Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Christian Ernstsen efter 01 Marts , 2008, 19:31
-
Der hersker en vis negativ stemning omkring "æglæggere", som er vores betegnelse for hønseracer, der er særlig god til at producere æg i lange baner. Nogle af racerne er (angiveligt, jeg har ikke personlig erfaring med dem) ikke brugbare til andet end at lægge æg, de har (igen: angiveligt) mistet mange af deres naturlige instinkter pga intensiv avl efter æglægning.
Jeg købte for godt en måned siden tre Isa Warren ungpiger, da ræven havde taget vores eneste æglæggende høne samt den eneste kandidat til at lægge æg indenfor den nærmeste fremtid (læs: halve år). Dette var en beslutning, der ikke var glad, da jeg jo som så mange andre mente at æglæggere er noget snavs, idet de jo ikke er "rigtige" høns.
MEN!!! Nu har jeg haft disse tre herlige damer i over en måned, og de er absolut velfungerende individer. De tog godt nok nogle dage om at turde begive sig ud af hønsehuset, men nu søger de føde, tager støvbade, færdes i flok, hygger sammen, og gør alt det, mine andre høns har gjort. Og så er de helt og aldeles tamme, jeg kan samle dem op uden stort påstyr, hvilket er rigtig rart!
Så mit oprigtigt mente spørgsmål er: Er de underlødige? Er det fordi de er hybrider, der ikke er racefaste, at man ser skævt til dem (og deres slags), eller er der andre årsager til dette "snobberi"? De skrukker ikke, men det er der jo rigtig mange "rigtige" racer, der heller ikke gør...
Som et lille "PS" kan jeg sige, at jeg netop nu har bestilt 10 af "min første kærlighed", de flotte orpington'er i ikke helt raceren kvalitet fra Lystrup Byggelegeplads. Hanne har i sin venlighed ellers tilbudt mig æg, men når jeg nu kan få levende kyller kun 6 km herfra, benytter jeg lejligheden til at blive på samme genetiske trappetrin fremfor at træde et skridt ned - denne stamme mener jeg skal bevares, for de er så flotte og velfungerende, synes jeg!
-
Jeg mener de hedder Isa Braun, og kun bruges til æglægning, jeg synes ikke de er underlødige, men de lægger ikke æg i mere end ca 1 år, og spise dem det kan du ikke for der er ikke meget kød på dem.
Men de er meget rare og venlige,
-
Jeg mener da ikke "man" ser ned på hybrider, men som racefjerkræopdrætter arbejder man jo ikke med dem. Det er en fremavlet hybrid, der får sine fremragende æglægnings egenskaber fra en krydsning mellem 2 racer. Derfor skal man altid tilbage til udgangspunktet for at få samme egenskaber igen, altså man skal købe nye hønniker hvert år.
Gamle æglægningsracer som Italieneren kan man derimod selv holde æglægnings egenskaben ved lige ved, gennem egen avl.
-
Jeg har haft hybrid høns i 10 år.. Og de kan ligge æg i op til 4 år.. De store hønseavlerer har dem kun i 1 1/2 år fordi at så falder ægproduction meget.. Man siger at en ISA Brown høne i gennemsnit ligger 300 æg det første år-- Det er skam dejlige høns og jeg har haft en par skykker som rugede og mine kyllinger er også udruget af en Isa brown høne--Og de elsker at grave huller og støv bade men det er mest om sommeren.. :) Min onkel har også haft Isa brown høns og nogle af dem blev vidst omkring 8-9 år gamle men han fodrede dem eller ikke med kraftfoder (hønsepiller) Hvilken nedsætter deres levetid meget hvis det udelukkede blir fodret med det..
-
Der er også noget, der hedder Isa Brown, men dem jeg har er altså Isa Warren.
Tak for tilbagemeldingerne, jeg har nu læst lidt om hybrider, og det er ikke spændende, men ikke just opmuntrende læsning. Mine erfaringer er begrænset til de tre hyggelige og rare individer, der går rundt i min have og fungerer godt i min lillebitte flok, og isoleret set (både individ- og tidsmæssigt) er det ideelle havehøns.
