Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: tsthomas efter 28 Marts , 2014, 14:38
-
Kære Forum
Jeg har en del hønselort efterhånden og en dejlig stor køkkenhave. Jeg har læst at Hønselort er for kraftigt at bruge som direkte gødning til langt de fleste afgrødrer. Derimod kan man lave en opløsning hvor man feks fylder en lærredssæk med hønselort og ligger den ned i en stor tønde med vand. De fleste har den holdning at det skal stå nogle uger før man må bruge det.... Andre bruger det direkte.. Jeg har en regnvandstønde (som ikke er tilkoblet tagrende)...jeg havde tænkt mig at bruge den. Havde planlagt at bruge ca 20 kg hønselort til tønden.
1) Hvor lang tid skal det stå at trække ?
2) Hvor koncentreret er vandet... kan man bruge det direkte i køkkenhaven, eller er det et koncentrat man har fået lavet (feks så der skal bruges 1 L opløsning til 10 L vand eller lign ?
Håber på noget input fra Jer :)
Med venlig hilsen
Thomas
-
Det er ikke så ligetil at svare på. Fx skulle nogle planter være langt mere sårbare over for frisk gødning end andre.
Det sikreste er, at lade hønsemøget kompostere sammen med halm, blade, græsafklip køkkenaffald og andet. Når først det bliver varmt igen, så går det ret hurtigt hvis du vender bunken et par gange og vander i tørke.
Men ellers må du nok prøve dig frem og gå lidt forsigtigt til værks.
-
Jeg har læst et sted, at man skal tage 1 dl. hønsemøg til 10 l. vand, men jeg kan desværre ikke huske, hvor jeg har læst det.
-
I efteråret smed jeg bare møget på jorden i de forskellige bede, jeg har. Men i vækstsæsonen vil jeg nok være påpasselig med at gøre det, for det skulle være ret krads, så jeg ville heller ikke vande direkte på planterne men rundt om.
Det står beskrevet i vores eget fine leksikon:
http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Pasning/G%C3%B8dning
-
Hvis du har tænkt dig at spise de ting du dyrker i køkkenhaven, bør du nok overveje sundhedsrisikoen ved at bruge frisk gødning.
Der kan jo være salmonella og al mulig andet i!
I blomsterkrukkerne er det jo en anden sag.
-
Man kan naturligvis bruge frisk gødning fra høns, det er jo sådan landmændene med dyrehold dyrker deres afgrøder, gylle og anden husdyrgødning fra kvæg, grise og fjerkræ besætninger er jo også "frisk".
Efter spredning skal det "nedfældes" - det betyder her på matriklen at vi fræser køkkenhaven.
-
I mit drivhus har en stor 20 L spand til at stå med ca. 1 L hønsemøg i. Den fylder jeg vand i hvorefter det får lov at stå et par dage.
Det bruger jeg så til at fylde på mine kapil kasser i drivhuset, ca 1 L af blandingen og så rent vand for resten. Mine tomater og agurker gror fint på den gødning /o
Hvis bladene krøller sammen så er blandingen for stærk.