Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Margit Engen efter 09 Oktober , 2014, 12:25
-
SOS SOS SOS
Min søde Moskusand Betty har de sidste 10-12 dage opført sig underligt, hun har stået bare og hængt. Troede hun var skruk, men er ikke tilfældet. Hun kommer ud hver morgen, drikker, vil gerne bade, men indtager ikke føde. Hun er blevet mega tynd indenfor de sidste to dage kan hun næsten ikke gå specielt det højre ben falder hun sammen på. Fjerdragten er fin og hun har fin farve omkring næbet. Har prøvet at give hende sin yndlings spise, regnorme, men hun spytter dem ud igen.
Hendes søster Wilma plukker sine fjer af sig, kan det være stress over søsteren er syg?
Ville gerne give hende en chance inden aflivning, men omvendt kan jeg ikke holde ud at se at hun bare ligger og bliver tyndere og tyndere og næsten ikke kan gå. :'(
Begge ænder er ca. et år gamle
Den bekymrede
-
Har ikke prøvet noget noget lignede, men ud fra et par opslag kan du bla.a. overveje følgende:
- Har der været tegn på diarre eller andre maveproblemer? Kan den have spist noget giftigt, råddent eller drukket vand forurenet med fx døde dyr eller meget møg?
- Har der været ændringer i foderet eller kan foderet være fordærvet?
- Du kan evt. give den sukkervand, og dermed købe dig og anden lidt mere tid. Evt med lidt salt i vandet. Vand med lidt upasteuriseret æblecidereddike og lidt honning er også en mulighed. Dyrlæge er naturligvis også en mulighed.
- Sidder der noget fast i halsen eller er der noget galt med næbet?
-
Tusind tak for dit svar
De får frisk bade og drikkevand hver dag, men jeg har nogle lave trækar stående med regnvand hun kan muligvis have drukket af dem, dem fjerner jeg.
Jeg har også været ude i om der er noget der har sat sig fast( hvordan ser man det) eller der ikke er passage i kroen. Har været på apoteket efter Parafinolie og sprøjte. Skal jeg prøve sukkervand først eller????
Ingen ændring i foderet og det står i lukket tønde til det skal bruges.
Der er ingen fejl at se med hendes næb
Søsteren plukker sig og plukker sig, nu kan jeg se gumpen, næsten ingen halefjer og på det øverste af vingerne
Den bekymrede
-
Jeg overvejede også det med kroen. Men jeg har ingen erfaring med det selv.
Måske kunne du prøve begge dele på en gang? Jeg ved det ikke, men det er godt nok en træls situation.
Normalt er lidt halvgammelt regnvand ikke et problem. Men der sker i hvert fald ikke noget ved at fjerne det.
Det er er nok ikke let at se ned i halsen på den. Men måske kan du tjekke den inde i munden.
-
Har kikket i munden der er fin og givet sukker vand to gange her til aften.
Har surfet lidt på forummet, fandt et indlæg fra 3.juli Høne spiser intet- om at tvangsfodre. Er vildt i tvivl om jeg skal prøve det før jeg prøver løsningen med paraffinolie.
Har du noget bud på søsterens fjerplukning?Endnu engang tak for svar
Den bekymrede
-
Fjerplukning kan have mange årsager. Stress, sygdom, kedsomhed, mangelfuld ernæring.
Men er du sikker på det ikke bare er fældning?
Tvangsfodring ville jeg ikke begive mig ud i. Ville også være bange for at gøre mere skade end gavn.
-
prøv evt noget ymer, tykmælk eller lign evt med lidt havregryn i
-
Tak for jeres svar.
Jeg lytter og begiver mig ikke ud i tvangsfodring, prøver med ymer om det kan friste. I vil høre nærmere om det ender lykkeligt.
Mht. Wilmas plukning ved jeg ikke om det er normalt, er på mit første år med fjerkræ. Syntes bare hun er meget skaldet sidder og piller sig hele tiden.
De har en 1000 kvadratmeter have at snadre rundt i, sygdom? hvad skal jeg kikke efter der.
Fodder! de spiser hvad de finder i haven og får granuleret kyllinge foder blandet med vand, som jeg fik at vide i foderstofforretningen.
Kan hun blive stresset af at hendes søster er syg.
Den bekymrede
-
Den kan sikkert godt blive stresset af den andens sygdom, men om det er det, fældning eller noget tredje kan jeg ikke vurdere. Men det er der sikkert nogen herinde der kan, hvis du har et foto.
Det lyder til at de generelt har fine forhold. Og nogle gange ender det skidt med fjerkræ uden man nogensinde får sikkerhed for hvad årsagen var.