Men efter at have fået et lille kig ind i "F1-høns"enes verden må jeg nok indrømme, at jeg ikke har lyst til at støtte en så industriel behandling af fjerkræ ved at købe hybridhøns en anden gang. De tre jeg har, skal have det godt og rart hos os, de kan jo ikke gøre for hvor de kommer fra, og om ræven vil skal de have lov til at blive gamle også, om de lægger æg eller ej! 8)
-
Det der kan give problemmer er at sygdomme fra erhvevs besætningerne kan spredes til det man kalder hobby høns, som vi så i tilfældet med Newcastle Disease for nogle år siden. Jeg selv ville aldrig turde have erhvervs fjerkræ på min grund. Erhversfjerkræ har ofte et dårligere imunforsvar i forhold til de racer vi arbejder med, som er hærdet gennem flere generationer.
Hvis man vil have nogle sædeles stærke høns og ikke går så meget op i at de er ens at se på, er krydsninger mellen forskellige racer et sædels godt alternativ. Nogle racerene dyr er dårlig æglæggere eller der kan være andre ufordelagtige ting der kan give problemmer. Modsat er der også som det nævnes Italiener, Australops, Succex, New Hampshire og mange andre der giver mange æg og er en stærk og sund høne. Det der er lidt facinerede ved de forskellige racer er at det næsten altid er muligt at finde en race der netop passer til ens temprament.
For mig at se er krydsnings høns ikke noget underlødigt. Det der kommer an på er den fornøjelse menesker har ved at omgåes dyrene.
Bjarne.
-
Succes
:D ja, lige netop - Succes-høns ;D
(selvom deres rigtige navn er Sussex efter det område i England de kommer fra...)
undskyld, Bjarne <G - det var ikke for at drille dig, men jeg kalder netop mine Sussex for Succes-høns, fordi jeg flere gange har hørt at man udtaler det sådan i Jylland, og det synes jeg er meget slående ifht at Sussex-hønen har så mange gode egenskaber... ;)
-
Undskyld.
Er rettet.
Bjarne.
-
Bjarne, jeg håber du forstod at det ikke var min mening at gøre nar?
Der er i hvert fald ingen grund til at undskylde - og hvis der er, er det mig der skal undskylde :-[
-
Ja, der er flere her på Forum, der skriver Succes høns, og det er jo helt sikkert fordi de mener, at netop denne race er både nem at have med at gøre, og er god, både som æglægger og som middagshøne, *gg
-
En kæmpe succes <L
Det er vel med høns som med så meget andet. Nogle passer bare perfekt ;D
-
Godaften.
Nu har jeg læst indlæggene i denne tråd, og der popper selvfølgelig et par spørgsmål op. ??? :D
Christian - hvad er det, du har læst, der gør, at du pludselig selv holder 'F1-hønsene' ud i strakt arm? Det kan ikke kun være Helens oplysning om, at det er krydsningshøns...?
Bjarne - du skriver, at du ikke vil have dem i din have pga et dårligere immumforsvar - men samtidig slår du til lyd for at krydsningshøns er 'særdeles stærke høns'. Men er hybriderne ikke netop krydsninger?
Du skriver også, at de kan give problemer med 'erhvervs-sygdomme'. Hvordan det? Bliver æggene ikke udruget i et aldeles sygdomsfrit miljø - eller hvad?
-
Det jeg mener er problemet er ikke hybrid høns, ( hybrid betyder krydsning af 2 racer) der er krydsning af forskelig race, men erhvevsfjerkræ, der på grund af den måde de er holdt og opdrættet på gennem gernerationer har midstet noget af deres imunforsvar og dette er arveligt og ligger i generne. Samt at alle har samme arve egenskaber.
Jeg kan se at flere økologiske hønseavlere har deres dyr gående ude i alt slags vejr. Jeg formoder at der her er tale om nogle speciele høns der er fremavlet til dette.
Det jeg frygter er det vi så for nogle år tilbage hvor det meste af landet blev ramt af ND. på grund af at nogle syge og udslidte erhvervs fjerkræ blev spredt i det meste af Danmark og solgt til bilig penge, og ikke mindst de restriktioner vi blev pålagt efterfølgende.
Personligt vil jeg foretrække race høns eller krydsninger heraf, fremfor erhvervs fjerkræ.
Bjarne.
-
Christian - hvad er det, du har læst, der gør, at du pludselig selv holder 'F1-hønsene' ud i strakt arm? Det kan ikke kun være Helens oplysning om, at det er krydsningshøns...?
