Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Mette BL efter 18 Januar , 2015, 11:38
-
Hvad kan min bedste Maran læggehøne fejle?
Jeg har i dag opdaget, at hun har tabt de fleste af fjerene på brystet, kammen er blevet bleg, og hun vakler når hun går. Hun vil gerne spise, drikke og følge med flokken, men det er tydeligt at hun ikke har det godt.
Ingen af de andre høns ser ud til at fejle noget, og vi får masser af æg, selv her i den mørke tid.
Er der nogen, der har et bud på, hvad der kan være galt?
Jeg håber virkelig ikke, at vi bliver nødt til at finde øksen frem, for hun er kun ca. 2 år gammel og indtil nu en fantastisk æglægger, og så er hun tillidsfuld og sjov.
Vh Mette
-
Den er syg, og det lyder ikke godt.
Det lyder faktisk rigtigt skidt.
Jeg ved ikke, hvad den fejler, der er jo flere fjerkræsygdomme, men karakteristisk for de alvorlige af slagsen er at de smitter ad h til.
Måske har den ædt rottegift?
Så siger du at det er den bedste høne. Har den ydet for meget måske? har den opbrugt sine kalkreserver? Protein og vitaminer? Eller er den bare gået i fældning (har den været det i efteråret?)?
-
Tak for svar, Jens.
Det er ikke sandsynligt at den har ædt rottegift, for de går kun i haven og vi bruger ikke selv gift.
Hun er ikke sløv og fandt sig ikke uden videre i at blive undersøgt, da jeg indfangede hende. Det er ikke almindelig fældning, eller det ville undre mig meget, hvis det var, for hun er helt bar foran på brystet, og ville vel ikke gå og vakle på grund af det?
Jeg giver hende en dag eller to, og ser hvordan det udvikler sig. Min bekymring er, at hun kommer til at fryse for alvor i den kommende tid, hvor det ser ud til at vinteren kommer tilbage.
-
Den smule frost, de lover i næste uge, er ikke noget. Høns tager mere skade af blæst og regn, og det har vi haft til overflod.
Jeg kan ikke forstå, at den mangler fjer på brystet. Det tyder på at den plukker sig selv, så måske er den blevet sindsyg.
Når jeg havde "sløje" høns, gerne i forbindelse med fældning, gav jeg dem kyllinge kraftfoder og hældte levertran på.
-
Jeg har læst om A-vitaminmangel, men det burde ikke kunne opstå, når maden primært består af fuldfoder.
De har fået lidt ekstra hønseguf i dag, og så ser jeg, hvordan det udvikler sig.
Tak for svar.
-
Hun skulle vel ikke være skruk ?
Jeg har før oplevet en høne der var skruk, som plukkede sine bryst fjer for at fore reden.
-
Glatnak, det tænkte jeg også på. ;)
-
Jeg har p.t. en stor maranhøne, som har plukket sin mave bar, og jeg er ikke i tvivl om, at hun lægger sig skruk i løbet af få dage, men en skruk vakler ikke, men kan godt tosse rundt med løftede nakkefjer og virke lidt fjern.
-
Jeg har taget en video, der viser hvordan hun vakler rundt. Den kan ses her http://youtu.be/cnpE_Gw2o-g (ftp://youtu.be/cnpE_Gw2o-g)
Det ser ud som om, hun ikke rigtig kan holde balancen. Nogen, der har set det før hos en høne?
-
Jeg kan desværre ikke komme ind og se din film :-[
-
Jeg ved ikke, hvad der er galt med linket her i tråden. Jeg prøver med et nyt
https://www.youtube.com/watch?v=cnpE_Gw2o-g&feature=youtu.be
Vh Mette
-
Tak for videoen
Din hønes symptomer ligner akkurat det, jeg oplevede med mine araucanaer for et par år siden (også vinter). Mine to 'dinglepiger' lever stadig og er friske og raske og har ikke haft symptomer siden. At din høne også plukker sig og sikkert spiser fjerene tyder også på en mangelsygdom
Prøv at læse her:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=31800.msg283748#msg283748
-
Tak for det, Helle, og hvor er jeg glad for at der måske findes en løsning :).
