Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Christina efter 31 December , 2009, 12:48

Titel: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Christina efter 31 December , 2009, 12:48
Er lidt grøn på det her punkt *r Men har en and, som vejer 3600 gram, og den skal være færdig kl. 20. Er det så fint, hvis den kommer i ovnen kl. 14 på 125 grader uden varmluft, eller er der nogle bedre forslag?
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and, skal ovnen så være på varmluft?
Indlæg af: morildvej320 efter 31 December , 2009, 12:55
jeg plejer at stege en and på 2800g i 5 timer ved 130gr på varmluft, ved ik om det er det rigtige jeg gør men den plejer da at være dejlig saftig :)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and, skal ovnen så være på varmluft?
Indlæg af: Wanda efter 31 December , 2009, 13:04
Det lyder fint Christina. Jeg bruger aldrig varmluft i langtidsstegningen da jeg har erfaret at "blæsten" får mere af saften til at fordampe mere.
Jeg tror de 6 timer er absolut maksimum. Kig lige til den efter 5 timer. den tager ingen skade af at ligge og hvile lidt :)

Rigtig god appetit....... øj jeg kunne altså også godt spise en and nu... :)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and, skal ovnen så være på varmluft?
Indlæg af: Marianne Vedel efter 31 December , 2009, 13:33
Husk også at stoppe den til bristepunktet, også selv om I ikke kan spise så meget, ituskårne kartofler kan evt. anvendes som en del af fyldet.
Hvis den ikke er helt fuld, kan den nemlig blive mere tør.
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and, skal ovnen så være på varmluft?
Indlæg af: Christina efter 31 December , 2009, 14:17
Tak for hjælpen! :) Den er nu inde i ovnen på 125 grader uden varmluft. Den er stoppet med æbler, svesker og løg, mums! Det fylder jeg også gerne i mine kyllinger, når de skal tilberedes, og ja, det giver bare sådan noget lækkert saftigt kød :)

Hals, vingespidser osv. ligger klar til sovsen i en gryde med lidt vand i køleskabet. Fedtet ligger i en skål i køleskabet, men hvad skal jeg lige bruge det til? Lidt af det til at bage sovsen op med... Jeg kan vel ikke putte det i sovsen, det bliver den vel for fed af? Kunne jeg bruge det til at stege kartoflerne i i ovnen monstro?

Senere i aften, skal jeg lave søde kartofler og skalotteløg, bagt med farin og smør, samt kartofler, skrællet og delt i 2-3 stykker, som skal bages med smør og lidt olie. Og så bagt romainesalat, og bagte hvidløg...ej, gad vide om det hele overhovedet kan være i ovnen??!!! :o
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Wanda efter 31 December , 2009, 14:24
Altså Christina, det kan godt være at din "julemiddag" lød en anelse flad, men for satan, jeg gad godt fejre nytår hos dig ;)
Fedtet putter du i en pose og i fryseren, det koger du så med næste gang du laver hønseguf :) Du kan også hvis du har mere væde fra anden tage og varme det op sammen med fedtet og så hælde i isterningeposer, så har du lidt nemt smag til evt sovs en anden gang, men ellers også til at putte i hønseguffen, så er det nemt at dele ud over flere portioner :)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Allan Jørgensen efter 31 December , 2009, 14:27
Hej Christina
Jeg blander fedtet med masser af havregryn og giver det til hønsene
Mvh Allan
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Christina efter 31 December , 2009, 15:34
Hehe, Wanda, hvor er du sød! *l Har ikke lige prøvet at lave and på denne måde før, så jeg er en anelse anspændt! :D

Mht. fedtet, så skulle det være noget af det bedste at stege i, har jeg læst mig frem til, så jeg prøver lige at gemme det *e ;D
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: randi nielsen efter 31 December , 2009, 17:18
camilla plum stegte f.eks grøntsager i andefedt, den klump der sidder indenfor i gumpen, du kan vende grøntsagerne i fedtet inden du kommer lidt vand ved, jeg har læst ande, gåse, og hønsefedt ikke er så usundt som svinefedt, fordi det er ikke så hårdt, ellers anvend fedtet som olie eller margarine, jeg smelter mit sammen med svinefedt, deri bruner jeg løg,æbler og timian, manden elsker det, det er sjældent han får det. held og lykke randi ;)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Christina efter 01 Januar , 2010, 08:43
Tak for det, Randi. Jeg gemte det, og har det liggende i køleskabet. Jeg tog også rigtig meget fedt fra, da jeg skulle lave sovs, og det gemte jeg. Men går ud fra, at når det har været smeltet, så kan man ikke bruge det til andet end fuglene/hønsene?

