Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Seitzberg efter 13 August , 2015, 14:50
-
Hej alle. Jeg er ny hønseholder og ny på forum, så håber jeg gør det rigtigt ;)
I maj måned flyttede der to stk lys sussex og to stk tværstribet skovhøne ind, i vores nybyggede hønseanlæg. De har et rimelig stort hønsehus med tilhørende rævesikret gård, og så har de ca. 80 kvm løbegård med træer, buske, græs mm., hvor de går og skraber dagen lang.
Efter en del uger begyndte hønsene én efter én at lægge æg, og inden længe fik vi fast tre lækre æg dagligt. Vi har nu været på næsten to ugers ferie, hvor min mor troeligt har været og lukke dem nogle timer på græs næsten dagligt. Efter ca. 7 dage faldt antallet af æg til 2, og den ene skovhøne begyndte at udvise tegn på at være skruk (på trods af at de ikke skulle være rugetypen ;)). Vi er nu selv hjemme og efter pænt at være blevet vippet af reden flere gange om dagen, har hun nu opgivet eventyret og skraber igen lystigt omkring i gården.
Jeg tænkte at vi måske fik færre æg, fordi hun lagde beslag på reden at det måske ville normalisere sig efterfølgende. Men nu har hun ikke ligget der i flere dage, og der er stadig ikke flere æg. I dag var der sågar kun et. I går fandt jeg også et vindæg i gården, hvilket der ikke har været siden hønsene var helt nye.
De virker friske, skraber og spiser som de plejer. Deres klatter er faste og jeg har ikke fundet tegn på blodmider i huset. Jeg har heller ikke set tegn på begyndende fældning.
De har æglægningsfoder frit tilgængeligt og får derudover en smule husholdningsaffald og lidt hel hvede i ny og næ. De har skaller i en skål, men spiser ikke rigtig af dem.
Det blev en længere smørre, men jeg er helt ny i "branchen" og håber der er nogen der kan hjælpe mig med at opklare, hvorfor mine skønne høns pludselig ikke producerer så mange æg.
Mvh Susanne
-
Kunne de måske ha valgt et sted udenfor til at lægge deres æg?
Har du tjekket selve hønsene for utøj?
-
Jeg har tjekket gården, og har ikke fundet nogen æg.
Jeg har endnu ikke studeret hønsene. Hvad skal jeg kigge efter? Har ingen erfaring med at tjekke for utøj!
-
Du skal især kigge bagi hos hønsene. Lus fx bor mest omkring gattet og lægger æg inderst på hønsenes fjer. Hvis du kigger ude til venstre her på siden og i leksikonet er del en del artikler om utøj, som er meget nyttige at læse.
-
Hej.
der er måske ikke noget galt med dine høns-det kan være at de er gået i fældning,så går æg ydelsen ned,men de kommer igen efter 3-4 uger.
vh bjarne m
-
Så har vi været en tur i gården. Vi tror det er skovhønsene som ikke lægger æg, men alle fire fik en tur under luppen. Med undtagelse af lidt møg i halefjerne, fandt vi intet at bemærke. Der var ingen småkravl der bevægede sig, og der var ingen æg eller lignende omkring kloakken. Som sagt lidt møg i halefjerne på de to sussex, men alle klatter i gård og hus virker fint faste, så ingen umiddelbare tegn på diarre heller.
Generelt opfører de sig som de hele tiden har gjort. De virker friske, men lægger altså færre æg.
Bjarne: Med hensyn til fældning, er de så ikke vel unge til det? De er ca. fra januar og har lagt æg i ca. 2 mdr. Jeg har forøvrigt ikke set nogen tegn på at de taber fjer.
-
Det er jo ikke sikkert der er noget galt - og du har jo tjekket grundigt. En høne kan godt tage sig nogle fridage - måske for at samle krudt- og hvis flere gør det samtidigt bemærker man det når der er så få. Med 100 høns ville man måske ikke bemærke noget.
