Dansk Fjerkræ Forum

Foreningsliv => Udstillinger, klubber og kolonier => Emne startet af: Wanda efter 15 April , 2010, 21:27

Titel: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 15 April , 2010, 21:27
Hvad er forskellen på nyopdræt og udenlandske anerkendte racer ????????
Ja nu føler jeg mig lige lidt dåm igen...  Jeg er jo lige blevet medlem af D.F.F.R. Sammen med en hel bunke andre hønse amatører fra fjerkræ forum af. Og jeg er desværre af den type at jeg elsker at stille spørgsmål til især de mennekser der er valgt af klubber til div. tillidsposter, det gælder også ffolkevalgte politikkere..., jeg spørger måske ikke så meget op til et evt valg, men når de er valgt, så kommer jeg med bazugaen, for så vil jeg have credit for min usle mammon :)
Så jeg har lige lidt spørgsmål til Willy Littau (og det resterende standartudvalg) Tag det ikke ilde op... jeg forsøger bare at komme til at forstå, og vil bare gerne lære en masse om min nye klub.
 Når jeg bliver Totalt forvirret, så skyldes det blandt andet Marianne Vedels Gråstribede dværg Maraner, som vi Alle har fulgt med stor begejstring her på Forum, samt ved direkte selvsyn på LU 2009, hvor de blev flot bedømt på nær en ( en høne havde bitak ) og hvor de samtidig blev præmieret med en fin kårings præmie. Samme høns er så skide seje at de bliver danmarksmestre i æg. Så læser jeg i mit fine grønne klubblad at standartudvalget har godkendt gule kalkuner og niederrheiner kennsperber.... men hvor stod der lige dværg maran????? Er det en fejl eller er det helt seriøst at de ikke er godkendt... skyldes det ene og alene denne bitak på den ene af hønerne? Er denne bitak årsag til at en helt ny udstiller, med helt ny race bliver fravalgt? For mig virker det meget demotiverende.  Skal hun nu virkelig vente helt til næste års LU med at forsøge at få dem godkendt? En race og farve der er anerkendt ude i det store udland.
Og hvordan kan det lade sig gøre at en ikke anerkendt race kan blive danmarksmester i æg? Kan jeg så gå ned i Netto og købe en bakke æg fra deres glade høns og udstille dem? Det må jo komme ud på et, for ingen af de to er anerkendt, og en ikke anderkendt race må vel være det samme som en ikke eksisterende, altså kunne det lige så godt have været en hybridhøne fra Netto?
” Her ” kommer så et nyt spørgsmål til dig  Villy ? Hvordan fortolker man ny opdræt i Danmark, og hvad adskiller ny opdræt i forhold til Allerede, anerkendte udenlandske racer samt farver og tegninger m.m. ?
Det jeg specielt gerne vil have du beskriver rimeligheden i, er hvordan en  gammel udenlandsk kultur race som ex satsumadori lige pludseligt er opført under ” Ny opdræt ” når den søger om optagelse på en dansk LU udstilling ?
 Jeg har som menneske og som pædagog, lært at den mest sikre vej, er at forenkle budskaber, for derved at sikre alle en nem opfattelse af, hvad og hvordan tingene er skruet sammen, så det giver en fyldest gørende rimelig mening.
 Når  jeg skriver dette, så skyldes det at jeg har svært ved at finde  mening i at en gammel kultur race placeres under ny opdræt, sammen med feks. Gul Langshan, som jo allerede er en etableret race og farve i Tyskland m.f.a. lande, samt at disse jo også frit kan udstilles på vore Europa udstillinger, hvilket også gælder for de Gråstribede Maran dværge.

Kære Willy og Standartfolkene,  da jeg sidste år sammen med mange andre forum amatører, begyndte at følge Marianne og de andre to mini-maran-madammers forberedelse, af de Gråstribede dværg Maraner til LU 2009 , så var det i en blind forenklet barne tro på, at det kun var en formsag at få lov til at udstille denne i forvejen udenlandsk godkendte race i Danmark, såfremt de fremviste dyr havde en rimelig kvalitet og at skabelonen var i orden ?
Jeg forstår derfor ikke, at de nu eventuelt skal vente til næste LU, når man som baggrund tænker på at de fem af dyrene er pænt bedømt og præmieret på LU 2009, samt at Marianne Vedel også er blevet Danmarks mester med deres smukke chokolade æg i mellemtiden .
Lige til sidst, hvorfor tager det så lang tid med jeres Standart afgørelser ?
Og husk at det her indlæg udelukkende er et tegn på en undren og en søgen efter svar på dette :)
hilsen
Wanda (som har det med at skrive sig varm af og til... sorry hvis jeg har fnidret lidt i sproget, men har skrevet direkte ned fra hjernen) :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 16 April , 2010, 00:03
Jeg håber, jeg kan deltage i LU i år, men nu får vi se. Jeg kan da godt ærgre mig over, at de ikke blev godkendte pga. en tvilling-tak, som jo kan forekomme hos mange racer. Havde det derimod været en fejl ved udseendet, som gjorde at der ikke var tale om høns med maran-kendetegn i dværgstørrelse, havde det nok været nemmere at forstå.
Jaja, sådan skulle det ikke være. Heldigvis kan jeg jo selv se, at jeg har smukke høns, der lever op, til de krav man kan stille til dværgmaran, og det er vel det vigtigste  :D
Men det havde da været rart, hvis man fik besked lidt før, så man kunne nå at have kyllinger nok klar til evt. deltagelse i LU i år.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 16 April , 2010, 06:27
@ Marianne

Du skal vel stadig lave kyllinger og udstille, uanset om de var godkendt eller ej, eller hvad ??

Mange udstiller nyopdræt de antal gange der skal til, indtil de bliver godkendt og når de så er godkendt, så ser man dem aldrig på udstilling mere.  /d

Hvilket er synd synes jeg, for jeg vil da gerne se så mange forskellige racer og farver, som muligt. når jeg går på udstilling.

Det er mangfoldigheden der gør en udstilling spændende.......synes jeg ihvertfald. /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 16 April , 2010, 06:41
@ Marianne

Du skal vel stadig lave kyllinger og udstille, uanset om de var godkendt eller ej, eller hvad ??



Jeg er jo stadig så ny og uvidende, men jeg mener at have forstået at man IKKE kan udstille i klubberne med en ikke godkendt race, er det ikke korrekt forstået? eller tager jeg helt fejl her...? :)
OG så vil jeg lige pointere at jeg har postet mit indlæg her på forum for at åbne for dialog mellem flere mennesker... Jeg kunne jo bare have sendt et brev til standartudvalget, eller skrevet det som indlæg i den grønne, men jeg kan nu så godt li at dialogen sker løbende. :)
Da jeg lige kort forhørte mig ved et par stykker af mine fjer-venner om min undren kunne jeg jo tydeligt høre at jeg ikke var helt alene i min anskuelse. Så nu håber jeg at vi får en en god dialog. Det er jo alt sammen i vores bedste interesse.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 16 April , 2010, 06:45
Ja de kan ikke blive bedømt på en lokal udstilling, men de kunne jo være med som P.R.

