Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: P. Jakobsen efter 03 Maj , 2009, 21:02
-
er jo giftigt for de fleste fuglearter.. Men gælder det også høns?
Det håber jeg da ikke.. for har da fodret mine med kogte kartofler?
Er der noget mere der muligvis er fyfy i hønsegården når det gælder mad?
Indtil videre har jeg fodret dem med Hønse-T, hvedekerner og havregryn blandet.. grøntsager kogte som revne og kartofler samt frugt (vindruer, banan, æbler og appelsin) så a 38, hvidløg samt madolie (rapsolie)
Og så er der fri adgang til skaller.
men håber da ikke kartofler også er giftig for høns?? Så er jeg jo pludselig blevet til en ravnemor ikke hønsemor :'(
men de lever da.. Og ser ikke ud til at have mavekneb eller noget?
-
Kogte kartofler er ganske udemærkede til høns - så bare helt rolig. ;D
-
Nå pyha.. det var godt :) Tak for svaret..
-
Det siges at rugbrød ikke skulle være så godt, men mine høns er ikke døde af det, syntes ikke at høns er så sarte, kan da tåle det meste. ;D (selv hvidløg i massevis)
-
Hmm rugbrød, det startede vi ud med at give puttemor, da vi ikke havde andet kornlign. noget i huset.. Indtil det blev besluttet vi skulle beholde hende ::) Så blev der købt "rigtig" hønsemad. og så har de altså fået kogte kartofler.
De får stadig en ½-1 skive rugbrød, som de spiser af hånden.. virker til at det er en af puttemors favoritter. helst uden kerner ::)
Men man vil jo helst sine dyr det bedste.. Det skal jo bare ikke være "misforstået kærlighed". Blev da helt urolig da jeg så læste det med kartofler og fugle. ;D
-
Jeg har faktisk også givet mine høns avocado, inden jeg læste at de ikke skulle have det. Hønsene kunne godt lide det, og tog tilsyneladende heller ikke skade af det.
Hvad er det, der er giftigt for hønsene i avocado?
Tomatplanteblade har også været nævnt, som giftigt for fugle, men min vagtler gnasker lystigt mine tomatplanter i sig, og de, altså fuglene, har det fint med det, jeg ved ikke lige hvor begejstrede planterne er.
-
Hverken dyr eller mennesker har godt af tomatplanter, tomatplanter er af natskygge familien ligesom kartoffelplanter, der er et giftstof i som der også dannes i grønne kartofler det hedder solanin, Solanin der er et farveløst stof, hvis kemiske navn er glykoalkaloid, Kartofler med solanin har en let bitter smag.
-
Tak skal du ha' Bjørn, for udførlig forklaring Jeg kender godt til problematikken omkring natskyggefamilien, grønne kartofler osv, men avocado, hvad er det lige med dem?
-
Jeg ved ikke lige hvad der specifikt er med avocado, men har læst flere steder at det ikke er godt for fugle, bla. Bjarne Andersen har skrevet om det flere gange, stenfrugter er heller ikke ret godt da de kan indeholde blåsyre...
Se evt. i denne tråd hvad Bjarne skriver :
http://fjerkrae.dk/prod/index.php/topic,3973.msg33674.html#msg33674
-
Jeg vil gerne tilføje, at tomaten og kartoflen er giftig, men kun i stænglen, blomsten, bladene og i frugten -såfremt disse er grønne.
Dvs. Den grønne tomat er giftig, den røde er ikke. Det samme gør sig i store træk gældende ved kartoflen. Skrællen på kartoflen indeholder solanin og chaconin. Begge dele er giftige for de fleste dyr og for mennesker.
Kartoflens skræl indeholder stofferne uanset om de er grønne eller ej. Mængderne i en grøn kartoffel er bare så høje at mennesker reagerer på det (kan være fatalt pga lammelser).
Giftstoffet har det kun brug for under udviklingen til at skærme sig mod naturlige fjender (svampe mfl.), så derfor er der kun mindre mængder tilbage, når de er modne og gule.
Solanin dannes i øvrigt også ved frostskader.
Velbekomme både til jer og til hønsene.
-
Hmm. Det kan jo så være forklaringen på at kartofler gider grisene godt æde, men skrællerne inde fra køkkenet, ja de for lov at ligge... Det har jeg undret mig over tit...
-
Ja grisene må vide det instinktivt.
Faktisk har tyske forskere udi i kartofler og ernæring (...) påvist at kun 50 % af giftstofferne forsvinder ved kogning. Samtidig understreger de at det er en moderne uskik at spise kartoffelbåde med skræl, netop pga. ovenstående.
Og skal der gå nørd i det, så er 25mg solanin nok til at give et maveonde, og du skal afhængig af dit ægteskab være forsigtig med i begejstring over din nye viden, at fortælle din kone at 100 mg er nok til at slå dig i dørken. ;)
-
Hold da op en smøre om kartofler på godt og skidt - nu er det så jeg lige er lidt lost/træt, så har ikke lige fanget om man bør give de kære kræ i hønsegården KOGTE kartoffelskræller eller ej?!?! ???
-
Kartoffelskrællen er giftig og ubrugelig uanset om den koges.
-
Hvis kartoffel skallen er giftig ? hvad så med de produkter, som sælges med skal ? chip, pommes frites osv. ?
-
Hvis skrællen behandles med fedt, så suger det en stor del af solaninen ud. Det er den behandling som lader mindst blive tilbage i skrællen. Men som skrevet før, så er det ikke meningen at skrællen skal spises. Jeg gør det dog selv..