Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: Gerda efter 23 Februar , 2020, 22:24

Titel: nyt blod
Indlæg af: Gerda efter 23 Februar , 2020, 22:24
hvor længe kan jeg med god samvittighed ruge æg fra de samme høns og hvor hanen er den samme. Den er jo også på sine egne efterkommere. Hvornår skal jeg skifte hanen så der ikke bliver indavl
Titel: Sv: nyt blod
Indlæg af: Marie1 efter 24 Februar , 2020, 20:18
Jeg køber rugeæg til fornyelse af flokken. De kyllinger, der kommer ud af den gamle flok, bliver enten bortadopteret eller slagtet.
Titel: Sv: nyt blod
Indlæg af: Mette Nygaard efter 26 Februar , 2020, 19:46
Hvor længe er svært at svare på, hvis du som jeg bare har en flok høns, og ikke lige ved hvem der forældre til hvem. Sportsavlerne har deres høns delt op i stammer (familier), og så kan man jo krydse indbyrdes efter forgodtbefindende.

Jeg gør som Marie: Ca. hver fjerde år køber jeg en håndfuld rugeæg og beholder to høner herfra sammen med to af 'mine egne'. Så får jeg blandet lidt nyt blod ind, uden at skifte hele x-kromosomet ud ;)

I gennemsnit skifter jeg hane hver tredje år, mest fordi her plejer de at være slidt op og blive syge eller få mærkelige skavanker. Det vil sige, ofte har jeg to haner, en ældre og en yngre, der på skift går med hønsene.

Så alt i alt bliver der 'rørt lidt i gryden' på forskellige måder, og indtil videre har jeg da ikke oplevet skyggen af indavl i de 15 år jeg har haft høns :)
Titel: Sv: nyt blod
Indlæg af: Gerda efter 26 Februar , 2020, 19:56
Tak for svar. Så tør jeg godt tage en sæson mere. Hanen er fra 2018