Bjarne giver en god del af svaret, men det var erkendelsen af at man kører med to ekstremt indavlede linier af dyr, og så krydser man dem efter F1-princippet, således at man får præcis én generation med ekstremt ensartede egenskaber (samme tid om at nå til æglægning/slagtestørrelse, ensartet størrelse, etc), men på bekostning af ikke-produktionsrelevante egenskaber såsom modstandskraft overfor sygdom og den slags.
Jeg fandt faktisk en reklamefolder for ISA-koncernen, hvori de beskrev deres forskellige produkter, bl. ISA Warren og ISA Brown, og det var ærgerlig læsning, der fik mig til at beslutte at mine tre dejlige ISA Warren høner også er de sidste, jeg nogensinde køber af den slags, simpelthen for aldrig igen at støtte den slags produktion.
-
Du kan til gengæld gøre noget tilsvarende selv.
Køb nogle race høns med gode produktions egenskaber.
Og en ubeslægtet hane, for at være sikker så vælg en anden race, men husk at hans produktions egenskaber også skal være i top.
Når dine høns så skal 'afløses' så lad deres egne (krydsnings-)døtre overtage, og køb en ny ubeslægtet hane (for at være sikker så vælg en tredje race).
Dine høns bliver mere 'spændende' og livskraftigere og producerer mere end vores andres indavlede race høns.
Vi får til gengæld ikke så mange overraskelser (gode som dårlige) i avlen som du gør (og du bliver nødt til hele tiden at skaffe haner fra os).
-
Jeg fandt faktisk en reklamefolder for ISA-koncernen, hvori de beskrev deres forskellige produkter, bl. ISA Warren og ISA Brown, og det var ærgerlig læsning, der fik mig til at beslutte at mine tre dejlige ISA Warren høner også er de sidste, jeg nogensinde køber af den slags, simpelthen for aldrig igen at støtte den slags produktion.
Jeg forstår godt dine argumenter, men ligesom dig fik jeg hønsehuset tømt af ræven. Så er valget - skal jeg købe æg et halvt år indtil nye kyllinger bliver æglæggere eller skal jeg anskaffe mig et par æggemaskiner? Jeg valgte det sidste - for vi kan ikke undvære vores egne friske æg. Og faktisk føler jeg også at jeg har "reddet" de fire individer, de har i hvert fald fået et bedre liv hos os end som skrabe/øko høns i et eller andet storbrug. De får økologisk foder, rester fra køkkenet og grønt. Og de trives. Og lægger æg til vores familie på 4 og et par venner, som højt lovpriser mine æg.
Allerhelst havde jeg haft min Sussex-flok, der nu lagde æg og skrukkede, men eftersom jeg prøver at være praktisk-økologisk orienteret, har jeg valgt den næstbedste løsning.
PS. Jeg har haft en hybrid, der blev skruk og passede kyllinger ganske udmærket. Og måske har jeg p.t. en på vej. Jeg synes i hvert fald, der lugter af skruk-bæ ;)
-
Bjarne er inde på noget meget væsentligt!
Det er yderst uheldigt at sælge (eller give væk) høns fra erhvervsbesætninger til hobbybrug.
Newcastle Disease epedemien blev katastrofal fordi en smittet besætning blev spredt mere end 50 steder ved salg af høner. Det gjorde det næsten umuligt overskue problemet. Hver gang man fandt en høne der stammede fra dem famøse besætning, skulle der oprettes sikkerhedszoner hvor mange fjerkræproducenter blev fanget og ikke kunne levere æg eller slsgtekyllinger. Der var flere der led tab på 6 og 7 cifre. Efter 5 år fik de en lille erstatning.
Jeg skal ikke lege politi eller lyseslukker, men det er egentlig ulovligt at sælge (gi væk) dyr fra produktionsbesætninger til hobbybrug. Så det er nok bedst at la være. Der er en grund til man lavede forbuddet. ND affæren kostede nogle hundrede millioner, hvis man havde håndteret problemet "rigtigt" kunne det sagtens isoleres til en max. to besætninger i Himmerland.
Konsumægshøner har en dødelighed i produktionsperioden (ca et år) på mellem 3,5 og 10 %.
