Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Anneline Fynbo efter 19 ſeptember , 2015, 21:23
-
Kære hønsefolk
Min bedre halvdel og jeg har snakket en del om, hvilke hønseracer der er bedst til kødproduktion? Vi har i øjeblikket en flok unge, store wyandotter, som ikke er begyndt i æglægning endnu. Men hvis man skulle anskaffe sig nogle høns, udelukkende til kødproduktion, hvad ville I så anbefale, hvad er Jeres erfaringer? Jeg syntes nemlig at udbuddet af hønseracer er lidt svært at finde rundt i ??? Til noget helt andet, så overvejer jeg at anskaffe mig en fuldautomatisk rugemaskine, den jeg har benyttet indtil nu skal man både vippe, stille temperatur og fugtighed på (meget pasning!). Er der nogen der kan anbefale en økonomisk og god rugemaskine?
På forhånd tak :)
-
Mine foretrukne slagteracer er maran, sussex og orpington. De er forholdsvis hurtigtvoksende og som 6 mdr gamle ligger slagtevægten på 1,8-2,8 kg. Som regel over de 2 kg.
Men der er mange gode kødracer at vælge imellem. Jeg har bl.a. også brahma. De vokser dog lidt langsommere, men giver nu også en fin steg som 6 mdrs. Det er ca samme vægt som de andre, men jeg har en ide om at de har mere knogle i forhold til kød. Andre racer som ofte bliver anbefalet er la bresse, faverolles, new hampshire, plymouth rock (racen - ikke hybriden). Jeg har new hampshire og plymouth rock i år for første gang, og de ser ud til at blive ret store. Dertil skulle new hampshire være meget nemmere at plukke end andre racer. Er spændt på at få det afprøvet.
Hvis jeg skulle lave en ren kødproduktion, så ville jeg nok blande to tunge racer for at udnytte krydsningsfrodigheden. Jeg har et par ordentlige basser i år. Den ene er en blanding af new hampshire og plymouth rock og den anden af maran og wyandot. De vokser superhurtigt og bliver meget store. Er meget spændt på hvordan slagtevægten kommer til at ligge på dem.
-
Uha der er jo mange racer, som egner sig til slagt. Jeg selv er ganske godt tilfreds mine racer.
Og som Raziel også skriver, så kan man jo krydse to, for at opnå krydsningsfrodigheden. Afkommet skal man så bare avle videre med, men slagte.
Wyandotter er forøvrigt glimrende slagtedyr, så det behøves ikke at skifte dem ud.
-
Nu findes der mange gode racer der kan bruges til kødproduktion og det afhænger lidt af hvad man har af forventninger til slutproduktet. Nogle af de tanker man kunne gøre sig er blandt andet følgende:
Størrelse
Voksetid
Spild af knogler og skrog
Plukningsarbejdet(let/svært)
Kødkvalitet
Skind og kødfarve(hvid/gullig/sort/grå)
Fjerfarve med hensyn til stubbe
Der findes mange gode kombinationsracer som vil kunne opfylde kravende, men også direkte kødracer som man kan prøve sig ud i. Eventuelt få lidt rugeæg af de forskellige racer de første år hvorefter man kan smage sig igennem og selv opleve racerne så man ved hvilke man selv synes bedst om.
Dog handler det også om hvilken kvalitet man kan skaffe dyrene i da nogle er gået tilbage på nogle punkter og andre bliver der avlet på lidt af hvert uden hensyndtagen om det lever op til de krav racen har og har haft. Derfor gælder det om at finde de rigtige eksemplare inden for racen.
Følgende racer er lavet med kød som formål blandt andet:
Dorking
Sussex(kombi race)
Indiske Kamphøns
Jersey Kæmper
La Fleché
La Bresse
Houdan
Creve Couer
Faverolles
Ga Don Tao
Ayam Cemani
Breda(mere prydrace nu til dags)
Plymouth Rock
Herudover flere kombinationsracer som også ville kunne bruges. Flere nævner Maran som noget af deres fortrukne kød og hvis størrelsen har meget at sige findes der stammer af Niederrheiner og Australorps der er særdeles store og tunge.