-
Stakkels and :( Kunne det være den mangler sten til kråsen og derfor ikke kan få maden ned? Håber den kommer sig..
-
Er i tvivl om jeg skal aflive hende. Hun ser bare så fin og hel ud som hun ligger der, til morgen er hun ikke gået ud af huset.
Sten og grus ligger der flere steder.
Tager et billede af Wilma, finder en til at hjælpe mig at lægge billede ind, er nemlig ikke nogen computer haj :o 8)
Puha, syntes godt nok det er svært, dejligt der er et forum så jeg ikke er helt Palle alene.
Den bekymrede
-
Vedhæftet tre billeder af Wilma der plukker sig. Håber det virker
Den bekymrede
-
Er der slet ikke nogen der kan svare på om min anden and Wilmas plukning er normalt eller om hun også er syg????
Margit
-
jeg har svært ved at se om det er fældning eller andet der gør hun ser ud som hun gør. syntes dog jeg kan ane der er nye fjer (stabbe) på vej ud nogle steder. mine ænder er ved at have overstået fældning nu. eller rettere de fælder ikke mere og fjerene er ved at være vokset helt ud. de har set meget værre ud end din and.
jeg har heldigvis 7-9-13 aldrig haft sådan en syg and. så tør ikke sige hvad den anden fejler.
-
Jeg mener også stadig at det kan være almindelig fældning. Den er jo fra sidste år. Men er ikke sikker.
-
Tak skal i have :)for svar
Der er stabbe, så er jeg mere rolig, jeg har jo ikke set det før.Vidste faktisk ikke at de smed så meget fjer,men hun spiser jo og er frisk.
Kan se en bedring hos Betty hun har drukket selv i dag og spist de regnorme jeg er kommet med :D
Men hun går ikke ind i huset selv gemmer sig under hækken.
Talte med en der sagde jeg ikke måtte give dem kyllingefoder , men skulle være andepiller. Det køber jeg i morgen, hvad giver i jeres ænder?
Margit
-
Vores får hvede og byg, samt diverse rester fra husholdningen. De elsker dræbersnegle, men dem har jeg desværre ikke mange af :)
-
Vær glad for at du ikke har det, bvard.
Tak, rart at vide de må få det. Mad fra husholdingen gider de ikke æde.
Margit
-
jeg har i mange år fodret med æglægningstilskudsfoder (til høns) hvede og lidt byg og majs.
men er lige gået over til selv at blande alt mit foder.
man kan også købe andefoder.
og det ville jeg nok selv bruge hvis jeg kun havde et par stykker.
mine ænder har altid fået startfoder sammen med deres ællinger i de første ca 6-8 uger. som så blev supleret op med kværnet korn.
-
Mine ænder har aldrig smagt andefoder.
De får en blanding af korn og kalvepiller og skaller. Nogle gange lidt majs. Og de spiser ret meget græs/kløver/mælkebøtter og også gerne hyldebær.
-
Har købt NAG elite andefoder i dag så tilsætter jeg skaller. Kalvepiller kender jeg ikke, men har skrevet mig det bag øret.
Grøntfoder er der masser af i haven, hvis der stadig hænger hyldebær på træerne ved jeg hvor jeg kan plukke dem, der er jo gode vitaminer i :)
Kan godt se nu at der er ved at vokse nye fjer ud på Wilma :D
Betty opfører sig stadig sært holder sig for sig selv og ligger mest. Spiser de regnorme jeg severer, men gemmer sig rundt omkring i haven og går ikke ind i huset. Så det var en våd fornøjelse til aften og fistre rund i haven og kikke under hække, buske og diverse gemmesteder.
-
hej Margit,
det er godt nok længe den lille and har været sløj.
Så det er klart hun ligger meget - hun må være meget afkræftet.
Godt hun drikker og spiser regnormene!
Men prøv om ikke også du kan lokke andet i hende - fx dåsemajs (helst uden sukker - og dog, i det her tilfælde kan sukker give hende lidt hurtig energi).
Tippet med at tilsætte upasteuriseret æblecidereddike i vandet er også godt. Eddiken kan hjælpe til med at genoprette bakteriebalancen i mave-tarmregionen, hvis det er det, der er problemet. Og skader under alle omstændigheder ikke.
Prøv også at servere havregryn for hende, evt. rørt op i a38.
Eller en lille skål a38 rørt op med rå æggeblomme (fra friske æg - har du selv høns, er de perfekte :) ) - det har jeg selv serveret til syge ænder, og det blev spist med begejstring.