I øvrigt blev det hele rigtig vellykket! :) Jeg droppede romainesalaten, men lavede så nogle glaserede perleløg istedet, de blev også rigtig gode :)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Marianne Vedel efter 01 Januar , 2010, 09:00
Fedt fra and eller gås er mums  /o
Jeg fjerner altid alt synligt fedt, som jeg smelter af under svag varme i en lille gryde. Det fedt jeg skummer fra skyen i bradpanden gemmer jeg også. Som regel blander jeg begge slags, og fryser i passende portioner. Det er super til al stegning, frikadeller stegt i gåse/andefedt er lækkert, hvis man får rødkål pynter det også med en skefuld fedt, der røres i, så bliver kålen flot blank.
Gåse/andefedt er flydende ved stuetemperatur, så man kan evt. blande det med halvt svinefedt, så bliver det mere smørbart.
Selvfølgelig kan man også give noget til fuglene blandes sammen med korn, gryn osv. men det er faktisk en delikatesse, der kan bruges til mangt og meget  *h
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Marianne Vedel efter 01 Januar , 2010, 09:04
Jeg glemte lige, gåse/andefedt kan bruges alle de steder, hvor man ellers ville bruge fedtstof, også godt på en rugbrødsmad med fingersalt (ikke politisk og sundhedsmæssigt korrekt, men det smager godt)  ;D
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Henriette Hall efter 01 Januar , 2010, 13:53
Og hvis man skal lave confit de canard, så kan man jo ikke undvære fedtet. Mums. Her bliver det altså brugt til madlavning. Hønsene og de vilde fugle må nøjes med svinefedt!
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Wanda efter 01 Januar , 2010, 16:07
Sikke da en masse gode ideer her ;) vil da lige overveje hvad jeg gør nøste gang :)
@Henriette: Hvad er cinfit de canard?


Wanda som på ingen måde er gastronom.
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Henriette Hall efter 01 Januar , 2010, 16:20
Confit er når man simrer en and/gås i ande/gåsefedt. I gaaaamle dage før fryserens opfindelse fandt de kære franskmænd, madglade som de er ud af, at når man så har simret kræet godt og længe i dets eget fedt og så lægger det i krukker og hælder fedtet over igen, så kan det holde længe. Nu gør man det så bare fordi det smager supergodt og saftigt. Bagefter kan man så give dyret en tur i ovnen. Så får man det sprødeste skind man kan forestille sig.
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Marianne Vedel efter 01 Januar , 2010, 16:22
Confit de canard, betyder faktisk syltet and, det man gør er at man koger andekød i andefedt ved lav varme i laaaaang tid.
Først salter man kødet et par døgn i køleskabet, så skraber man saltet af og lægger kødet i et dybt ovnfast fad sammen med fedtet, og der skal altså være nok til at det kan dække. Så langtidssteger/koger man det i ovnen i mange timer indtil kødet er så mørt som smør, man kan fint lægge et par kviste timian ved. Kødet kan opbevares i op til 6 mdr, hvis bare det er dækket af fedt, men det smager ufatteligt godt, så det kan ikke lade sig gøre her i huset.
Jeg skal prøve at se om jeg kan finde en rigtig opskrift, for det var bare lige som jeg husker det i hovedet.
Åh, nu sidder jeg næsten og savler  ;D
Nå, du kom først Henriette  ;)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: pilegaarden efter 01 Januar , 2010, 21:59
Jeg er sikker på at alle de forslag til brug af andefedtet smager godt.  :)

Men i denne kolde tid må vi ikke glemme at alle de små vilde fugle kæmper for at finde føde nok til at holde sig varme, og klare sig gennem vinteren.

Så, er der lidt fedt til overs, smelt det og bland det i feks en foliebakke, med solsikkefrø og andre frø beregnet for havens vilde fugle.

Det samme gælder hvis man har palmin til overs.

Blandingen kan også hældes på en tom mælkekarton. Når blandingen er størknet, efter at have stået ude i frosten eller at have ligget i fryseren, kan den ene side af kartonen skæres af så fuglene får adgang til blandingen.

Det giver ekstra liv i haven.  ;)
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Christina efter 02 Januar , 2010, 00:44
@Marianne: Super, det var jo lige det jeg havde læst; at det var en delikatesse! :) Jeg var bare i tvivl om det der var smeltet undervejs, stadig var godt! :) Jeg fryser det hermed ned i små portioner, og vil bruge det i madlavningen, når jeg lige har en god anledning, og fryde mig over min nye viden! :D Tak!

PS. Finn lavede denne tråd, for nogen tid siden, ang. confit de canard http://fjerkrae.dk/prod/index.php/topic,6831.0.html
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: KEW efter 02 Januar , 2010, 16:29
grillede vores 3,3kg and i weber med de briketter der kunne være i en grillstarter samt wiskeytønde flis ca 1½håndfuld der havde trykket ½time i vand fuld skrue på grillen(alle spjæld åbne) 3timer senere var den færdig kunne måske nøjes med 2½time men det må prøves en anden dag.
men husk at kigge på stege termometeret :P
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 04 Januar , 2010, 00:01
Opskrift på Confit de canard med video :

http://www.kvalimad.dk/opskrifter/confit-de-canard-andeconfit
Titel: Sv: Når man langtidssteger en and *Hvad skal jeg bruge fedtet til???* indlæg 4
Indlæg af: Marianne Vedel efter 04 Januar , 2010, 07:24
Det er en rigtig god opskrift  /o, blot ville jeg sætte min confit i ovnen ved godt 100o C i stedet for at lave det i en gryde.  :D
Mmmmm vi bliver vist nødt til at få confit de canard snart, tror jeg.