Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Hans-Kurt efter 10 Februar , 2016, 23:09

Titel: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Hans-Kurt efter 10 Februar , 2016, 23:09
Som alle ved, kan man ikke pille et frisk hårdkogt æg, uden at man får den halve æggehvide med og ægget ligner månen efter et meteor nedslag. /d

Gode råd som - pil under den kolde hane (vandhane altså ::)) eller pil kun under vand. virker ikke hos mig. Jeg kan ikke få et pænt æg ud af det.

Derfor, hvor gammelt skal et æg være, før det kan pilles hurtigt og ordentligt efter kogning.?

Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Bente E. efter 10 Februar , 2016, 23:57
Mit bedste skud et ca en uges tid. Jeg er slem til at lave spejlæg...det ser brandgodt ud med en orange blomme i sådan et splatæg :-)
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: renepaulsen efter 11 Februar , 2016, 07:25
Jeg synes det plejer at blive nogenlunde efter 3 dage :)
Hvordan opbevarer I i øvrigt jeres æg? Jeg plejer egentlig bare at have mine ved stuetemperatur, da de som regel bliver spist ret hurtigt.
Undskyld jeg måske "hijacker" topic, men jeg nævner det bl.a. fordi opbevaringen af æggene måske også har indflydelse?
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Bente E. efter 11 Februar , 2016, 19:15
Mine ligger i en køn kurv på køkkenbordet = stuetemperatur.
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Lene Lestat efter 12 Februar , 2016, 11:56
I spisekammeret, hvor der er køligt.
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Raziel efter 12 Februar , 2016, 12:01
Mine er i køleskabet. Det er der jeg har bedst plads.
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Lene71 efter 12 Februar , 2016, 14:15
Jeg synes 4-5 dage gamle æg kan pilles med pænt resultat, hvis man er lidt forsigtig.
Jeg opbevarer mine æg i køleskab, da det forlænger holdbarheden. Holdbarhedslængden er måske ligegyldig, men jeg bilder mig ind, at det også må bevare kvaliteten.
Fra min levnedsmiddellære mener jeg helt bestemt at huske, at det vigtigste ved opbevaring af æg er konstant temperatur. Så det perfekte må være en jordkælder (hvem der bare havde det  8)).
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Leif Tranum efter 14 Februar , 2016, 15:52
Som alle ved, kan man ikke pille et frisk hårdkogt æg, uden at man får den halve æggehvide med og ægget ligner månen efter et meteor nedslag. /d

Gode råd som - pil under den kolde hane (vandhane altså ::)) eller pil kun under vand. virker ikke hos mig. Jeg kan ikke få et pænt æg ud af det.

Derfor, hvor gammelt skal et æg være, før det kan pilles hurtigt og ordentligt efter kogning.?



Pil et æg nemt og hurtigt : http://www.sondagsavisen.dk/madogsundhed/2015-02-11-nemt-trick-pil-et-aeg-pa-10-sekunder/
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Leif Tranum efter 14 Februar , 2016, 16:14
Der er blevet lavet en undersøgelse af ægs holdbarhed i køleskab / køkkentemperatur.Den viser at æg ved køkkentemperatur holder sig friske lige så længe som æg opbevaret i køleskab.Jeg kan huske i "gamle dage",for 50-55 år siden , ( ikke noget at prale af,for så er man ved at være gammel ) at købmanden havde æggene stående frit fremme i butikken.Køleskabet var ikke opfundet.Der var selvfølgelig ikke datomærkning på æggene men vi oplevede aldrig at købe æg der var rådne.Alle havde æggene stående i spisekammeret ved køkkentemperatur og salmonellaforgiftning var en by i Rusland.Ordet,salmonella,var slet ikke med i den danske ordbog. <P <P
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Hans-Kurt efter 14 Februar , 2016, 16:42
Tak for de mange indlæg. Nu skal jeg så til at forsøge, at følge de gode råd. Den lille video om æg pilning er godtnok god.  <H Det skal prøves. Filmen fortæller ikke noget om alderen på æggene, men vi får se.

Også i min barndom opbevaredes æg uden køleskab, men de stod nu ikke i et køkken med en temp på 20Co. De blev opbevaret i viktualierummet i kælderen, hvor temp ikke var så høj - om vinteren  var der vel 10 Co og i varme somre 15Co - det vil jeg ikke hænges op på, da jeg gætter mig til temp.

Æg blev heller ikke så gamle, husmødrene dengang kendte alt til at mad skulle tilberedes og spises inden det blev fordærvet. Det havde de jo lært på Husholdningsskolen, hvor enhver pige med respekt for sit snarlige ægteskab,  <: deltog - så hun kunne føre sit hus og køkken til alles tilfredshed.