De kender jo æggeblommen fra når deres egne æg går i stykker - ellers kan det faktisk være ret svært at servere nye ting for ænder: "Hvad er det? Det kender jeg ikke - det kan jeg ikke li'!" ;)
Men prøv nærmest hvad som helst - hun skal jo have noget indenbords! Men helst noget der er let fordøjeligt og 'for-tygget', så andekroppen hurtigt får adgang til energi og næring.
Har du mærket på hende, om der sidder noget hårdt i kroen? Det kan straks være sværere at mærke om det er længere inde, at der har sat sig fremmedlegemer fast.
Men hendes tilstand kan også skyldes så meget andet.
Så jeg ville ikke tøve med at tvangsfodre hende med den flydende blanding af a38, æggeblomme, olie, sukker, salt osv, som er beskrevet i det indlæg du har fundet.
Jeg tvangsfodrer altid syge dyr, der ikke selv vil spise - de skal jo for pokker have noget at stå i mod med. Og den flydende mad er god, for den kræver ikke ekstra væske at få ned.
Men - det kan være ret svært at tvangsfodre ænder ::)
NAG andefoder er god foder - de elsker det! Kan 'fortyndes' med korn, når ænderne også har adgang til spisekammeret udenfor, og når der ikke er tale om decideret opfedning af slagteænder.
Apropos udenfor - har du mulighed for at holde ænderne inde, så den syge and ikke får kulde og skal bruge unødige kræfter på at holde varmen i det våde vejr?
-
Tak for dit svar :)er jo meget bekymret - skal, skal ikke aflive. Det er en hård opstart jeg har fået som fjerkræs mor syntes jeg.
Prøver at få noget i hende i morgen på den måde, har købt en 10 ml sprøjte på apoteket, men det er svært at få noget i hende syntes jeg. Hvor langt må jeg sætte sprøjten ned i halsen? ( Uh, er det ikke det fransmændede gør med de stakkels gæs til Foie gras) Hvor meget og hvor tit. Jeg vil nødig skade hende.
Har et stort u opvarmet drivhus kan lave en lun kasse hun kan være i, eller jeg kan tage hende ind på gæstebadeværelset der er gulvvarme. Men det er måske for meget af det gode.
Har prøvet at mærke på kroen, men syntes ikke den er anderledes end på hønsene, men tør ikke trykke for hårdt.
Har kun købe æg, hønsene er ikke begyndt at lægge æg endnu, de er fra 18 maj så det må være på trapperne.
Nyt mad den er svær, syg eller ikke syg, hvad? Har du tænkt dig at servere det ;)
Den bekymrede
-
Var så letsindig at at google Foie gras, det var skræmmende billeder. Det skulle simpelthen forbydes, bare for at menneskene skal have en lækker " leverpostej"
Ja undskyld, skulle lige af med det
-
Følg beskrivelsen i indlægget om tvangfodring af høns. Der står vist også noget om interval. Men så ofte du orker, indtil hun forhåbentligt frisker op og begynder at spise selv.
Tag tøj på, der gerne må blive beskidt.
Klem så anden fast under din svage arm - eller mellem knæene.
Åbn næbbet ved at hive ned i kæben.
Sprøjt væsken ind lidt ad gangen, du behøver ikke have andet end lige spidsen inden for næbbet.
Sigt gerne lidt opad, for deres luftrør har indgang bagest i tungen, så det er om ikke at ramme lige der. Men - de er gode til at lukke hullet til, så vær ikke nervøs.
Og husk øvelse gør mester :)
En and/høne på gulvvarmen i badeværelset vil du ikke være den første til at have prøvet her på forum ;D
Så gør det du har det bedst med :)
I drivhuset ville du måske kunne have dem begge, så hun ikke bliver ensom og måske bliver inspireret til at spise af den anden. Og det er vel stadig ok lunt derude?
Hvornår nok er nok, er altid svært, og jeg er absolut ikke den bedste at spørge ::)
Men hvis ikke hun frisker op med tvangsfodring og varme et par dage, skal du nok ikke gøre dig meget håb om bedring.
I øvrigt findes der en liste over fjerkrækyndige dyrlæger under Problemer og Sygdomme, som du kan ringe til, hvis du synes - og dem i Nordsjælland skulle være rigtig gode :)
-
Hvis du tager den ind i huset, så skal du være klar over, at du ikke bare kan sætte den ud igen om et par uger hvor vi måske har nattefrost.
Så bliver det nødvendigt med tilvænning eller nogle dage i drivhuset. Ellers kan den nemt blive syg igen.
Med tvangsfodring kan du være heldig at skabe en forbedring. Men du kan også forlænge pinen og holde den i smerter. Men prøv det i et par dage. Hvis det ikke hjælper er tiden nok kommet til aflivning. En høne eller and der ikke spiser har det meget skidt.
