Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Lene Lestat efter 27 Juli , 2009, 20:34
-
Lige nu på DR2 er der et program om mand som vil lave tradisionelle kyllinger og frilandskyllinger.
Han har en del problemer med at starte og en del problemer med industrien som bliver hængt ud.
Programmet hedder Hugh´s kamp for kyllingen, det er i 3 afsnit og startet i dag, næste afsnit på næste mandag.
Det var faktisk ganske interessant.
Hugh er ham som også er med i programmet "tilbage til Cottage River" hvor man følger ham med et projekt med at lave grøntsager og kød på "den gode måde"
-
ØV - nåede ikke at se det, før der var rulletekster.
Var programmet noget værd? Skal jo lige vide, om jeg skal huske at se 2. del på næste mandag.
-
Ja, jeg synes det faktisk var interessant, for han har eksperter til at hjælpe sig. Og man får et indblik i hvordan kyllinge produktion foregår.
Plus han prøver at omvende folk ved at servere frilandskylling for dem ;)
Det var ganske tilfældigt at jeg "faldt" over programmet, for jeg ser ikke så meget tv, men af og til zapper jeg lidt rundt.
Jeg vil helt sikkert se de andre programmer også, for jeg synes at ham Hugh gør tingene på en god måde.
-
EJ, nu ærger jeg mig jo bare endnu mere.
Må fluks sætte den til at optage næste program, så jeg ikke også misser den.
-
Hugh må være Englands svar på Camilla Plum. Ordentlige grøntsager og kød fra dyr der har haft et ordentligt liv!!! Men det kan vi vel alle blive enige om.
Jeg både glæder mig og frygter den første barneveldersteg... Glæder mig til igen at få ordentligt kyllingekød, og frygter at hugge hovedet af de tillidsfulde pus.
Men alt i alt helt klart en serie vi alle bør se. Forholdene i den danske kyllingeindustri er ikke meget anderledes. Og Hugh er en glimrende formidler af sine holdninger.
-
Fandt lige ud af, at man kan se programmet online:
http://www.dr.dk/odp/player.aspx?guid=CEFB11D6-1C59-4E17-B47A-5FC9108A9B8C&surl=http%3A//www.dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx%3Fqid%3D1091743%26odp%3Dtrue&mt=programstab&furl=default.aspx%3Ftemplate%3Dprogramserie%26guid%3D331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F%26autoplay%3D1%26back%3Ddefault.aspx%253ftemplate%253dprogrammer&skin=default&template=se_seneste&guid=331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F (http://www.dr.dk/odp/player.aspx?guid=CEFB11D6-1C59-4E17-B47A-5FC9108A9B8C&surl=http%3A//www.dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx%3Fqid%3D1091743%26odp%3Dtrue&mt=programstab&furl=default.aspx%3Ftemplate%3Dprogramserie%26guid%3D331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F%26autoplay%3D1%26back%3Ddefault.aspx%253ftemplate%253dprogrammer&skin=default&template=se_seneste&guid=331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F)
Siden starter med Camilla Plum. Tag fanebladet programmer, scroll ned til Hughs kamp for kyllingen.
Programmet varer 50 minutter, og skærmen ikke mega stor, men der kan skiftes til fuld skærm.
-
1000 tak for linket nu fik jeg også set starten med anlægningen af kolonihave grunden til hønsehold og grøntsager.
-
Og så lige linket til Hugh's program om kyllinger: Hughs kamp for kyllingen (http://www.dr.dk/odp/player.aspx?guid=CEFB11D6-1C59-4E17-B47A-5FC9108A9B8C&surl=http%3A//www.dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx%3Fqid%3D1091743%26odp%3Dtrue&mt=programstab&furl=default.aspx%3Ftemplate%3Dprogramserie%26guid%3D331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F%26autoplay%3D1%26back%3Ddefault.aspx%253ftemplate%253dprogrammer&skin=default&template=se_seneste&guid=331A4FD9-7ECF-425E-BA98-8FF4872C878F)
-
Jeg synes også det var et interessant program, glæder mig til mandag for at se hvad der sker. Jeg håber det lykkedes for ham at omvende byen. Måske skulle vi sende linket til Svendborg kommune ?
-
Og så er det en rigtig god idé at få folk til at være fælles om en kolonihave med det formål at lave bedre mad til dem selv. (kød, æg og grøntsager)
Så må man kun håbe på at de kan enes om projektet, for det er nok menneskehedens største problem at kunne det.
