Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Christina efter 13 Oktober , 2009, 20:25
-
Jeg har sådan et par store bakker her:
(http://www.america-thisted.dk/images/vare/986.jpg)
...fra America Thisted stående i mit køleskab, og de optager nu altså en god del plads ::) Her den anden dag fik jeg så tanken, at opbevare dem i bryggerset, hvor der her i den kolde del af året, typisk er omkring 17 grader, da der ikke er varme på og vinduerne er enkeltlags. I butikkerne i andre lande, f.eks. England, har de dem ikke på køl, men blot stående ved siden af kolonialvarer osv. Men er der mon nogen specielle forholdsregler man skal tage så...udover dem man normalt tar'...?
Har I andre jeres i køleskab, eller hvor har I dem?
-
jeg kaan desværre ikke svare på det du skriver men vil da tro at de skal på køl for holdbarheden om at gøre ..
men følger lige med og tænker lige sådan et ekstra tillægsspørgsmål hvis det er iorden med dig ´christina ..
men hvor længe kan de holde sig???
jeg er jo vant til at der står dato på æggebakken når jeg køber dem
-
Jamen, de kan holde sig i 100 år! :D Ej, ikke helt, men mener jeg læste et sted at de kan holde i omkring 3 måneder!
-
På denne årstid og frem til frost, er æggene i laden. Der er samme temperatur som ude.
Når frosten er slut til foråret og frem til maj, er æggene igen i laden.
Vinter (frosttid) og sommer er æggene i køleskab.
Rugeæg opbevares i fyrrummet om vinteren, der er altid over 12 grader om vinteren.
Vi bruger æggene inden for en måned (skriver dato på æggene dgl. med en blyant). Er der gamle æg, koges de til dyr (hunde, katte og fjerkræ).
-
Og hvis man har for mange æg, så kan man jo bare lave solæg. De holder nærmest evigt, og så har man en god undskyldning for at få sig en øl og en snaps til... ;D
-
Og hvis man har for mange æg, så kan man jo bare lave solæg. De holder nærmest evigt, og så har man en god undskyldning for at få sig en øl og en snaps til... ;D
ja det lyder da alt sammen meget godt hvis det ikke lige var fordi jeg ikke drikker hverken øl eller snaps og slet ikke aner hva solæg er..
men hold da op de kajn holde sig længe sådan nogle æg ...
-
Solæg ? OK så lærte jeg da ozz noget i dag. Har lige googlet adskillige opskrifter derpå. Er dog en del i tvivl om det er noget jeg har lyst til at smage ...godt nok lovprises denne spise af mange ...men vægten lægges nu ikke mindst på hvad og hvormeget man skal skylle efter med.
Så er det jeg spørger mig selv ..hvor godt smager solæg så lige ? :D
-
Nå ja ..og ang opbevaring så står mine æg på køkkenbordet hele året rundt. Men vi får heller ikk så mange. Håber det ændrer sig til næste sommer. Men vi spiser dem gør vi ...er de over en uge gamle så får vi æggekage med stegt flæsk og purløg ...nemli !
-
Vi har haft en tråd om solæg:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php/topic,3850.0.html
-
Solæg smager rigtig godt. :D Man bestemmer jo selv hvad der skal i "blommehullet". Jeg laver dem til påske og til sommerfrokoster i haven.
I sydtyskland, hvor jeg boede en overgang i mine yngre dage, stod der altid et glas solæg på baren, hvis man gik på værtshus. Gerne farvet i flotte farver. Det var lækkert. ::) Det er derfra jeg kender dem.
-
Selvom jeg er ny i "klubben" så har jeg de sidste uger læst rigtig mange tråde her på forum.
Jeg husker, at en af den tog emnet op omkring opbevaring af æg. Hvor eksemplet var, at i spanien står æggene altid udenfor køl.
Budskabet i tråden endte med, at det stort set kun er i Danmark, at æggene opbevares på køl, og at de sagtens kan stå varmt. Faktisk ændrede skallen sig på køl og var mere udsat for bakterier.
Dette er frit fra min hukommelse læst på dette forum. Det er læst bland de sidste 30 sider om høns.... /o
-
Tina...du satme go´...respekt ..et lysende eksempel for alle andre :)
Der var ozz noget med at æg kunne holde sig i evigheder på grønland grundet luftfugtigheden ...men ja ....der ikk noget at blive hys over med æg..de kan klare ikk så lidt endda..... både til at spise og til at ruge af.