Jeg mener selvfølgelig på LU, når jeg skriver om godkendelse af nye farver og racer.
Titel: Sv: Spørgsmål til standardudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 16 April , 2010, 08:12
Selvfølgelig vil jeg have nye kyllinger i år, men hvis man tænker på hvornår avlssæsonen starter, er det lidt ærgerligt, at der går fire måneder fra udstillingen og til man får svar på, om de er godkendte. Hvis I vidste, hvor mange gange jeg er blevet spurgt om, jeg havde fået svar på, om de gråstribede dværg maraner var blevet godkendte.
Én ting er sikker, jeg "tør" ikke komme med kun 3.3 i år, og jeg er heller ikke sikker på, at jeg ville have haft så mange haner, hvis de var blevet godkendt, så det ændrer meget på det hele. Jeg har ganske vist fået et nyt fint hønsehus, men for mig handler avl i HØJ grad også om dyrevelfærd, og jeg vil ha', at mine dyr skal have meget gode forhold med rigelig plads og hyppig adgang til hele haven. Jeg tror på, at det giver sundere og smukkere dyr. Derfor vil/kan jeg ikke lave 200 kyllinger for at vælge de 10 bedste ud.
Jeg synes, det er fint at Wanda åbner diskussionen her, for vi er jo rigtig mange her, der enten er medlem af DFfR eller tænker på at blive det, vi ser jo gang på gang, hvordan man starter med et par havehøns, og inden man ser sig om, har man en eller flere racer  ;D
Jeg synes heller ikke, det skal være en diskussion, der foregår i små grupper bag lukkede døre, for selvfølgelig er DFfR en demokratisk organisation  /o
Der er sikkert mange her, der gerne vil vide om lidt om, hvordan man skal bære sig ad, hvis man gerne vil forsøge at få en ny race til Danmark. For mit eget vedkommende startede det jo med, at jeg gerne ville have maranæg, men i dværgstørrelse. Jeg troede egentlig, at de var i Danmark, men da jeg forsøgte at finde nogen, fandt jeg ud af, at det ikke var tilfældet, og så måtte jeg jo gøre noget ved det.
I de måneder, der gik forud for LU, fik jeg rigtig god hjælp fra den lokale afdeling af DFfR, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg ville have klaret det, hvis ikke de havde hjulpet mig. Endelig skal det jo lige siges, at jeg spurgte både Linda og Berit meget tidligt i forløbet, om de ville være med, og vi (tøzer) har haft mange snakke, bekymringer, overvejelser osv. undervejs. Det har været guld værd at være flere til at sparre med.

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 16 April , 2010, 09:04
Som jeg forstår det, tager det 3xLU (3 år) at få godkendt et nyopdræt til optagelse i Skandinavisk Fjerkræ Standard efter gældene regler i DFfR.

Lene (Lestat) beskriver forretningsgangen meget fint her :

http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=1569.0

Og jo ! Der skal ruges nogen kyllinger ud, for at kunne udvælge dyr nok som er udstillingsegnet, jo flere kyllinger man har, des mere kan man finpudse racen.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 16 April , 2010, 09:13
Marianne du rammer lige hovedet på sømmet, når du taler om at der skal være mere end god velfærd hos vore høns ( hvis det ikke skulle være hos racehønsene , hvor skal det så være?) og det kan være svært, hvis man vil kunne deltage på udstillinger og prøve at indføre noget nyt.

Jeg har haft kyllinger hele vinteren, gud fader bevares et cirkus!!!! Min samvittighed har været sort, for de kunne jo ikke komme ud at lege i den friske luft, så de måtte ud og gå dagligt på køkkengulvet ;D ;D. I disse dage bærer jeg dem troligt ud og ind fra hus til kravlegård og de nyder det gode vejr.

Jeg er dog glad for at jeg startede i god tid for det er ikke de store mængder det er blevet til.

Efter dette ved jeg, at jeg kun er i stand til at koncentrere mig om een race, at den så er fordelt på to typer gør det lidt vanskeligt og Nej, jeg vil heller ikke have 200 kyllinger for så går hele charmen af og de bliver ikke særligt tamme.

Lige nu er der ikke så meget respons på det jeg viser herinde, men jeg satser da på at komme med nogle på LU, sikkert udenfor bedømmelse i første omgang, men da jeg også satser på, at jeg vil vide, hvem der egentlig er far og mor til kræene kan jeg ikke have dem rendende rundt imellem hinanden, så den ene dag er det ene hold ude i hele haven og den anden dag det andet.

Jeg kender æggene hos englænderne på farve og størrelse indtil videre ;D ;D

Skulle jeg fristes til at begynde at eksperimentere tror jeg ikke jeg ville sælge noget af det, blot se det an, dur det eller dur det ikke, ellers smager de sikkert godt, men kattene gider næsten ikke spise kylling mere ::) ::)

VH Gunni.

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 16 April , 2010, 10:12

Må jeg så spørge i al beskedenhed, gælder det så også for mine Araucanere fra England, de har også en standard, den har været gældende siden 1930( mener jeg jeg har læst)?

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 16 April , 2010, 10:17
Bjørn, der er ikke tale om nyopdræt her, men en race, der allerede er godkendt i det meste af Europa, og så skal de "bare" forevises en enkelt gang. (Du kan læse mere om det i standarden)
Hvis jeg ville, kunne jeg udstille dem i en masse andre lande i Europa, og også til Europaudstillingen, for der er de jo godkendte.  /o
Du har selvfølgelig ret i, at når man kan vælge mellem flere kyllinger, har man (måske) bedre chancer; jeg ved også, at det er sådan mange avlere gør, men for mig er det ekstremt vigtigt, at mine dyr har ikke bare gode forhold, men særlig gode forhold.
Hehe, Gunni, det med dine katte får mig til at tænke på i gamle dage, hvor karlene på Bornholm forlangte, at de højest skulle have laks to gange (mener jeg) om ugen  <H <H
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Carsten Blohm efter 16 April , 2010, 17:46
Nu er jeg god nok ikke medlem af standardudvalget men prøver alligevel

Ny opdræt er en helt ny race eller en ny farve i en race, hvis man vil lave en sådan og have den god kendt så skal man udstille et bestemt antal dyr pr. år i mindst 3 på hinanden følgende år, og man skal vise dyr hvor dyrene  viser fremgang og stabilitet år for år. Ikke mindst den farve man nu vil lave og så skal den rigtige type dyr være der og ikke mindst skal kardinalpunkterne være på plads.
det var første del :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 16 April , 2010, 17:59
Nu er jeg god nok ikke medlem af standardudvalget men prøver alligevel

Ny opdræt er en helt ny race eller en ny farve i en race, hvis man vil lave en sådan og have den god kendt så skal man udstille et bestemt antal dyr pr. år i mindst 3 på hinanden følgende år, og man skal vise dyr hvor dyrene  viser fremgang og stabilitet år for år. Ikke mindst den farve man nu vil lave og så skal den rigtige type dyr være der og ikke mindst skal kardinalpunkterne være på plads.
det var første del :)

Hej Carsten :)
Du behøver da heller ikke være medlem af standartudvalget for at svare.. så længe du ved noget om'et ;)
Men det du siger der, det er så at Minimaranerne og den der  gamle asiatiske bandit (bl.a.) ikke er ny opdræt, og derved kun skal stilles op en gang på LU, er det korrekt forstået?
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Carsten Blohm efter 16 April , 2010, 18:01
2. del

Og med hensyn til racer som er godkendt i et andet af Europa foreningen god kendt land.
For at få dem optaget i Skandianavisk Fjerkræstandard, skal der udstilles mindst 6 dyr som alle skal opfylde de for den pågældende race
standard og race beskrivelse, og der må ikke være dyr som er kåret under 90 p og slet ikke dyr med 0 p. Hvis dyrene er gode nok  så
kan(jeg tror nok at jeg husker rigtigt) racen godkendes i Danmark <I
allerede det første år. Sådan er reglerne nu en gang, og Mariannes dyr
som så godt ud på LU var ikke de eneste dyr der led den skæbne. Jeg bedømte selv en race som før har været godkendt og udstillet i DANMARK, og jeg beklager de var ikke så gode at de kunne opnå tilstræklig med poient til godkendelse  i 2009, men der var potientale i de udstillede dyr, så de skal nok komme, der skal bare lige arbejdes mere med dem. Jeg glæder mig i hvetfald til at se både Mariannes maran dv og de Sølvhalsede Italiener dv. igen  /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 16 April , 2010, 19:39
Hej allesammen

Hvis en farve er anerkendt i eks Tyskland ,Holland,Belgien etc burde den være uden problemer være
 en del af den Skandinaviske standard(min mening).Det samme burde også gælde den anden vej selvfølgelig  :) .Dommeren kan derfor bedømme ganske som han plejer.Vi har virkelig nogle dygtige og godt uddannet dommere(mange bedømmer til store udstillinger i europe),så ser det ikke som et problem.Helt nye racer man ikke kender til i europa ,kan komme under Standards udvalget øjne  /o

En anden ting:Hvis et dyr af ny farve har typen,har farven er det så fair at den bliver bort dømt ,hvis dens brødre eller søstre ikke har eks. en bitak ?