Æg havde man selv i husholdningerne på landet og i byerne købte man kun de nødvendige æg, til den daglige tilberedning.

Mon ikke der engang indmellem forekom maveonde,  <R som kunne tilskrives den serverede mad ?. Det tror jeg. Mennesket dengang var bare mere robuste overfor bakterier, end os der i dag lever i sterile rum.   ::)
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Leif Tranum efter 14 Februar , 2016, 17:05
Tak for de mange indlæg. Nu skal jeg så til at forsøge, at følge de gode råd. Den lille video om æg pilning er godtnok god.  <H Det skal prøves. Filmen fortæller ikke noget om alderen på æggene, men vi får se.

Også i min barndom opbevaredes æg uden køleskab, men de stod nu ikke i et køkken med en temp på 20Co. De blev opbevaret i viktualierummet i kælderen, hvor temp ikke var så høj - om vinteren  var der vel 10 Co og i varme somre 15Co - det vil jeg ikke hænges op på, da jeg gætter mig til temp.

Æg blev heller ikke så gamle, husmødrene dengang kendte alt til at mad skulle tilberedes og spises inden det blev fordærvet. Det havde de jo lært på Husholdningsskolen, hvor enhver pige med respekt for sit snarlige ægteskab,  <: deltog - så hun kunne føre sit hus og køkken til alles tilfredshed.

Æg havde man selv i husholdningerne på landet og i byerne købte man kun de nødvendige æg, til den daglige tilberedning.

Mon ikke der engang indmellem forekom maveonde,  <R som kunne tilskrives den serverede mad ?. Det tror jeg. Mennesket dengang var bare mere robuste overfor bakterier, end os der i dag lever i sterile rum.   ::)
Du har helt ret.Vi har oplevet de samme tider.
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Bente E. efter 14 Februar , 2016, 18:13
Jeg har gået på Skårup Husholdningsskole :-) På det tidspunkt lærte vi at piske æggehvider stive MED EN GAFFEL  for så var vi godt beskæftiget. Men ellers har jeg da lært at spritte bordplader af, at udhule en mørbrad med en grydeske og fylde svesker i og lave en rigtig god sovs helt fra bunden.

Da jeg var barn kan jeg huske der var problemer med musetyfus i forbindelse med æg, forholdsreglerne var de samme som for salmonella. Musetyfus? Det får vi aldrig mere eller hvad?
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Bente E. efter 14 Februar , 2016, 18:20
Så blev jeg nysgerrig og googlede lige musetyfus - tænk sig, det er salmonellainfektion, der hed sådan i gamle dage!
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Alice efter 14 Februar , 2016, 21:42
Ja, og derfor var der strenge regler for, at man ikke måtte servere rå æg til børn på lejrskole.
Og man brugte selvfølgelig helt friske æg til fromager o. lign.
Salmonella/musetyfus havde heller ikke mulighed for at spredes til så mange høns, da flokkene ikke var så store som i nutidens industristalde.
Men det har altid eksisteret; jeg gætter på, at de fleste vilde fugle har det.
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Goggen efter 16 Februar , 2016, 21:51
Pille friske æg foregår ved at komme lidt salt i kogevandet.
Det virker for os hver gang, om de er lune endnu fra hønen,  er lige meget.
prøv det............ /o
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Gerda efter 16 Februar , 2016, 21:54
jeg har også hørt at lidt natron i kogevandet skulle hjælpe, men jeg ved ikke om det passer
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Hans-Kurt efter 24 Februar , 2016, 11:22
, at udhule en mørbrad med en grydeske og fylde svesker i

Det lyder spændende - men jeg kan ikke se for mig, hvordan man udhuler er mørbrad på den måde. Er du frisk på en lille vejledning i dette  :angel:
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Bente E. efter 24 Februar , 2016, 15:37
Man stikker skaftet af grydeskeen igennem mørbraden på langs, så tæt på midten som muligt - og propper svesker i. Helsteger mørbraden med lidt salt og peber - det giver fine mørbradsskiver med en sveske i midten. Det er ikke svært. Vi lavede også nogle farsruller, hvor vi lagde blødkogte æg i. Så blev de stegt/bagt i ovnen - herunder blev æggene hårdkogte og farsen gennemstegt. Det gav skiver med æggestykker i - det sidste brød jeg mig ikke om - æg får den der sort-grønne farve på blommen, når det har fået for meget - så kan jeg ikke få dem i min mund, når de ser sådan ud...
Titel: Sv: Hvor når kan man pille et æg, så det ser ordentlig ud ?
Indlæg af: Hans-Kurt efter 24 Februar , 2016, 20:34
ok, det må prøves, tak for opskriften.