Nøgenhalsgenet gør dyrene nemme at plukke samt det fremmer størrelse og brystkød hvilket gør det en god race i sig selv eller til at udnytte krydningsfrodigheden og lave bedst mulige slagtedyr.
Nogle udnytter også krydsningsfrodigheden ved at parre de aller største grovknoglede og langtsomvoksene racer sammen med nogle hurtigtvoksende finknoglede racer for at få den gode(så stor som muligt) størrelse og hurtige vækst, som er ønsket. Industriden udnytter det samme her er forskellen bare for stor og de fine knogler kan ikke holde til vægten af det tunge dyr og derfor går benene til på dem.
Rugemaskine ville jeg foreslå en træruger med automatisk vending. De fungere bare og holder i mange år hvis man passer på dem så selvom man måske finder den lidt dyr tjener den det ind ved at holde længe.
-
Alle de racer, som Frank har listet op. Er sikkert ganske udemærkede, men nogle af dem er desværre ikke specielt talrige og derfor ikke nemme at få fat i.
Men hvad man end vælge, så er at forhold og ikke mindst fodring også en faktor, for ingen trives på et frimærke og sætter kød på hvede og gammelt brød.
Ps. det er kun en oplysning og bestemt ikke møntet på trådstarter.
-
Jeg havde for et par år siden nogle faverolles/sussex kryds, der var meget og godt kød på, og de voksede hurtigt.
-
Der er også mange dværge, som er velegnede. Ok man får ikke stege på 5 kg. Men mange, som f.eks. Dværg Wyandotter er hurtigt voksende, robuste og nemme. De æder, skider og fylder heller ikke så meget, som de store racer. Og så findes de i et vælg af farver også.
Billedet viser en slagtet dv. wyandotte unghane på 990 gram, og der er fint med kød på lår og bryst.
Kødet er endvidere fint.
Man slagter og spiser jo også både duer og vagtler med stort velbehag.
-
Sussex, helt klart, og det giver den fleksibilitet, at hønerne også er gode æglæggere, så man kan anvende både slagtehaner og 'æglæggerhøner' i et kuld kyllinger.
Af rugemaskine vil jeg anbefale den blå fra America, den er overkommelig i størrelse (kan fyldes op selv med 4-5 rugeægsleverandører/høns) og pris, nem at gøre ren, og ihvertfald de 2, jeg har kører stabilt, den ene på 10. år ;) Og så kan man se kyllingerne klække gennem det gennemsigtige låg /o
-
Af rugemaskiner vil jeg til hver en tid anbefale en træruger, da de er stabile og holder i rigtigt mange år- ok de er ikke billige i indkøb. Men kontra holdbarhed osv. så er de jo billige i længden.
Og så findes de ikke i small, hvis man kun vil ruge et lille hold ud.
Der er jo også en anden løsning og det er at lave en aftale med en lokal opdrætter og købe frasorterede hanekyllinger. For ofte er disse haner jo mange uger gamle (måske endda også måneder) og man kan således spare penge på rugemaskine, varmelampe og foder.
-
Wyandotten som du har er nu et glimrende slagtedyr.
Her slagtes overskudshaner hvert år og de ligger i vægt på 2,2-2,9 kg ca.
Og slagtet ca 6 måneder gamle. Vægt afhentet i pose hos slagter.
Super lækkert kød og smag.
Det er også en race der før i tiden har været brugt netop som kombirace til både kød og æg.
Jeg havde lidt orpington sidste år og ingen kunne umiddelbart smage forskel på de to racer.
Jeg vil også sige at skal man finde den man bedst syntes om. så er det bare at købe hanekyllinger fra forskellig race og lade dem gå noget tid hvor de får samme kost og så sammenligne smag.
Mange forærer Enda deres haner væk.
