pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Avl / Rugning

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Naturmetoden

Høns:
Fra en Skruk begynder at ligge fast og til æggene begynder at klække går der 21 dage. Det kan svinge lidt. Forlader hønen ofte reden og/eller det er koldt i vejret, så kan der gå et par dage ekstra.
På 19. eller 20. dagen kan man begynde at høre æggene pippe.
Efter den første kylling er klækket går der op til et par døgn før hønen forlader reden. Dette for at få de sidst klækkede med.
Kyllinger er indrettet med en madpakke (resten af blommen), så de kan undvære mad de første dage. Men tilbyd gerne frø så tidligt som muligt.

Ænder:
En moskusand er ca. 35 dage om at ruge ud. Det kan ligeledes svinge meget. Landænder er ca. 28 dage om udrugningen. Ællinger er som kyllinger også udstyret med en madpakke, der gør at anden kan blive på reden til alle er udruget.

Rugemaskine

Høns:
Der er forskel på maskiner. Og dermed også den temperatur der skal køres med. Mange har deres helt egen metode og efterhånden lærer man sin maskine at kende og kan dermed optimere sit rugeresultat. For en motorruger (ventilation) kan flg. evt. være et udgangspunkt: Temperaturen skal være på 100 F eller ca. 37,8. Lad maskinen køre et par dage uden æg, så du er sikker på den holder temperaturen. Når du ligger æggene ind, vil temperaturen falde. Men efter nogle timer er æggene varmet op og temperaturen er stabil igen.
De første dage åbner man ikke maskinen.
Æggene skal derefter vendes flere gange dagligt. Gerne et ulige antal gange. 3-5 gange.
Fugtigheden skal ligge mellem 45 % og 55 %. Men se under Lysning af æggene hvordan luftblæren udvikler sig og juster efter det.
Se dette link (PDF-fil, åbner i nyt vindue) for æggets udvikling Der lyses undervejs i rugningen og de ubefrugtede og døde æg sorteres fra.
18. dags aften lægges æggene i klækkebakken og på 20. dagen hæves fugtigheden til 70-75 %. Æggene vendes ikke mere og alle huller i maskinen lukkes så fugtigheden holdes.
Maskinen åbnes først når kyllingerne er klækket for at fjerne tomme Skaller. Derefter gives der igen luft til maskinen, så kyllingerne tørrer.
Kyllingerne kan blive i maskinen et døgns tid efter klækning.

Ænder:
Alt efter hvilken anderace der er tale om går der 28 (landænder) til 35 (moskus) dage. Temperaturen skal være 101 F eller 38,5 de første 21 dage. Derefter 102 F eller 38,9 og luftfugtighed på ca. 55 %. Fra 8. dagen skal æggene dagligt sprøjtes med varmt Vand. Vend æggene flere gange dagligt. Lys æggene undervejs og fjern ubefrugtede og døde æg. Læg æggene i klækkebakke et par dage før klækning. Hæv fugtigheden til 75 % til 80 % på klækkedagen. Klækningen kan tage op til et par døgn.

Se evt. disse link (åbner i nyt vindue), hvor der er yderligere rugebeskrivelser:
Rugevejledning
Kyllingemoder

Mulige årsager til fejlrugninger (åbner i nyt vindue):
Oversigt