MVH Jesper
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 16 April , 2010, 19:39
2. del

Og med hensyn til racer som er godkendt i et andet af Europa foreningen god kendt land.
For at få dem optaget i Skandianavisk Fjerkræstandard, skal der udstilles mindst 6 dyr som alle skal opfylde de for den pågældende race
standard og race beskrivelse, og der må ikke være dyr som er kåret under 90 p og slet ikke dyr med 0 p. Hvis dyrene er gode nok  så
kan(jeg tror nok at jeg husker rigtigt) racen godkendes i Danmark <I
allerede det første år. Sådan er reglerne nu en gang, og Mariannes dyr
som så godt ud på LU var ikke de eneste dyr der led den skæbne. Jeg bedømte selv en race som før har været godkendt og udstillet i DANMARK, og jeg beklager de var ikke så gode at de kunne opnå tilstræklig med poient til godkendelse  i 2009, men der var potientale i de udstillede dyr, så de skal nok komme, der skal bare lige arbejdes mere med dem. Jeg glæder mig i hvetfald til at se både Mariannes maran dv og de Sølvhalsede Italiener dv. igen  /o

Ok det høster så et nyt spørgsmål... Hvis en race har været godkendt i DK hvorfor skal den så godkendes igen? JEg mener man har vel lavet en standart allerede? Og selvom racen så ikke bliver vist i flere år, så burde det da ikke have nogen betydning.... når man ser racen igen, skal den vel bare dømmes efter den "gamle" standart? Det lugter da lidt af ressourcespild at opfinde den dybe tallerken to gange? det forstår  jeg ikke
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 16 April , 2010, 19:41


En anden ting:Hvis et dyr af ny farve har typen,har farven er det så fair at den bliver bort dømt ,hvis dens brødre eller søstre ikke har eks. en bitak ?

MVH Jesper

Den forstod jeg ikke lige Jesper :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 16 April , 2010, 20:00
Sorry Wanda  :)

Det jeg mente var:

Mente bare at det er en skam at en ny farve bliver bortdømt hvis en ud af 3,3 har en bitak eller en anden fysisk defekt.

Inden for alle farver,racer vil der altid være dyr med fejl(fysiske),så hvorfor må nye racer eller farver ikke have det ?


mvh Jesper
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 16 April , 2010, 20:13
ahhh så fangede jeg den :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 17 April , 2010, 11:33
Så hvis mig og Gunni stiller op til LU med lavendel araucana- Gunni har 4 med, jeg har 4 med og to af dem viser sig ikke at få 90 point men resten gør, så er lavendel engelske araucana godkendt i dk? Skal vi selv sørge for at få fat i den engelske standard og oversætte den?
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 17 April , 2010, 12:17
Det kan I godt Johanne, men de skal have ringe på i en enkelt avlers navn og tilmeldes under et navn.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 17 April , 2010, 14:08
Jeg synes det er mærkeligt at vi ikke kan stille op to opdrættere med samme race /d /d hvad er forklaringen på det?
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 17 April , 2010, 14:41
Jeg synes det er mærkeligt at vi ikke kan stille op to opdrættere med samme race /d /d hvad er forklaringen på det?
Det forstår jeg heller ikke en pind af... 6 godkendte dyr er vel kravet uanset hvor de kommer fra? Ellers giver det da slet ingen mening.

Jeg læste i beretningen i det grønne blad at man skulle gøre et slag for at få flere til at udstille og interessere sig for dette.

Jeg har også den opfattelse af verden at mange nyder det specielle, det unikke det anderledes... (læs nye racer, nye farver)
Jeg tror man dræber mange udstiller-spirer ved at have ALT for store og indviklede krav. Jeg ville som ny udstiller snuble en hel del over alle de regler, jeg kan jo ikke engang finde rundt i dem, derfor dette indlæg, og det er jo tydeligt at jeg ikke er den eneste ;) Og da jeg ikke gider udstille noget som alle andre har, så er jeg nok i den gruppe der er tabt på forhånd... jeg syntes det halve af morskaben ved at holde racehøns, er opdagelsen af noget nyt og anderledes. Sidste år gik jeg igang med maranerne fordi de var rimelig nye og ikke mange har dem, jeg havde planer om import af nye farver og udstillinger og hurlumhej.... nu er der så mange der har maranerne fordi de (forståeligt nok) har opnået stor popularitet, så nu syntes jeg egentlig det er lidt kedeligt, selvom de stadig er på min top 2 over racer :) men da jeg kom til den erkendelse gik jeg igang med at spotte nye græsgange, og gik tilbage til brahma, men i ny farve og nu er vi så igang med at skabe en ny farve, se deeeet er sjovt :)

Men mit ønske er at man satser lidt mere på breden og lidt mindre på eliten... eliten skal nok klare sig og dem kan breden jo lære en masse af... men det bør være breden der vægter tungest i DfFR, så tænker jeg egentlig lidt at specialklubberne kan koncentrere sig lidt mere om eliten inden or deres race... det må jo være her der virkelig nørdes :)
Jeg syntes DfFR kan få en masse nye medlemmer forærende pt med alt den snak om selvforsyntethed, økologi og bonderøv.... men tør de/vi gribe den... magter vi det? JA gu fanden gør vi det, men så skal vi satse på bredden i sporten...uden den kan der ikke skabes en elite.

Det var så et lille opråb til både DFfR og Standartudvalget (som jeg går udra arbejder temmelig tæt sammen :) )
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 15:03
Jeg er altså sikker på at man godt kan være flere opdrættere om at udstille en race eller farve.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 17 April , 2010, 15:54
Jeg ved i hvert fald to fra vores lokale klub, der udstiller under begges navne, men de bor sammen og har altså samme adresse. Jeg spurgte på et tidspunkt, og fik den opfattelse, at man skal bo sammen for at udstille sammen og at begges navne også skal være på ringene altså f.eks. Marianne og Søren Vedel registrerer ringe og udstiller sammen. Men jeg kan da have misforstået det.
Men der er da meget at sætte sig ind i, hvis man vil udstille, og især hvis man vil udstille noget, der ikke er i den Skandinaviske Standard. Jeg troede f.eks., at man skulle udstille præcist 3.3, hvis man kom med nyt, og det var først på LU, jeg fandt ud af, at man kunne komme med et højere antal. Det er såmænd ikke fordi, det var uklart beskrevet i standarden, men det var sådan jeg læste og tolkede det, der stod.

Men det er da lidt svært det hele, de forskellige restriktive hønseregulativer i mange kommuner gør det heller ikke nemmere, hvis man gerne vil avle.

Men for at komme med den glade nyhed har jeg lige lyst de otte æg, der ligger under min skruk, og de er alle i allerhøjeste grad "levende"... så med små museskridt nærmer jeg mig måske en mulighed for at komme med til LU i år  :D
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 17 April , 2010, 15:57
Det er rigtig spændene og lærerigt det her, jeg hopper lige med på en kigger ;)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 16:19
Nu er det nok MEGET usandsyligt at der ville være så mange forskellige, som ville udstille de samme nye farver eller racer.

Det er nok mere tænkeligt at dem som vil fremstille en ny farve/race har et samarbejde. De udstillede dyr skulle jo også meget gerne være af samme type og farve.

Men der er vel ikke noget problem, for det vil vel være, som for alle de andre godkendte racer/farver som har flere udstillere - de bedste vinder.

