række hvide fra rheinlænderne og til sidst en lille putterække fra silkerne.
Jeg synes der er noget fint og hyggeligt over silkeæggene, der er så små og fine i formen. Dem bruger jeg gerne hårdkogte i en salat eller madpakken.
Men generelt bliver jeg bare glad i låget over varieteten i æggebakken *p
-
Hvorfor kasseres de? Passer de ikke i bakkerne? ;D
Min søster sagde at de var for tyndskallede til at blive pakket i æggebakker.Vægtklasserne for æg ifølge industrien (men måske ikke lige fra Danæg åbentbart):
Vægtklasser Vægt Betegnelse
XL > 73 g Meget store
L 63-73 g Store
M 53-63 g Mellemstore
S < 53 g Små
Eller også har min søster sagt forkert, eller jeg hørt forkert ;).Når jeg tager en 15-styks æggebakke med til en eller anden, har jeg stor fornøjelse af at prøve at lave 1 række (altså 3 æg) med de store æg, som Bodil lægger, 1 række mørke barnevelderæg, 1 række lysebrune fra den anden blandingshøne, 1 række hvide fra rheinlænderne og til sidst en lille putterække fra silkerne.
Men generelt bliver jeg bare glad i låget over varieteten i æggebakken *p
Det samme her. En række med brune maranæg, en række med turkis araucanaæg og en række med beige krydsningshønseæg. OG jeg bliver også glad for de mange farver æg, og for at se hvor glade folk bliver for en bakke "hjemmelavede æg" ;D.
-
Jeg æææællllssskkkeeerrr mine blødkogte æg i weekenden, allerhelst to fine dværghønseæg, hvor jeg oplever at både wyandotter og maraner har meget store blommer. Og ja, der stod mine, for man kan sagtens spise to fine dværghønseæg, jeg glæder mig allerede til de næste <Y <Y <Y <Y <Y <Y <Y <Y
Og så er der jo lige farven på blommerne - der kan man tale om WOW-effekt.
-
@ Tanja
Jeg har set æggebakker hvor der udenpå låget står om det er S - M - L - XL æg der er indeni, men hvor æggene kommer fra har jeg dog ikke lagt mærke til.-
-
Maran æg er bare de bedste! Bløde og cremede i smagen, perfekte til blødkogte æg! Desværre har jeg ikke maraner mere, men så har jeg en New hampshire høne, som lægger mit UGENTLIGE morgenæg... Over 80 gram, og bare SÅ lækkert. Hun lægger kun det ene æg om ugen (dog nogle gange 2), og hun står ellers til udskiftning, men... Jeg synes wyandotternes æg er fine, men de er lidt for små, når jeg nu kan få det andet :D
Lavede en gang røræg til min frokost igår, helt orange og skønt! Husk det skal tages af, mens det er lidt blankt i overfladen, drysses med salt og værsgo... /o
-
Sådan nogle små æg ska vist ikk ha ret længe i gryden/panden :)
Hvor længe skal de koge ?
Jeg får helt lyst til blødkogt.Tror jeg vil en smut i stalden og hente nogle :)....store
-
Det er sjovt, du skriver det om maranæg, Marianne, for vi lavede sidste år en ikke særlig videnskabelig blindsmagningstest, hvor min mand og ene søn smagte på forskellige æg: maran, wyandotte og araucana, alle i dværg, og de var rørende enige om at maran var bedst. /o
Jeg plejer at koge dværgæg 3½-4½ min afhængige af størrelsen.
-
Så er der jo altid denne her, som vi har set før:
http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/
-
altså et kinesisk dværgvagtelæg er smilende efter 1½ minut :D
jeg spiser umiddelbart... 5-10 æg om ugen uden skelen til størrelser.
Omelet, kogt, stegt, i kage, omelet, kartoffelmos... you name it.
Vagtelægget har jeg dog kun lavet 1 gang, så det er nogle lidt større. Synes der er MANGE undersøgelser efterhånden der kommer med gode beviser for at jeg bare skal køre nogle æg ned i skrutten - og ikke som barndommens madpyhramide, der svor til max 2 pr. uge.