Splid, jalousi, misundelse, ligegyldighed, muggerier og brokken i krogene er det der ødelægger mest initativ.
-
Og penge.... Men mon ikke vi får en lykkelig slutning i programmet for kolonihaven med høns. Splid kommer nok når de selv skal betale ???
Men stadig jeg synes vi skulle sende Svendborg kommune et link til udsendelsen. :P
Der er så meget snak om sundhed i øjeblikket i Danmark, og hvis vi så samtidig kunne slå på dyre velfærd så må det give sig selv :)
-
Ja det var så program nr. 2, lidt af et projekt han har gang i, det må man da tage hatten af for. Og med Jamie Oliver i baghånden, så han har nok bedre chancer med budskabet.
-
Ja, jeg var løbet skrigende væk for længe siden ;)
Kan slet ikke ha' industrikyllingerne. Havde det været mig, så havde jeg nok kommet til at lukke dem ud for længe siden. Men så ryger hele idéen jo også, med at vise verden, hvordan de egentlig bliver behandlet.
-
Intet ved kyllingernes forhold jeg ike var lar over i forvejen ...men hende der der kun brugte brystkødet og smed resten af kyllingen væk ??? HALLÅÅÅååååååå ::)
-
Det ville jeg altså også gøre, hvis ikke min mand åd resten, jeg spiser kun brystkød :-\ :-[
-
Jo men du kan da koge suppe på resten ...... forære det væk eller noget *ss*
Nu var det også lige fordi de talte så meget om hvor alt for dyre frilandshøns var i forhold til de alm fabrikshøns.
men hvem kan snakke om værdi når man ikk engang udnytter det der er.
Hvis jeg kun skal bruge brystkød ..... så det da kun det jeg vil købe ...og ikke en hel høne ?
-
Så også programmet. Virkelig hatten af for den mand, for det er noget af en kamp 'op ad bakke' som man siger.
Når det er sagt, så er det jo ikke blot 'ulækkerhedsfaktoren' ved et industriopdræt (med sår fra underlag, manglende dagslys og plads etc) der skal være med til at overbevise forbrugere om, at der er et attraktivt alternativ til produkterne fra disse intensive opdræt. Der kan/bør ikke være megen tvivl om at kødstrukturen i sådan en kylling, der har haft noget plads til at røre sig på og har haft muligheden for at beskæftige sig med andet end at æde,drikke,skide og sove, er en helt anden oplevelse at sætte tænderne i. For slet ikke at inddrage den fornemmelse for konsumenten (dig og mig) af god samvittighed man må have ved at vide at man, for lidt ekstra kroner - javel, fortærer noget som trods alt, har haft et ordentligt liv under tilvæksten.
Jeg kan ikke lade være med at drage disse paraleller til andre dyregrupper ( i må bære over med mig men nogle ting står bare mere lysende klart hvis man har paraleller at sammenligne med). To sådanne paraleller.
Laks (og til dels også andre fisk, dog ikke så udbredt i DK).
Laks var en gang en dyr og meget delikat spise. Så fandt man på hav(dam)brug, priserne styrtdykkede så laksen vel efterhånden er noget af det billigste fisk at købe. MEN, kvaliteten faldt helt klart tilsvarende. Det meste af det laksekød man kan købe i supermarkederne er fra havbrugsopdræt og bærer klart præg af, at det ikke er fisk der har fået den 'motion' en laks normalt får. Der er ganske enkelt for meget fedt i forhold til på vildlaks og kødet er mere porøst. Undskyld hvis jeg har ødelagt nogens lyst til et måltid laks.
Grise
Har tidligere nævnt at jeg opfeder nogle få grise om året (4-5 stk/år ad to omgange). Udover at de har leveforhold som gør dem modstandsdygtige overfor diverse sygdomme, så har de også rigeligt med plads at røre sig på. En industrilandmand ville have 10-15 grise på den samme plads som jeg har til 2-3 grise. Mine grise får masser af halm samt lidt bolde/grene osv til at beskæftige sig med, samt masser af kontakt til mennesker.
Mine grise når en slagtevægt på 100-110 kg mod en idealvægt hos industrilandmanden mellem 65-70 kg slagtet, og der er normalt mindre fedt på mine grise end på det kød man kan købe i supermarkederne. Og en helt anden struktur i kødet.
-
Søs.