Personligt er jeg ikke til dyrlæger når det kommer til fjerkræ. De er hårdhudede og kan klare det meste. Og sådan skulle det også gerne være i fremtiden. Så man bør i hvert fald aldrig lade dem få unger efter alvorlige tilfælde som dette. Med mindre du fx finder ud af, at den har et stykke ståltråd i halsen eller andet der ikke har med svage gener at gøre.
-
Tak til jer begge.
Hun har sovet på badeværelset i nat og er nu i drivhuset. Har drukket og spist lidt regnorme. Prøver et par dage med at give hende mad med sprøjte, og så bliver pinen ikke trukket længere.
Var hos min lokale dyrlæge i sidste uge hun så helt forkert ud i ansigtet, spurgte om hun ikke kunne røntgenfotografere hende, men hun vidste ikke hvad hun skulle kikke efter. Har også ringet til Landbohøjskolen, fik først en tid, men de ringede tilbage og aflyste da de ikke havde nogen der havde forstand på fjerkræ.
Den bekymrede
-
Godt indlæg, Mikkel /o
Jeg er enig, også selv om jeg tyr til dyrlægen en hang i mellem - det kan være hårdt at have yngelplejeinstinkt ;)
I øvrigt skulle dyrlægerne i Hillerød (se føromtalte liste) ikke se forkerte ud ved synet af en høne, så mon ikke også de er friske på at se på en and?
Jeg krydser i hvert fald fingre for dig og lille Betty :-*
-
Både Betty og Wilma har sovet sammen i drivhuset med varmelampe, som er slukket nu.
Kan ikke finde listen over dyrlæger :-\ kan jeg få tlf.nr. til dyrlægen i Hillerød? Det er hendes sidste chance :(
-
Listen ligger under Hønsegården/Problemer Og Sygdomme i de øverste, fastlåste tråde.
Her er kontaktinfo på Hillerød og Holte. Der er også en i Frederiksværk.
Slotsbyens Dyreklinik
Lærkegården
Jespervej 96C
3400 Hillerød
Tlf: 48221530
http://www.slotsklinikken.dk/
Alle 5 dyrlæger er hønsekyndige
Dyrlægerne i Holte
Hanne Nielsens vej 11
2840 Holte
Tlf. 45411900
http://dyrlaegehusetiholte.dk/
-
Frederiksværk Dyrehospital
Dyrlæge, Lars Bloch
Hermannsgade 16
3300 Frederiksværk
tlf. 47770077
http://www.dyreklinikken.com/
-
Margit - jeg bruger Slotsbyens Dyreklinik - de er knagende dygtige ..også til fjerkræ. Jeg kommer med høns, men er sikker på, at en and også er velkommen.
Du skal blot være obs på, at lige så dygtige de er til dyrene - lige så dårlige er de til at ringe tilbage, når de lover det - så bank i bordet og sig, at det haster meget, når du riger - eller kræv at få en tid i dag - de har åbent til 17.30
Pøj, pøj
-
Det var netop dem jeg havde kontaktet. Dyrlægen ringede netop som vi havde aflivet Betty her i eftermiddag :'( :'(
Vi åbnede hende for at se om der skulle have siddet noget fremmedlegeme, men intet at se.
Nu er hun begravet fint.
Tak til alle for hjælp og opbakning. Der er meget jeg er blevet klogere på og tager med mig som fjerkræ mor.
Wilma kan ikke rigtig forstå hvor Betty er henne, vi henter en ny kammerat til hende en af dagene.
-
Det var trist, men du har gjort hvad du kunne.
Heldigvis klarer det meste fjerkræ sig fint, men når man kun har meget få dyr er det naturligvis ekstra trist når det går galt.
Og også træls at det skulle ske så tidligt i din fjerkrætid. Men det lyder til at du giver dine dyr gode forhold.
-
Lige mine ord igen...
Du har gjort alt det rigtige, og nogen gange kan man bare intet stille op. Alt fra medfødte svagheder som fx dårlige nyrer til en ubestemmelig infektion kan have været årsagen.
Jeg håber I finder en ny sød andedame snart.
Jeg har en hel del ællinger fra i år med mange søde damer i mellem, hvis I skulle føle trang til en tur til Møn.
-
Tak for søde ord.
Vi er lige kommet hjem fra Rønnede hvor Betty og Wilma kommer fra og hentet hele to damer. Så håber jeg at Wilma bliver glad.
Flokken kan jo stadig ud viges med en pige fra Møn :D
Billeder følger en af dagene ;)