Jeg tror, jeg vil prøve med levertran i hønseguffet, og så sørge for at min 'dinglehøne' får rigeligt. Hun spiser heldigvis af hånden, så det burde være til at styre.
Jeg har haft blodmideangreb i hønsehuset i år, men jeg synes ikke, der har været tegn på det i lang tid nu. Jeg behandler hus og strøelse med Hemexcid også selv om der ikke umiddelbart er tegn på mider, men de er jo svære at have med at gøre, så jeg vil kigge efter igen.
-
Det skader hende i hvert fald ikke, at du gør forsøget med at booste hende med levertran - og tænkt sig nu, hvis..... *y. Jeg var sikker på, at jeg skulle til at sige farvel til min ene araucana, da jeg opdagede dingleriet - heldigvis fandt jeg så frem til årsagen.
...så, jeg håber, din høne fejer det samme, som vi var igennem. Pøj,pøj *k
-
Jeg havde også en høne der dinglede sådan. Du kan se det tydeligt ca. 1 min. og frem, inde i denne lidt rystede video: https://www.youtube.com/watch?v=s1jJCWZiHXU
Jeg købte D-vitamindråber til spædbørn på apoteket. Der var pipette med og doseringen til et spædbarn passede kg-mæssigt til en høne. Efter blot få dage på dråberne blev hønen bedre, og efter en uge dinglede hun slet ikke mere. Det er snart to år siden, og hun har ikke haft problemer siden.
God bedring med din høne.
-
Jeg synes, jeg kunne se at den ene pupil var større end den anden, og aflang. Hvis så, er det noget hjerne noget. Check det evt.
Men hvis andre har set den samme vaklen og fumlen og klaret den med vitaminer, så er det da heldigt.
Jeg synes ellers, jeg ser en høne i kraftig fældning og med mangel på mineraler og vitaminer. Så derfor levertran, som indeholder både A og D, og noget mineral tilskud. Jeg ved ikke hvad du kan finde på? en skovlfuld jord med lidt aske på, kan man jo altid lade dem gå og hakke i. Dog Ask er basisk, og bør sådan set neutraliseres først. Men måske du har noget mineraltilskud til hunde eller børn. Det behøver ikke at være ret meget.
Børn vakler og fumler, når de har kludder i natrium kalium balancen. Så skal de enten have spinat (K) eller chips (Na). Det samme gælder vel for høns. Har de fået meget grønt med kunstgødning, kan de godt mangle Natrium, og så skal de bare have lidt salt.
Hvis det var min høne, ville jeg slå flere fluer i et smæk, først levertran, dernæst ville jeg stikke dem en spegesild at hakke i.
-
En lille update på den dinglende høne:
Hun har nu fået levertran i 4-5 dage - blandet i hønseguffet og serveret morgen og eftermiddag - og det går meget bedre /o Nu mangler hun bare at fjerene gror ud igen.
1000 tak for gode råd og hjælp til opklaring af problemet. Tænker at det nok bare skal være standard kosttilskud i vintermånederne, det kan i hvert fald ikke skade.
-
Skønt når det virker *y
-
Ih sikke en dejlig tråd :)
Elsker når det ender godt!
Lige et nb om A-vitamin:
Da det er fedtopløseligt, ophobes overskydende mængder i vævet og kan forårsage forgiftning. Det samme gælder vist D.
I modsætning til f.eks. B og C der er vandopløselige, så et evt. overskud tisses ud.
Mere for at sige, at ja, levertran i vinterperioden er tiptopdollar /o
Og i kriser som her er det helt ok at give det hver dag i en kortere periode.
Men derudover - når krisen er overstået - bør det nok ikke være mere end 2-3 gange om ugen/hveranden dag - og i rette dosis… hvad den så end er… ::) Det afhænger bla. af, hvor kraftigt produktet man anvender er.
Mere for at sige at levertran er godt, men meget levertran er ikke nødvendigvis meget godt ;)
Og - alt med måde - og alt det der som I jo helt sikkert godt ved :)