Jeg har oplevet det samme med mine Australorps - komme ud i hønsehuset og INGEN æg- uhørt!!! - men det var bare alle tre der havde valgt samme fridag. Oplever også i perioder at æglægningen går lidt ned uden at jeg kan finde en grund.
Der er lidt forskel på æggene fra de tre ældste høner - størrelse, form og farve- så jeg har holdt regnskab med hvilke høner der lagde hvad. Een af hønerne lægger hovedparten af æggene med kun een ugentlig fridag - som regel- men hvis hun holder flere pauser kan det virkelig mærkes. De andre to kan godt holde fri 2-3 dage om ugen i perioder.
Jeg har overvejet om der måske er lidt mangel på småkryb lige nu. En hel sommers jagt på arealet gør nok et indhug. Mine er i hvert fald meget interesseret i at komme på nye arealer.
-
Mangel på småkryb - nej tvært imod. Det vrimler med insekter og andre smådyr. Hos mig er der feks 1.000.000 snudebilleunger, de er over alt. Myg - har sjældent set så mange. Så det kan næppe være en mangelvare for tiden. Hvad med myrer ?. Her er hver potte der står urørt i få dage - fyldt med myrer. I kartoffelstykket er der det ene bo efter det andet. Så...... /o
-
Mangel på småkryb - nej tvært imod. Det vrimler med insekter og andre smådyr. Hos mig er der feks 1.000.000 snudebilleunger, de er over alt. Myg - har sjældent set så mange. Så det kan næppe være en mangelvare for tiden. Hvad med myrer ?. Her er hver potte der står urørt i få dage - fyldt med myrer. I kartoffelstykket er der det ene bo efter det andet. Så...... /o
Man kunne blive helt misundelig. Jeg synes at det stykke Australorperne går på er lidt rippet for kryb - køkkenhaven er en anden sag. Men der har de ikke adgang lige nu - der skal også være noget til os!
-
Vi har også stadig masser af småkryb. Især myrerne har forkærlighed for vores grund, og hønsene skraber lystigt efter dem.
Mange tak for Jeres svar. Så længe hønsene ser ud til at trives, må vi jo bare affinde os med at de ikke lægger helt så mange æg lige nu. Måske det kommer igen???
-
Hvad er egentlig det optimale foder til disse høns?
Vi købte dem som startpakke hvor foder fulgte med. Det var et økologisk fuldfoder. Den pose jeg nu har købt er et økologisk tilskudsfoder (ægproduktionen dalede før foderskiftet, så det burde ikke være det der forstyrrer).
Hønsene går som sagt ude hele dagen, og har ca. 80 kvm, med græs, ukrudt, fire bærbuske og diverse småkryb (især er der overflod af myrer). Derudover får de lidt husholdingsaffald og en håndfuld hel hvede i ny og næ.
Hvad er bedst at fodre med, når man ønsker optimal æglægning - fuldfoder eller tilskudsfoder?
-
Forskellen mellem fuldfoder og tilskudsfoder er at man ved fuldfoder ikke behøver at supplere med noget andet. ved tilskudsfoder giver man korn ved siden af, To dele tilskudsfoder blandes med en del korn. Protein indholdet er noget større i tilskudsfoder fordi man regner med at de også får korn hvor protein indhold er lavt.
Din høne som lige har været skruk kommer ikke i æglægning med det samme igen. Der går mindst fire uger inden hun er med igen.
Så var der en med vindæg. måske sker det regelmæssigt og af det kan de have lært hvordan æg smager. Man finder som regel ingen rester efter æg spisning og de behøver heller ikke at spise alle æg. Prøv at mærke nogle æg med blyant og lad dem ligge. Hvis de forsvinder spiser de æg eller der er noget andet som spiser æg. Hund, rotte, husskade, der er mange som gerne spiser æg.
-
Prøv evt at se hvad proteinindholdet er i tilskudsfoderet og der skal stå på sækken, hvor meget korn der skal gives til for at få en optimal næringsstofsammensætning. Kan ikke lige huske proteinprocenterne, men ca 16-18% i fuldfoder og væsentlig højere i tilskudsfoder ( 25%?).