-
MHT rugemaskine, så se feks her http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=42948.0
-
MHT rugemaskine, så se feks her http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=42948.0
Og vælger du Mariannes fantastiske rugemaskine, er du velkommen til at køre 8 - 10 km. længere sydpå og få en halv snes La-Bresse rugeæg med. Jeg har taget fra til prøverugninger, men skal ikke selv have ruget flere ud. Dem jeg lige har klækket er fine, og ! La-Bresse er det ypperste inden for slagtefjerkræ.
-
La-Bresse - Racen er ikke nævnt/beskrevet under "Leksikon" her på DFF ?? <J
-
La-Bresse - Racen er ikke nævnt/beskrevet under "Leksikon" her på DFF ?? <J
Lene har skrevet lidt om den på sydhavsøernes hjemmeside.
http://www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk/31093830
Der er i øvrig nogle gode beskrivelser af en masse racer.
-
Tusinde tak for alle svarene, har desværre været lidt sent ude med at få svaret tilbage. Vi har slagtet de første (hvide) wyandotter, hanekyllinger på 6 mdr., og er ikke helt tilfreds med resultatet, de er meget spidsbrystet og har ikke sat meget kød. Vores høns er fritgående og bliver fodret med hvede /æglægnings foder. Jeg har nu skruet gevaldig op for fodringen og håber på bedre resultater ved det næste hold. Mvh Anneline
-
Nu skal man ikke forventer at hjemmeavlede dyr får lige store og brede bryster, som slagtehybriderne.
Men en del bryst kan de nu kan sætte. Og ja de skal have en del protein for at kunne sætte kød og ikke bare blive ranglede med en masse fedt indvendigt.
Og så husk, hvis I vil avle dem selv, så vælg forældre dyr, som har brystfylde og fravælge smalle, kleine, skravlede dyr med trekantede kroppe, og det gælder både for haner og hønerne.
-
Som Lene siger, så ser hjemmeavlede dyr noget anderledes ud, end slagtehybriderne, men husk at tænke på, at hybridernes form faktisk er meget unaturligt for høns, og skyldes at de jo er opdrættet til at lave mere bryst og lårkød. Til gengæld er der mere smag i det hjemmeavlede, og det mætter også meget mere.
Hvordan lå vægtene på dine slagtede dyr?
Jeg tænker at du nok skal overveje om ikke du skal bruge voksefoder til dine slagtedyr. Alle mine aldersblandede flokke får altid foder efter yngste dyr, altså hvis der går ungdyr i flokken, så er der fri adgang til voksefoder.
-
De hvide Wyandotter jeg har set i Danmark har manglet ikke bare lidt, men rigtig meget brystfylde og et problem i øjeblikket der arbejdes på at få iorden. Så hvis dine er af samme type kan man godt blive noget skuffet over resultatet i forhold til slagt.
Så der skal måske hjælpes til med andre farvevarieteter eller nyt blod for udlandet for at få dette på plads hvilket kan tage tid. Ellers prøv nogle andre racer eller Wyandotfarver der ikke har dette problem for tiden.
-
Tak for input. Den hvide wyandotte med den bedste slagtevægt lå på ca. 1,2 kg, de andre turde jeg slet ikke veje, det var bare fjer, skind og ben :-[ God ide at blande voksefoder i hveden. De er opfostret på kyllingestarter og herefter hvede/æglægning. Men tilgodeser jeg så æglæggerne, hvis de får voksefoder i stedet? Jeg har både store guld - og sølvwyandotter, så dem er jeg selvfølgelig spændte på, når de bliver slagteklar.
-
Mine voksne høns trives og lægger fint med æg på voksefoderet. Plejer at fodre med voksefoder til alle ungdyr er over 5 mdr. Jeg tror også det er godt for alle i fældningsperioden, da de har lidt større behov for protein der.
