Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Hønsefarmen efter 23 Februar , 2014, 15:12
-
Hvordan laver man en ægte Amrikaner, er ny herinde, så er lidt på bar bund. mvh Hønse farmen
-
Hvis der menes de røde hybrider, så laves de ikke, for dem man køber er F1 krydsninger af nogle gennem indavlede linjer i industrien.
-
Hvis det skal være amerikanere findes der jo talrige racehøns som stammer fra Amerika. New Hampshire, R.I.R, Wyandotter, Plymouth Rock, Jersey kæmper bare for at nævne nogle. Araucana er vel også amerikansk, selvom den er fra Sydamerika. Røde amerikaner bliver vist næsten et umuligt projekt at fremavle på hobbybasis.
-
Hvordan laver man så de isa Brown som jeg kalder røde amrikaner, men er også ny i faget, men vil gerne lave kyllinger af den race så ville bare vide hvad race høns jeg sku købe for at lave dem
-
De er en velbevogtet hemmelighed. Der er ingen der ved hvordan de laves, udover hønseindustrien.
Men de er mix af forskellige hønseracer.
-
I starten brugte industrien racer som f.eks. Italienere, New Hampshire og Rhode Island Red i industrien og disse racer blev også stamfædrene til de hybrider som vi kender i dag, men det er efterhånden længe siden, idet man begyndte at optimere landbruget og derfor også dyrene i 60'erne.
Nu er forældre dyrene til nutidens hybrider linjer, som er dybt hemmelige og lever i hermetisk lukkede rugerier. Så hybrider, som sælges til private og bruges i industrien (æg/kød) er ikke racehøns men første gangs krydsninger.
Så hybrider som i industrien kan ikke laves af private. Men hvorfor egentlig også gøre det? Når der findes så mange dejlige racer som under private forhold er lige så gode eller måske endda bedre, da mange af dem også er udemærkede slagtedyr.
-
Isa Brown er kryds af Rhode Island Red og Rhode Island White. Det kræver 2 stammer af røde og 2 stammer af hvide, som alle søskendepares. Af disse pares igen en rød høne stamme A med en rød hane stamme B. Og en hvid høne stamme C pares med en hvid hane stamme D. Nu pares AB med CD og hønekyllingerne bliver Røde Amerikanere, hanekyllingerne bliver hvide amerikanere ( Hvis de da ikke straks bliver lavet til kattemad eller lignende) Dette er den enkle måde, men lur mig om ikke industrien har udviklet bedre metoder til at øge produktionen. New Hampshire eller andre rødlige racer kan også være brugt, men hvis man som hobbyavler vil prøve at lave hybridhøns tror jeg at opskriften på R.I.R/R.I.W er den nemmeste.
-
Hej Dyster.... tak for dit lange svar smiler, men indviklet for en nybegynder ,men er glad for alle svar smiler. hvis nu jeg har og en New Hampshire kok og en isa Brown høne, hvad bliver det så.
-
Hanekyllinger i æglægningsindustrien gasses straks efter klækning, da de er avlet så de er kønsvisende. Så hver gang man køber en hybrid kan man tænke på at en hanekylling er blevet gasset og kværnet ved klækning i samme omgang. Det er sådan en hyggelig tanke.... God appetit!
-
New Hampshire hane på en Isa Brown høne, giver en krydsning mellem en New Hampshire og Isa.
Du får nogle kyllinger som er lidt mere kødsatte end Isa.
-
ligger de mange æg som isa brown
-
Alt er relativt og æglægning har jo også meget med forhold at gøre og ikke mindst fodring.
Men i teorien skulle der opnås en krydsningsfrodighed, når der enten parres ren race på ren race eller ren race på krydsning, som i dit tilfælde.
Men igen er det "mandags" høns, så bliver kyllingerne nok ikke bedre, og med "mandags" høns menes høns som ikke yder så godt, for der findes faktisk også industrihøns, som ikke lægger godt med æg eller slet ikke lægger æg.
-
så det du siger at de kyllinger jeg får ud af dem, er 50/50 eller hva,
-
Du får nogle kyllinger som er halvt New Hampshire og halv krydsning, idet hybriden er en krydsning.
-
Tommy, der er ingen opskrift på en "ægte amerikaner", for den opskrift har kun industrien, og det er modbydelige metoder de bruger, for at opnå høner og haner der giver afkom, der lægger 340 æg pr. år.
Jeg vil anbefale dig at avle med racehøns, fx New Hampshire som nævnt i tråden her, eller sussex, italienere, RIR osv. Du skal nok få rigeligt med æg ved at avle med disse racer.
-
hvad høne skal jeg så ha til de racer du nævner lene
-
Du kan ikke lave den rigtige vare, men du kan lave noget der er tæt på og holder en rimelig god æglægning plus at det bliver et bedre slagteprodukt.
Jeg kender flere der har gode resultater med hybriders afkom som holder en rimelig god æglægning, men det kræver man holder krydsningsfrodigheden ved lige.
Dette gør man ved at bruge en ny race(hane) pr. generation og sætte ind på hønekyllingerne. Man får ikke lige så gode æglæggere som mødrene, men tæt på hvis man sætter haner fra gode stammer der lægger masser af æg indover.
Dette er ofte de lette og mellemsvære racer, som er rigtig gode æglæggere og derfor skal bruges. Italienere, Brakel, Campinere, Legbar, Ancona, Spanier, Andalusier, nogle Minorkastammer, Spidstoppede Appenzellere i Sort, New Hampshire, Sussex, RIR, Amrocks, Nøgenhalse, Maran, Engelske Araucana, Australorps og mange flere.
En god ide kunne være at starte med en af de mellemsvære racer for at få noget kød på så overskuddet af haner og eventuelt høner har en slagteværdi.
Bagefter kan man måske bruge Brakel eller Minorka for at få ægstørrelsen endnu mere op eller Engelske Araucana og Maran hvis man vil have de populære ægfarver.
Dette er bare forslag fra min side for at få det optimale ud af egne æglægningsmaskiner.
-
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=35773.0