Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Loppe efter 03 November , 2010, 09:01
-
Hvad er forskællen på Australorps og Jersey Kæmpe bortsæt fra størrelsen??
-
Tag på LU - så er du ikke i tvivl bagefter ;)
hanegalgak
-
En af de store forskelle er at Australorps er fremavlet til primært at være en god æglægger, Jersey Kæmpen er primært fremavlet til at være et godt (=stort) slagtedyr.
-
@ Mortends : pjækker du idag ?
;D
hanegalgak
-
@ Mortends : pjækker du idag ?
;D
hanegalgak
Næ - men jeg er jo "luksus-lærer" og det er en meget stille dag på skolebiblioteket... ;D
-
Hvem dag bør man helst komme på???
-
Tag på LU - så er du ikke i tvivl bagefter ;)
hanegalgak
Hva er jeg så ikke i tvivl om?? ;)
-
Så absolut lørdag, hvis man vil købe noget, om søndagen kan det være solgt.
-
Jamen for pokker da, det er da to vidt forskellige racer................
Forøvrigt lægger Jersey Kæmper også godt med store brunlige æg.
Men okay de findes begge i sort, blå randtegnet og hvid. Og det var så ligheden. ;D
-
Jamen for pokker da, det er da to vidt forskellige racer................
Forøvrigt lægger Jersey Kæmper også godt med store brunlige æg.
Men okay de findes begge i sort, blå randtegnet og hvid. Og det var så ligheden. ;D
Ja det forstår da jeg og at det er to forskællige racer...ellers havde de vel hett det samme ;)
Men kan I så fortelle mig I som kender dem om hvad der er forskellen udenom farve og str??
Og det må da kunde gå an og stille spm her og få svar uten at man skal føle sig helt idiot, eller???
Hvorfor HAr I valgt den ene fremfor den andre?
-
Jeg ved også udmærket godr hvad der er forskel på en Labrador kontra en Golden, men der findes faktisk nogen der ikke ved ;)
-
Jersey Kæmpen har lang, bred krop/ryg og mindre hale end Australorpsen, og desuden har de også gule fodsåler. Og skal Jersey hanen helst veje et par kg. mere end Australorps hanen.
Hvorfor jeg har valgt Jersey Kæmper ? det er en stor dejlig rolig race, omend "svær" idet der desværre ikke er så mange opdrættere.
Australorpsen er også en dejlig race, som yderligere er mere udbredt.
-
Dette er fra vores Leksikon:
Australorps (http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Racebeskrivelser/Australorps)
Jersey Kæmpe (http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Racebeskrivelser/JerseyK%C3%A6mpe)
-
Dette er fra vores Leksikon:
Australorps (http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Racebeskrivelser/Australorps)
Jersey Kæmpe (http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Racebeskrivelser/JerseyK%C3%A6mpe)
JA de har jeg læst :) , men er måske dum for jeg fik ikke svar på det jeg ønsket.... er det nogen forskel i kødstruktur???
jeg ønsker en STOR race der lægger godt med store æg ;)
-
Forøvrigt lægger Jersey Kæmper også godt med store brunlige æg.
Selvfølgelig gør de det Lene - jeg forsøgte bare at finde en grundlæggende forskel på de to racer, og faktum er at de oprindeligt er fremavlet til de to forskellige ting, nemlig slagteegenskaber for Jerseyens vedkommende og æglægning for Australorpsens.
-
Jamen for pokker da, det er da to vidt forskellige racer................
Forøvrigt lægger Jersey Kæmper også godt med store brunlige æg.
Men okay de findes begge i sort, blå randtegnet og hvid. Og det var så ligheden. ;D
Det er helt fint at man siter inne med kunnskap om raser, , som jeg gør med hunde, MEN dersom man stiller et spm så må man og kunde få et svar uden at skulde føle man ikke duger til andet end at samle æg..
når jeg stiller spm så er der fordi jeg lurer å noget--og da forventer jeg seriøse svar, jeg har og mine områder hvor jeg er ekspert, men jeg når jeg vælger og besvare så er det kontruktivt, er det ikke det så kan man lade være og svare ET SERIØST SPM....
-
Lestat, med all respekt for deg....men jeg forventer et mere seriøst svar end at det er to helt ulige racer,,,, :-\
-
Har jeg ikke svaret seriøst efter første gang du har citeret mig ?? eller hur ?
Jeg kan desværre ikke ud fra dit spørgsmål, vide at det er kødstrukturen du vil vide mere om ?
