Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Kragebæk efter 10 December , 2009, 13:03

Titel: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Kragebæk efter 10 December , 2009, 13:03
Hej,
Vi har slagtet en moskusandrik som generalprøve til jul. Den vejer 2,5 kg og er fra et kuld i august.
Efter slagtning hængte den 1 døgn ved ca. 20 grader. Efter plukning blev den nedfrosset. Vi plukkede den ikke selv, men da jeg nu har taget den op, ser jeg at den er grøn ved halsen og på lårerne (se billede). Det ser ud til at det kun sidder i skindet.
Hvad er det? Er det normalt? Dårligt?
Håber på hurtigt svar, da svigermor er inviteret...
(http://www.flickr.com/photos/43372303@N03/4173478499/)
http://www.flickr.com/photos/43372303@N03/4173478499/ (http://www.flickr.com/photos/43372303@N03/4173478499/)
Mvh
Svend Jørgensen

9 moskusænder, 10 Høns, 3 katte, 1 hund
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Lene Lestat efter 10 December , 2009, 13:21
Ud med den, den er gået i forrådnelse.

Hvis de skal hænge, så skal det være i et kølerum eller et koldt sted, ikke 20 grader, det er ALT for meget.

Når jeg får slagtet gæs. ænder og høns så er det om morgen og jeg henter dem igen ved 16 tiden, putter dem i poser og så i fryseren.
De hænger i et kølerum.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Linda Andreasen efter 10 December , 2009, 13:27
Jeg ville ikke turde at spise den  /d
Hvis den har hængt i et døgn ved ca 20 grader er det nok derfor den er grøn. Jeg ville ha ladet den ligge i køleskabet et døgn istedet.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: karina dj efter 10 December , 2009, 13:54
Jeg har altså før modnet kylling i stuetemperatur, og efter min mening er det alt for kort tid at opnå grøn forrådnelse på 1 døgn... jeg er ret sikker på din and ikke er rådden. Til gengæld modner jeg altid EFTER plukning/tømning...

Jeg ville ikke holde mig tilbage så længe den ikke lugter dårligt  ;)

Min gode ven som er kok har ofte lavet rådyr til os, som har haft et grønt skær...det er det møreste af det møreste...
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Lene Lestat efter 10 December , 2009, 14:29
Vildt hænger også, det behøver tamfjerkræ ikke.

Jeg ville ikke spise den, men det skal jeg jo heller ikke  ;D
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 10 December , 2009, 14:42
Jeg ville måske også lige tøve med at sætte tænderne i anden, men på den anden side, NU ER det jo svigermor der er inviteret...  ::)

Generelt er det sådan, at fersk fjerkræ er meget let fordærveligt, da det udgør et godt vækstmiljø for bakterier, hvis det står fremme i stuetemperatur udvikler der sig meget hurtigt fordærvende, samt sygdomsfremkaldende bakterier, der kan gøre kødet uegnet til at spise. Råt eller kogt kød bør ikke stå fremme i stuetemperatur i mere end to timer. Det opbevares bedst i køleskab ved højst 5°C, hvor rå fjerkræ kan holde sig i 2-3 dage.



Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Finn Jensen efter 10 December , 2009, 14:52
Jeg ville nu heller ikke spise den.

Kan det være galde der er kommet ud på skindet under rensningen ?
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Lene Lestat efter 10 December , 2009, 15:22
Den har også en mærkelig mørkrød farve.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 10 December , 2009, 15:30
Jeg ville nu heller ikke spise den.

Kan det være galde der er kommet ud på skindet under rensningen ?

Nej det er ikke galde, det ville ikke gå ned i kødet/skindet, selv om galdeblæren brister under rensningen er det ingen katestrofe, hvis dyret skylles godt under den kolde (vand)hane.

Det der er sket er, at anden er modnet lige vel længe nok for fjerkræ (for høj temperatur), man ser også på billedet, at der hvor farven trænger mest igennem er i halsudskæringen og ved lårene, altså der hvor der er lidt luft på begge sider af skindet, i en snæver vending KUNNE man måske prøve at flå den, og så se hvordan den tog sig ud, kødet er jo ikke som sådan råddent, men bare noget overhængt.

Jeg selv ville jo nok kassere den, gider ikke og få racermave pga. en and.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: JanR efter 10 December , 2009, 16:55
Jeg ville måske også lige tøve med at sætte tænderne i anden, men på den anden side, NU ER det jo svigermor der er inviteret...  ::

 *g Du har altså nogle gode kommentarer Bjørn /o

Jeg ville ikke sætte mine tænder i anden :-X
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Kragebæk efter 10 December , 2009, 17:20
Mange tak for de mange og hurtige svar.
Jeg tøver med at spise den, men vurderer det igen imorgen, når den er tøet op. Så bliver juleanden generalprøven. Stakkels svigermor.