Land&Fritid sælger ' øko tilskudsfoder' hvor det eneste der skal gives udover det er skaller - reelt er det et fuldfoder. Når hønsene spiser andet ved siden af kan proteindholdet blive for lavt - med mindre de kan finde kryb nok.
Jeg synes det hjælper på æglægningen hos havehønsene hvis jeg giver lidt proteinholdigt tilskud dagligt. Du kunne jo evt prøve at give dem lidt hakket kød, røræg, ost, bælgfrugter eller andet og se om det hjælper.
1 del bælgfrugt til 4 dele korn giver en proteinsammensætning der svarer til kødets.
Der er nok forskel i behovet hos de forskellige racer, men f.eks. de højtydende Australorps har et meget større behov for protein end Orpington, der er meget mere nøjsomme. Sådan er det i hvert fald her hos mig.
-
Tusind tak for svar.
Jeg fodrer netop med øko naturæg fra dlg, og tog i dag ned til min lokale kornforhandler, for at købe korn til at supplere med. Der står jo på posen at det er et tilskudsfoder ;). Men han sagde at korn ikke var nødvendigt-at det reelt er et fuldfoder. Så var min forvirring jo total, så jeg ringede til dlg, som bekræftede at det er et fuldfoder.
Din forklaring Lene, om at de kalder det tilskud fordi der mangler skaller giver god mening. Men sådan en nybegynder som mig kan altså godt blive lidt forvirret over de forskellige brug af begreberne ;). Så tak for kyndig vejledning.
Mine høns får som sagt ikke andet ved siden af, end en smule køkkenrester og lidt korn som slik. Og så en hulens masse myrer ;). Så tror måske proteinindholdet er ok!
Lige nu hælder jeg mest til at tro, at nedgangen i æg skyldes den høne der var skruk. Vi får fast to æg dagligt, så mon ikke der kommer lidt flere nå hun er tilbage i gamet???
Er godt nok lidt i tvivl om den ene høne lægger æg (ikke hende der var skruk). Det er hende der er bossen i flokken. Kan det tænkes at hun slet ikke lægger æg fordi hun reelt er "hane" i flokken???
Skal lige have afprøvet det med at mærke et par æg og lade dem ligge, men har ikke umiddelbart mistanke om ægspiseri.
Tusind tak for Jeres svar. Hvor er det dejligt med sådan et forum, hvor man som nybegynder kan få råd og vejledning :)
-
Jeg fodrede med naturæg -som om det var tilskudsfoder- i et år inden jeg ved hjælp af dette fine forum her fandt ud af at det er et fuldfoder :)
Jeg kan se at mine høns er begyndt at søge insekter i en del af haven, som de slet ikke har gjort brug af indtil nu. Godt de selv finder ud af at skifte 'græsgang'. De foretrækker vist at have tag over hovedet i form af træer og buske fremfor et mere ubeskyttet bed.
-
Har I tænkt på ?
At æglægningen kan jo gå ned ved foderskift, og når der gives det ene slags rester/godbidder den ene dag og en anden slags rester/godbidder en anden dag, tja så er det vel egentligt lidt som at betragte som et foderskift.
Industrien, som jo nok har det højeste æggeantal pr. høne året rundt, fodre jo kun med det samme rationerede foder hver evig eneste dag.
Og er det virkelig så nødvendigt for private at høner skal lægge 365 æg om året?
-
Os med havehøns går nok meget op i æglægningen fra vore dyr. Det er jo ligesom det vi bl a holder dem for og så glæden over at følge dem i deres gøren og laden.