Beklager meget - men så dum er jeg........
-
Jeg synes Jersey Kæmper er udemærkede slagtedyr, jeg kender ikke til Australorpsen som slagtedyr, men jeg går ud fra at den også er god og måske mere hurtigvoksende.
-
Om der er forskel på smagen på to racer, det tvivler jeg meget på. Det kommer mere and på tilberedningen af kyllingen.
For mit vedkomende, at det blev Australorps skyldes en tur til Tyskland hvor jeg fik rugeæg ved en af de bedste avler. Det kunne lige så godt have været Jersey Kæmper. :-\
Sorte høns har altid været min smag, nok fordi vi i min barndom altid havde hvide Italiener, så det skulle være noget helt anderledes.
Men i dag synes jeg jo godt nok at Australorpsen er den flotteste af de to. Den virker altid mere færdig i halen. Mere jævn og glat facon. Bedre til at lægge æg, osv. /o
Beklager Lene, men mine er de smukkeste ;D
-
Loppe- bare for god ordens skyld så kan jeg heller ikke læse mig frem til at du gerne vil vide noget om kødets struktur :)
Hvis der er noget specielt du gerne vil vide så skriv det i spørgsmålet
-
De to racer haver faktisk et meget viktig faelles baggrund. Croad Langshan blev benyttet i krydsningerne af begge racer, Australorps blev en af de viktigste aeg-producenter i tiden inden hybriderne. En Australorp lagde (jeg tror det var i 1920-aarene) 450 aeg paa lige mange dage. Men det vanligste var ca 250 aeg i aaret. Desverre e r der nu svaert at opdrive nogen stamme af dem der klarer 200. Begge racer er ioevrigt "man-made" ved diverse krydsninger, og racerne er jo nesten hybrider. Jersey Kaempe blev "opfundet" som koed-producent, men det var et lidt mislykket experiment, og racen opnaaede ikke anerkendelse af industrien, da den tog for lang tid at vokse til slakte-alder, en egenskab den nok arvede ifra sin "oldefar", Croad Langshan. De skal vaere 12 mndr. inden det er noget koed paa brystet. Men, smagen er nok meget lig, de haver begge meget hoej kvalitet paa koedet, men, den ene er lidt for lille, og den andre vokser lidt langsomt. Det mener nu industrien. Saa da er det nok riktigt!
-
Har jeg ikke svaret seriøst efter første gang du har citeret mig ?? eller hur ?
Jo dit andre svar var mere beskrivende ;D Takker for det ;)
Og jeg beklager at jeg ikke ud dybet mit spm... men bare spurgte efter hvad der er forskæl...
Jeg ser der er en tråd hvor man sammenligner slagte egenskaber hos ulige racer, og det er da utrolig hvor stor forskel der er både i kødfarve og struktur..derfor tænkte jeg måske der var nogen som vidste noget om den forskel på disse racer..
årsagen til at jeg spørger er fordi jeg ikke har fundet ´MIN race endnu, så da kommer der måske nogle dumme spm til tider...det er bare at jeg er for stædig til at lade være med at spørge ;D
Og jeg ved at Du Lestat sidder inde med Meget kundskab så derfor er jeg glad du har besvaret /o
-
Loppe- bare for god ordens skyld så kan jeg heller ikke læse mig frem til at du gerne vil vide noget om kødets struktur :)
Hvis der er noget specielt du gerne vil vide så skriv det i spørgsmålet
Nej det var ikke med i det første spm, beklager, MEN jeg vil bare vide hvad der er forskellen, og da mente jeg hvorfor I har valg som I har gjort, ;D
-
De to racer haver faktisk et meget viktig faelles baggrund. Croad Langshan blev benyttet i krydsningerne af begge racer, Australorps blev en af de viktigste aeg-producenter i tiden inden hybriderne. En Australorp lagde (jeg tror det var i 1920-aarene) 450 aeg paa lige mange dage. Men det vanligste var ca 250 aeg i aaret. Desverre e r der nu svaert at opdrive nogen stamme af dem der klarer 200. Begge racer er ioevrigt "man-made" ved diverse krydsninger, og racerne er jo nesten hybrider. Jersey Kaempe blev "opfundet" som koed-producent, men det var et lidt mislykket experiment, og racen opnaaede ikke anerkendelse af industrien, da den tog for lang tid at vokse til slakte-alder, en egenskab den nok arvede ifra sin "oldefar", Croad Langshan. De skal vaere 12 mndr. inden det er noget koed paa brystet. Men, smagen er nok meget lig, de haver begge meget hoej kvalitet paa koedet, men, den ene er lidt for lille, og den andre vokser lidt langsomt. Det mener nu industrien. Saa da er det nok riktigt!