-
Jeg udrugede nogen La Bresse sammen med Plymount Rock æg, Senere udrugede jeg Sussex æg sammen med Plymount Rock. Jeg var overasket over at Sussex var klart den mest hurtigstvoksende race af de 3, Og La Bresse var den langsomst voksende. Samtidigt bliver La Bresse ikke så tunge som de 2 andre. Jeg har kun spist Sussex, så jeg kan ikke sammenligne kødkvaliteten. Men hvis man skal have mest kød, hurtigst. Så er Sussex efter min mening de bedste at de 3 racer, samtidigt bliver Sussex relativt nemt skruk, og lægger relativt mange æg, hele året rundt.
Jeg har endnu ingen erfaring med hvor mange æg/skrug egenskaber på de andre 2 racer
-
Kan også skrive under på at Sussex vokser hurtigt, og er hurtigt befjerede. Har en hane på 3 måneder, der vejer 1500 g. Altså et halvt kg. mere end sin mindste søster. Og de er fra samme dag. Har dog læst at La Bresse sætter kød ret hurtigt. Så selvom de ikke bliver lige så store i sidste ende, så skulle de kunne slagtes tidligere.
-
Glædelig Jul og godt Nytår!
Nu har jeg i hvert fald mange gode forslag til gode slagte racer. Vi har spist de hvide wyandotter vi slagtede for nyligt, som dog var noget magre. Vi var meget overrasket over kødets kvalitet; mørkt ligesom fasan el. vildand med samme kraftige smag, ikke et gram fedt i kødet! Skindet var meget tykt og ikke særligt velegnet til grillkylling og vi blev enig om, at en sådan kylling nok var bedre til gryderetter der skal stå længe og simre.. Meget anderledes og positiv smags oplevelse i forhold til det man kan købe i køledisken, men altså ikke velegnet til den klassiske grillkylling. Er der nogen der er bekendt med, hvilke race/racer de økologiske hønseavlere benytter sig af?
-
Alle dem som laver kyllinger til kommercielt salg bruger ikke racer, men hybrider, som er lavet til at vokse op på kort tid, om det så er øko eller ikke øko.
Apropos grillkylling, så har jeg da lavet med alle mine racer, som dette og synes nu ikke at skindet bliver for tykt.
Den "ældste" hane, som blev lavet som en grill kylling var en Sumatra på knapt 2 kg. (slagtet vægt) og 9 måneder. Han blev fin lækker og fik også sprødt skind.
-
Vi havde 5 Australorps hanekyllinger som blev slagtet omkring 5. december . De var fra ca 1. juli, blev nogle værre bøller, som var for hårde ved hønerne, og det blev til 12,5 kilo kød til fryseren. Lår og vingestykkerne blev klippet af de 3 af dem, og, i skrivende stund ligger de i min 18 liters suppegryde, med selleri, porrer, gulerødder, pastinak, løg, hvidløg, laurbærblade, hele peberkorn, en frisk timian-suppevisk og salt...duften er ubeskrivelig dejlig.. :) :) :)
Nå, men, de blev opfodret på forskellige kornprodukter og grønt...fik kun lidt kyllingestartfoder, som de lod stå for det meste.... God fornøjelse med dine kødhøns.
-
Lår og vingestykkerne blev klippet af de 3 af dem, og, i skrivende stund ligger de i min 18 liters suppegryde, med selleri, porrer, gulerødder, pastinak, løg, hvidløg, laurbærblade, hele peberkorn, en frisk timian-suppevisk og salt...duften er ubeskrivelig dejlig.. :) :) :)
Hvornår skal vi komme !!!
Nej, men jeg har 2 stammer La-Bresse som er godt i gang med rugeægproduktionen, (lige nu har jeg 30 stk. som er samlet på 2 uger) Jeg kan godt undvære dem nu, men når jeg har samlet til mig selv, over 3 uger bliver alle hønsene slagtet og så er det slut for i år, ja selvfølgelig 2016.
Jeg har lige solgt de EA æg jeg havde, og vil gerne have de 2 racer til at følges ad.