Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Mikkel Schmidt efter 07 Februar , 2010, 17:45

Titel: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 07 Februar , 2010, 17:45
Jeg har idag slagtet to hanekyllinger, og så ville jeg spørger efter en opskrift på dem, så jeg er sikker på at de bliver møre og ikke er seje i kødet. Er der nogen der har sådan en? ;) Der er kun to krav, de må ikke være seje i kødet, og så skal de ikke være suppehøns/haner. Nogle forslag? :D

Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Henriette Hall efter 07 Februar , 2010, 17:47
Gammeldags kylling i skilt sovs med aspargeskartofler og hjemmelavet agurkesalat. Det er rigtig godt, og man kan bare koge til man er sikker på at dyret er mørt. En hanekylling fra sidste år er nu fint klar på 1 time. Det fik vi her den anden dag, og det er bare lækkert.
Der er masser af opskrifter på nettet.
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 07 Februar , 2010, 17:49
Det var også noget i den dur jeg ville hen af, men jeg er altså mere eller mindre en skovl til at lave mad, med mindre jeg får stukket ud hvad jeg skal gøre, kan du hjælpe, Henriette? :D
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Susanne efter 07 Februar , 2010, 18:20
Ellers kan jeg!

Man sørger for at dyret er tørt (tør det godt af med viskestykke eller køkkenrulle)

Drys lidt salt og peber indeni.

Fyld gerne godt med persille i (men det går også uden)

Smelt smør eller margarine i en gryde og vent til det er "bruset af"

Brun kyllingen godt på alle fire sider (og nu er det største arbejde overstået  :D )

Hæld kogende vand fra el-kedel ved kyllingen  - så meget, at det går ca en trediedel op. Kyllingen skal IKKE være dækket. (Nu bruser og damper det lige i et øjeblik)

Skru ned - og efter lidt tid vil væden stå og "simre" i stedet for at bulderkoge.

Lad kyllingen ligge med brystet opad under hele turen.

Efter en lille time er kyllingen mør - man kan se det ved, at lårene nærmest er ved at falde fra kroppen - eller man kan mærke det hvis man stikker en gaffel i mellem lår og krop.

Op med dyret på et bræt. Lad ligge mens du laver sovsen:

Kog væden ind - dvs at nu skal det lige bulderkoge igen, og der damper noget af det væk.

Høld  lidt piskefløde i - derefter kulør, salt og peber indtil det smager godt. Færdig med den.

I mellemtiden har man MÅSKE haft en hjælper, der har skåret kyllingen fint ud og lagt den på et fad.

Måske er der også nogen, der har kogt kartofler og lavet agurkesalat - ellers må du lige lave en plan. Det kan sagtens lade sig gøre.

Held og lykke, Mikkel - jeg kan lige se for mig, at du vil servere din første hjemmeslagtede kylling for resten af familien. Stro respekt til dig  /o
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Henriette Hall efter 07 Februar , 2010, 18:28
Og husk at koge indmaden med. Det giver god smag, og jeg synes det smager godt. Der er nogen der ikke vil spise det, men kog det med alligevel for smagens skyld. Held og lykke. Sejt at du har slagtet helt selv! /o
P.s. Sovsen skal have meget lidt kulør. Den skal være lysebrun og ikke "brun-sovs-brun".
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 07 Februar , 2010, 18:32
Tak for svar begge to. Nu ved jeg lige hvordan jeg skal lave de to kyllinger på onsdag :D
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: sussie efter 07 Februar , 2010, 19:50
Hej Mikkel

Hvis du tilbereder dem inden for 4 timer efter slagtning burde de ikke blive seje..Ellers skal de ligge et par dage og modne...

