Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Finn Jensen efter 03 Juli , 2009, 10:55
-
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/2009/Salmonellasmitte_+bestyrket_mistanke_til_æg.htm
Omkring 40 forbrugere er siden begyndelsen af maj blevet smittet med salmonella af typen Salmonella Enteritidis Flere af de smittede har spist æg, der kun var delvist opvarmede enten som spejlæg eller som rå æggeblomme på pariserbøf.
Æggene er i en række tilfælde sporet tilbage til Møllebjerggård Ægpakkeri. Der er tale buræg fra Møllebjerggård.
Enteritidis er den salmonalla, som oftest bliver fundet inde i æggeblommen, altså ikke uden på skallen.
Det er værd at bemærke at der her er tale om en burhønsebesætning, altså IKKE fritgående høns...
-
Ja, så kan de lære det - ikke spise de buræg.
Nej, undskyld, spøg til side. Det er da forfærdeligt synd for de mennesker og for ægs ry og rygte.
-
Så er den gal med æg fra burhøns igen. 150 svømmere er blevet syge efter stævne i Århus og det ser ud til at det er salmonalle fra æg fra burhøns. 700.000 æg tilbagekaldes, det svarer til ½ dags produktion fra ægpakkeriet
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-25651520.html?rss
-
Frygteligt..er det!
...og man må selvfølgelig ikke tænke: "så kan de ramte sidde på toilettet og tænke over, om det ikke var værd at betale lidt mere for sine æg,og bidrage til bedre dyrevelfærd".
Jeg ved godt, at det er en frygtelig og farlig infektion.
-
Det er jo fint at konstatere, at også tjekkede kontrollerede æg fra tjekkede kontrollerede besætninger af ikke-racehøns også får salmonella. Den kan måske gennemhulle myten om at racehøns ikke skal kunne få godkendelse som leverandører af æg.
Mit indlæg skal selvfølgelig ikke tages som en hoveren over at det kommer fra burhøns, men blot som en stille konstatering af at hygiejnen med æg bare skal være i top uanset, hvor æggene kommer fra.
-
Mit indlæg skal selvfølgelig ikke tages som en hoveren over at det kommer fra burhøns, men blot som en stille konstatering af at hygiejnen med æg bare skal være i top uanset, hvor æggene kommer fra.
Tjaaa jeg tør godt lidt sige "Så ka de lære det" ;)
-
Tjaa. Og nu vi taler om risici ved industriæg kontra hobbyæg.
Hvor mange her på Forum har været ramt af salmonella fra egne æg?
Jeg ville blive overrasket hvis mange kommer tilbage og svarer, at det har de, en eller flere gange. Jeg tror oprigtigt at risikoen for sygdom er større ved industriæg.
Af to grunde -
1) jeg tror risikoen for spredning er større i industriproduktionen, hvor alt jo skal være ååh så sterilt (det bør egentligt efterprøves inden man kommer med et sådant postulat men det har jeg ikke nogen mulighed for)
og
2) af dem der spiser industriæg, er der sikkert ikke mange der er vant til at spise egne eller andres æg fra hobbybrug, og de er derfor mindre resistente overfor evt bakterier fra æggene.
Jeg prøver ikke at sige, at der ikke forekommer salmonella i æg fra hobbybrug, men snarere, at os der bruger egne æg er mere modstandsdygtige overfor disse bakterier, og derfor skal udsættes for en større 'dosis' for at blive syge af det.
Jeg har argumenteret for dette synspunkt i tidligere tråde også, indenfor forskellige emner. Teorien er, at jo mere vi mennesker/og også vore dyr afskærmes fra forskellige sygdomme og 'urenheder' i dagligdagen, jo lettere og hårdere rammes vi så når vi, uvægerligt, fra tid til anden, kommer i kontakt med smittekilder fra de ting vi har gået og afskærmet os fra. Total mangel på naturligt immunforsvar.
-
Jeg er meget enig i dine påstande.
Lidt skidt er godt... ;)
F.eks.: En familie jeg kender er bakterieforskrækkede og gør 'alt for rent', skolder køkkenbordet hver dag, steger en kylling i 1,5 time eller mere, tør ikke spise and eller vildt og andet ikke-industrialiseret føde osv. osv. Fordi de mener at industrien giver en 'garanti' for renhed og sterilitet. Men de er altid syge! Og de er ikke allergiske eller på anden kendt måde disponeret for at blive syge.