Når vi samler æg ind, mindes vi måske tiden for mange år siden, hvor vi hos mormor på den fædrene gård tilbragte vore sommer. Lidt romantisk måske, men dejlige tanker. *y
Æg er, det vi er med til at skaffe til familien, det er måske det eneste vi selv producere til husholdningen, så det har en høj prioritet - noget vi kan påvirke - måske. Det er os der har pligten at passe vore dyr godt og så ville det jo være dejligt, hvis resultatet kunne blive lige så godt, som vores indsats. *e Det er jo et eller andet sted belønningen for indsatsen. *e
Men heldigvis gror træerne ikke ind i himlen. Vore høns lægger de æg de kan og som passer ind i deres daglig dag. De afpasser æglægningen efter de forhold de lever i og den føde de indtager. Og tak for det /o
For mit vedkommende glæder jeg mig, over de æg der kommer. Kommer der for få efter mit behov i køkkenet, så supplerer jeg fra en lokal landmand. Lige nu kommer der et hver dag, det er max jeg kan få, da de to andre er skruk.
Så glæd dig over dem der kommer og lad os fortsætte med at diskutere. hvorfor der ikke kommer flere end der gør. Måske bliver man klogere og kan øge æglægningen lidt ved forskellige tiltag. I sidst ende er det den enkelte høne, der har det sidste ord at skulle have sagt i den sag. /o
Det er som at være lystfisker - man håber på den helt store fangst - så vennerne kan blive imponerer, Men som oftest må man til fiskehandleren *g
-
Jeg tror altså det er de færreste der forventer 365 æg om året, og hvis de gør, så er det ren uvidenhed fordi man har lært at høns lægger æg hver dag.
Æglægning er jo en måde hvor vi kan "måle" om vores høns har det de har brug for og er i tip top kondition, så hvis æglægning går ned, er det vel meget naturligt at man leder efter en årsag.
-
Hans-Kurt og Raziel. Jeg er meget enige med jer. I den sidste ende er det vel op til den enkelte hvor nørdet man vil være omkring fodring og sit hønsehold generelt.
Jeg forventer ikke 365 æg om året, men vil da gerne have at hønerne yder det de kan. Ikke for at presse dem ud over det rimelige. Industrien påstår jo at deres høns har det supergodt - for ellers ville de ikke lægge så mange æg!
Min ambition er da også at hønerne yder optimalt, men at de samtidig er glade og sunde og kan holde i flere år - og få et godt liv. At finde en balance i det hele. Økonomien i det snakker jeg ikke om - for det løber overhovedet ikke rundt!
En sidebemærkning. Da vi var på ferie skulle vi købe æg. Burhønseæggene ( de billigste) var udsolgt og min mand syntes godt nok at skrabe og øko- æggene var alt for dyre. Så vi fik ingen æg. Jeg pippede ikke et ord om hvad vores egenproducerede æg nok ville koste i den sammenligning :)
-
Jeg undværer nu hellere æg end at købe dem, meeen heldigvis har jeg da æg selv hele året rundt.
-
Jeg forventer bestemt heller ikke 365 æg om året. Jeg er glad for hvert et æg de skønne høns leverer og nyder at se dem tusse rundt i gården. For da slet ikke at nævne børnenes glæde ved de små dyr.
Men når man er ny hønseejer, og dermed ikke har så meget erfaring, kan man jo godt blive bekymret for om der er noget galt med dyrene. De skal jo gerne have det godt.
Når man så har konstateret at de ikke fejler noget, kan man jo godt blive nysgerrig efter hvad grunden så kan være. Både for at lære noget om hønsenes natur, men naturligvis også fordi jeg da gerne vil have det bedste ud af mine høns. Så længe hønsene har det godt er der vel intet odiøst i, at stræbe efter et godt udbytte.
Har så i dag været den heldige indsamler af tre æg igen - ligesom før. Så måske hele misæren bare skyldes en skruk høne. Og når man så både er uerfaren og en "hønemor" så bliver man jo straks bekymret.
Men hvor har jeg dog lært meget om hønsehold - så igen tusind tak for det. :)
-
Er nu stadig en smule nysgerrig efter at vide, om en høne der er øverst i hierarkiet helt kan undlade at lægge æg, fordi den tror den er hane. Bare sådan for interessens skyld...