-
Skønt med en masse gode svar! :) Mine æg er nu rykket ud i bryggerset, hvor de står og ser fine ud i al deres forskellighed (små og store :D), og hylden i køleskabet er tørret pænt af og giver dejlig meget plads derinde :) Det er nu også lettere at have dem derude, for så står de lige ved siden af bryggersvasken, og kan lige blive skyllet af, inden de kommer i bakken :)
@Henriette: Hvad er din bedste opskrift på solæg da, nu du siger der er flere måder at lave dem på? :)
-
for så står de lige ved siden af bryggersvasken, og kan lige blive skyllet af, inden de kommer i bakken/quote]
Hmm, jeg har faktisk også lige læst mig til, at æggenes holdbarhed forringes væsentligt af at blive vasket. Jeg spurgte min foderpusher hvad han gør. Han anbefalede at bruge et stykke fint sandpapir til lige at fjerne skidtet med.
...Iøvrigt mener jeg at huske at den normale holdbarhed på et æg er 28 dage, såfremt det er håndteret korrekt.
-
@ Christina
Pas lige på med det der afskylning inden du sætter dem i bakken. Ville umiddelbart anbefale at du i stedet skyller dem lige inden du skal bruge dem.
Så vidt jeg har forstået risikerer man at lukke porene i skallen hvis man vasker dem, hvilket skulle reducere holdbarheden ret væsentligt. Skulle også gøre æggene uegnede til udrugning.
Ved ikke om dette er et faktum eller en skrøne.
Hvad siger I andre?
-
Skyller først inden brug ..... men har ikk nogen videnskabelig begrundelse :)
-
@Tina
Når du bruger et citat fra andre inlæg skal du skrive din egen besked uden for de 'underlige' koder. Ellers fremstår din besked som en del af citatet.
...Iøvrigt mener jeg at huske at den normale holdbarhed på et æg er 28 dage, såfremt det er håndteret korrekt.
De kan holde meget længere end det. De 28 dage du har hørt om er måske hvad man siger om 'industriæg'.
-
Ja, nu hvor de bare skal stå på bryggersbordet, så er det egentlig heller ikke så vigtigt at de bliver skyllet af. Jeg vil bare ikke have hønsemøg ind i køleskabet ::) :D Og indimellem er der jo lige lidt på...
Og ja, hvis de skal bruges til udrugning til sommer (når jeg forhåbentlig har fået fat i en silke- eller skånsk hane), så bliver det skrabet af med en kniv, super du lige skriver det, Tina /o
-
Der var ozz noget med at æg kunne holde sig i evigheder på grønland
Sjovt, som min hukommelse lige slog smut da jeg læste den bemærkning....jeg var tidligere
ved Slædepatruljen Sirius på Grønland, og der fik vi forsyningsskib en gang om året, og
æg blev vendt hver lørdag, for at blommen ikke skulle trykke så meget på hviden, at den
ville ramme skallen, for så blev de dårlige. Jeg har lavet spejlæg i maj måned af æg, som kom
op med skib...blommen bliver næsten helt stiv, så de ser ikke så fine ud, men, de var ikke
dårlige....meeen, det var bedst at bruge dem til omelet...
-
og glemte at fortælle, at skibet kom om sommeren....
-
Solæg laves på den måde at man laver en meget kraftig saltvandsopløsning. Så koger man de æg der skal bruges i 10 min. Knækker skallen og lægger dem i lagen. De skal helst trække en uges tid mindst. Når man så skal spise dem piller man æggene og halverer dem på langs. Man tager så blommen op af det halve æg, fylder hullet med en dressing og lægger blommen omvendt tilbage. Dressingen til hullet kan være hp-sovs, chilisovs, sennepsdressing eller en olie-eddike-marinade. Her er trosretningerne vist uendelige.
Hvis man vil have de festligt farvede æg som i Tyskland bruger jeg det trick at koge dem med et par servietter i den ønskede farve. Helst lysskallede æg, så farver det bedste.
-
Æg har en utrolig god holdbarhed,jeg husker min far der havde et hønseri på et tidspunkt havde haft sygdom i besætningen og måtte skifte alle på en gang det gjorde jo at alle æg var små og meget svære at sælge. Så han måttte laggre dem jeg mener ca 3mdr hvorefter vi gennemlyste dem og eksporrterede dem til england.
Solæg er ok men hvvad med saltede ægg som vi laver her på phillipinerne,opskifftten er en del salt og to del jord og lidt vand så dett bliver en saltmudderrblanding så kører vi æggggene i bl. og lægger dem i kasser i 10 ttil 15 dg efter str mine st andeæg er 15dg derefter koges de og spises og det er også ok føde
-
Solæg er ok men hvvad med saltede ægg som vi laver her på phillipinerne,opskifftten er en del salt og to del jord og lidt vand så dett bliver en saltmudderrblanding så kører vi æggggene i bl. og lægger dem i kasser i 10 ttil 15 dg efter str mine st andeæg er 15dg derefter koges de og spises og det er også ok føde
Lyder spændende <A .... men måske skal man være fillipiner eller bare være der ! /4
Jeg opbevarer forøvrigt mine æg ikke på køl, men i en meget passende skål købt i Portugal. Den er en meget værdsat ting i mit køkken