/o
-
Hej Loppe.
Som du nok kan udlede er der tale om gedigen store racer , hvor tilvæksten hos Jersey nok er den langsommeste.
Den langsomme tilvækst - hos begge racer - kan godt være et punkt der skal overvejes nøje inden anskaffelse.
Jeg har lige slagtet hanekyllinger med australorps i generne : nøej det var nogle ordentlige bamser ( at se på ) men hold da op der var ikke meget brystkød på dem /d. Dette skyldes helt klart at de kun var omkring 6-7 mdr. gamle.
Så jeg har lært den lektie : store racer tager tid - tid og plads. Jeg har ikke en løbegård til x-antal store haner , hvilket jo er et krav ,da de var en omgang "gadedrenge" af værste skuffe , til stor uro i løbegården.
Specielt omkring fodertid var de pænt egoistiske. Siden de er kommet i fryseren har jeg oplevet en tilvækst hos alle mine hønniker af i år. ;D
Umiddelbart vil et hold af store racer kræve flere løbegårde og huse - minimum 2 af hver. Det er muligt jeg tager fejl , lad os håbe andre melder ind på det punkt ! Nå ja - eller at hanerne konsekvent kommer tidligt i fryseren.
hanegalgak
-
Jeg har 1300 kvm de kan løbe på ;) er det nog? så kan de andre få fred i andre rom...
Jeg ønsker primært en race der lægger store æg, og jeg ser at det er ganske lige i ægstørrelse disse racer. Og få nogle gode til slagt er heller ikke niget lort..de Sussex jeg har synes jeg ikke har stået til forventningen.
Og vil forsøge og ruge ud noget her tidlig forår og håbe at der vil blive noget gang i den til efteråret...
Kan og godt lige at hanen har gode halefjeder
Hvordan er det kødsætningen forløber? jeg synes mine sussex har haft tynde lår og lite bryst eslv om de ser store ud med fjeder på...
-
Hej Loppe.
Som du nok kan udlede er der tale om gedigen store racer , hvor tilvæksten hos Jersey nok er den langsommeste.
Den langsomme tilvækst - hos begge racer - kan godt være et punkt der skal overvejes nøje inden anskaffelse.
Jeg har lige slagtet hanekyllinger med australorps i generne : nøej det var nogle ordentlige bamser ( at se på ) men hold da op der var ikke meget brystkød på dem /d. Dette skyldes helt klart at de kun var omkring 6-7 mdr. gamle.
Så jeg har lært den lektie : store racer tager tid - tid og plads. Jeg har ikke en løbegård til x-antal store haner , hvilket jo er et krav ,da de var en omgang "gadedrenge" af værste skuffe , til stor uro i løbegården.
Specielt omkring fodertid var de pænt egoistiske. Siden de er kommet i fryseren har jeg oplevet en tilvækst hos alle mine hønniker af i år. ;D
Umiddelbart vil et hold af store racer kræve flere løbegårde og huse - minimum 2 af hver. Det er muligt jeg tager fejl , lad os håbe andre melder ind på det punkt ! Nå ja - eller at hanerne konsekvent kommer tidligt i fryseren.
hanegalgak
"tidlige" haner er i hvert fald gode i diverse gryderetter som skal koge rigtig længe som f.eks. paprikakylling, coq au vin og ikke mindst hane i riesling. Og så betyder det ikke så meget at de er lidt fladbrystede, hvis man skal tilberede til mange mennesker kan man jo bare snuppe 2... ;D
-
Jeg har 1300 kvm de kan løbe på ;) er det nog? så kan de andre få fred i andre rom...
Hvis du vil have kød på dine slagtedyr må de ikke løbe alt for frit og have for meget plads - så løber de alt kød af sig. Vi så resultatet af dette da vi slagtede hos mig i efterårsferien. Store (sådan så de i hvert fald ud udenpå) fritgående orpingtoner, der havde lige så tynde lår som 4 måneders sussex kyllinger. /d
Den professionelle fjerkræslagter sagde at det var fordi de havde haft for meget plads at løbe på.
