Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Allan Jørgensen efter 03 ſeptember , 2015, 09:40
-
Nu har jeg været medlem herinde i nogle år og har læst de mange ord der er blevet skrevet for og imod hybrider, men hvad gør det til en hybrid,
Jeg ved godt det er høns der er fremavlet til industriel brug, lægge mange æg eller godt og billigt kød, men det alene gør dem vel ikke til en hybrid.
Der er jo mange af dem vi holder som racehøns der også er fremavlet til en speciel ydelse.
en race er fore. avlet til at lægge mørke æg fordi det var englænderne villige til at betale mere for eller de er fremavlet til at give meget kød eller mange æg eller begge dele.
Hvorfor er det så ikke hybrider, er det fordi de ikke bliver bruget i industrien?????????-
-
Racehøns giver afkom der er magen til forældredyrene i udseende og ydeevne, mens hybrider spalter ud til hvad som helst der ligger bagud i genmassen. De bliver f.eks. ikke så gode æglæggere som forældredyrene eller vokser ikke så hysterisk hurtigt som slagteforældrene (hvis de da overhovedet formår at parre sig???) Hybrider kommer ud over produktionsydelsen heller ikke nødvendigvis til at ligne forældredyrene i udseende.
-
Definitionen på en hybrid er at det er afkom af forældre af forskellige racer. I princippet er det også en hybrid hvis man får afkom fra to forskellige racehøns. Men udtrykket bruges vist i denne sammenhæng kun om de industrifremstillede hønsetyper.
-
Definition på en rigtig hybrid er at det er et kryds mellem to arter, som f.eks. Æsel hingst på heste hoppe = muldyr eller moskus andrik på "land and" = moulard.
Disse krydsninger er sterile.
Industri høns er krydsninger mellem stærkt indavlede linjer af høns, som ved krydsning skaber en krydsningsfrodighed i den første generation (F1) i dette tilfælde høj yde evne ( æg eller kød).
Det er disse F1 krydsninger, som man bruger enten til æg eller slagt, men ikke til vidre avl, da de ikke vil avle det samme, som forældre dyrene.
For det svarer til at plante frø fra tomaten fra supermarkedet og der så kommer en helt anden slags tomat ud af.
Så ordet hybrid er i mange år brugt, som slang for industri høns. Også af producenterne.
Hvor krydsninger mellem racehønsene, bare kaldes krydsnings høns.
-
Se evt. tråden : udsendelse om hybrider
Hvordan de bliver produceret. Det er ganske interessant.
-
Takker for svar til alle.
Og jo jeg har set gysertimen på linket.
-
Det var godtnok et flot svar Lene. Tak for det.
-
Fra Gyldendals ordbog "hybrid, krydsning, i biologien afkom af forældre, som adskiller sig fra hinanden mht. genetiske egenskaber (se gen), oftest ved at stamme fra hver sin bestand"
Dermed vil jeg også mene at når man krydser to forskellige racer, så er forældrene forskellige med genetiske egenskaber.
-
Ja det er rigtig det Lene skriver.
Men der har være eksempler på handelsfolk, den har solgt Sort/Kobber Maran (uden befjering af løb). Det vidste sig at de havde krydset Sort Kobber Maran / Isa Brown og vedvarende brugt deres afkom til forelig af disse hønsestammer. Dem der lignende race mest blev solgt som Sort Kobber Maran . Det er nu blevet stoppe så de i dag sælges under navnet Mørklægger. Det er kun for at sige at hønse køber der tror de køber racefjerkræ hos de mange hønshandelsmænd, kan blive taget godt og grundig ved næsen.
Racefjerkræ køber man hos racefjerkræ avlerne. Husk det!
-
Helt sikkert er det meget misvisende at hønserier og forretninger sælger hybrider værende for racerene høns.
Det er nemlig rigtigt rigtigt trist at skulle oplyse folk om at det ikke er racehøns de har købt, når de har købt isa et eller andet, grønlægger, skovhøns eller endnu værre sussex eller maran, som ligger rigtigt meget langt fra standarden på racen.