Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Maria Lisette efter 03 Juni , 2009, 11:01
-
Nu har jeg brug for lidt hjælp.
Jeg har altid troet at de små blodpletter inde i æggene har været befrugtede æg. Men nu læser jeg i leksikonnet, at blodplettede æg er tegn på, at hønsene er for gamle og bør skiftes ud.
Hvordan ser jeg så, om æggene er befrugtede? Jeg har nu 3 høns der ligger og ruger, og ville jo gerne have noget ud af dem... :D
Mvh Maria
-
kig under rugevejledning
-
Du kan ikke se på et æg, om det er befrugtet eller ej.
Hvis jeg kunne det, ville jeg aldrig putte ubefrugtede æg i rugemaskinen.
-
Jeg ruger med skrukhøner, så jeg blev egentlig bare lidt forvirret af den rugevejledning.
Jeg har 3 høns der ligger, og jeg har skrevet dato på de æg, som de ligger på.
Men jeg har bare altid troet, at når man slår æggene ud (også selv om de er 1-2 dage) vil der - hvis de er befrugtede, have nået at danne et lille begyndende foster, altså "blodpletten"?
Men det kan man måske ikke regne med? Altså, selvom man slår et 1-3 dage gammelt æg ud og der ingen plet er i, så kan de alligevel godt være befrugtede?
Mvh Maria
-
;) Ja, blodet er en "fejl" og har intet med befrugtningen at gøre. Fostre kræver varme for at udvikle sig, så der sker ingenting, hvis du har æggene i f.eks. et køleskab eller et koldt rum. Førtst når enten rugemaskine eller høne tilfører varmeenergi sker der en celledeling, som ender med en kylling. Men spis roligt æg med blodstænk - det er helt ufarligt! Har både set det hos helt unge høner - og de gamle...
-
Der er noget med at man kan se om blommen har en kimplet. Men selvfølgelig kun hvis man slår dem ud. Jeg kan i hvert fald se dem på mine æg.
Her er en side der viser kimpletten
http://www.vestrehus.dk/Dyresider/Aeg.htm
-
Hvor var det et godt link.
Jeg lærte en del. Tak.
-
ozz mig ....
-
Okay.. vi får se om en 3 ugers tid så... Tak...
-
Ja, så blev vi klogere igen. Herligt!
Hvilken hønserace er det mon, der både har forben og bagben?
Ja, det STÅR der altså! :D
-
Her er også et godt link til beskrivelse af æg og fostret udvikling, det er dog på engelsk.
http://www.minkhollow.ca/HatchingProgram/Candling/Fresh/index.html
Hvis man vil følge udviklingen dag for dag, skal man klikke på det link, der hedder "Next: Incubation"
-
En for-bagbens høne :D En meget speciel race fra antarktis :D
-
Susanne: hehe ja det er da lidt sjovt de skriver forben og bagben. Havde jeg slet ikke set :D
Men godt I kunne bruge det: :)
-
Ok, godt at finde ud af... Så håber jeg bare der kommer kyller ud af det også...
-
Efter ca 1 uges rugning vil der være synlige blodåre nærmest som et spindelvæv, når man lyser æggene. Der er billeder af det i galleriet under æg.
-
De første æg burde klække i morgen eller søndag, så nu bliver det spændende....
Jeg har i hvert fald set kimpletten i mange af de æg, som jeg har taget fra... (så noget får han jo lavet, den gode hanefar :P)
-
Kimpletten er der uanset om ægget er befrugtet eller ej. Bare prøv et buræg, hvis du nogensinde køber sådan nogle :(. Hvis hanens sædcelle når kimpletten kan der udvikles et foster - ellers ikke. Det var i hvert fald det, jeg lærte i skolen for maaaange år siden ;).
-
Det bliver spændende, Maria, har d prøvet at lyse? :D
-
Den første lille gule kylle er klækket her i dag! :D Så lidt befrugtede er de i hvert fald... ;)
Hvor mange dage skal jeg lade æggene ligge, for at være sikker på, at der ik kommer nogen kylling ud af ægget (eller altså, at det ik er befrugtet)? Jeg har jo sat dato på, så jeg tænker at lade det ligge 24-25 dage, for at være helt sikker, men hvad er jeres erfaring?
-
De kan sagtens klække over et par døgn. :D
-
Normalt forlader skrukken selv reden, når den instinktivt ved, at de klækkede kyllinger skal have mad, så tirsdag aften ville jeg checke og fjerne resterende æg.
Jeg plejer at tage fra ca. 2 døgn efter begyndt klækning, altså efter første kylling er kommet ud.
Dog checker jeg æggene, først med lys, for at se om den er fuldt udviklet, og ellers lave et lille hul i den tykke ende, man skal bare huske, at man ikke må tage en kylling ud direkte, det gir for det meste navlekyllinger, altså kyllinger hvor der bliver hul i maven, de skal have tid til at tørre navlestrengen.
Håber ikke, det er forvirrende, det jeg har skrevet, ellers må andre uddybe det.
Jeg kan jo heller ikke sige, om andre gør det på samme måde.
-
Mine skrukker får mad på "sengen" mens klækningen står på. Så står mutter ikke for tidligt af. Så lære hun samtidigt de udklækkede at spise og bliver på reden. Jeg kan ikke finde ud af at lyse, men jeg lytter til ægget, man kan næsten være sikke på at kunne høre hvis der er liv. Er der ikke liv og ikke hul i skallen. Chekker jeg dem i lunkent vand. hvis der heller ikke sker noget, chekker jeg indeni for at se hvad årsagen er. Som regel ubefrugtet. Også efter ca 2-3 døgn efter d. 1. er klækket.