Vi har - her på vores lille landsted - daglig kontakt med mange urene steder, idet vi har mange og forskellige dyr, og vi roder i jorden m.m., og vi er sjældent syge af andet end de vira vi pådrager os 'ude i samfundet'. Vi er dog ret gode til at vaske hænder, når vi kommer ind, men skidt og bakterier slipper der helt sikkert ind til os alligevel med hunden, under skoene m.v.
Giver det mening, det er lidt sent... :D
-
Min familie og jeg er 7-9-13 ikke blevet syge af mine æg og jeg laver også is af dem. Jeg vil hellere undvære æg - end at købe dem i forretningerne.
-
Ja, jeg kvier mig også ved at spise købeæg. Vi laver også is af vores æg, og kan også godt finde på at bruge rå æggeblommer til røget sild m.m. Vi elsker spejlæg og blødkogte æg. Vi er igennem 8 år ikke blevet syge af dem.
-
Giver det mening, det er lidt sent... :D
@ Marianne
Det gav masser af mening og er netop min pointe.
Lidt skidt i hverdagen er bedre end hver dag at være på skideren. :D
-
@ Marianne
Det gav masser af mening og er netop min pointe.
Lidt skidt i hverdagen er bedre end hver dag at være på skideren. :D
*g *g *g <E
-
@ Marianne
Det giver meget mening. Børn i skovbørnehaver er f.eks mindre syge end børn i almindelig børnehaver.
Jeg mener også at man skal have kontakt med så meget så muligt, for at blive "resistent" overfor diverse sygdomme og at man skal behandle fødevare på en ordentlig og fornuftig måde.
Og helst ikke leve i et fuldstændigt sterilt hjem uden dyr. (pyyyh sikken dog en frygtelig tanke) :o
-
Og jeg har lige I DAG, fået svar fra salmonellakontrollen af mine æg, og der var ingenting, så jeg må hermed -helt lovligt- give mine æg væk nu! :D Jaaaamen, er det ikke bare herligt?! ::)
-
Vi har - her på vores lille landsted - daglig kontakt med mange urene steder, idet vi har mange og forskellige dyr, og vi roder i jorden m.m., og vi er sjældent syge af andet end de vira vi pådrager os 'ude i samfundet'. Vi er dog ret gode til at vaske hænder, når vi kommer ind, men skidt og bakterier slipper der helt sikkert ind til os alligevel med hunden, under skoene m.v.
Giver det mening, det er lidt sent... :D
Ja, absolut! Hellere lidt skidt i krogene end et rent helvede!!!!! :D
-
Man skal heller ikke hænge med hovedet, når man står i lort til halsen.
-
Vel talt. *g
-
Og jeg har lige I DAG, fået svar fra salmonellakontrollen af mine æg, og der var ingenting, så jeg må hermed -helt lovligt- give mine æg væk nu! :D Jaaaamen, er det ikke bare herligt?! ::)
Og det kan vi andre også så længe der ikke er nogen der finder ud af det. Man er jo uskyldig indtil det modsatte er bevist. ;)
-
Det er også bevist, at i de hjem, hvor der er husdyr, er der færre allergitilfælde.
-
Det er altså anden gang indenfor få måneder at der er salmonella i æg fra burhøns. Første gang blev 40 mennesker syge og der gik fra maj til juli inden det blev opdaget. Denne gang var det 150 mennesker der blev syge. Det ser ud til at grunden til at det blev opdaget nu er at så mange mennesker blev syge på en gang, nemlig fra et svømmestævne i Århus. Men i tilfældet fra Århus er der vist også sket fejl i køkkenet, for der er sket en "krydsforurening" under tilberedningen.
(Forøvrigt så har svømmerne jo ikke selv valgt æg fra burhøns i dette tilfælde, det har dem der står for tilberedningen af maden...)
Disse to tilfælde viser jo, at selv med "verdens bedste salmonellakontrol" så sker der udbrud. Når man så samtidig samler 1.400.000 æg om dagen (og jeg ved ikke hvor mange høns) så er der en temmelig stor risiko for at en forurening fra en kilde spreder sig til mange og inficerer rigtig mange personer.
Andre steder i fødevarekontrollen der vurderer man hvor stor risikoen er.Men det princip gælder ikke for salmonella. Her er der samme krav om man har 500.000 høner eller 2...
