Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: suham efter 14 Maj , 2009, 18:54
-
Hej
Ved nogen af jer hvor længe spiseæg kan holde sig ved stuetemperatur, og ved I hvor længe æg forbliver spiselige når de har ligget under en skrukhøne?
Jeg synes nu ikke at det virker så appetitligt at spise et æg som en rugehøne har ligget på i et par dage. Men efter at have spist de burhønseæg som sælges på Grønland, så kan jeg ikke overraskes længere.
Tillægsspørgsmål: Hvad gør, at nogle kogte æg bliver grynet i æggehviden?
Ser meget frem til jeres kvalificerede svar.
-
Æg kan snilt holde sig tre uger, men så gamle bliver de nu aldrig her i huset, hvis det er rugeæg siger man max. to uger.
Hvis du har æg, der har ligget op til en uges tid under en høne, kan du koge dem, mose dem, og give dem til hønsene. Den grynede æggehvide har været diskuteret her på forum, du kan læse tråden her:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php/topic,2314.0.html
-
nej her får vi så mange æg at hvis vi har tæppebombet venner med friske æg, så går resten med at ungerne og deres venner kan kaste med et par stykker inde i hønsegården. Stor luksus for børn og høns. :)
Mit spm lød på, hvor længe et æg forbliver spiseligt ved de 40-41 grader som der er under en skrukhøne. Spm kommer af, at mine høns med stor glæde lægger spiseæg ved siden af skrukhønen, som så gerne blander dem med rugeæg. Derfor sker det at jeg først opdager spiseægget efter en dag eller to eller tre.
Vil de stadig være spiselige?
Mht grynede æg. Forstår jeg det rigtigt at det skyldes meget natrium i fodret eller for måske et lidt for hurtigt produceret æg?
-
Jeg ville nok ikke have lyst til at spise æggene, hvis du kikker her på forum i venstre side, kan du under Downloads finde et rugeskema. Her kan du bl.a. læse:
19 timer: Hjernefolden begynder at blive dannet.
20 timer: Rygraden kan ses.
21 timer: Hjerne og nervesystemet dannes.
22 timer: Hovedfolden begynder at dannes.
23 timer: Blodkar dannes.
24 timer: Øjnene begynder at dannes.
25 timer : Hjertet begynder at dannes.
33 timer: Ørerne begynder at dannes.
42 timer: Hjertet begynder at slå
-
Hvis dine børn i tide og utide kaster med æg i hønsegården, hvorpå hønsene spiser resterne, så synes jeg at det er utroligt at du ikke har en hønseflok der selv går i redekasserne og tager for sig af retterne :-\
Lige en lille rettelse; Der er ikke 40-41 grader under en høne men nærmere omkring de 38.
Hvis jeg har forstået det rigtigt så har du nogen høner der ligger og ruger på æg hvorpå de andre lægger æg i samme rede?? Hvis det er tilfældet så kan du mærke dine rugeæg op med blyant. Enten ved at sætte et kryds på, tegne en streg hele vejen rundt eller anden mærkning. Og på den måde fjerne de nye æg hver dag.
Som sådan tror jeg ikke at ægget bliver dårligt af at ligge under en høne i et par dage men jeg ville nu ikke sætte tænderne i sådan et æg. En anden ting er at hvis du har en hane og æggene derved er befrugtet så vil fosteret have nået en hvis udvikling når det har ligget under hønen i 3 døgn. Og det er måske ikke det allermest lækre når man skal have blødkogt æg søndag morgen :(
Hvad er der iøvrigt galt med buræg på grønland (andet end at det er BURæg)?
Der har været flere tråde herinde angående ægs holdbarhed.
Producenterne siger 28 dage men der blev linket til en side på et tidspunkt hvor der stod at æg kunne holde i 3 måneder uden problemer.
Jeg har læst om andre små forsøg hvor æg kunne holde sig i 6 måneder hvis de blev opbevaret tilstrækkelig koldt.
Danny
-
Hvis man søger lidt i de gamle tråde, eller gamle bøger om livet i de bedere kredse, ja så kan man læse at man før køleskabets tid, altså i min barnom <G samlede æg om sommeren, opbevarede dem i den kølige stadse stue, vendte dem med jævne mellemrum, og brugte dem til julebagning, og anden madlavning i den mellemliggende tid.
Det er rigtigt at der var flere dødsfald pga. salmonella, men det siges at være mere pga. af dårlig køkkenhygiejne og karkludeforgiftning end af æg.
Så rolig nu, æg er særdeles holdbare, især under de køleskabsforhold vi har i dag.