Produktionsdyr avles til at kunne producere bedst og billigst. Hvordan hønerne ellers ser ud er ligegyldigt. Forbrugerne køber aldrig det der er dyrest. Forstået på den måde at ingen køber de dyreste buræg, og ingen køber de dyreste skrabeæg. Hvis ægget et påstemplet et økomærke eller et burmærke er det kriteriet man går efter. Sådan er vedreen indrettet og det tilpasser branchen sig efter. Stiger salget af skrabeæg, stiger produktionen senest året efter og vice versa.
m.h.t. avl. Hybrider fremkommer ved krydsning af såkaldte "rene linier". På same måde har man lavet forskellige prydfjerkræ. Det er nok lige stærkt nok at kalde det indavl. Man kigger på helt specifikke genetiske egenskaber, kun nogle få - måske kun en, denne egenskab avler man sig frem til i ren form - altså en homozygote. Disse to liner krydser man og får en hybrid. Man har f.eks. fremavlet rene liner der har resistens mod Mareks og andre sygdomme, så det er forkert at sige at rene liner og hybrider i alle tilfælde har dårligere immunitet. Man avler efter mange egenskaber. Vigtigst er naturligvis produktivitet, men det nytter ikke noget hvis f.eks. benstyrke, æggeskalstyrke, resistens, foderudnyttelse levbarhed ikke følger med.
Jeg nævner lige til almindelig orientering: Dødeligheden ved slagtekyllinger f.eks. er de første 7 dage 1 %, døde indtil slagtning (38 dage) er 3 - 3,5 %. Det er ikke sån helt voldsomt højt. CA. 1-2 % får salmonella, under 1 % bliver behandlede med antibiotika. Det er da en rimelig sundhed.
-
m.h.t. avl. Hybrider fremkommer ved krydsning af såkaldte "rene linier". På same måde har man lavet forskellige prydfjerkræ. Det er nok lige stærkt nok at kalde det indavl. Man kigger på helt specifikke genetiske egenskaber, kun nogle få - måske kun en, denne egenskab avler man sig frem til i ren form - altså en homozygote. Disse to liner krydser man og får en hybrid. Man har f.eks. fremavlet rene liner der har resistens mod Mareks og andre sygdomme, så det er forkert at sige at rene liner og hybrider i alle tilfælde har dårligere immunitet. Man avler efter mange egenskaber. Vigtigst er naturligvis produktivitet, men det nytter ikke noget hvis f.eks. benstyrke, æggeskalstyrke, resistens, foderudnyttelse levbarhed ikke følger med.
Hvis du kender andre metoder til at fremstille "rene" dvs. stærkt homozygote linier end indavl, så må du meget gerne dele. ;D
Med hensyn til at du kalder det "lige stærk nok at kalde det indavl" så er en spade altså en spade, og et ret selvfølgeligt værktøj at vælge når man skal have gravet et hul. ;)
De rene linier lider så vidt jeg ved ofte under forskellige former for indavls degeneration, men du har selvfølgelig ret i at hybriderne er endog særdeles egnede til de forhold man har tænkt sig at give dem. :-\ (Eller ihvertfald meget bedre egnede end andre høns.)
-
Bjarne er inde på noget meget væsentligt!
Det er yderst uheldigt at sælge (eller give væk) høns fra erhvervsbesætninger til hobbybrug.
Enig, men jeg kan ikke se sammenhængen til denne tråd. Jeg har ikke købt fra en erhvervsbesætning (hvis der med "erhvervsbesætning" ovenfor menes enten æglæggerflok eller kødflok), og mht at lege politi/lade være, så registrerede sælger mig i sit kartotek, så reglerne er faktisk fulgt her. Jeg har en kvittering på mit køb, så hvor utroligt end det lyder, vil jeg endda påstå at der er betalt både skat og moms af transaktionen...
De nævnte hybrider er avlet efter at trives under helt specielle forhold, bl.a. et absolut fravær af sygdomskim. Det mener jeg siger en hel del om hvad man har avlet efter af egenskaber, husk igen på at i erhvervssammenhæng er sundhed = fravær af sygdom.
-
Da vi købte vores gård i 2003 fulgte der 4 stk. Isa Brown høns og en Orpington hane med, den sidste af disse høns levede indtil sidste sommer hvor hun blev 9 år gammel, jeg mener at hun lagde æg noget længere end 4 år. Det var nogle meget personlige og søde høns, som elskede deres liv i haven, forståeligt nok når man ved hvor de kom fra... så uanset om de er hybrider eller ej, er det da rart (og en lidt god gerning) at nogle af disse ender deres liv som have/hyggehøns, så de ikke alle ender som suppehøns eller dyrefoder når de er 1½ år gamle. :)
Når det er sagt kan man jo bare håbe at mange flere ville holde høns selv ligesom os herinde i dette forum, og derved selv producere deres æg og høns, for sikke et dejligt hønseliv alle vores dyr har, i modsætning til industrihønsene... ;D
Hvad er forskellen på en Isa Brown og en Isa Warren høne ? er der nogle der har billeder af disse to hønsehybrider ?