Men for at opsummere: Tamfjerkræ som ænder og høns behøver ikke hænge, og hvis man foretrækker det, er det nok med 1 døgn ved lav temp.? Vi har aldrig selv hængt slagtehøns.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: karina dj efter 10 December , 2009, 17:58
Jeg har aldrig hørt fjerkræ skal hænge, men jeg ville ikke spise en fritgående naturhøne/and medmindre den havde modnet minimum 2 døgn ved køle- eller staldtemperatur. Vores stald er det køligste sted på gården, og når vi har slagtet 15 haner eller 15 kaniner er der altså ikke plads i køleskabet. Kaninerne får minimum 3 døgn.
Det går fint med stalden som holder 8-12 grader.

Der er mange forksellige holdninger til det jo, og jeg er af den mere afslappede... og skal lige siges aldrig syg af eget kød  ;) det skal jo altid gennemsteges under alle omstændigheder...
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Danny Westh efter 10 December , 2009, 20:28
Jeg kunne godt nok aldrig drømme om at spise den and der. Den ser meget lidt appetitlig ud.
Mon okay, som Bjørn hentyder til... Hvis du ikke kan lide din svigermor så bare se at få den tilberedt.

Har du selv slagtet den? Fordi det ser også ud som om at den er skoldet ved "alt" for høj temp. Skindet ser helt ødelagt ud.

Danny
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Fisker efter 10 December , 2009, 21:15
Jeg er generelt enig med de fleste, den ser ikke speciel sund ud den and, men hvis den er i forrådnelse burde det tydeligt kunne lugtes når posen åbnes. Jeg plejer at fryse fjerkræ, når det lige har hængt og dryppet af og så gemme en eventuel modning til et par dage i køleskabet inden brug.

(jeg har desuden nogle kommentarer til din skitse over entregulv, men det er måske ikke det helt rigtige forum.)

Rasmus
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Wanda efter 10 December , 2009, 21:32
Ja jeg ville godt nok også betænke mig, tror ikke engang jeg ville give den til hunden ;)

Danny skoldet med for høj temperatur??? jeg hældte da kogende vand ud over min hane.... troede jeg da man gjorde ;)
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Henriette Hall efter 10 December , 2009, 21:39
Hvis vandet er for varmt når man skolder, så flår man nemt skindet i stykker når man plukker dyrene. Vandet skal vist nok være ca. 70 grader. Det plejer at gå fint med den temperatur her. Vi fylder en spand med meget varmt vand og dypper dyret op og ned i den.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Bent Skaarup Pedersen efter 11 December , 2009, 09:40
Jeg synes, at det er noget mærkeligt, at den bliver grøn så hurtigt - der må være noget vi overser ?

Ved vildt siger man mørningstid 42 graddage for 4benede og 23 graddage for 2benede - altså f.eks. 4 dage ved 10 grader= 40 graddage

Der er iøvrigt mange andre ting, der spiller ind - unge dyr behøver ikke meget mørning, en dag eller to i køleskabet er vel det normale ?

med venlig hilsen - Bent Skaarup Pedersen
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Wanda efter 11 December , 2009, 09:54
Kan der have været noget sygdom der giver den slags mærker? Eller slag måske?
Har vi ikke nogle dyrlæger eller slagtere her på forum? :)
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Marianne M. efter 11 December , 2009, 12:33
Jeg er enig med Lestat - den har også en mærkelig rød farve, som ikke ligner et overfladefænomen. For mig ligner den noget der har været ude for en ulykke eller i bedste fald har hængt længere end 1 døgn, jeg tror ikke at blot ét døgn - selv ved 20 grader - ville kunne påføre dyret dette udseende. Ud med den med det samme... der er noget helt galt.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Marianne M. efter 11 December , 2009, 12:36
Får lige en tanke vedr. den røde farve - er blodet ikke løbet ordentligt fra ud af halsen (går ud fra hovedet er hugget af?)? Og således har samlet sig i den forreste del af kroppen i stedet for.
Titel: Sv: Slagteand grøn på ryggen?
Indlæg af: Marianne M. efter 11 December , 2009, 12:43
Altså - det er lige mig igen - ser lige at det er dig selv der har slagtet - og det er ikke for at betvivle din slagtning, men hvis du ikke har erfaring i det, kunne du måske beskrive det lidt nærmere, så kunne det være der viser sig en logisk årsag  :)