-
Ok, nu er det sådan, at hun lå på 3 æg, der blev lagt d. 31/5, og så er der vist 2-3 æg tilbage fra d. 3/6 -5/6, heraf er det ene fra d. 31/5 så klækket igår. Der er ikke sket yderligere i dag. Så mit udgangspunkt var at fjerne alle æg der ik var klækket senest 5 dage efter "burde", altså senest omkring 27/6 for de æg fra d. 31/5
Hun har ikke selv lagt alle æggene, jeg har samlet sammen fra kasserne, inkl de forskellige skrukhøner, og så lagt hver høne på æg der ligesom passede sammen i dagene.
De blev skruk lidt efter hinanden. Det er måske en dum måde at gøre det på, men jeg tænkte bare, at det var smartest at de klækkede nogenlunde samtidigt?
En anden høne ligger så på æg der er lagt 4-9/6 osv.
Maja - hvad mener du med at du giver dem mad på sengen? Her står deres madskål ca. 50-60 cm fra redekasserne, så de skal bare lige ud og ind igen.
-
@ Mariap
Når du skal til at ruge, og du får en skruk, så er det bedst at have samlet æg i forvejen, eller hvis man har høns nok, begynde at samle på det tidspunkt.
Det betyder ikke noget, om æggene er lagt samme dag, bare rugningen starter op samme dag.
Du kan samle æg i op til 14 dage i en bakke, hvor du så skiftevis løfter den ene/den anden ende af bakken 2 til 3 gange om dagen. De skal helst opbevares i temperaturer omkring 10-15 grader, det giver bedste resultat.
Husk at datomærke dine æg, og lave tydelige blyantsmærker på dem, så når du så lægger æg under skrukken, så kan du nemt se, om der skulle være kommet nye æg ind under hende. De andre høns kan jo godt finde på at lægge deres æg oveni. Disse fjernes, da de ikke vil klække samtidigt. Det er vigtig, at rugeæggene kommer under skrukken på samme tid, for at klækningen bliver så samtidig som muligt.
Når jeg vil til at ruge, samler jeg æg sammen som ovenstående, så jeg hele tiden har en portion stående, og de ældste, hvis jeg ikke lige med det samme får brug for dem, går til husholdningen, det er sjældent, at de hos mig bliver mere end en uge gamle, og det overlever de nemt til brug i husholdningen.
I mange lande opbevarer man ikke æg i køleskabet, og de holder dog et rimeligt tidsrum alligevel, selvom jeg foretrækker køleskabet.
Skrukken kan godt ligge på snydeæg, eller golfbolde en uges tid, før man starter rugningen.
-
Ok, ja så kan jeg godt se, at det ikke har været så hensigtsmæssigt, den metode jeg har brugt.
Der er ikke kommet flere kyllinger ud af de to æg, der blev lagt til at ruge d. 31/5, så de er blevet ruget på i 25 dage nu - så sker der vel ikke mere med dem?
Jeg har stadig 3 høns der ligger og ruger, men de æg de ligger er påbegyndt rugning med en forskel på op til 5 dage - det er vel så egentlig ik så godt... Der er jo ik rigtig så meget at gøre ved det nu dog, andet end at se, hvad tiden bringer.
-
Af erfaring bliver man klog men sjældent rig.
Du gjorde det jo, som du troede var den bedste måde, og man kan jo ikke vide alting. Dejligt, at der er kommet kyllinger, det skal du bare glæde dig over.
Hvis æggene aldersmæssigt svarer til de æg, de andre ligger på, kunne du jo lægge dem under dem.
-
Nej det er jo det... Jeg bliver bedre næste år... :-) Jeg har samlet æggene så godt som muligt, altså så de ligger så tæt på hinanden som muligt. Der burde klække et nyt hold i morgen (håber! ;))
-
Vi *k for dig og dine kyllinger.
Vi bliver jo heldigvis alle klogere med erfaring. Næste gang får du sikkert fuld hus.
Men det er da dejligt at du har nogle kyllinger, og kan glædes over at følge dem, det er altid en speciel oplevelse, også selv om man har haft mange kuld.
-
Så har jeg prøvet at lyse. Synes det var lidt svært. Fik dog taget 5 stykker fra der med sikkerhed var tomme. Dem som skal klække idag eller i morgen var helt mørke og kun med luftlomme - det går jeg udfra er et godt tegn? Jeg kunne dog ikke høre noget pipperi. Ej heller fra de 2 æg, som der nu er ruget 26 dage på (de var også mørke med luftlomme -men man må formodede at fostrene er døde, hvis de ik er kommet ud efter så mange dage?).
Hvor mange dage - udover de 21 dage bør man lade dem ruge på æggene? Tænker at hvis dem der skal klække nu ikke bliver til noget, at jeg kan nå at starte en ny portion op efter "foreskrifterne", inden skrukken bliver træt af at ruge? Jeg er begyndt at tage fra nu.
-
Hvis du er helt aldeles sikker på at der ikke er huller eller revner i ægget, kan du også lægge det i håndvarmt vand, det er tit at æggene så begynder at hoppe, og det er i hvert fald tegn på liv, omvendt kan man ikke sige at dem der ligger stille ikke sagtens kan have en levende kylling indeni.
Helt mørkt æg med en luftlomme er som regel også et godt tegn.