-
Er australorps egentlig ikke også en blanding af to racer, mener 'lorps er orpingtondelen??
-
Jo, de fleste racer er på et eller andet tidspunkt en blanding. Australorps er så en forholdsvis ny race, så der er oprindelsen nogenlunde kendt.
-
Til Filimus
Her er et billede af en Isa Brown høne. Og som I måske kan fornemme er den meget tam.
Måske lidt for tam ;D
Håber andre kan vise en Isa Warren frem.
Meget spændende snak. Jeg står selv og skal til at fylde hønsegården og denne gang tror jeg at jeg vælger en racehøne - bare for at prøve noget andet. Men jeg har også spekuleret på hvorfor Isa Brownen var så "upopulær", den er jo umiddelbart en sød høne der giver mange æg og det er jo lige hvad en familie med havehøns har behov for.
-
For snart længe siden lavede Johan Gadegaard en video med en flok Isa Brown som han havde købt på et hønseri. Hønsene havde gået sammen med flere hundrede andre udelukkende for ægllægningens skyld, og så vidt jeg husker skulle hele kolonien sælges til dyrefoder efter endt brug.
Det var fantastisk at se hønsene komme sig, lære at skrabe og støvbade ligesom racehøns. Faktisk fik jeg tårer i øjnene af at se den.
Findes filmen et sted i gemmerne, så vis den igen. Jeg har købt mine to fra små og udelukkende fordi ingen af de få jeg havde lagde æg endnu. Når jeg køber nye høns skal de fortsat have det godt hvis de ikke er for skrappe ved de nye. Som der blev sagt en en af trådene, så er de meget rare og lige til at tage op, men de er barske ved madskålen overfor de andre.
-
ÅH ja Brølykke, det er rigtigt den vil vi se igen!!
-
Det var nu ingen video - men en dagbog i billeder. I kan finde den her: http://www.signalhorn.dk/burhoens.htm (http://www.signalhorn.dk/burhoens.htm)
-
Tak Johan - den er ret fantastisk!
- og så fandt jeg ud af hvorfor du hedder Signalhorn ;D
-
Ja Johans billeder har jeg også set mange gange hvilket den ikke bliver dårligere af-det var dog kun første gang jeg fik tårer i øjnene. Det som rørte mig mest tror jeg er udseendet af hybriderne da de kom til Johan. Lidt som Kz fanger som lige er sluppet ud efter et års rædsler hvilket skinner så tydeligt igennen på deres udseende. Og så den triste fornemmelse i maven jeg får når jeg ser hvordan vi mennesker skalter og valter med liv for at få så meget som muligt. Jeg er sikker på at hvis billedserien blev vist over køledisken i et supermarked ville de ikke sælge et eneste buræg.
Om hybridhøns vil jeg sige at jeg aldrig selv kunne drømme om at anskaffe mig dem af den simple grund at de kun er avlet til produktion og intet andet. Jeg ville heller aldrig anskaffe mig et andet dyr som er avlet udelukkende efter egenskaber som er til skade for dyret eks. en skaldet hund som altid skal have tøj på for ikke at fryse eller de der hunde som har sådan en flad næse at de har problemer med tandstilling og vejrtrækning. En hybridhøne er for mig en stakkel, et produkt som er avlet uden tanke for adfærd og naturlige instinkter. Og jo jeg har godt set at Johans høns heldigvis kunne tilegne sig mange instinkter igen.
Og så vil jeg tilføje at der også findes racehøns som bliver avlet primært fordi de skal se flotte ud ligesom indavl i en racebesætning kan give de eftertragtede ensartede dyr men desværre også andre skavanker. Men som hovedregel vil jeg dog påstå at de fleste raceavlere også har tanke for en sund og naturlig adfærd hos deres høns, nyt blod i stammerne og at sortere dyr fra som kan videreføre dårlige gener.