Jeg tror det Jan (Hanegalgak) mener er, at han ikke har plads nok til at skille dem fra flokken så de kan gå længe nok. Det optimale ville nok være at have en løbegård (ikke for stor) til de frasorterede haner, der skal gå lidt længere inden slagt.
-
Så det bedste er at de har passe plads at tumle på og masser af mad ..?
Jeg har sluppet dem løs så de kan rydde lidt op i laden ;) men måske en dårlig ide :-\
-
Plads, men nok ikke for meget, så de ikke løber kalorierne væk. ;) Mine render nu frit, og jeg kan godt genkende det med de lidt tynde lår, men synes nu generelt de har fin kødsætning.
-
Af de
Hvis du vil have kød på dine slagtedyr må de ikke løbe alt for frit og have for meget plads - så løber de alt kød af sig. Vi så resultatet af dette da vi slagtede hos mig i efterårsferien. Store (sådan så de i hvert fald ud udenpå) fritgående orpingtoner, der havde lige så tynde lår som 4 måneders sussex kyllinger. /d
Den professionelle fjerkræslagter sagde at det var fordi de havde haft for meget plads at løbe på.
Jeg tror det Jan (Hanegalgak) mener er, at han ikke har plads nok til at skille dem fra flokken så de kan gå længe nok. Det optimale ville nok være at have en løbegård (ikke for stor) til de frasorterede haner, der skal gå lidt længere inden slagt.
Af de 11 haner jeg slagtede i mandags, havde de 3 gået i hesteboks i en god måned og var kun fodret med havre og hvede. De vejede ikke mere end de øvrige og havde ikke tykkere lår, men til gengæld langt mere fedt! :o
Jeg havde lidt ondt af at de gik derinde uden at kunne hygge ude i det fri med de øvrige, men jeg havde installeret dem dér med vilje, så jeg kunne teste om de virkelig ville blive bedre af det.
Jeg gør det ikke igen, så vil jeg hellere lade dem blive en måned ældre (hvis det er målet i sig selv at få ekstra vægt på dyret)...
-
Du kan overveje at lave krydsninger. Få fat i en Indian game hane og kryds ham med dine sussex. Men alle sussex er heller ikke lige store!
-
Man kan vel også indvende at det er vigtigere med velsmagende kød end meget kød...
Jeg var faktisk positivt overrasket over mine danske landhaner. Det er jo små haner, men med lækkert kød og overraskende meget af det. Jeg har en fornemmelse af at når jeg slagter barneveldere, så er der meget knogle og selvfølgelig meget kød også, mens landhanerne har forholdsvis mindre/finere knogler og mere kød. Måske endda også finere kød, selv om jeg nu også synes barnevelderne har fint kød.
-
De to racer haver faktisk et meget viktig faelles baggrund. Croad Langshan blev benyttet i krydsningerne af begge racer, Australorps blev en af de viktigste aeg-producenter i tiden inden hybriderne. En Australorp lagde (jeg tror det var i 1920-aarene) 450 aeg paa lige mange dage. Men det vanligste var ca 250 aeg i aaret. Desverre e r der nu svaert at opdrive nogen stamme af dem der klarer 200. Begge racer er ioevrigt "man-made" ved diverse krydsninger, og racerne er jo nesten hybrider. Jersey Kaempe blev "opfundet" som koed-producent, men det var et lidt mislykket experiment, og racen opnaaede ikke anerkendelse af industrien, da den tog for lang tid at vokse til slakte-alder, en egenskab den nok arvede ifra sin "oldefar", Croad Langshan. De skal vaere 12 mndr. inden det er noget koed paa brystet. Men, smagen er nok meget lig, de haver begge meget hoej kvalitet paa koedet, men, den ene er lidt for lille, og den andre vokser lidt langsomt. Det mener nu industrien. Saa da er det nok riktigt!
Hvad blev de fodret med dengang?? havde de æglægningsfoder da??
-
Nu må I altså ikke tro at jeg går og spærrer mine overskudshaner inde på alt for lidt plads inden jeg slagter. det gør jeg IKKE. Jeg har heller ikke muligheden for det rent pladsmæssigt - og jeg er også fuldstændig ligeglad med om de har lidt for flade bryster eller tynde lår, de smager nemlig fantastisk alligevel, og man kan jo altid bare tilberede to ad gangen... GLADE høns smager godt!
-
Araucana giver også godt kød i forhold til størrelsen /o
-
Ja, som du kan se, er der mange racer at velge imellom. Den bedste race for baade koed og aeg, er nok den R.I.R bacerede New Hampshire Red, men jeg ved slet ikke om den findes i Danmark?