Og med hensyn til godkendelse, så må det vel stadig være de bedste 3,3 som tæller.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 17 April , 2010, 16:38
Hvis der virkelig kommer så mange hønniker at det bliver muligt for mig at udstille vil jeg gøre det.Dog er jeg da lidt loren, hvis det virkelig er sådan, at de faktisk skal være nærmere standarden end normen ellers siger, ja nærmest perfekte.

Jeg ved at der på mine er to fejl, dels er der øjenfarven som skal være mørk rød, dels er der det med det gyldne i fjerene.Rent faktisk er de isabellafarvede og jeg kan godt lide det spil det giver såååå lad os nu se.

Efter hvad jeg kan se på de billeder der vises både fra udstillinger og privat er det meget almindeligt, undtagen på dem fra Australien og der kan vi jo ikke sådan lige få æg fra.

Den engelske Araucaner er katagoriseret som en truet race, da den i mange år har været tilsidesat til fordel for andre.
Sådan går det, men det er ikke godt for en race. Nu er den i fokus igen i alle de farver der er repræsenteret, men også i England skal der arbejdes for at få dem stabiliseret.

De æg jeg fik sidste år kommer fra en opdrætter der udstiller, så det burde ikke være så ringe endda, men jeg kan altså bare lige ikke fise til England på en udstilling og se det ved selvsyn.At jeg også fik æg i andre farver kan jeg idag se var et stort plus, de er efterspurgt derovre og der er ikke mange af dem.

For os der synes, at der er ting der ændres her og der er der jo kun een ting at gøre og det er at indsende forslag til generalforsamlingen og møde op og stemme om det. Det er derfor jeg har meldt mig ind bl.a.

Med alle de regler der i forvejen er for hønsehold bør foreningen ikke gøre det mere surt, men åbne for en blødgøring af for stive regler.Det er måske en torn i øjet på gamle meget seriøse opdrættere der har lagt mange års arbejde i både forening og opdræt, men sådan er tingene til tider. Jeg synes Wandas argumenter er rigtigt gode.

Jeg smider lige et par billeder ind af nogle af de andre farver, men kan da godt se at hvis man skal have tre haner af hver farve ja så er det så som så med dyrevelfærd for disse.Tvivler på at man kan have dem i en flok sammen med deres høns.

Om man skal være en eller flere om at udstille dyrene er jo svært som det er nu, hvor man ingen præmie kan få på indkøbte dyr, kunne man det ville der jo stå både en ejer og en evt. opdrætter der var stolte.

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 16:47
Alt der udstilles skal da være så tæt på det perfekte (standarden) som muligt. Og nu skal tingene da heller ikke gøres mere " umulige" eller "besværlige" end de nu engang er.

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 17 April , 2010, 17:02
Alt der udstilles skal da være så tæt på det perfekte (standarden) som muligt. Og nu skal tingene da heller ikke gøres mere " umulige" eller "besværlige" end de nu engang er.



Der er vi ikke enige, Rom blev ikke brygget på en dag og jeg synes ikke det er nogen skade til, at folk med egne øjne kan se en bedømmelse, hvor der bliver gjort opmærksom på de og de fejl.Det er ofte meget mere lærerigt end alt det perfekte.

Nu er der en masse gang i Brahma med en del tiltag, det ville da være meget, meget interessant, at se begyndelsen på besværlighederne og så om måske mange år, se det færdige resultat. Når først det er færdigt, er det slet ikke så sjovt længere, bare flot og smukt.

Mange af os kender dårligt nok farverne og deres betegnelser, men vil gerne deltage og kan helt uforvarende komme til at medbringe dyr der har fejl her eller der.Det vil være en stor hjælp, hvis man kan få disse nøje beskrevet og indrette sin avl derefter og så vil det give lidt flere udstillere, hvis man kunne pakke fisefornemheden lidt af vejen.

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 17 April , 2010, 17:34
Linda og jeg er i hvert fald rørende enige om, at der, hvor vi har lært mest, har været hos de dyr, der havde fået dårlige points, for der kunne man virkelig se, hvordan de forskellige fejl så ud. Det er super med pointkortene og dommernes kommentarer, for det kan man lære en masse af.
Det kunne måske være en god idé med en fælles EU-ring, men jeg synes da også, der skal være f.eks. DK på de danske, D på de tyske osv. Alternativt kunne man tillade at vi kan udstille hos hinanden i de forskellige lande.
Hvis man skal godkende en ny race eller anerkende en race, der er godkendt i et andet land, synes jeg også, det er vigtigt, at man skelner mellem fejltyper. F.eks. kan der ikke være tvivl om at fejl som f.eks. en forkert kam-type, er en grov fejl, men hvis der er en fejl i en kam, som ikke er en typefejl, skulle den måske ikke straffes så hårdt. Lige sådan med tæerne, er det en fem-tået race, skal der selvfølgelig være fem tæer, men en let andefod skulle måske ikke straffes så hårdt. Alt dette er i øvrigt også, hvad man kan læse i standarden, hvor det netop understreges, at med nye racer skal der udvises smidighed og overbærenhed ved bedømmelsen.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 17:42
Nu det ikke specielt fisefornemt endda. De fleste klubber og Specialklubber afholder tema dage, avler seminarer og hønsedage, hvor man som medlem er mere end velkommen til at komme med eller uden høns for at lære mere.... På disse arangementer gennemgår man sammen med dommeren alle hønsene og man må komme med alle de spørgsmål man vil.

Men det kræver jo desværre  det at man skal lette r.... og komme afsted og gøre en indsats selv. Og her falder rigtig mange fra. Undskyld mange gange hvis jeg fornærmer nogen.

Det er meget nemmere at have det i munden end at føre det ud i livet, bare se med Arauacana, Maran og Dorking klubberne her på Forum- hvor mange er der egentlig tilbage, som vil avle seriøst ?? .

Det samme sker desværre nok også for choco Brahmaen, når folk finder ud af hvor dyrt, tids-og pladskrævende det bliver, især når farven skal hentes fra en helt anden race.

Det er svært at avle ordenlige høns efter standarden og det er endnu sværere at avle nye farver eller racer. Det tager plads, det koster penge og frem for alt så tager det tid.


@ Jørn
Jesper forguder mig da allerede  ;)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 17 April , 2010, 17:51
Lene du har ret, man bør gøre noget mere ved det. Jeg ved end ikke, hvilket distrikt jeg hører ind under, det er vist Ålborg,eller er det Nibe måske Himmerland? Hvis jeg søger på nettet er der ingen oplysninger overhovedet.Jo jeg kan telefonere til en formand, men jeg ville så gerne kunne undersøge lidt, inden jeg ulejliger folk.

Jeg har da set her på forum ,at man har vacc.dage, det ville jo være dejligt at vide hvor og hvornår det finder sted, i stedet for at jeg skal have fat i min absolutte hønse-nada dyrlæge.

At emnet tages op her på forum finder jeg er udemærket, tror det kan ruske en smule op både her og der.

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 17:52
@ Marianne

Nu er jo en tvillinge tak en grov fejl, som giver 0 fejl (det er tillige også ganske arveligt) men jeg kan da godt forstå at det som sådan ikke har betydning for typen eller farven. Og dog for jeg mener at kunne huske at netop hoveddele hos Maraner er et kardinalpunkt (vigtig værdi for race-særpræget) og så skal de være i orden.


Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 17:57
@ Gunni

Nu hører man jo ikke med til nogen landsdel, idet alle kredsene er lukkede her fra 1/1-2010. Men du kan gå ind på DFfR´s hjemmeside og se hvor de forskellige klubber og specialklubber hører til i landet og der er garanteret nogen i det område du bor i eller tæt ved.

Angående vaccinationsdage så vil jeg da også regne med at de forskellige klubber oplyser deres medlemmer om tider og steder. Enten pr. brev, i det grønne blad eller på deres hjemmesider. Eller endog alle tre steder.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 17 April , 2010, 18:30
Nu det ikke specielt fisefornemt endda. De fleste klubber og Specialklubber afholder tema dage, avler seminarer og hønsedage, hvor man som medlem er mere end velkommen til at komme med eller uden høns for at lære mere.... På disse arangementer gennemgår man sammen med dommeren alle hønsene og man må komme med alle de spørgsmål man vil.