God spiselyst
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 07 Februar , 2010, 19:53
Hej Sussie

Det er også hvad jeg har læst fra forrige tråde herinde. Jeg har valgt at lade dem ligge i et par dage ;)

Jo tak ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 07 Februar , 2010, 23:37
Jeg skulle lige hilse og sige at de BLIR' seje, selv om man tilbereder inden 4 timer efter slagt *s
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Wanda efter 08 Februar , 2010, 06:37
Jeg havde min hane liggende på køl i 3 dage., Da jeg så skulle igang med at tilberede den så lugtede den grimt. så den kom lige i skralædespanden, øv bøv.
Den havde røde plamaser mpå lårene.
Ved ikke om det evt kan være galde.  Jeg havde heller aldrig slagtet før Mikkel ikke engang set nogen gøre det, så jeghar højst sansynligt gjort noget forkert :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Trine Bierberg efter 08 Februar , 2010, 07:22
De sidste haner vi slagtede, tilberedte vi på 2 forskellige måder!!
1.
Vi løsnede skinnet på hanen og smurte den med kryddersmør, hvorefter den fil 1½ time på kuglegrillen ved inddirekte varme......De blev helt forrygende og møre, dog blev lårene lidt tørre!
2.
Hanen blev skåret i mindre stk. og blev lagt ovenpå et lag grove grøntsager (Rodfrugter og løg og hvidløg) i en Römertopf, der blev tilsat lidt væske, hvidvin og så fik den 1½ time i ovnen ved 225 grader.......også denne blev meget mør og så var den saftig!!

Hanerne var fra august og hvid Sussex.....de vejede mellem 1900 og 2400 g!!

Velbekommen!!
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 08 Februar , 2010, 16:13
Tak for svar :D

Wanda, jeg tror du har gjort noget galt, for jeg har før haft suppehønsene liggende i køleskabet i tre dage. De lugter ikke og er blevet fine nok ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: mortends efter 08 Februar , 2010, 18:17
Uanset opskriften, så ville jeg fryse dem ned og lade dem tø op et døgn i kølseskab - det hjælper også på "mørheden".
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 08 Februar , 2010, 20:04
Jeg frøs mine ned på slagtedagen, og lader dem typisk tø op over 3 dage i køleskabet -ikke mindre...faktisk vil 4 være ideelt, da kød skal tø op over 48 timer i køleskabet :)

Resultatet bliver rigtig godt :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: pilegaarden efter 08 Februar , 2010, 22:33
@ Christina

Jeg tror godt du må tælle de mørke timer på dagen med når du regner fra timer til dage, eller omvendt. :D :D

Ihvertfald når det drejer sig om optøningstimer i køleskabet, hvor det jo alligevel altid er mørkt, medmindre du da lader lågen stå åben. ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 09 Februar , 2010, 14:01
Hvad mener du? Altså, på mit gamle job, skulle vi følge de regler, som hed at kød skulle tøes op i 48 timer i køleskabet. Og her med hjemmeslagtede kyllinger, som ikke er modnede, vil det så være godt at give 1-2 dage yderligere...
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Henriette Hall efter 09 Februar , 2010, 15:42
@ Mikkel. Husk at fortælle om kyllingerne bliver gode. Glæder mig til at høre om du også selv skal stå i køkkenet. Så bliver det jo rigtigt "fra gård til bord".  ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Tina Holmberg efter 09 Februar , 2010, 17:13
Nu har jeg endnu ikke nået at smide en kylling i fryseren - der kommer altid uventet gæster ;)

Men må give Christina ret. Normalt siger man en optønings tid i køleskabet på 48 timer.
Ved en ikke modnet, egen kylling, vil jeg også lade den tø 1-2 dage mere. Dvs. samlet optøning på 3-4 dage i køleskabet.
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 09 Februar , 2010, 19:26
Henriette, det skal jeg nok skrive herinde. Det er jo imorgen den står på kyllinger. Det er mig selv der skal lave det. Det gider mine forældre ikke bøvle med :D
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: pilegaarden efter 09 Februar , 2010, 21:34
@ Christina

og lader dem typisk tø op over 3 dage i køleskabet -ikke mindre...faktisk vil 4 være ideelt, da kød skal tø op over 48 timer i køleskabet

Det var teksten ovenfor jeg studsede over. Der var ikke nævnt noget om ekstra 1-2 dage til modning, kun optøningstid, og derfor havde jeg svært ved at se sammenhængen mellem de 48 time og dine anbefalede 3-4 dage.