Jeg skal i hvert fald slippe kaffe, hvidt brød og slik før jeg når til det punkt på listen, der hedder "trap lige ned på dine æg, søster!" :D
-
Jeg plejer at koge dværgæg 3½-4½ min afhængige af størrelsen. Så er det da ikke blødkogt mere..
-
Så er der jo altid denne her, som vi har set før:
http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/
det der er sortere end min kaffe denne søndag morgen. Det må få en chance mere senere. Efter kl. 10!
-
Så er det da ikke blødkogt mere..
Mine er blødkogte. /o
-
Mine er blødkogte. /o
Det kommer vel også an på om man putter æggene i koldt vand og lader vandet koge op, eller om man putter æggene i kogende vand, og starter tidstagningen her? Mine store maranæg får 5 min. til blødkogte æg og 7-8 min. til smilende æg, til frokostbordet :) (lagt i kogende vand).
-
Det med at skallen er tynd på store æg skulle ifølge en påskeartikel om at trille æg (i politiken) komme sig af at hønen producerer den samme mængde skal til hvert æg, uanset størrelsen på ægget. Så hvis man skal trille æg skal man finde et lille æg, for de har den tykkeste skal.
-
Hmm hvad så med Maran, som lægger store æg med tykke skaller !
-
Aner det ikke. Men er de ikke fremavlet til at lægge tykskallede æg? Noget med koldt fugtigt klima hvor de kommer fra? Jeg citerede nemlig bare artiklen. Her i huset har jeg også en rimelig sikker fornemmelse af at barneveldernes æg har tykkere skal end landhønsenes, selv om barneveldernes æg er størst. Men det er vel fra den enkelte høne det gælder. Altså hvis en høne lægger lidt forskellige størrelser æg, så vil det mindste æg have den tykkeste skal.
-
Typisk hønseforum! ::) Tråde tar' bare ALTID en drejning fra det oprindelige emne ::)
MEN...det er jo det vi elsker ved forum, er det ikke? :D
Men altså...maranæg...jep, de er lækre og cremede...og det synes jeg også paduaneræg er /o
-
Christina...så lærer vi jo også mere i én tråd, når der er flere emner ;D
-
Det er jo lige det vi gør! :D
-
Vil tilføje at jeg fik serveret røræg til påskefrokosten hos mine svigerforældre i går - lavet af æg fra os selv. Min svigerinde og hendes mand var helt overbeviste om at der var tilsat gurkemeje for at få den fantastiske orange/gule farve frem. *f
Hjemmelavede æg er fantastiske - store som små! /o
-
Min svigerinde og hendes mand var helt overbeviste om at der var tilsat gurkemeje for at få den fantastiske orange/gule farve frem. *f
Men vi ved besked ;)
Jeg elsker også at servere mine egne æg /o
-
Men vi ved besked ;)
Jeg elsker også at servere mine egne æg /o
Ja, det er bare så skønt! Marianne, var det ikke dig der skrev, at der var en der havde spurgt dig om hvorfor du havde tilsat gul frugtfarve i din drømmekage? :D
-
Næ, det var nu ikke mig, men jeg får tit "frugtfarve-kommentarer", når jeg laver noget med æg. Og jeg har altid mange frivillige, når jeg har æg i overskud.
Købe-ægsfolket kan slet ikke forstå, at blommerne virkelig kan være så farverige.
Jeg elsker mine høns *p
-
Ja, det er bare så skønt! Marianne, var det ikke dig der skrev, at der var en der havde spurgt dig om hvorfor du havde tilsat gul frugtfarve i din drømmekage? :D
Jeg er ikke nogen bage-kage-haj, men lavede alligevel en kage til arbejdet i går. Den er blevet helt gul :D, så jeg er også spændt på at høre, om der falder kommentarer af til farven her på kontoret ;).
-
Årh, kunne SÅ godt spise et stykke kage lige nu! :D