-
Og jeg har lige I DAG, fået svar fra salmonellakontrollen af mine æg, og der var ingenting, så jeg må hermed -helt lovligt- give mine æg væk nu! :D Jaaaamen, er det ikke bare herligt?! ::)
Nu må I undskylde mig, men den provokerede mig altså lige lidt Christina - det må du altså desværre stadig ikke... Du kan jo ikke dokumentere at dine høns allesammen kommer fra kontrollerede rugerier... (og så synes jeg i øvrigt ikke at debatten behøver at blive afsporet herefter...)
-
Ja, absolut! Hellere lidt skidt i krogene end et rent helvede!!!!! :D
Jeg bliver lige nødt til at kommentere på den, Susanne, her er faktisk rimeligt rent (i forhold til andre hjem jeg har set herude på landet, I guder!). Nå det var lige min indre husmoder, der stak hovedet frem der. No offence :D
-
Hehe! :D Det var mit eget - ofte brugte - mantra, jeg her skød ind! Ikke andet!
Jeg kan godt se, at det kunne forstås anderledes, Marianne - det var ikke hensigten.
-
Bare i orden ;D
-
Nu må I undskylde mig, men den provokerede mig altså lige lidt Christina - det må du altså desværre stadig ikke... Du kan jo ikke dokumentere at dine høns allesammen kommer fra kontrollerede rugerier...
Det behøver de heller ikke...
Nej nej, damen fra dansk fjerkraeraad, var så sød at fortælle mig, i sin tid (da jeg spurgte hvordan mine racehøns kunne blive godkendt, så jeg kunne sælge mine genboer æg), at jeg istedet kunne registrere mig som hobbyhønseholder og tilmelde mig salmonellakontrollen. Så måtte jeg lovligt FORÆRE mine æg til mine genboer og hvem jeg ellers ville give dem til ::)
-
Det behøver de heller ikke...
Nej nej, damen fra dansk fjerkraeraad, var så sød at fortælle mig, i sin tid (da jeg spurgte hvordan mine racehøns kunne blive godkendt, så jeg kunne sælge mine genboer æg), at jeg istedet kunne registrere mig som hobbyhønseholder og tilmelde mig salmonellakontrollen. Så måtte jeg lovligt FORÆRE mine æg til mine genboer og hvem jeg ellers ville give dem til ::)
Ok - men så vidt jeg kan se i lovstoffet kan det bare ikke lade sig gøre at blive tilmeldt salmonellakontrollen uden dokumentation for at hønsene kommer fra godkendte rugerier... ???
Jeg kunne sindssygt godt tænke mig at se det på skrift med en underskrift fra en repræsentant for myndighederne... ???
Jeg ved godt at dette har været diskuteret før, men hvis du kan kaste lidt mere lys over sagen så er det vel værd at tage den op igen...
-
Det kan godt lade sig gøre at blive tilmeldt salmonellakontrollen, hvis du kun har et registreret hobbyhønsehold og altså ikke vil sælge.
Hvis du vil sælge æg fra dit registrerede hobbyhønsehold via stalddørssalg, så skal de komme fra et godkendt rugeri.
Jeg har oplyst at jeg har købt mine høns af en privat avler. Nogle uger (! ::)) efter, fik jeg så tilsendt stregkoder, som jeg skulle vedlægge de æg jeg skulle have testet, og for nogle dage siden, modtog jeg så et brev med resultatet, og var heldigvis salmonellafri :)
(http://li99-226.members.linode.com/billeder/salmonellatest.jpeg)
-
Christina, koster det noget at få sine æg kontrolleret?
-
Christina, koster det noget at få sine æg kontrolleret?
Ja, men forsendelsen er faktisk dyrere end prisen for kontrollen... Regningen lyder på 43,54 kroner for 9 æg og så skulle jeg så sende det som forsikret pakke, som kostede 75,-
Post Danmark >:(
-
Og det er 4 gange om året eller ??
-
Og det er 4 gange om året eller ??
Nej, 3 gange årligt :) De sender stregkoderne automatisk, og så ved man det er tid :)
-
Det kunne jo være godt givet ud - og så har man det nok endnu bedre med at spise og forære sine æg væk.
-
Det var ihvertfald meget rart at vide at æggene var salmonellafri, selv om jeg jo ikke kan vide mig sikker på hvad der sker dagen efter tjekket f.eks.
Og dejligt at jeg nu helt lovligt, kan komme med en lille værtindegave i form af en skål æg, pænt pakket ind i silkepapir, celofan og sølvbånd :P :D