-
Jo der er mange tråde om emnet, men jeg har ikke haft held til at finde min tvist på holdbarhedsspørgsmålet. Og Marianne, det er dælme en gusten tanke med deres udviklingshastighed vs. at spise dem. Et held jeg ingen hane har.
Mht at give æggene til hønsene, så bliver skallerne trådt til ukendelighed, så det er ikke et problem for mig.
Mht Grønland og æg, så fejler de ikke noget, men har ofte fået en alder, så ét spejlæg kan flyde ud og fylde en hel stegepande. Temmelig vandigt og uspændende. Formoder at de sejles derop.
Tak for info med temperaturen. Den havde jeg fået galt i halsen.
-
Æg i Grønland: Jeg har boet deroppe i mange år, og der er (eller var) æg (sjovt nok!!) ikke for gamle, før de havde passeret 3 måneder... Efter den tid begynder de også at smage lidt af fisk, ligesom smørret...! Lækkert, ikke!! <R
Men jeg er aldrig blevet dårlig af dem, såvidt jeg ved.
-
Min far bor i Sisimiut i Grønland og der holder mad generelt længere.
Jeg ved ikke om det er luftfugtigheden, der er meget lavere end i Danmark, eller hvad der gør at maden holder sig bedre. Eller måske ( ???) er det fordi mad i Gl, der ofte importeres fra "langt væk", er dyr og kostbar og derfor udnyttes bedre end her i Danmark, hvor tilgængeligheden er (alt for) stor.
-
I gamle dage, blev de rugeæg som ikke var befrugtet lyst fra på 7. dagen og brugt til bagning, men der var selvfølgelig heller ikke kylling i.
Æg kan ved lav temperatur holder sig meget længe.
-
Min far havde hønseri i nordsjl da jeg var barn,og jeg husker engang ca 1969 hvor der var sygdom så alle høns blev sat ud.
Da han startede op igen havde han jo kun nye høns så kun små æg som ikke ku sælges,han lagrede dem på køl op til 3 mdr. hvorefter vi gennemlyst og solgte til export,der var meget meget få dårlige meget tæt på friske æg.
Her på phillipinerne producerer vi balut,det er et æg der er ruget i 18 dg bliver kogt og de spiser det!! Meget populært og gammel tradition.
Men de der ikke er befrugtede når der ruges i de 18 dg. kaldes penoy de bliver også kogt og spist. tak for mad jeg deltager ikke.
Her i regntiden( håber snart slut) mine gæs og pekingænder er dårlige rugere,sommetider lægger de lidt æg her og der og ruger lidt og stopper pga vejret så samler jeg alle æggene for at starte på ny,og vil smide dem ud,nej mine ansatte koger og spiser med stort velbehag og de ser sunde og raske ud også dagen efter.
-
Det var da en (for mig i hvert fald) besynderlig madkultur :o
Hvordan ser et æg ud, der har været ruget i 18 dage og derefter kogt? En lille, fin delikatesse-kylling? Med lidt hvidt omkring? Fortæl lidt mere - og har du billeder?
-
Tja, det med holdbarhed er også et sprøgsmål om smag.
Hvis jeg finder æg som jeg er i tvivl på sætter jeg et kryds på og så bliver de slået ud i kop. En enkelt gang har der været uklar hvide, ikke lugtende men bare underligt udseende, tror netop der havde været ruget på det. Det røg i vasken.
Ellers har jeg ikke været uheldig. Jeg har gjort det samme med et æg jeg ikke nænnede at spise for det var fra afdøde høns og indeholdt mange minder. Efter 3 måneder slog jeg det ud i kop og brugte det i kage. Det fejlede absolut intet.
De æg der købes i butikker som kan holde sig i ca. 1 måned er som regel nået at blive en måned gammel inden de kommer i butikken.
Altså hvis de kommer på køl vil jeg ikke tvivle på holdbarheden før de er 2 måneder gamle.
Hvis jeg finder æg rundt omkring eller der har været skruk på ja så får de et kryds ør de komme i køleskabet og kommer via koppen, før jeg spiser dem. Dvs. de bliver ikke kogt som kogte æg, men ender som spejlæg, æggekage, ommelet eller på anden måde i maden.
-
Ja når ægget er ruget 18 dg er det med en lille kylle i, og en fantastisk suppe udenom siger de!! jeg har ikke smagt og kommer ikke til det,så fuld tror jeg ikke jeg kan blive før jeg er faldet i søvn.
