Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Pia Hansson efter 02 Januar , 2015, 19:30
-
Jeg kender måske allerede svaret, men vil lige hører om andre muligheder. De sidste to dage har jeg lagt mærke til at min ene hanekylling fra starten af oktober ikke rigtig har været så meget rundt som de andre, han har spist og drukket, men ellers bare puttet sig på en pind eller i en busk, jeg tænkte han bare puttede lidt fordi det har blæst så meget og der ikke er det vilde at skrabe efter i hønsegården på denne årstid. I morges kom jeg ud hønsene som jeg plejer, så jeg han stadig lå i en redekasse. Da jeg kom tæt på, prøvede han at komme væk, men faldt bare rundt. Jeg tog ham op og han kæmpede ikke rigtig imod. Så jeg tog ham med ind, han virker skrap over brystbenet, hans afføring er normal, han spiser og drikker helt fint. Og virker også mere kvik efter han er kommet under varmepladen. Men der er ingen reaktion i hans ben/tæer når jeg køre fingeren under den, han støtter slet ikke på dem, når jeg prøver at sætte ham, men synker bare sammen. Hvis han bliver overrasket over jeg kommer gående prøver han at komme væk, men vælter bare på næbbet i stedet. Er jeg virkelig så uheldig at det er mareks? Ingen andre a mine høns eller kyllinger ser ud til at være påvirket at noget. Skifter her u julen fra møllerens fuldfoder til noget jeg får ved naboer, der har skrabehøns, kan det have en betydning?
-
Jeg kender slet ikke svaret, men håber nogen vil byde ind på, hvad der kan være galt. Hvordan går det i dag?
-
Han er desværre død i løbet af natten. Kiggede til ham igår aftens kl.22 og der var han ved at drikke lidt vand og så faktisk lidt frisk ud, dog stadig uden ændringer i føreligheden. Så besluttede at hvis han stadig var lam idag, skulle han aflives. Han kom mig desværre i forkøbet. Jeg skulle måske nok ha aflivet ham igår, da jeg fandt ham, men håbede lidt varme og lidt kærlig pleje kunne gøre ham frisk. Han var så fin og glædede mig til at se ham færdig udvokset. :-[
-
Jeg har haft mareks hos en flok unge sebright her i efteråret. De er alle startet med lammelse i en eller begge vinger eller et ben, og i løbet af et par dage har de væltet rundt. De har spist til det sidste. Jeg havde 5 stk og de faldt lige så stille fra med nogle dage op til en uges mellemrum.
Det kunne godt være mareks din har haft, men jeg tør ikke sige noget med sikkerhed. Under alle omstændigheder skal du være obs på de tilbageværende. Jeg tror nok det var dig der havde sat nogle haner til salg??? Det ville jeg ikke gøre, hvis jeg var dig, så tæt på, at du har haft sygdom i flokken. Du vil sikkert helst ikke være skyld i at få en andens bestand smittet :)
-
Øv Pia :(. Det var ærgerligt *t.
-
Det har du da fuldstændig ret i Raziel. Det er et gammelt salgsopslag, så må hellere få det slettet. Vil selvfølgelig ikke være skyld i andre får den grimme sygdom i flokken. Smitter Marek kun kyllinger eller også høns?
-
Og hvor længe efter et sådan sygdomsudbrud, skal der gå før jeg må tilfører nye høns?
-
Jeg har læst en del om mareks, men har ikke kunne få nogle helt klare svar.
Det er et luftbåret virus, som kan overleve i op til et år svævende rundt i luften eller i støv i hønsenes vinger. Som jeg har forstået det, så er det kun nogle bestemte racer, der er disponeret for at få mareks i udbrud, men alle racer kan bære smitten med rundt. De bliver smittet som kyllinger, og udvikler symptomer når de nærmer sig æglægningsalderen eller i forbindelse med stress, fx ved et flytning.
Jeg har været lidt hysterisk med at desinficere hvor de syge har gået. Men jeg tror ikke det har den store effekt, da smitten jo svæver rundt i luften. Tænker dog at det må mindske smittepresset en smule.
Hos mig har det heldigvis kun været de unge sebright, der har haft symptomer og blev aflivet. Der har ikke været noget hos nogen af de andre racer, selvom jeg har læst om mareks hos både engelsk araucana og silkehøns. Min plan i år er kun at udruge kyllinger af racer, der ikke er disponeret for mareks. Jeg orker ikke at ha flere syge dyr. Ellers siges det jo, at man kan avle sig ud af sygdommen ved at avle videre på høns, der har været udsat for smitte, men ikke selv er blevet syge af det. De skulle være immune og nedarve deres imunitet til en del af kyllingerne.
Du kan prøve at læse min tråd her http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=40854.msg341700#msg341700
-
Tak for svar Raziel. Jeg krydser fingre for at mine engelske Araucaner går fri. Elsker jo alle mine skønne hønsehoveder. <S
-
Ja det er jo det. Vi holder jo meget af vores dyr, så det er så hårdt at ha sygdom i stalden :( Lad os høre hvordan det går. Det er rart at høre om andres erfaringer, så vi kan blive lidt klogere.