-
Jeg vil nu heller ikke tale varmt for at anskaffe hybridhøns, selvom jeg nu kører på 3. hold. Om ikke for andet, så fordi jeg aflivede den sidste af dem fra foto-dagbogen, før jeg havde haft dem i 2 år. Æglægningen stoppede langsomt efter godt og vel et år. Nu er jeg spændt på, hvor længe det nye hold kan holde den gående. De blev nemlig, til forskel fra de foregående, anskaffet som 18-ugers, før de blev proppet i burene. De gamle blev hentet 14 dage før aftjent værnepligt i burene.
Et andet minus er, at de egner sig dårligt til videre avl. Til gengæld ser jeg dem ikke som stakler, hvis bare de får en ordentlig behandling, og bliver aflivet inden de bliver for sølle. Til forskel fra de mest fladnæsede hunderacer ser hybridhøns ikke ud til at have skavanker, der forringer deres mulighed for at leve et rigtigt hønseliv. Ikke noget jeg kan se i det mindste.
-
Til forskel fra de mest fladnæsede hunderacer
Der er skam også fladnæsede hunderacer der trives :D
(http://www.123hjemmeside.dk/picture.aspx?id=1825236) må jeg præsentere min dejlige Jade.
-
Et andet minus er, at de egner sig dårligt til videre avl. Til gengæld ser jeg dem ikke som stakler, hvis bare de får en ordentlig behandling, og bliver aflivet inden de bliver for sølle.
Helt og aldeles enig. Mine tre IW'er er yderst velfungerende individer, som - hvis jeg så isoleret på deres adfærd - meget gerne ville avle videre på. Men det kan jeg jo ikke forvente vil fortsætte i næste generation, og i øvrigt er jeg ikke glad for tanken om at de bliver "slidt op" pga deres gener allerede efter et år eller lidt mere.
I morgen får jeg 10 kyllinger af den orpingtonstamme, jeg har været så glad for, og som Hanne Lottrup og Danny også har nogle af. Tilbage til "den første kærlighed", det er noget, jeg forstår! ;)
-
Jamen der er da mange hunderacer som trives med flade næser, men altså også nogle som er så ekstreme at de ikke gør. En anden sammenligning som nok ville vække harme, hvis det altså var sandt, er at man fremavler en hund som kan føde mange flere hvalpe end naturligt er for hunde. Jeg kunne heller aldrig drømme om at købe en sådan hund.
Det som kan gøre det svært at vurdere ved hybridhønen er hvilken adfærd som er miljøbestemt og hvilken som er nedarvet. Det jeg tænker er fjerpilleri, manglende yngelplejeinstinkter og manglende socialisering med andre høns her tænker jeg især på at mange fortæller at det er meget svært at sætte andre racer ind i en voksen hybridbesætning uden at der bliver lynchstemning. Hvordan agerer hanerne i en flok fritgående høns hybrider? De skøre knogler er vel miljøbestemt men kan den også være arvelig hvis vi avler videre på dem???
Det jeg mener er at når de alene er avlet efter æglægning/ydelse er de ikke avlet efter adfærd og det er der jeg står af. Fordi jeg synes de er stakler skyldes nok det etiske i at de er avlet efter produktion.
Men spændende er det da at få vendt holdningerne til disse høns ;) :)
-
Til forskel fra de mest fladnæsede hunderacer
Der er skam også fladnæsede hunderacer der trives :D
må jeg præsentere min dejlige Jade.
Det var dog et HERLIGT udtryk ;D ;D Ligner lidt en hund, der er gået på standby for at slippe for at forholde sig til ét eller andet...
-
Det jeg mener er at når de alene er avlet efter æglægning/ydelse er de ikke avlet efter adfærd og det er der jeg står af. Fordi jeg synes de er stakler skyldes nok det etiske i at de er avlet efter produktion.
Det er vi sådan set enige i, men spørgsmålet er bare, om det nødvendigvis betyder, at hønsene er dømt til et dårligere liv end racehøns, hvis de bydes samme vilkår. Jeg har selvfølgelig ikke noget sammenligningsgrundlag, eftersom jeg kun har haft hybridhøns indtil videre. Men for mig at se bevæger de sig adræt og ubesværet. F.eks var jeg nødt til at montere en siddepind ca. 1,70 over gulvet, før jeg kunne holde damerne fra forsøg på at bryde ind i fyrrummet lige ved siden af ;D Den klarer de let og elegant både morgen og aften. Yngelpleje kan også lade sig gøre, hvilket jeg har 5 sprællevende beviser på udenfor.