Men det kræver jo desværre  det at man skal lette r.... og komme afsted og gøre en indsats selv. Og her falder rigtig mange fra. Undskyld mange gange hvis jeg fornærmer nogen.

Det er meget nemmere at have det i munden end at føre det ud i livet, bare se med Arauacana, Maran og Dorking klubberne her på Forum- hvor mange er der egentlig tilbage, som vil avle seriøst ?? .

Det samme sker desværre nok også for choco Brahmaen, når folk finder ud af hvor dyrt, tids-og pladskrævende det bliver, især når farven skal hentes fra en helt anden race.

Det er svært at avle ordenlige høns efter standarden og det er endnu sværere at avle nye farver eller racer. Det tager plads, det koster penge og frem for alt så tager det tid.


@ Jørn
Jesper forguder mig da allerede  ;)

Hold kæft Lene... når, bemærk NÅR du stiller op til DfFRs bestyrelse, så har du min stemme. Det er tydeligt at du har et kæmpe engagement og høre til i det jeg kalder eliten.. Men til forskel for mange andre, så går du i dialog med breden. Tusind tak.

Og så har du så ganske ret i at vi fanme er nød til at lette røven og gøre en indsats, men vi er jo så servicerede at vi har svært ved det. JEg har meldt mig ind i en lokal klub og de har lært hvem jeg er ;) (hende den spøjse med de laaaaaaaaaange breve ;)og de flotte æg ) 
Med hensyn til forumklubberne, så har jeg altid set dem som en interessegruppe, ikke nødvendigvis en avler gruppe. Man kan jo godt engagere sig i en race uden at have planer om det helt vilde.. jeg har set dem som en erfraingsudvekslingsklub :)
OG Gu fanø er det svært at avle perfekte høns, det skulle det da også gerne være, ellers går sporten jo af det... men jeg syntes måske man skulle nedsætte pointskravet til (jeg ved ikke så meget om de point endnu) måske 80-85 stykker, så havde man racen inde i varmen og SÅ kan man begynde det svære arbejde med at ramme standarten :)
Og så syntes jeg da klart at man skal åbne op for udenlandske dyr... :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 April , 2010, 18:39
@ Wanda
Tak  ;D ;)

Høns på 80-85 point er MEGET ringe høns, som der bestemt ikke skal avles på- 90 point er faktisk heller ikke specielt højt og det burde kunne være muligt at lave det.

Desuden så skal f.eks en choco Brahma dæleme da ligne en Brahma for at kunne blive godkendt i denne farve.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 17 April , 2010, 18:50


Desuden så skal f.eks en choco Brahma dæleme da ligne en Brahma for at kunne blive godkendt i denne farve.

Ja det skal den da ihvertfald, det er jo typen vi er forelsket i ;) Typen har bare ikke farven ......endnu ;)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 17 April , 2010, 19:26
Ja, hønsedage og vaccinationsdage i lokalklubben er guld værd og superhyggelige, der lærte Linda og jeg også en masse  /o
Vi blev helt sikkert taget godt imod her!
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 17 April , 2010, 23:49
Nu det ikke specielt fisefornemt endda. De fleste klubber og Specialklubber afholder tema dage, avler seminarer og hønsedage, hvor man som medlem er mere end velkommen til at komme med eller uden høns for at lære mere.... På disse arangementer gennemgår man sammen med dommeren alle hønsene og man må komme med alle de spørgsmål man vil.

Men det kræver jo desværre  det at man skal lette r.... og komme afsted og gøre en indsats selv. Og her falder rigtig mange fra. Undskyld mange gange hvis jeg fornærmer nogen.

Det er meget nemmere at have det i munden end at føre det ud i livet, bare se med Arauacana, Maran og Dorking klubberne her på Forum- hvor mange er der egentlig tilbage, som vil avle seriøst ?? .

Det samme sker desværre nok også for choco Brahmaen, når folk finder ud af hvor dyrt, tids-og pladskrævende det bliver, især når farven skal hentes fra en helt anden race.

Det er svært at avle ordenlige høns efter standarden og det er endnu sværere at avle nye farver eller racer. Det tager plads, det koster penge og frem for alt så tager det tid.


@ Jørn
Jesper forguder mig da allerede  ;)

Jeg skylder at sige at jeg nærer den dybeste respekt for Lene (og mange andre) for deres store arbejde med deres racer og det de gør for klubben o.s.v..Men jeg synes så også til tider, at de let kan tage pippet fra een, inden man nogensinde er kommet i gang.

Jeg er rede til at gå meget langt når det gælder det der interesserer mig og også at investere. På den anden side vil jeg ikke købe dyre avlsdyr, hvis der slet ingen kontrol er med, hvad der ligger bag. Hvis man virkelig skal lave hundredvis af kyllinger blot for at få nogle enkelte der er egnet vil jeg mene at avlsmaterialet er for ustabilt, hvis man taler om en etableret race og farve.

Egentlig synes jeg det er ganske flot at Marianne kan udstille seks dyr og kun en bliver dømt ud, samtidig med, at hun fra de selvsamme høns kan få præmie for deres æg, det vidner dog lidt om stabilitet, med det lille antal der er opdrættet herhjemme.

Det er jo ikke kun for sjov, at man begynder at importere relativt dyre æg, fordi der nu engang ikke findes nogen af slagsen i DK.Jeg har hele vinteren glædet mig til at få kyllinger efter mine høner og nu kommer de så. Jeg vil gerne præsentere racen, men det er da helt sikkert, at de ikke er det bedste af det aller allerbedste og underforstået skal jeg så derfor blive hjemme og vente et ukendt antal år på at gøre dem perfekte, inden jeg kan udstille dem.

Well, det gør jeg så måske, det har i hvert fald ikke fremmet min lyst, som jeg sidder her i aften og funderer over det, men tanken om, at der måske netop på en udstilling var andre der kunne lide racen, selvom dyrene endnu ikke er perfekte, har da strejfet mig.

I stedet for at oplyse, at der er nogle fejl som der skal rettes, kunne jeg jo også bedyre, at det hele er creme de la creme og helt igennem fantastisk og starte med, at sælge dem til uvidende mennesker.

For et år siden var det ganske rigtigt Araucanerne der var i vælten, der blev talt om specialklub o.s.v. og det døde bare ud.

I så mange henseender er dette forum så dejligt, alle med høns deltager både dem med de racerene og de der er lidt mere brogede, der er hjælp at hente når det brænder på, det er jo skønt, men at tage lysten fra folk der er i begyndelsen med tanken om udstillinger kan ikke være målet.

Hvis man var lidt mere smidig kunne det jo tænkes, at mange andre også ville forsøge sig, men hvem er sikker på i starten kun at have perfekte dyr, det må da komme an på en prøve.

Nu vil jeg give jer fred for mere Araucanersnak og stille og roligt arbejde videre med mine planer og så må vi se om det bliver i år de bliver vist frem offentligt.

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Tommy Andersen efter 18 April , 2010, 00:46
Hej

Et meget interresant emne her, har måtte læse den af flere gange for at forstå alle indlæg.

Omkring godkendelse af ny farve, så kan de 3,3 der skal til sagten komme fra 6 forskellige opdrættere, DFfR er da lige glad med hvem der skal have en eventulet præmie, det plejer at blive den højest bedømt i gruppen der får præmie skiltet på.

Jeg har selv prøvet et par gang af få en farve godtkendt, men det er ret svært kan jeg fortælle jer, især når man få at vide at man skulle se af få de farver der findes i forvejen til at blive bedre, så føler man at man bliver lidt modarbejdet, det er så godt nok en del år siden og nye folk er kommet til, så vi må håbe det er blevet lidt nemmere.