Hvis nogen her nu siger det er forkert at koge et levende foster,så husk de dejlige hummere og krebs,de er ikke fostre.Hver land sine specialiteter,
Men når jeg køber små daggamle ænder og kun ønsker hun og 10% han bliver resten af hannerne solgt til grill 2 3 dg gamle og de spiser dem med ben og fjer !!
Jeg tror det lyder ulækkert for jer men her bliver alt brugt,hønsehoveder,ben, tarme,spiserør ect.
-
Jeg var på et tidspunk på weekend hos mine forældre, fra fredag formiddag til søndag aften. Da jeg kom hjem var der en hel redefuld æg, de var godt nok lidt varme stadig men det tænkte jeg ikke lige videre over.
Når jeg bruger mine æg slår jeg dem altid ud i en kop først, og da jeg brugte et af disse hersens æg viste det sig at det var i udvikling allerede. Så der havde åbenbart været en høne som var blevet skruk over weekenden og nok havde været på sin luftetur lige da jeg var ovre for at hente æg.
Så der skal ikke lang tid til før man kan se om der er liv i ægget.
Æggene røg alle ud. ;)
-
Da jeg arbejdede i Island for nogle aar siden, syntes den aeldre generation ogsaa at boedkogte, vilde gaase aeg var et hit, og endn stoerre var glaeden hvis der var et foster i.. saa det er aabenbart udbredt her og der i verden! :D
-
Her på phillipinerne producerer vi balut,det er et æg der er ruget i 18 dg bliver kogt og de spiser det!! Meget populært og gammel tradition.
Men de der ikke er befrugtede når der ruges i de 18 dg. kaldes penoy de bliver også kogt og spist. tak for mad jeg deltager ikke.
Her i regntiden( håber snart slut) mine gæs og pekingænder er dårlige rugere,sommetider lægger de lidt æg her og der og ruger lidt og stopper pga vejret så samler jeg alle æggene for at starte på ny,og vil smide dem ud,nej mine ansatte koger og spiser med stort velbehag og de ser sunde og raske ud også dagen efter.
Jeg fandt lidt om balut-æg her :
http://www.youtube.com/watch?v=nS8DNJt82ss&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ItiIoy7mAI8&feature=related
-
/3
sorry
-
hold da op, det var grænseoverskridende. Jeg bliver nysgerrig. Må lige bruge lidt mere tid på balut på youtube. Tænk, at noget der er så naturligt for så mange 100000er af mennesker bare er SÅ fjernt fra noget, man kunne forestille sig.
-
De æg der købes i butikker som kan holde sig i ca. 1 måned er som regel nået at blive en måned gammel inden de kommer i butikken.
Altså hvis de kommer på køl vil jeg ikke tvivle på holdbarheden før de er 2 måneder gamle.
En bekendt til mig, har fortalt at da han var ansat på et ægpakkeri, der fik de store containere leveret fra udlandet fyldt med æg. Hver morgen drejede de datostemplerne frem til dagens dato og stemplede de samme æg som de andre dage bare med ny dato. Det kunne godt tage mange dage før containerne var tomme. :(
-
Der måtte jeg altså stå af, jeg ser ikke ind i mine uklækkede æg. dertil er jeg begrænset nysgerrig, og tanken om at spise dem er over målet for mig, føj dog.... Det smager sikkert godt, men det er jo ikke en del af kulturen i denne del af verden.
Jeg kender dog en opdrætter der koger de ubefrugtede rugeæg men han giver dem til hønsene, udfra devisen af høne er du kommet, i høne skal du blive. /o
-
Tillægsspørgsmål: Hvad gør, at nogle kogte æg bliver grynet i æggehviden?
enkelte æg bliver grynete når de er meget ferske....de er næsten håbløse at pille skallen af og få et pent rundt æg til servering ;)
-
/3
sorry
Jeg kan spise mange ting, men jeg deler din oppfatning av dette Marianne <R
MEn det ser ud til at det bliver kogt inden blommen bliver opsuget i kyllingen :-\
-
Jeg fordømmer heller ikke de der spiser hunde og katte, men jeg fordømmer at de flår dem mens de er levende.... >:( >:(
-
Nu er det altså ikke så længe siden at vi også her gik rundt og stoppede altmuligt levende i munden . Der er jo stadig folkefærd der med stor firnøjelse spiser levende mider, snegle, larver og anden sund og nærende kost. Men tak for at gryden og ilden er opfundet ;D
Ja det var et stort skritt for menneskeheten ;D
Men det er faktisk interessant at se hvordan skikker andre land har, man behøver ikke dra lenger enn til Norge, jeg har spist fåreøyne og jeg ( det var også en velsmagende suppe ) ;)