De legger et acceptabelt antal gode aeg, og er en utmerket koed-producer, hanerne maa gerne slagtes 5-8 maaneder. De haver et godt bryst.
Personlig foretrekker jeg Jersey Kaempe og Croad Langshan for bryst, men de skal nok bedst vaere ett aar gamle ved slagt. Disse haver hvidt skind, og et hvidt koed, med et stort dejlig bryst.
Uandset hvilken race du vaelger, en god regel er at have flere smaa hus/folde, slig at du kan have dem 3 haner i hver "flok". Dette fordi med 3 haner vil de "velge" en chef, oh de to andre vil normalt acceptere det. Ellers saa kan det blive meget krangel, og det er jo ikke godt for slagte-vaegten!
-
Hej Loppe
Jeg har stor sort Australorps, og jeg kender ikke til Jersey Kæmper. Men jeg kan fortælle dig, at mine høner lægger lige så mange æg som mine hybrider. Også i vinterhalvåret. De har en god kødsætning, og er ikke "grådige" som andre kødracer (der nærmest kan æde sig ihjel :D)
Af sind er de harmoniske og sociale. Dog har mine ene hane haft lidt teenage-pep, men er nu kureret :D ;D
Men da jeg som sagt ikke har begge racer kan jeg ikke sammenligne, men jeg håber, alligevel du kan bruge mit svar, og evt. gøre dine egne erfaringer ;D
-
Jeg skal slagte den første Australorps hane om 14 dage så det er jo lidt spændende. Anbefalet i Den Store Hønsebog som beskriver dem som slagtekyllinger af høj kvalitet.
Så nu er jeg jo lidt bekymret efter at have læst denne tråd igennem.
Jeg vil jo gerne have nogle slagtehøns med kød på.
Hvis det ikke skal være Australorps hvad så.
I vægt overgås de vel kun af Jersey kæmper og Dorking.
Men det vil tiden jo vise inden længe om jeg er tilfreds.
Tarteletfyld er jo altid godt uanset race. :P
Hej Loppe
Jeg har stor sort Australorps, og jeg kender ikke til Jersey Kæmper. Men jeg kan fortælle dig, at mine høner lægger lige så mange æg som mine hybrider. Også i vinterhalvåret. De har en god kødsætning, og er ikke "grådige" som andre kødracer (der nærmest kan æde sig ihjel :D)
Af sind er de harmoniske og sociale. Dog har mine ene hane haft lidt teenage-pep, men er nu kureret :D ;D
Men da jeg som sagt ikke har begge racer kan jeg ikke sammenligne, men jeg håber, alligevel du kan bruge mit svar, og evt. gøre dine egne erfaringer ;D
-
Fat mod Henrik ;)
De er perfekte slagte-fjerkræ ;)
Så glæd dig til skønt hønsekød!
-
Fat mod Henrik ;)
De er perfekte slagte-fjerkræ ;)
Så glæd dig til skønt hønsekød!
Så er da spm hvor jeg kan få tag på rugeæg og hvornår ;D
og som Finn sendte mig i pm så kommer det jo an på hvordan vinteren forløber ....
Jeg ønsker også rugeæg med splash...så er der nogen der har rugeæg så skriv gerne jeg ønsker alle farver ;)
-
@ Alfred
Det kan jeg ikke give dig ret i, jeg synes selvfølgelig at Jersey Kæmper er de bedste ;) ;D
Men der findes helt sikkert mange flere Australorpser i en god kvalitet end der desværre gør af Jersey Kæmper, men der er også mange flere opdrættere af Australorps.
-
@ Alfred
Det kan jeg ikke give dig ret i, jeg synes selvfølgelig at Jersey Kæmper er de bedste ;) ;D
Men det er bedre med få seriøse opdrættere end mange useriøse /o
-
Ja Lene, enhver so synes bedst om sine egne grise. Men som jeg tidligere har skrevet, er det jo lidt af en tilfældighed det blev Australorps, for jeg har gået og set nogle Jersy Kæmper i fjerkrækolonien i Randers, men mødte aldrig manden. :-[
Så får vise til LU, hvem der har de bedste dyr. ;) :D
@Loppe
Man bliver vel ikke mere sereiøs af at der er få opdrætter i en race? Men korrekt der er mange der har Australorps der ikke er seriøse opdrætter, de har dem på grund af at det er en god æglægger og senere en god suppehøne.