At man ikke har set en bitak, hvis man ikke ved den ikke må være der, det er jo nybegynder ting, som og som Lene skriver, så skal man nok starte med at få en klub eller specialklub ind over projektet, det tror jeg også Marianne og de andre i projektet har lært.

Hilsen
Tommy   
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 18 April , 2010, 01:22
Jørn kender til min triste oplevelse sidste år.Jeg havde 3,2(BSO) og manglede EN høne for at forsøge mig at få dem accepteret.Min læremester i Tyskland gjorde også alt hvad han kunne for at hjælpe hans Danske elev.Jeg sendte nogle Danske ringe til ham,men hans ung dyr var for store til det kunne lade sig gøre suk,suk,suk.Havde så været blevet accepteret hvis de havde været med,det tror jeg faktisk  :) Jeg havde 2 enorme haner+en mindre hvis farve der sad lige som den skulle.De to høns havde en god tegning og god farve æv,æv,æv.

En EU ring er en del i en naturlig udvikling.Europa er blevet mindre.

Her nogle af mine drømme for fremtiden

-EU Ring
-fælles standard+Er en farve eller race accepteret et sted i europa ,burde den også automatisk også være det i alle EU lande

Lene udover dit valg af de guld-sortbåndet som en af dine farver :).Er du en god ven og en god avler.Jeg er glad for vi sammenarbejder med de guld-blå båndet.Med nye farver eller MEGET svære farver er sammen arbejde mellem avlerne en alletiders løsning  /o Elise og jeg sammen arbejder med de hvid-blå og hvid-sort columbia+sølv-sort båndet  /o Kenneth er også med i sammenarbejdet.

mvh Jesper 
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 06:49
@ Gunni

Jeg ved ikke lige rigtigt hvordan, jeg skal formulere det rigtigt for ikke at blive misforstået.

Men jeg vil prøve, jeg synes ikke at du allerede skal opgive inden du overhovedet har prøvet at udstille og tro  det er så besværligt og umuligt.

Det er svært at avle gode "perfekte" høns, for det perfekte findes ikke, derfor bliver høns bedømt med op til 97 point. Det er også sværere at avle dyr som er tegnede eller skal have forskellige slags pletter end at avle helt ensfarvede dyr.
Det er også sværere at avle de sjældne racer, fremfor at avle f.eks sort Dværg Wyandot. Det er helt klart også sværere at starte med at avle en ny race eller farve. Så der må et stort tillæg til.

Jeg selv har også i starten udstillet høns med diverse 0 fejl : tvillingetakker, duehale . Og det er det man lærer af. Godt nok på den hårde måde.

Så er der også holdningen til at udstille. For nogen er det KUN  for at vinde og de bliver meget sure og fornærmede hvis ikke de vinder.
Okay jeg indrømmer gerne at det er dejligt at vinde ingen tvivl om det. Men det er lige så dejligt at "tabe" til en som udstiller for første gang. Og det kan virkelig også lade sig gøre.

Men min generelle holdning til udstillingerne er at de er vinduer ud til nye hønseejere/avlere/udstillere for det er her at "alm." mennesker kan komme og se racerne i levende live og tale med opdrætterne.
Så en udstilling er rigtig meget en P.R for racer.

Jeg har aldrig høns klar til vores sommerudstilling i juli måned, for mine racer når ikke at blive udviklede nok. Men jeg har altid nogle hold med alligevel, dels for at højne mangfoldigheden på udstillingen og dels for at vise om verdenen at der faktisk også findes disse racer på Lolland.
Så sommerudstillingen er helt klart "kun" en P.R for mine racer.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 07:21
Alle kan udstille, det kræver bare at have ringe på sine dyr, at de skal være vaccineret, at man er medlem i DFfR og i den pågældende klub, man vil udstille i.

Og det er også sådan med alle andre andre dyr man vil udstille.

Fordelen med fjerkræ er dog at man kan lave et stort tillæg, hvilket er nødvendigt med alle de farver som ikke kan renavles. Og at produktions tiden ikke er så lang, som f.eks med et føl.

Angående bedømmelserne så tager dommerne også hensyn til om det er en talrig "nem" race eller en mindre talrig "svær" race, når de bedømmer.
Men bedømmelserne skal selvfølgelige også være realistiske, så det er en meget svær balance gang.

Jeg udstillede engang en shetlands hoppe med føl, vi kørte helt til bartahus i Kokkedal, brugte en hel dag og mange 1000 kr. på vaccination, transport, tilmeldingsgebyrer, medlemsskab osv. og hoppen tjaaaa hun blev kåret i 2. kl. B hvilket er det laveste, der blev bestemt ikke taget hensyn til om jeg var ny eller kom langvejs fra.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 07:33
Det gælder om at lære sin racen godt at kende og at lære især  de grove fejl, dem der giver 0 at kende. Så man kan undgå mange ærgelserne på udstillingen. Men disse fejl ser man også hos garvede erfarne avlere, når de udstiller høns.

Så er det også helt klart en fordel at tale med andre avlere og evt. få en ud og kigge på ens høns eller tage de dårlige høns med til hønsedage, de høns man er i tvivl om og så få en snak om dem.

Hvis man vil starte seriøst og købe fra en avler som udstiller så tjek også hvad avlerens dyr står med af point-

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 07:38
@ Tommy

Jeg kan heller ikke lige se pointen i at godkende farve nr. 11, når der ud af de 10 andre kun er 2 der ses og avles med...

Så det er nok en stor fordel at jeg ikke sidder i standard udvalget, selvom det sikkert kunne være ganske spændende  ;D

Og ja ja jeg ved det godt, menneskets skaber trang til nyt og anderledes er større end trangen til at bibeholde det "gamle og kedelige"
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 07:49
@ Jesper

Jeg ved ikke om den store fantastiske løsning findes i fælles EU ringe, jeg tror derimod at løsningen måske findes i at vi skal være meget bedre til at arbejde sammen her hjemme.
F.eks havde du en anden dansk avler med BSO at samarbejde  med, så havde der måske været dyr nok til en fremstilling.

Angående en fælles standard for hele EU, tja så er det jo mennesker der skal blive enige omkring det, hvilket vil være utopi at tro kan lade sig gøre. Desværre....

Pyyy sikke mange indlæg jeg har fået skrevet, nu må jeg vist holde en pause inden I alle bliver trætte af mig. 
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 18 April , 2010, 08:43
Jørn kender til min triste oplevelse sidste år.Jeg havde 3,2(BSO) og manglede EN høne for at forsøge mig at få dem accepteret.Min læremester i Tyskland gjorde også alt hvad han kunne for at hjælpe hans Danske elev.Jeg sendte nogle Danske ringe til ham,men hans ung dyr var for store til det kunne lade sig gøre suk,suk,suk.Havde så været blevet accepteret hvis de havde været med,det tror jeg faktisk  :) Jeg havde 2 enorme haner+en mindre hvis farve der sad lige som den skulle.De to høns havde en god tegning og god farve æv,æv,æv.

 

Nu stiger min forvirring til det totale!!!! Troede da bestemt, at de ringe man har kun må bruges af een selv.

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 18 April , 2010, 08:58
JEg tror det Jesper mente var at tyskeren skulle kunne nå at sætte de danske ringe på inden de blev for store... altså dyrene køber Jesper, men de når ikke at komme hjem til ham før de bliver for store til at ringe....  :)

jo ikke nogen forskel fra om man køber daggamle kyller og ringer i eget navn... de vokser bare op et andet sted :)

JEg er altså bange for jeg er ved at stå af.... kan slet ikke finde ud af sammenhængen lige nu.
Overvejer at sende mit første brev (lettere redigeret) til det grønne blad, for at se om jeg den vej igennem kan få et svar fra dem der rent faktisk sidder i standart udvalget... og også for at skabe en debat den vej igennem :)
Kunne det være en god ide, på den måde får vi måske også flere af de "gamle garvede avlere" på banen.