Hvis du tilfældigvis har set de programmer (husker ikke om det var Kontant eller hvilket program det var) hvor de viste hvordan man pumper hønsebryst med vand, tror jeg ikke du ville have lyst til blot at købe hønsebryster. /d
-
Pilegården ..ja ok ...god pointe der.
Men nu lige den her dame havde ikk noget imod at spise resten af hønen ..... rent spild.
Og overraskelsen over hvor godt en god fond smager ... ...mange ting tager jeg åbenbart for givet ... altså det man regner med er en helt alm viden. ja ja ...endnu et resultat af vores fremmedgjorthed over for råvarers værdi.
-
Ja, jeg blev også overrasket over hende som kun brugte brystkødet og smed resten ud !!! Så kan hun da ikke være så fattig endda, når hun har råd til at smide mad ud. /d
Og hende den store Haley .................... ;D Som er fuldstændig upåvirket, men okay det er jo også kun kyllinger, som bare skal slagtes. ??? Det bedste ved det er at de trods alt kun lever i 39 dage.
Personligt synes jeg bedst om lårene, men spiser bestemt også brystkødet og vinger.
Det minder mig om en kollega, som jeg havde engang, de stegte altid en and og en flæskesteg til jul, anden fik hundene, for de spiste ikke selv and i familien, men de elskede duften af stegt and :o
-
Det minder mig om en kollega, som jeg havde engang, de stegte altid en and og en flæskesteg til jul, anden fik hundene, for de spiste ikke selv and i familien, men de elskede duften af stegt and
<H <H
Så kunne de da bare have købt en gang andefedt og branket det godt i en gryde...
-
Jeg ser også programmerne og tager hatten af for Hugh's ildhu og vilje til at ville slå et kæmpe slag for dyrevelfærd /o Jeg småsnøftede da også lidt i går, da det var for meget for ham at skulle slå endnu en kylling ihjel <S
Når jeg har set sådan et program, forstår jeg endnu mindre, at en "industrikylling" kan vække nogens appetit og det må da unægtelig gøre et endnu større indtryk, hvis man ligefrem har stået inde i stalden <J
-
Var fuldstændig rystet over hvor ugidelige de "kommercielle" kyllinger var. Fede og forædte og totalt livstrætte :'( Det er rystende at folk vil være bekendt at behandle levende dyr på den måde >:(
Det er i hvert tilfælde slut med at snuppe den nemme løsning og hapse noget billigt fjerkræ på vej hjem fra arbejde.
Og når jeg så lige kigger på mine 3 uger gamle dværgkyllinger til sammenligning!!! De er godt nok ikke meget større en gråspurve, men de spurter rundt i haven og bliver væk for deres bekymrede mor. Skraber, finder mad og nyder livet... ;D Så vil jeg slet ikke skamme mig over at slagte dem om nogle måneder. De har haft et lykkeligt liv. Og endda et noget længere liv end de kunstigt frempacede ædemaskiner de åbenbart fremavler i industrien. Og selv på sådan en lille dværg skulle der vist være nok kød til hele familien, hvis man laver den der lækre risotto som Hugh vist. Mmmmh ;)
-
HUSK sidste afsnit her kl. 20 på DR2.
Mon det lykkes Hugh at omvende byen ?? ???
-
Det er egentlig utroligt at folk er skeptiske over at sætte tænderne i egne kyllinger - når de uden at blinke kan spise en stakkels kommerciel kylling.
-
Ja...specielt når de ved hvordan de andre stakkels kyllinger har levet :(
Man kan jo sige, at så længe folk ikke aner hvad der foregår, så kan man (jeg) til dels godt forstå at de køber de billigste (med korn og blå himmel på den label der sidder på filmen).
-
Emnet har jo været taget op gentagne gange og størstedelen af den danske befolkning bør efterhånden være klar over at fjerkræ, æg mv til konsum ikke opdrættes på en solbeskinnet, brolagt gårdsplads, hvor pigen i huset i sit hvide stivede forklæde strør korn til hønsene. ;)
Sådan hænger verden ikke sammen - uheldigvis. De der stadig tror på ovenstående stemningsbillede gør det enten fordi de ikke følger ret godt med i medierne eller fordi de ikke vil se realiteterne i øjnene. Det er jo ikke særligt lækre billeder, der følger med. :o
-
http://www.chickenout.tv/
-
Der er ozz en gruppe på facebook.