Det er selvfølgelig ikke på grund af, men på trods af industriens avlsplaner.
Endelig er der den dybt subjektive vinkel, at det simpelthen er skønt at stå og betragte en flok hybrider i færd med at rasere haven, tage solbad, støvbade etc. mens man tænker på, hvad alternativet havde været for dem
-
Endelig er der den dybt subjektive vinkel, at det simpelthen er skønt at stå og betragte en flok hybrider i færd med at rasere haven, tage solbad, støvbade etc. mens man tænker på, hvad alternativet havde været for dem
- ja det må gå lige i <.
-
Jamen jeg er helt enig. Og når vi så snakker generel adfærd hos hybriderne kan jeg også kun holde mig til det spinkle grundlag af hvad jeg har hørt fra folk som har haft racerne. Hvis man skal danne sig et reelt billede af hvordan adfærden er hos de fleste kræver det et større grundlag. Så jeg må nøjes med det jeg har fået fortalt nemlig at mange som jeg har solgt høns til har været meget kede af deres hybridhøns, ikke fordi de ikke har lagt æg, men pga. adfærden. Men jeg har nu også haft 3 købere som havde haft Italienere og var gevaldigt trætte af dem fordi de var hysteriske/ lettere agressive og har derfor ønsket en roligere race.
Hvis nu industrien valgte en anden race som fra naturens side var mere følsomme overfor at blive presset og derfor ingen æg lagde ville de blive nødt til at give dem nogle bedre forhold. Tag et hold danske landhønekyllinger og sæt dem i et industrihold hvor de vokser op sammen med hybrider så vil jeg æde en gammel ost på at de ikke kan få landhønsene til at lægge æg-eller ihvertifald ekstremt få.
-
Tag et hold danske landhønekyllinger og sæt dem i et industrihold hvor de vokser op sammen med hybrider så vil jeg æde en gammel ost på at de ikke kan få landhønsene til at lægge æg-eller ihvertifald ekstremt få.
Bortset fra at jeg er enig, så er væddemål hvor jeg skal spise gammel ost, hvis jeg taber, noget jeg med stor appetit indgår i, mums! ;D
På den seriøse side: Når man køber en erhvervshybrid, som jeg har gjort, støtter man erhvervet. Jeg er rimelig sikker på at de kyllinger/unghøns, man kan købe, ikke kan indgå i en erhvervsbesætning, idet de har været udenfor de absolut kontrollerede omgivelser, deres artsfæller i erhvervsbesætninger færdes i, og derfor tror jeg ikke at man redder dem fra et liv som erhvervshøns. Tværtimod er jeg sikker på at de tre hønniker jeg købte, indgår i sælgers overvejelser om hvor mange han skal have klar næste år på samme tid, og dermed har jeg indirekte forårsaget at der bliver fremstillet flere hybrider.
Mine tre høner, som de er blevet til nu, virker som meget velfungerende individer. I morgen henter jeg ti kyllinger af den "rigtige slags", og jeg er meget spændt på om de tre Isa Warren'er kan finde ud af at håndtere tilvækst i flokken.
-
Så har jeg fået nok af mine Isa Warren!!!
Vi har 10 kyllinger, købt til at være Orpington, men de 9 af dem er vist nærmere hvide italienere, klækket et par uger før påske i år. Vores tre Isa -høns begyndte som beskrevet først i denne tråd med at opføre sig eksemplarisk, men efter de begyndte at lægge æg har de ændret sig meget - og ikke til den positive side! >:(
De spiser HELE TIDEN, hvis ikke der er mad på bordet, så at sige, så søger de selv føde, og det er med en dedikation, der får selv de mest maniske spiseforstyrrelser til at se fredelige ud! Kroen kan være fyldt til bristepunktet med mad (og alt, der ligner mad!), det stopper dem ikke i at søge føde. Vi har som nævnt tidligere relativt gode vilkår til høns her på matriklen, men de er paniske i deres fødesøgen og spiser og spiser og spiser, hele tiden...
Det får så være, det afgørende problem er, at de - trods adgang til både korn, kraftfoder, grønt, kalk, sandbade, jordbade, en sund hane, etc, - trods alt dette alligevel spiser fjer. Og ikke bare sig selv og hinanden, de fanger en kylling i et hjørne og hakker i den, så de kan spise fjerene!!!