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Kate efter 18 April , 2010, 09:36
Det synes jeg ville være en rigtig god ide Wanda.  /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Carsten Blohm efter 18 April , 2010, 10:06
Til Jørn

Som Lene skriver skal man passe på hvordan man formulere sig, det jeg mente med  reglerne, var at, som den måde ny opdræt godkendes på i dag er efter, de nuværende  fastsatte regler, er man ikke tilfreds med dem og gerne vil have dem ændret, så er det altså op af stolen /o og møde frem i lokal og specialklubber for sige sin mening. Der efter får man så disse klubber til at vedtage et ændrings forslag og fremsende det i rette tid til repræsentantskabsmødet.  <O
I demokratiske foreninger går man altså komandovejen, og er forslagene som sendes ind gode nok så skal de også nok gå igennem.
Det skal så være gennem arbejde forslag, man må altså lave noget godt for arbejde således at man har argumenterne i orden.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 18 April , 2010, 10:13
Jeg ved godt at jeg er en af dem der er meget entusiastisk i starten, for derefter at miste modet lidt når det kommer til det lidt sværere. Men jeg har ikke haft høns et år endnu og jeg har allerede meldt mig ind i dffr (og skal også meldes ind i Vendsyssel fjerkræ klub når jeg bare får taget mig sammen). Men jeg kommer ikke fra en udstiller familie så der er ikke meget støtte at hente herhjemme fra :) og avlen af egne kyllinger har indtil videre været en total fiasko selvom jeg har allieret mig med Søs til at ruge dem ud.

Men jeg er ikke slået ud endnu og håber og ber til at jeg har mere held med de engelske araucana og så overvejer jeg også at starte med maran. Jeg er nemlig så skruppelløs at jeg gerne vil kunne sælge det ikke korrekte overskud til hobby folk, jeg er ikke så god til at hugge hovedet af dyrene. Men mit mål er jo i bund og grund at lave kyllingerne så korrekte at "det dårlige" alligevel er middelgodt /o

Jeg HÅBER jeg får noget klar til at tage med på udstilling til efteråret. LU med lavendel araucana måske? Ja nu skal de lige nå at klække først...
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 18 April , 2010, 12:24
Det var mine egne Danske ringe der blev sendt til Tyskland  :)

Lene:Jeg tror nu stadig at en EU ring ville være en løsning.Det kunne da være særdeles givende som menneske og som avler at komme ud og lære noget nyt.Vi her hjemme har også vores metoder som de sikkert kan drage fordel af  /o

Der vil komme en fælles standard en rød linie(det kommer dog til at tage nogle år).EM i 2011 har man landene imellem fundet en løsning på  hvordan der skal bedømmes .

Her en lille fortælling.to hollandske avlere tog deres dyr med til en Tysk udstilling for at lave lidt PR for EM.De slog Tyskerne med deres Hollandske dyr.Dommeren var Tysk og deres dyr ægte hollandske.De slog dem på farve og tegning  :) 

mvh Jesper

Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 18 April , 2010, 13:14
P.S Når Holænderne kan, får man selv blod på tanden  /o Børge Lykke har jo slået de bedste i europa med sine hvid-sorte columbia.Jens heidorn som blev Tysk mester inden for de guld-sort båndet vandt med et dyr der var 50% Dansk (fra Christian Skralds linie)  /o   
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 19:49
@ Johanne

Jeg er bestemt heller ikke ud af en udstiller familie, jeg startede også med at have høns for æggenes og kødets skyld. Siden har det dog grebet noget om sig  :D
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 April , 2010, 22:12
Jeg vil gå ud fra at alle de racer og farver som ikke er anerkendt i Danmark betegnes som for at værende nyopdræt, for de er jo nye i Danmark, selvom de måske er flere 100 år gamle i hjemlandet .

Dog med den forskel at de racer/farver som er anerkendt i et andet land og har en standard kun skal fremstilles et år på LU.
Hvorimod helt nye farver og racer skal fremstilles 3 år i træk.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Tommy Andersen efter 20 April , 2010, 20:10
Hej


Den farve som jeg forsøgte af få godkendt( blå/sort spættet ) var egenligt ikke en ny farve, men kun ny på silkehøns, den er anderkendt på dværg Kockin.

Den blev senere også afvist på Orpinton.


Tommy
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Rasmussen efter 20 April , 2010, 23:10
Jørn: Hvornår får du dig en STOR fodbefjerede(Brahma host,host  :) ) Jeg kan levende se dig med en stor cirton-sort columbia i favnen  /o

Jeg glæder mig lidt til at se hvordan:disse gøgespættede kommer til at se ud når de blir krydset.
Rikke og jeg fik 1,1 af dem og ruger lidt æg ud efter dem for sjov.Jeg mener de er meget pæne,men vil allerhelst af med dem (Rikke deler ikke min mening  :D )

mvh Jesper
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Willy Littau efter 21 April , 2010, 19:15

Der har i et stykke tid kørt en tråd på forum om nyopdræt og udenlandske anerkendte racer eller farvevarieteter.
Efterfølgende skulle gerne give alle indlæg svar på de stillede spørgsmål.

1.
I Skandinavien har vi en fælles standard – med beskrivelse af de racer og farvevarieteter, der er anerkendt i Skandinavien og der kommer hvert år enkelte nye farver eller nye racer til, når de har været fremstillet til bedømmelse i et af de Skandinaviske lande på deres landsudstilling. Denne standardsamling er udgivet i bogform i samlebind, så det er muligt at sætte nye sider ind. Den er på ca. 500 sider d.d. Skulle vi have en samling standardbeskrivelser over alle de racer og farvevarieteter, der er anerkendt i Europa, så ville denne samling være på ca. 1.200 sider – derfor har vi i Skandinavisk Fjerkræ-Standard ”kun” samlet hvad der for tiden er i avl i Skandinavien.
Danmark er medlem af Europaforeningen for høns, duer, kaniner, fugle og cavias og igennem denne forening forsøger vi i fjerkræsektionen at samordne de forskellige landes standarder for de enkelte racer, men det er svært at få opdrættere fra Tyskland, Belgien, Frankrig m.v. til at have samme syn på en race eller en farvevarietet, men der sker hele tiden fremskridt. Det kræver hårdt arbejde de enkelte lande og deres specialklubber imellem.

2.
I alle lande har man nogle regler for optagelse i de enkelte landes standard af nye racer eller nye farvevarieteter.
I Skandinavien har vi et begreb som hedder ”nyopdræt” og som dækker over 2 ting.
a) helt nye racer ”Silkeborghøns” eller en helt ny farvevarietet som ikke er anerkendt i noget land i en race.
b)nye racer eller farvevarieteter anerkendt i et andet land (medlem af Europaforeningen) også kaldet ”udenlandske anerkendte racer eller farvevarieteter.”

Begge ting bliver benævnt ”nyopdræt” i forhold til en Landsudstilling, da de er nye ting i Skandinavien

Hvordan skal de enkelte ting så udstilles for anerkendelse.
ad a)
En helt ny race eller farvevarietet ”egentlig nyopdræt” skal udstille i min. 3 på hinanden følgende år på LU. Der skal de enkelte år vises fremgang ved de udstillede dyr i forhold til den foreløbige standardbeskrivelse som der er lavet i samarbejde mellem opdrætteren og standardudvalget som idegrundlag for den nye race.
At skabe helt nye ting er ikke noget man gør over en eftermiddag – og nye ting er ikke en tilfældig krydsning – der skal være avlsarbejde bag ved ideen.

ad b).
Udenlandske anerkendte racer eller farvevarieteter skal udstille på LU med mindst 3,3 ungdyr.
Bedømmelsen skal være min. 2 x 92 point og 4 x 90 point, hvilket ikke kan siges at være høje pointtal eller særligt perfekte dyr.
Men man kan sige at for en given race skal der være racepræg og type og for en given farve skal der være en acceptabel tegningsform selvom den ikke behøver at være det perfekte.