Indrømmet, jeg har ikke meget forstand på madlavning- og forberedelse, men talbehandling plejer jeg at være rimelig skrap til.  ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: randi nielsen efter 09 Februar , 2010, 21:51
 ;D jeg slagtede 4 dværghaner forleden, hakkede lever, kråser, hjerter og lidt hønsefedt, tilsatte krydderrier 2 æg evt væde, det var en skøn pate, jeg mangler 5 dværghaner, men uf hvor er det koldt at slagte :D, desuden skær jeg rundt om røvhullet så tarmen kommer hel ud, men det kræver en skarp kniv.
mvh randi n
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 10 Februar , 2010, 12:46
@ Christina

Det var teksten ovenfor jeg studsede over. Der var ikke nævnt noget om ekstra 1-2 dage til modning, kun optøningstid, og derfor havde jeg svært ved at se sammenhængen mellem de 48 time og dine anbefalede 3-4 dage.

Indrømmet, jeg har ikke meget forstand på madlavning- og forberedelse, men talbehandling plejer jeg at være rimelig skrap til.  ;)

Nåe, så forstår jeg bedre din kommentar :D

;D jeg slagtede 4 dværghaner forleden, hakkede lever, kråser, hjerter og lidt hønsefedt, tilsatte krydderrier 2 æg evt væde, det var en skøn pate, jeg mangler 5 dværghaner, men uf hvor er det koldt at slagte :D, desuden skær jeg rundt om røvhullet så tarmen kommer hel ud, men det kræver en skarp kniv.
mvh randi n

Sikke et sprog, Randi ::) Men smart med patéen på dén måde! :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Susanne efter 10 Februar , 2010, 13:00
Randi - tak for pateopskriften! Det er jo helt oplagt og lyder ikke spor svært. Den skal jeg helt sikkert prøve næste gang.

(Jeg ville ønske, at jeg havde noget mere af din spændende mad-viden. Der kommer altid guldkorn fra dig. Jeg skriver iøvrigt snart til dig vedr. vineddiken - mangler lige lidt af din viden  :D )

Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Februar , 2010, 20:53
Så er de lavet og spist. Mums de var gode!! Begge havde meget møre ovrelår samt brystkød, men et lidt sejt underlår, men ellers smagte de bare super godt! ;)

Tak for hjælpen :D
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 10 Februar , 2010, 21:12
Skønt! Hvad sagde de gamle til dem? :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Februar , 2010, 21:16
De syntes at brystkødet var sååå lækkert og smagte super godt! :D.. Det ene lår fik min far også spist, men han sagde også at det var lidt for sejt for hans smag, men det kunne da godt spises ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Henriette Hall efter 10 Februar , 2010, 21:59
Dejligt at du nu også er en rigtig køkkenhelt /o

Grunden til at underlårene ikke er helt møre kan være fordi de kræver lidt længere tilberedningstid. De har jo rendt rundt og brugt musklerne i modsætning til de industrikyllinger som nærmest ikke har kunnet gå de sidste dage/uger af deres korte miserable liv. Løsningen er altså enten lidt længere kogetid. Man kunne evt. skære lårbasserne af og smide dem i gryden lidt længere tid end resten. Det gør man også når man tilbereder fasaner.
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Februar , 2010, 22:04
Ja det kunne jo være at det hjalp ;).. Kunne det måske også hjælpe at skære nogel riller i underlårene? Har før hørt omtalt at det skulle være godt ;)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Henriette Hall efter 10 Februar , 2010, 22:46
Det er da også rigtigt. Det kan jeg godt huske at jeg har læst om. Tak fordi du mindede mig om det. :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: pilegaarden efter 10 Februar , 2010, 22:59
Ved kogning fungerer det måske at give lårene lidt ekstra tid, men ved stegning ville det nok give et katastrofalt resultet. De ville formentlig blive knas tørre.
Måske skal man bare acceptere at strukturen af kødet i lårene er anderledes end for resten af kødet på kyllingen. Det er trods alt primært muskler. Dette gælder jo også for andet fjerkræ, ænder og gæs, der har plads at røre sig på.
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Marianne Vedel efter 11 Februar , 2010, 07:27
Så Mikkel, nu hænger du på den  :D Fremover kommer du til at lave aftensmaden  /o  <M
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Christina efter 11 Februar , 2010, 14:36
Jeg er faktisk mest til det lidt "kraftigere" og mørke kød, som sidder på lårene :)
Titel: Sv: Godt mør?
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 11 Februar , 2010, 17:12
Marianne, ja det tror jeg også, men kun når det gælder kyllinger, haner og høns :D