Jeg ville selv have svært ved at tro det, hvis ikke jeg havde set det med mine egne øjne, men de står som en flok bøller efter skoletid og venter på at en kylling passerer forbi, og så springer de i samlet flok på kyllingen, holder den nede med deres kroppe og fødder, og hakker på den! Jeg har set det ske tre gange nu, og den opførsel er altså så skæv, at jeg er nødt til at finde min universalløsningsmetode frem - de skal af med knoppen! (godt for verden at jeg ikke blev født til at være diktator i en bananstat).
Det gode er, at vores naboer ikke tror på at industriæglæggere smager dårligt, så de bytter de tre skingrende sindssyge høns for en rådyrsteg. Jeg må nok hellere stå klar med en god rødvin som kompensation senere, så det gode naboskab bevares, for det risikerer at blive en rigtig dårlig byttehandel for dem! ;D
-
Hvaaaa Christian-hvornår skal du have nogle rigtige høns :P :P :P :P :P
-
Jeg undrer mig også over hvor skidt min dømmekraft har fungeret! ::)
Nu skal jeg have skik på haven, hønsehuset og hønsegården, så vil jeg til foråret forsøge mig igen med æg/kyllinger af RIGTIGE høns, hvilket for mig betyder orpington! (dette ikke for at starte den sædvanlige ævl og kævl mellem ejere af orpington og silke, faverolles etc! ;D).
Og da jeg har tænkt mig at finde en mere troværdig leverandør (tak til Hanne for at hjælpe til her også!), regner jeg med at det går bedre næste gang...
Det er i hvert tilfælde helt sikkert, at jeg aldrig igen skal have en industri-hybrid igen, så hellere en nærmest uendelig lang periode uden æg.
-
Ja og det kan da også være at du kan finde nogle hønniker tæt på æglægning længere hen på sommeren når mange opdrættere begynder at sortere dyr.
Ina fik en blå dobbeltrandet høne af mig i foråret, hun var perfekt i tegning men var for lille af størrelse til avl og udstilling. Eller høns med tegningsfejl, kamfejl mm. fejler jo intet og er jo ligeså gode havehøns af den grund.
I vinters røg de flotteste blå høner videre herfra til andre hønsegårde, og det var ikke pga fejl men alene fordi jeg ikke kan bruge de blå i avlen i år idet blå er en blandingsfarve. jeg har beholdt en høne med for lys tegning som var langt grimmere end dem jeg solgte fordi hun har størrelse og typen jeg skal bruge. Hvilket måske endda fører tilbage til et indlæg vi engang havde om priser på dyr-hmmmmmm.
-
Jeg undrer mig også over hvor skidt min dømmekraft har fungeret! ::)
Sikke klog på alting man ville være, hvis man måtte vente til bagefter ;)
Ikke for at påvirke din beslutning, men retfærdigvis så behøver de altså ikke at være så slemme, som du har oplevet. Ej heller behøver det at være sådan, at man får udleveret det skravl, producenterne ikke kan bruge alligevel. Første gang jeg selv anskaffede industrihøns (Isa Brown), blev de hentet 14 dage før aftjent værnepligt i burene. Jeg var med rundt, og ejeren gik efter dem med den mindst ringe fjerdragt. Anden gang (dem jeg har nu) fik jeg dem 18 uger gamle. De blev valgt helt tilfældigt.
Jeg har observeret en smule fjerpilleri, men det er stort set udelukkende gået ud over hanen. Sulten er vist også ret normal for høns. De bruger i hvert fald masser af tid på andet end fødesøgning. Og så har jeg lige haft en skruk, som har opført sig helt eksemplarisk gennem hele forløbet.
-
Mine hybrider er også ret normale. De spiser ikke fjer og spiser meget moderat. Lige nu går de frit og elsker græs, især i naboens have. De er ikke mere aggressive over for mine 8-ugers Sussex end voksne Sussex-høns ville være over for de frække teenagere. Når kyllerne kan se sit snit til det, spiser de af samme skål som hybriderne. Jeg har også haft en hybrid, der blev skruk. Det er der desværre ikke nogen af mine nuværende 4 der er blevet endnu.
Måske er der forskel på avlerne, de første jeg fik fra et andet sted, var "skudt i hovedet", men siden har jeg købt i Ugerløse har de været meget omgængelige. Jeg har haft hybrider 3 gange på de 14 år jeg har holdt høns.