Er der i DK en specialklub for racen, bedømmes dyrene af en af specialklubben anerkendt dommer, ellers bedømmes dyrene af standardudvalget.
Derfor var en masse nye farvevarieteter placeret nede i rækken sammen i deres øvrige farver og Satsumadori (som ikke mødte op) og dværg Maran (uden specialklub) placeret som ”nyopdræt” i betydningen udenlandsk anerkendt race / farve.

Disse regler er nye fra 2009 – og et skridt i retningen på at forenkle, men det kan også blive så enkelt at ingen kan forstå dem.

I flere andre lande i EE har man betydelig strengere regler for anerkendelse end dem vi har sat i Skandinavien.
Flere udstillere kan godt udstille de 3,3 nævnte eller for den sags skyld flere dyr, udstiller 3 personer hver 2,2, altså i alt 6,6, så skal blot 3,3 af det samlede antal dyr opnå de angivne point for at racen / farven anerkendes.
Fejl som giver 0 point i bedømmelse er som oftest arvelige fejl ved racen og derfor kan man ikke sige at en god type alene bør give anerkendelse, tænk hvis hele det fremtidige opdræt gav ene af dyr med bitakker, så …

At udstille udenlandske racer eller farvevarieteter er slet ikke så svært som man vil gøre det til, men der skal også her ligge et arbejde bag – og ikke blot 6 tilfældige kyllinger man har hentet et eller andet sted.
Vil man arbejde med en ny race eller farvevarietet (udenlandsk anerkendt) og blive ved med at arbejde med den, så er kravet til 3,3 ikke ret stort.
Mange opdrættere af lidt vanskelige farver (bl.a. med blå) har ofte større tillæg end det der kræves for at lave 3,3 i acceptabel racetypisk kvalitet.
Nye ting skal ikke være perfekte – selv gamle racer mangler noget i at være perfekte, derfor er der ”kun” få dyr på en udstilling som får 97 point og det behøver nye ting jo ikke for at kunne anerkendes.

Vil man udstille og avle med en race så er man naturligvis medlem af DFFR – og så har man mulighed for at få vejledning og hjælp både fra standardudvalget men også fra alle vore lokale fjerkræklubber og den mængde af dommere der er over hele landet. Mange af vore klubber har dommere som medlemmer og mange steder holder man samlinger og diskuterer forskellige racer. Endelig hvis man er til en race, hvor der er en specialklub, så holder disse også hønsedage rundt i landet, dage hvor man diskuterer racen og dens evt. problemer.

Efterfølgende skal jeg forsøge at besvare nogle af de stillede spørgsmål:

Hvad er forskellen på nyopdræt og udenlandske anerkendte racer.
Det skulle gerne fremgå af ovenstående.
Egentlig nyopdræt er en helt ny race – Silkeborghøns – eller en helt ny farve som ikke findes i den pågældende race. F.eks. hvis man indenfor dværgwyandotter, hvor der findes 28 anerkendte farvevarieteter i Europa, ville lave en sølv sortplettet ( som sølvplettede hamborger). Denne farve findes ikke i racen – og derfor skal der noget avlsarbejde til for at få den overført til dværgwyandotter. Når man mener man har et rimeligt resultat begynder man at udstille efter en foreløbig standardbeskrivelse for farven – og når denne farve er rimelig og rimelig stabil, så anerkendes den i Skandinavien.

Hvorfor blev dværg Maranerne ikke anerkendt.
Der var udstillet 3,3 (man havde ikke flere), men da en fik 0 på grund af en bitak, som er en alvorlig fejl ved en enkeltkammet race, så var der jo ikke 2 dyr med over 92 point og 4 dyr med mere end 90 point – som reglerne siger.
At dyrene fik præmie er en helt anden sag. Præmier uddeles på 1,2 eller 2,1 i samme race og farve – og har man for disse dyr mere end 273 point får man præmie – man betaler jo de samme stadepenge som de øvrige.
Hvis 24 avlere havde udstillet hver et dyr og de havde fået point nok (2 x 92 + 4 x 90) så var racen blevet anerkendt, men ingen havde fået præmie, da der skal mindst 3 dyr til at give præmie.
Det er kun en formssag at få lov til at udstille en i forvejen udenlandsk anerkendt race i Danmark, såfremt de fremviste dyr havde en rimelig kvalitet og at skabelonen er i orden – derfor lavede vi reglerne om i 2009 – så man straks efter bedømmelsen på LU kunne se om en ny race eller farve var anerkendt – man kunne tælle – 1-2-3 over 92 point og 1-2-3- over 90 point – altså er racen anerkendt – og havde man ikke det, så var den ikke anerkendt – og man skulle ikke vente på at standardudvalget holdt møde og vurderede bedømmelsen. Man kunne med andre ord udstille på en udstilling 14 dage efter LU.

Fælles standard for Europa.
Angående en fælles standard for hele EU, tja så er det jo mennesker der skal blive enige omkring det, hvilket vil være utopi at tro kan lade sig gøre. Desværre.
Vi har i Europaforeningen EE en fælles tekst som alle i det væsentlige er enige om – på tysk – problemet er blot at de enkelte lande vil have en standard på deres eget sprog og ikke på tysk.
Den Skandinaviske Fjerkræ-Standard er en direkte 99 % oversættelse af den tyske tekst vedtaget af EE.
Men spørg i Holland, Belgien, Frankrig m.v for slet ikke at tale om England – så har man sin egen standard. Samarbejde kræver arbejde og vilje fra alle, ofte på flere sprog ad gangen og med mange særinteresser, der skal plejes.
Så fælles standard – ja i det omfang man vil acceptere den vedtagne tekst – og bruge den i hjemlandet.

En masse andre spørgsmål fra den enkelte er blevet besvaret af de øvrige deltager på forum – ellers må de stilles igen.
Håber med ovenstående at have skabt klarhed – og håber at se en masse nye ting på kommende LU – det er slet ikke så svært.
Som ny udstiller – slut op om de lokale klubber – her kan man få en masse direkte hjælp – og vejledning – ellers spørg.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 21 April , 2010, 19:49
Super forklaring! Tak for det Willy  /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: GKV efter 21 April , 2010, 20:00
Tusind Tak for en meget uddybende forklaring, den vil blive printet ud og lagt her på skivebordet. /o

VH Gunni.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Marianne Vedel efter 21 April , 2010, 21:29
Tak, Willy, fordi du gav dig tid til at forklare  /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Wanda efter 23 April , 2010, 19:54
Så. Nu fik jeg endelig tid til at læse dit svar Willy.

Tak for det.... Jeg skal lige tygge den igennem et par gange :) Der er lige lidt opfølgende spørgsmål omkring Skandinavisk/international standart bog, men skal lige læse dit svar igen for at se om jeg har overset det eller ikke forstået det ret :)

Der er lige den med at udstille æg fra en ikke godkendt race.... vil du svare på den? :)

Men ellers tak, dejligt at få nogle svar fra kilden, selvom Lestat virkelig har gjort hvad hun kunne for at få os til at forstå :)
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Hallserydsgård efter 26 Oktober , 2015, 20:35
Denne tråd er snart ved at være af ældre dato. Er der nogen, der ved om reglerne for godkendelse af racer godkendt i Europa stadig er de samme. Eller har man ændret i reglerne inden for de seneste 5 år?

På forhånd tak
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Frank H. Kristensen efter 26 Oktober , 2015, 21:50
Nej de er stadig det samme så Willy's svar kan stadig bruges.
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Hallserydsgård efter 26 Oktober , 2015, 21:55
Tak Frank!  /o
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Lene Lestat efter 26 Oktober , 2015, 23:15
Hvad vil du fremstille?
Titel: Sv: Spørgsmål til standartudvalget
Indlæg af: Hallserydsgård efter 27 Oktober , 2015, 09:03
Cream legbar, men det bliver desværre ikke i år, de kræver noget mere arbejde. Hønerne er der, men hanerne er sværere!