-
Vi er også selvforsynende , men havde altså ikke lige fået æg med på ferien. Har faktisk ikke købt æg siden Australorperne begyndte æglægning. Og der kan ikke købes æg - uanset hvad man kalder dem - så gode som vores egne så en prissammenligning er urimelig.
-
Måske også derfor min mand studsede over prisen - altså det at vi faktisk ikke køber æg.
-
Ak ja, alle de bekymringer vi gør os om vore høns <D, men godt det samme. Blandt mine venner er et par, som har 6 høns af ubekendt oprindelse og ligeledes ukendt alder. De går oftest i deres hønsegård - kun sjældent i haven. De får hver morgen en kop havregryn, for hyggens skyld. Rester fra husholdingen er også på menukortet. Af foder ellers, bliver der serveret hvede og ikke andet. Dette er alt hvad de får.
De skrukker meget, men producerer også mange æg. Så mange, at to mennesker ikke kan nå at spise dem, men foræres væk.
Og her udtænker jeg alle mulige foderplaner med både det ene og det andet i, og så klarer de sig med så få ting. Hvad skal man nu gøre ??
Skal vi ikke tage det med om en høne stopper med æglægningen hvis den bliver fører af en flok i en anden tråd ?? :)
-
Har læst om et forsøg hvor høns blev sat på forskellig kost og så blev det sammenlignet med en flok på fuldfoderpiller uden adgang til udeareal med grønt.
Et hold fik hvede og gik på kløvermark et hold på hvede og cikoriemark og det tredje hold kan jeg ikke lige huske.
Hønsene, der havde et areal hvor de kunne gå frit rundt spise alt det grønt de kunne, skrabe efter insekter mm. lagde lige så mange æg som hønsene på fuldfoder omend æggene vejede lidt mindre.
Den bedste æglægning kom fra hønsene på cikoriemarken. Forsøget løb over nogle måneder og siger altså ikke noget om langtidseffekt - og vinterperiode. Man kunne godt forestille sig at der kunne opstå mangel på visse næringsstoffer i længden ( min eget forbehold).
I et havehønsehold vil der ofte være dyr med forskellige behov og der skal tages hensyn til det. Især de store hurtigvoksende haner er jeg i hvert fald nødt til at være ekstra opmærksom på får nok og godt nok foder. Ellers går de til. I år havde jeg fem Australorphaner og to af dem ville have sat træskoene hvis ikke jeg hver dag havde taget dem fra flokken og fodret dem seperat med hjemmelavet 'kraftfoder'.
Der er også forskel på hvor meget racerne kræver. Orpington ( mine i hvert fald) oplever jeg som ret nøjsomme. De nipper til maden og spiser i små portioner. Kan endda stå og sortere. Majsen tages fra og lægges til højre. Foderpillerne lægges i vandtruget, så er man da sikker på at de ikke kommer igen. Gulerødderne lægges til venstre. Kød og røræg spises først, osteterne spisen nogle gange og så kommer de små diversebunker bagefter - måske. Australorperne grovæder rub og stub - og det tager kun fem minutter. Men der er i høj grad også forskel på de to racers ydelse og livskraft.
-
Mht førerhønen der stopper æglægning har jeg oplevet det samme - også at den begyndte at sige galelyde. Der er en naturlig forklaring - idet hanen og hønen har den samme grundform og ved hormonforandring ( der er lavet forsøg med sterilisation/kastration) vil hanen og hønen blive fuldstændig ens i det ydre idet de antager den samme grundform - som en kapun( kastreret hane). Hønen bliver mere haneagtig. Hormonforandring sker også spontant i flokken efter behov.
Synes også jeg har observeret det i årets hanehold. Når den mest potente hane blev fjernet, udviklede næste hane lynhurtigt både galen, adfærd og størrelse. Den sidste hane jeg har havde ikke galet et eneste kvæk da vi havde slagtet de andre, men i løbet af et par dage kom galeøvelserne og haneadfærden overfor hønerne. Ret smart egentlig. Han slap også for rivaliseringen med de andre.